Προς το περιεχόμενο

Smart Home

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ποια είναι η πιο οικονομική αλλά αξιοπιστιση λύση για να στήσω HAOS ;

Επίσης υπάρχει κάποιο Ελληνικό φόρουμ για home assistant?

• Απαντ. 9,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
32 λεπτά πριν, kwnssk είπε

Ποια είναι η πιο οικονομική αλλά αξιοπιστιση λύση για να στήσω HAOS ;

Επίσης υπάρχει κάποιο Ελληνικό φόρουμ για home assistant?

Μεταχειρισμένο pi 4 αλλά θέλεις και ssd, και θήκη και φορτιστή οπότε ένα μεταχειρισμένο mini PC κατά 99% θα σου βγει οικονομικότερο και πιο δυνατό. 

Έλα εδώ 

https://discord.gg/YPCzuA9G

• Like 2
Δημοσ.

Έχει δουλέψει κάνεις matter?

Λέω να μπω άμεσα στο χορό με κλειδαριά u200 κ να πάρω το αντίστοιχο gateway M3 της ακάρα.

Η κλειδαριά μιλάει με ΒΤ αλλά μόνο τοπικά χωρίς δυνατότητα σύνδεσης στο ΗΑ. Θέλω εξ αποστάσεως να βλέπω logs κ να δίνω εντολές.

Οπότε πάμε σε multi hub με όλα τα φρέσκα πρωτόκολλα.

Δημοσ.

BOHΘΕΙΑ :(

Κοντευω να σκασω δυο μερες τωρα. Εχω ενα διπλο διακοπτη της aqara χωρις ουδετερο.

Προσφατα ειχα βαλει στο ενα φωτιτιστικο μια zigbee λαμπα. Ειχα ρυθμισει τον αντιστοιχο φυσικο διακοπτη σε decouple mode (ετσι ωστε να κλεινει το ρελε οταν τον πατας αλλα να κανει turn off τη λαμπα και να συνεχιζει η λαμπα να ειναι εξυπνη).

Ακομα πιο προσφατα πηρα Wifi λαμπα για τον εκατερεθων διακοπτη. Τον θετω και αυτον σε decouple mode και απο εκεινη τη στιγμη ο φυσικος διακοπτης, απαξ και κλεισουν (turn off) οι λαμπες, ειναι unresponsive σε φυσικο πατημα.

Εχω κανει reset και στησιμο απο την αρχη αλλα φευ.. 

Αν στο φωτιστικο βαλω παλι μια dumme led ολα δουλευουν. Τι φαση;

Καμια ιδεα;

Home assistant / sonoff dongle e-plus / zigbee2mqtt / aqara E1 double / Innr bulb + govee bulb

Δημοσ.
Στις 15/12/2024 στις 1:21 ΠΜ, Titormos86 είπε

Καλησπέρα, θέλω να αγοράσω τον tado x wireless με έξοδο για ζεστό νερό. Στην πολυκατοικία έχουμε τον λέβητα φυσικού αερίου θερμις europa steel, ο οποίος είναι 20ετιας περίπου. Ο κατασκευαστής μου είπε ότι είναι απλός αναλογικός. Ο θερμοστάτης που έχω τώρα είναι ο κλασικός siemens raa 30-26, με δύο κουμπιά το ένα για ζεστό νερό. Επειδή στην tado δεν τον ξέρουν τον συγκεκριμένο λέβητα, τους έχω στείλει κ φωτογραφίες, είναι και πολύ αργοί στις απαντήσεις τους, ήθελα να με βοηθήσει κάποιος εδώ αν ξέρει αν είναι συμβατός. 

Εγω που ψαχνω για Google nest μπορεις. Αρα πιστευω και αυτος που κοιταζεις θα το κανει.

Εχεις δει το manual? 

Δημοσ.

Ηρθαν τα χριστουγεννιατικα δωρα.  🎅

https://shop.everythingsmart.io/products/everything-presence-lite

https://shop.everythingsmart.io/products/everything-presence-one-kit

https://www.aqara.com/en/product/cube-t1-pro/

Τα δυο πρωτα πλεον χωρις φοβου τελωνειου τελον καθως πληρώνονται απο τον πωλητη.

Εχει βάλει κανένας τον κύβο; Τι γριφος ειναι αυτος;

Τι λεει, σας ηρθαν δωρακια;

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 26/11/2024 στις 3:32 ΜΜ, teodor_ch είπε

Η παροχή βλέπω και πάει στον πρώτο ΔΙΑΚΟΠΤΗ. Μετά ΔΔΕ και μετά ασφάλειες τήξεως.

Απο πάνω είναι άλλη ασφάλεια προφανώς δίνει σε κάποια τριφασική συσκευή.

Πέρα απο τις πλεξούδες που είναι κοινό φαινόμενο δεν βλέπω κάτι κακό στον πίνακα.

Αλλά δεν είμαι ηλεκτρολόγος.

Εσύ?

Έτσι όπως είναι, το ρελέ είναι ανασφάλιστο. Το έκαναν πολλοί αδαείς. Δεν επιτρέπεται.

Πρέπει οι ασφάλειες να πάνε ΑΚΡΙΒΩΣ μετά τον διακόπτη. Το ΔΔΕ έπεται.

Το καλό είναι ότι έχει τήξεως, τις οποίες συμπαθώ, αν και πολλοί τις καταριούνται (κακώς).

@_^ThEo^_ δες το.

Επεξ/σία από cmaniac
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 27/12/2024 στις 9:45 ΜΜ, cmaniac είπε

Έτσι όπως είναι, το ρελέ είναι ανασφάλιστο. Το έκαναν πολλοί αδαείς. Δεν επιτρέπεται.

Πρέπει οι ασφάλειες να πάνε ΑΚΡΙΒΩΣ μετά τον διακόπτη. Το ΔΔΕ έπεται.

Το παραπάνω μπορείς να το αιτιολογήσεις μέσα από κανονισμό (60364);

Αναφέρεται σε κάποιο σημείο ρητά οτι η ασφάλεια προηγείται του ρελέ;

Γιατί έτσι όπως το λες, αν αντιστραφεί η σειρά, η ασφάλεια δεν προστατεύεται από διαρροή...

Το ρελέ ασφαλίζεται όπως και ο γενικός διακόπτης από την ασφάλεια του ρολογιού.

Δημοσ.

Καλημέρα! Καλή Χρονιά!

Έχω το εξής πρόβλημα εδώ και καιρό.

Λέω στην google (έχω 2 συσκευές και το κινητό) "turn on the door" και αυτή το αναγράφει σωστά στην οθόνη αλλά μου ανοίγει το φως σαν να τις λέω "turn on the bed light" αυτό γίνεται κ με άλλο φως αλλά μετά από 2-3 φορές το κάνει σωστά.

Τι μπορεί να συμβαίνει ?

Δημοσ.
12 ώρες πριν, nickol-us είπε

Το παραπάνω μπορείς να το αιτιολογήσεις μέσα από κανονισμό (60364);

Αναφέρεται σε κάποιο σημείο ρητά οτι η ασφάλεια προηγείται του ρελέ;

Γιατί έτσι όπως το λες, αν αντιστραφεί η σειρά, η ασφάλεια δεν προστατεύεται από διαρροή...

Το ρελέ ασφαλίζεται όπως και ο γενικός διακόπτης από την ασφάλεια του ρολογιού.

Η φιλοσοφία είναι οτι ο ΔΕΔΔΗΕ ασφαλίζει την εγκατάσταση μέχρι την γενική ασφάλεια του πίνακα. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει το υλικό του πίνακα. Το ότι μπορεί η ασφάλεια του ΔΕΔΔΗΕ να προστατεύσει όλη την εγκατάσταση (μερικώς, εξηγώ παρακάτω) δεν πρέπει να το βλέπουμε ως τον κύριο σκοπό της.

Η ασφάλεια δεν προστατεύεται απο διαρροή κυρίως γιατί δεν υπάρχει λόγος.

Ο ΔΔΡ (κατά το σωστότερο) είναι σύστημα προστασίας για τον άνθρωπο (και προϋποθέτει άριστη γείωση). Εάν σε βοηθάει, θεώρησε το ΔΔΡ μια συσκευή που παρεμβάλλεται στην εγκατάσταση και όπως κάθε συσκευή θα πρέπει και αυτή να είναι ασφαλισμένη από υπερένταση και βραχυκύκλωμα.

Επίσης, η ασφάλεια του ΔΕΔΔΗΕ τίνει να είναι μεγαλύτερης έντασης και άλλης χαρακτηριστικής σε σχέση με την εγκατάσταση σου, του ραγοϋλικού και των αναγκών των καταναλώσεων.

Εάν θέλεις να το εξαντλήσω, μπορείς να δεις σε ένα RCBO ποιά είναι η διάταξη του εσωτερικά (πρώτα ασφάλεια, μετά διαφορικό).

Στα πρότυπα, κατά HD384:

Ο διαφορικός διακόπτης ρεύματος (RCD) να προστατεύεται από υπερένταση (531.2.1.4)

Οι διατάξεις προστασίας διαφορικού ρεύματος που δεν έχουν ενσωματωμένη προστασία έναντι υπερεντάσεων πρέπει, κατά την εγκατάστασή τους, να συνδυάζονται με κατάλληλες διατάξεις προστασίας έναντι υπερεντάσεων. Το ονομαστικό ρεύμα αυτών των διατάξεων προστασίας έναντι υπερεντάσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή που ορίζεται από τον κατασκευαστή της διάταξης προστασίας διαφορικού ρεύματος και τα χαρακτηριστικά τους πρέπει να συμφωνούν με εκείνα που υποδεικνύονται από αυτόν.

Στο 60364 μπήκαν και περιγράφονται οι νέοι τύποι RCD, αλλά τα ίδια αναφέρονται κι εκεί κατά τα άλλα.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, cmaniac είπε

...

Συνεχίζω και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σχετικά με οτι δεν αναφέρεται ρητά η σειρά.

Ο ΔΔΡ σε κάθε περίπτωση προστατεύεται από υπερένταση, είτε από το ρολόι είτε από την ασφάλεια που ακολουθεί.

Αν πάμε κατά γράμμα τους κανονισμούς, στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο αναφέρει οτι ο ΔΔΡ πρέπει να διακόπτει κάθε ενεργό αγωγό

Αναφορά σε κείμενο

531.2.1.1 Η διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύματος πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από την τάση της
γραμμής ή την τάση μιας βοηθητικής πηγής και πρέπει να εξασφαλίζει την απόζευξη όλων των ενεργών
αγωγών του προστατευόμενου κυκλώματος με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στο Τμήμα 461.

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Συνεχίζω και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σχετικά με οτι δεν αναφέρεται ρητά η σειρά.

Ο ΔΔΡ σε κάθε περίπτωση προστατεύεται από υπερένταση, είτε από το ρολόι είτε από την ασφάλεια που ακολουθεί.

Αν πάμε κατά γράμμα τους κανονισμούς, στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο αναφέρει οτι ο ΔΔΡ πρέπει να διακόπτει κάθε ενεργό αγωγό

Η κάθε διάταξη ασφαλίζει τις επόμενες και μόνο. Το ΔΔΡ/ΔΔΕ/RCCB χρειάζεται ασφαλιστική διάταξη. Δεν μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει πριν τον πίνακα.

Ο κ. Σαρρής (μέλος της επιτροπής του ΕΛΟΤ σχετική με τα πρότυπα) το έχει ξεκαθαρίσει έτσι κι αλλιώς, ερώτηση 63.

https://www.sarrisg.gr/n/index.php?Enimerwsi_gia_to_ELOT_HD_384:apantiseis_se_erwtiseis

Εάν υπάρχουν ακόμη κάποιοι ενδοιασμοί, προτείνω τη χρήση RCBO, που λύνουν τις όποιες αμφιβολίες.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλή χρονιά παιδιά, πρόσφατα αγόρασα ένα ρουτερ τς tp-link (https://www.tp-link.com/gr/home-networking/deco/deco-be65/) ήμουν ανάμεσα σε ubiquiti unifi και σε tp-link, (βέβαια δεν ξέρω αν έπραξα σωστά). Το σύνδεσα μετά το μόντεμ ρουτερ τς cosmote speedport plus 2. γραμμή 100αρα οπτική και σκέφτομαι να πάω σε 300αρα. Ενώ σύνδεσα όλες τς οικιακές συσκευές που έχω σπίτι (κλιματιστικό, tv, σκούπα, στεγνωτήριο, αφυγραντηρα κλπ) για κάποιο λόγο δεν μου συνδέει κάτι λάμπες gu10 που έχω σε σποτ, 27 στον αριθμό. να τονίσω πώς με την νέα εγκατάσταση άλλαξα κωδικό σε πιο ισχυρό. όμως δεν έχει να λέει διότι τα υπόλοιπα μπήκαν κανονικά. σκέφτομαι πως πρέπει να φταίει το πρωτόκολλο που είναι wifi 7 ασχέτως αν είναι στα 2,4ghz. προσπάθησα απο εφαρμογή και απο web interface μήπως μπορέσω να επεξεργαστώ το πρωτόκολλο και να βάλω π.χ 802.11bgn αλλά τπτ. ξέρει κάποιος που να έχει deco τι παίζει?

Επεξ/σία από stagkia
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, stagkia είπε

Καλή χρονιά παιδιά, πρόσφατα αγόρασα ένα ρουτερ τς tp-link (https://www.tp-link.com/gr/home-networking/deco/deco-be65/) ήμουν ανάμεσα σε ubiquiti unifi και σε tp-link, (βέβαια δεν ξέρω αν έπραξα σωστά). Το σύνδεσα μετά το μόντεμ ρουτερ τς cosmote speedport plus 2. γραμμή 100αρα οπτική και σκέφτομαι να πάω σε 300αρα. Ενώ σύνδεσα όλες τς οικιακές συσκευές που έχω σπίτι (κλιματιστικό, tv, σκούπα, στεγνωτήριο, αφυγραντηρα κλπ) για κάποιο λόγο δεν μου συνδέει κάτι λάμπες gu10 που έχω σε σποτ, 27 στον αριθμό. να τονίσω πώς με την νέα εγκατάσταση άλλαξα κωδικό σε πιο ισχυρό. όμως δεν έχει να λέει διότι τα υπόλοιπα μπήκαν κανονικά. σκέφτομαι πως πρέπει να φταίει το πρωτόκολλο που είναι wifi 7 ασχέτως αν είναι στα 2,4ghz. προσπάθησα απο εφαρμογή και απο web interface μήπως μπορέσω να επεξεργαστώ το πρωτόκολλο και να βάλω π.χ 802.11bgn αλλά τπτ. ξέρει κάποιος που να έχει deco τι παίζει?

Για δοκίμασε να αλλάξεις το πρωτόκολλο στο επίπεδο ασφαλείας.

Έχω deco όχι αυτό το μοντέλο βέβαια και κάποια στιγμή δεν μπορούσα να συνδέσω μία συσκευή shelly πάνω στο deco, αλλάζοντας το πρωτόκολλο ασφαλείας σε  WPA/WPA2 τελικά συνδέθηκε

Screenshot_20250104_073516_Deco.jpg

Επεξ/σία από nik187

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...