Προς το περιεχόμενο

Smart Home

exypnakias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για τους φίλους που ψάχνουν λύση

για μπουτόν-διακόπτη θερμοσίφωνα μαζί με ρελέ και ασφάλεια και λυχνία και 

για έλεγχο των καταναλώσεων τους μετά τις ασφάλειες του πίνακα. 

image.jpeg.a0733a338091a858e7cccf166f0d0e7b.jpeg

• Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, tvkal είπε

Για τους φίλους που ψάχνουν λύση

για μπουτόν-διακόπτη θερμοσίφωνα μαζί με ρελέ και ασφάλεια και λυχνία και 

για έλεγχο των καταναλώσεων τους μετά τις ασφάλειες του πίνακα. 

image.jpeg.a0733a338091a858e7cccf166f0d0e7b.jpeg

Καλημέρα.

Εσύ κόβεις την παροχή από τον πίνακα στις αναχωρήσεις κάθε ασφάλειας; 

Γιατί αν θυμάμαι καλά το Tomzn δεν έχει είσοδο για μπουτόν.

Εγώ έκανα την βλακεία και χρησιμοποίησα το ρελέ της Geyer ER116W αλλά για να καλωδιώσω τις εντολές πλήρωσα πολύ παραπάνω από το να έβαζα shelly pro 4 με lan.

Screenshot_2024-02-19-08-20-20-758.jpg.9e912f054da41ae4e98716193208858c.jpg

Επεξ/σία από adtakhs

8 ώρες πριν, tvkal είπε

Εχουν wifi έλεγχο και το μπουτόν επάνω τους. 

Έτσι όμως πρέπει να κόβεις όλη την γραμμή και δεν ξέρεις αν ανοίγεις εν; φως. Έχεις δηλαδή βάλει 2 διακόπτες σε σειρά, τον ένα smart και τον άλλο απλό τοπικό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν καλοκατάλαβα τι εννοείς. Αυτά τα switch δεν χρησιμοποιούνται καθημερινά, έχουν μπεί απλά για μέτρηση κατανάλωσης κάθε γραμμής (θερμοσίφωνο, κουζίνα, κλιματιστικά κλπ) και αν και έχουν μπουτόν on-off, σπανιως θα κλείσουν (πχ κάποια επισκευή, reset κάποιων συσκευών κλπ). Η κάτω σειρά δεν είναι διακόπτες, είναι οι ασφάλειες τους.  Όλα τα φώτα του σπιτιού είναι με ξεχωριστούς sonoff wifi διακόπτες όπως είναι και οι άλλες συσκευές του σπιτιού. 

Επεξ/σία από tvkal

Στις 19/2/2024 στις 5:28 ΜΜ, tvkal είπε

Δεν καλοκατάλαβα τι εννοείς. Αυτά τα switch δεν χρησιμοποιούνται καθημερινά, έχουν μπεί απλά για μέτρηση κατανάλωσης κάθε γραμμής (θερμοσίφωνο, κουζίνα, κλιματιστικά κλπ) και αν και έχουν μπουτόν on-off, σπανιως θα κλείσουν (πχ κάποια επισκευή, reset κάποιων συσκευών κλπ). Η κάτω σειρά δεν είναι διακόπτες, είναι οι ασφάλειες τους.  Όλα τα φώτα του σπιτιού είναι με ξεχωριστούς sonoff wifi διακόπτες όπως είναι και οι άλλες συσκευές του σπιτιού. 

Νόμιζα πως θα έχεις για έλεγχο, όχι για μέτρηση κατανάλωσης.

Στις 17/2/2024 στις 12:02 ΜΜ, Beyondc27 είπε

θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει δυνατότητα να εγκατάστησω ένα Shelly EM στον παρακάτω πίνακα .

Έχουμε παρόμοιο πίνακα, μόνο που ο δικός μου είναι λίγο μεγαλύτερος. Βάζεις χύμα (όπως κι εγώ) το απλό Shelly EM και όχι το αντίστοιχο νέο Pro, αφού δεν έχεις χώρο σε ράγα.

• Την τροφοδοσία του Shelly την παίρνεις από το πάνω μέρος μιας 10Α ασφάλειας και τον ουδέτερο από την αντίστοιχη μπάρα δεξιά.
  • Τον current transformer τον περνάς στο χοντρό μαύρο καλώδιο, που φεύγει από το πάνω μέρος της γενικής ασφάλειας τήξεως.

Προσοχή με τα ρεύματα. Αν δεν έχεις σχετικές γνώσεις, κάλεσε ηλεκτρολόγο και πες του πως να το κάνει.

Να δείξουμε και καμμιά DIY ρε παίδες?

Ενεκα του οικογενειακού ταξιδίου, ορίστε μια κατασκευή που ελέγχει το φως του ενυδρείου και το τάισμα των χελώνων.

Πήρα ιδέες απο διάφορες υλοποιήσεις στο thingiverse αλλά καμμία δεν ταίριαζε στο άνοιγμα του ενυδρείου, οπότε σχεδίασα μια δική μου στο fusion360. 

Με την ευκαιρεία, έφτιαξα και μια βάση που να ταιριάζει στο υπάρχον στεγανό κουτί για την λάμπα. Εκεί έβαλα τοσο LED για τον φωτισμό όσο και μερικά UV που χρειάζονται οι χελώνες για το καβούκι τους. 

Τα φώτα και ο κινητήρας του δίσκου ταίσματος ελέγχονται απο μια ιδιοκατασκευή πλακέτα που βασίζετε σε ένα arduino nano. Υπάρχουν ένας οπτικός διακόπτης ελέγχει την θέση του δίσκου, δύο mosfet συνδεμένα στις PWM εξόδους του arduino για να μπορούν να ντιμάρονται τα LED  και ένας buffer για να κινεί τον βηματικό κινητήρα.

Στο κομμάτι της διασυνδεσης με τον Home assistant χρησιμοποιήθηκε ένας πομποδέκτης NRF24L01 με το framework "mysensors".  Ο λόγος είναι ότι επειδή το συγκεκριμένο framework απαιτεί να ξέρεις να γράφεις και λίγο κώδικα (δεν ειναι όλα έτοιμα όπως πχ το ESPhome) είναι περισσότερο ευέλικτο. Οπότε μπορούσα πολύ εύκολα να συνδιάσω σε έναν sensor (σε μια οντότητα) τόσο τον σερβοκινητήρα (σαν ένα διακόπτη) όσο και τον φωτισμό και να υπάρχει και ο κώδικας που να ελέγχει τον κινητήρα (να αρχικοποιεί την θέση του ελέγχοντας τον φωτοδιακόπτη, να τον κινεί όσο πρέπει κτλ κτλ).

Επίσης είχα ήδη υποδομή mysensors σε αισθητήρες θερμοκρασίας που λειτουργούν με μπαταρία και φωτοβολταϊκό (που απαιτούν ελάχιστη κατανάλωση και γιαυτό το NRF24L01 και το mysensors framework είναι ιδανικά).

Ο αυτοματισμός του αναβοσβυσίματος αλλά και του ταίσματος θα γίνει απο το HA.

original-AFA3F8E4-20E0-4CC6-8DEF-A6872D81A1C8.jpeg

processed-9C7132B2-3100-4FF8-AF00-3CAC5B910112.jpeg

processed-35E55A47-DDFE-40BA-B499-4CB4B6EAF13A.jpeg

processed-A22EA86A-6637-4422-820F-B9EB5E0CAF79.jpeg

processed-D2FA6731-BBAC-4A88-9619-7B65B1055880.jpeg

Screenshot 2024-02-20 181905.png

Screenshot 2024-02-20 181950.png

Screenshot 2024-02-20 181652.png

• Like 9
  • Thanks 2

πηρα εναν smart διακοπτη ραγας για να συνδεσω το θερμοσιφωνο.

Το προβλημα μου ειναι οτι αυτος ο διακοπτης ειναι μονοπολικος και κοβει μονο την φαση.

Οποτε για να λειτουργησει θα πρεπει να εχω μονιμα ουδετερο στο θεμοσιφωνο-ηλιακο.

Ηθελα να ρωτησω αν ειναι ασφαλες αυτο και αν επικινδυνο , γιατι αν δεν ειναι ασφαλες δεν θα πρεπε να τα πουλανε καθολου λογικα.

34 minutes ago, adok13 said:

πηρα εναν smart διακοπτη ραγας για να συνδεσω το θερμοσιφωνο.

Το προβλημα μου ειναι οτι αυτος ο διακοπτης ειναι μονοπολικος και κοβει μονο την φαση.

Οποτε για να λειτουργησει θα πρεπει να εχω μονιμα ουδετερο στο θεμοσιφωνο-ηλιακο.

Ηθελα να ρωτησω αν ειναι ασφαλες αυτο και αν επικινδυνο , γιατι αν δεν ειναι ασφαλες δεν θα πρεπε να τα πουλανε καθολου λογικα.

Ποιός είναι ο διακόπτης που αγόρασες? αντέχει το ρεύμα που τραβάει ο θερμοσίφωνας? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 minutes ago, nkarama said:

Ποιός είναι ο διακόπτης που αγόρασες? αντέχει το ρεύμα που τραβάει ο θερμοσίφωνας? 

ναι αντεχει μεχρι 63Α και ειναι ρυθμιζομενα , για παραδειγμα για να το τεσταρω το ρυθμισα στα 10 Α ανοιξα το θερμοσιφωνο και ο διακοπτης εκλεισε. τωρα τον εχω ρυθμισει στα 20Α.

https://www.bmac.gr/bmac-wifi-asfaleiodiakoptis-1p-63a-me-endeixi-katanalosis-reumatos-sumvato-me-suskeves-sonoff-opcbc1.html

Επεξ/σία από adok13

6 minutes ago, adok13 said:

ναι αντεχει μεχρι 63Α και ειναι ρυθμιζομενα , για παραδειγμα για να το τεσταρω το ρυθμισα στα 10 Α ανοιξα το θερμοσιφωνο και ο διακοπτης εκλεισε. τωρα τον εχω ρυθμισει στα 20Α.

https://www.bmac.gr/bmac-wifi-asfaleiodiakoptis-1p-63a-me-endeixi-katanalosis-reumatos-sumvato-me-suskeves-sonoff-opcbc1.html

Νομίζω ο κανονισμός απαιτεί να κόβεται και ο ουδέτερος σε καταναλώσεις που είναι μόνιμα συνδεδεμένες (δεν έχουν πρίζα ούτε άλλο τρόπο χειρισμού).

ο κανονισμος λεει να υπαρχει δυνατοτητα να κοψω τον ουδετερο αν χρειαστει , εγω εχω αυτη τη δυνατοτητα  αφου η ασφαλεια μου ειναι διπολικη.

Απλα ρωταω επειδη θα εχω μονιμα ουδετερο στον ηλιακο αν ειναι επκυνδβνο για την συσκευη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, adok13 είπε

ο κανονισμος λεει να υπαρχει δυνατοτητα να κοψω τον ουδετερο αν χρειαστει , εγω εχω αυτη τη δυνατοτητα  αφου η ασφαλεια μου ειναι διπολικη.

Απλα ρωταω επειδη θα εχω μονιμα ουδετερο στον ηλιακο αν ειναι επκυνδβνο για την συσκευη.

Έχεις καταλάβει γιατί ζητούν να κόβεται ο ουδέτερος αγωγός σε μόνιμα συνδεδεμένες συσκευές; 

Είναι για την προστασία των ατόμων που το χρησιμοποιούν.

Αν εσύ έχεις τον έλεγχο από το Smart ρελέ, για να δουλέψει το smart ρελέ απαιτείται να συνεχίζει να τροφοδοτείται με τάση.  Αυτό σημαίνει πως ο ουδέτερος αγωγός θα είναι πάντα συνδεδεμένος με το φορτίο, αφού η ασφάλεια θα παραμένει μόνιμα σηκωμένη.

Άρα ναι μεν υπάρχει δυνατότητα να κόβεται ο ουδέτερος αγωγός αλλά στην πράξη δεν κόβεται ποτέ για να μην χαθούν οι smart λειτουργίες.

Έχεις λοιπόν ακυρώσει την ύπαρξη της L+N ασφαλείας....

Επεξ/σία από adtakhs

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...