Προς το περιεχόμενο

Smart Home

exypnakias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα

Θέλουμε στο σπίτι στο χωριό (μένουν οι δικοί μου όλο το χρόνο) να ξεκινήσουμε να στήνουμε αυτοματισμούς. Το σπίτι είναι σε 3 επίπεδα, 0,1,2.

Hardware απαιτήσεις:

Για αρχή θέλω στο επίπεδο 0 να βάλω έναν αισθητήρα για διαρροές νερού (flood sensor) καθώς και μερικούς διακόπτες για τα φώτα, ενώ και στο επίπεδο 1 θέλω να ελέγχω μερικά φώτα.

Στο μέλλον θα μπουν αισθητήρες σε πόρτες και παράθυρα, αισθητήρες θερμοκρασίας, έλεγχος κλιματισμού και αφυγραντήρων ίσως. Μετά έχει ο θεός, όρεξη να έχουμε να ασχολούμαστε :P

Όσον αφορά στον assistant:

Για αρχή λέω να τα στήσω με google home που τόσο η αδερφή μου όσο και ο πατέρας μου έχουν χρησιμοποιήσει, και στη συνέχεια, όταν μάθω κι εγώ να το δουλεύω καλύτερα, να τους περάσω home assistant σε ένα rpi

Με αυτά τα δεδομένα, τόσο για άμεσα όσο και για το μέλλον, τι μου προτείνετε; Zigbee ή WiFi; Μάρκες; Κάποιον αξιόπιστο αισθητήρα για τις διαρροές; Αν κάτι δεν έχω σκεφτεί να αναφέρω, πείτε μου να το διευκρινήσω

Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

• Moderators
15 ώρες πριν, foniki_melitzana είπε

Για αρχή λέω να τα στήσω με google home που τόσο η αδερφή μου όσο και ο πατέρας μου έχουν χρησιμοποιήσει, και στη συνέχεια, όταν μάθω κι εγώ να το δουλεύω καλύτερα, να τους περάσω home assistant σε ένα rpi

Μπορεις να στησεις ΗΑ και να κανεις expose ολες τις συσκευς στο google assistant και να το χειριζονται απο εκει.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 20/10/2023 στις 7:48 ΜΜ, flampouras είπε

Καταρχήν σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Η γέφυρα γίνεται στον Siemens μόνο και μόνο για να ανάβει το λαμπάκι για να βλέπεις ότι είναι ενεργός ο καυστήρας. Το λέει και στο manual του.

Οπότε είμαστε σίγουροι ότι συνδέεται έτσι και ότι χρειάζομαι την GC version;

Ευχαριστώ!

Καλησπέρα έβγαλες άκρη τελικά; Θέλω να κάνω και εγώ κάτι παρόμοιο αλλά έχω τον θερμοστάτη που έχει δύο διακόπτες: Siemens RAA 30.26

Θέλω να το αλλάξω με κάτι smart που να κάνει Integrate και στο HA.

Επεξ/σία από aris.04

19 λεπτά πριν, aris.04 είπε

Καλησπέρα έβγαλες άκρη τελικά; Θέλω να κάνω και εγώ κάτι παρόμοιο αλλά έχω τον θερμοστάτη που έχει δύο διακόπτες: Siemens RAA 30.26

Στα επόμενα μηνύματα από αυτό που παρέθεσες, έχω αναφέρει την σωστή συνδεσμολογία.

Είχα τον ίδιο θερμοστάτη και πριν χρόνια τον άλλαξα με έναν ελληνικό Olympia Electronics BS-850 KIT. Αν υπάρχει και boiler τότε παίζει ο BS-851 KIT.

Είναι σετ 2 συσκευών που συνδέονται ασύρματα μεταξύ τους. Ο κύριος σταθερός θερμοστάτης συνδέεται με καυστήρα και boiler και ο φορητός προγραμματιστής που συνδέεται στο WiFi του router για λειτουργία και χειρισμό μέσω διαδικτύου και τον μετακινείς σε όποιον χώρο θέλεις.

Είναι smart με την δική του εφαρμογή σε Android και υπάρχει integration σε Home Assistant. Όλες οι ρυθμίσεις και ο προγραμματισμός γίνονται μέσω του πληκτρολογίου και μόνον τα βασικά (άνοιγμα, κλείσιμο, ρύθμιση θερμοκρασίας) από την εφαρμογή.

• Thanks 1

3 ώρες πριν, aris.04 είπε

Καλησπέρα,

Τελικά όχι δεν έχω κάνει τίποτα ακόμα. Ωστόσο σε επικοινωνία που ειχα με κατάστημα στην Ελλάδα (Βόλο αν θυμάμαι καλά) μου επιβεβαίωσε οτι η gc version κανει. Αν έχεις και boiler δεν γνωρίζω τι παίζει. Αν βγάλεις άκρη ωστόσο, πόσταρε και κάνε με tag

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 10/1/2024 στις 6:35 ΜΜ, foniki_melitzana είπε

Με αυτά τα δεδομένα, τόσο για άμεσα όσο και για το μέλλον, τι μου προτείνετε; Zigbee ή WiFi; Μάρκες; Κάποιον αξιόπιστο αισθητήρα για τις διαρροές; Αν κάτι δεν έχω σκεφτεί να αναφέρω, πείτε μου να το διευκρινήσω

Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας :)

Εγώ θα σου έλεγα να κοιτάξεις zigbee ή zwave. Δε βλέπω το λόγο να βάλεις wifi. Αν το κάνεις είναι καλύτερα να απομονώσεις όλους τους σενσορες και να μην βγαίνουν ιντερνετ. Η ασφάλεια τέτοιων συσκευών, ακόμη και ακριβών δεν είναι εγγυημένη και δε θέλεις κάποιος να στους χακάρει. Έτσι κι αλλιως αν βάλεις HA μπορείς να πάρεις ότι θέλεις δε σε περιορίζει τίποτα. Επίσης και η εμβέλεια zigbee/zwave είναι καλύτερη θεωρητικά και μπορείς να έχεις συσκευές που λειτουργούν ως repeaters ανάμεσα στους ορόφους. Σε μικρό σπίτι σένσορες στο 2ο όροφο μιλάνε άνετα με zigbee/zwave hub που έχω στο ισόγειο. 

Επεξ/σία από beastgr
  • Like 1

Στις 11/1/2024 στις 9:34 ΜΜ, beastgr είπε

Εγώ θα σου έλεγα να κοιτάξεις zigbee ή zwave. Δε βλέπω το λόγο να βάλεις wifi. Αν το κάνεις είναι καλύτερα να απομονώσεις όλους τους σενσορες και να μην βγαίνουν ιντερνετ. Η ασφάλεια τέτοιων συσκευών, ακόμη και ακριβών δεν είναι εγγυημένη και δε θέλεις κάποιος να στους χακάρει. Έτσι κι αλλιως αν βάλεις HA μπορείς να πάρεις ότι θέλεις δε σε περιορίζει τίποτα. Επίσης και η εμβέλεια zigbee/zwave είναι καλύτερη θεωρητικά και μπορείς να έχεις συσκευές που λειτουργούν ως repeaters ανάμεσα στους ορόφους. Σε μικρό σπίτι σένσορες στο 2ο όροφο μιλάνε άνετα με zigbee/zwave hub που έχω στο ισόγειο. 

Και στους wifi μπορείς να παίξεις με αναμετάδοση. Υπάρχουν ρελέ που είναι και extenders .

Εγώ ψηφίζω πάντως LAN στις συσκευές και Wi-Fi, έχοντας και zigbee και Zwave.

• Like 1

Καλησπέρα σε όλους και καλή χρονιά. Σκέφτομαι να αγοράσω κάτι τέτοιο.

https://a.aliexpress.com/_EJKorGt

Αν καταλαβαίνω καλά αυτό θα αντικαταστήσει τον διακόπτη του θερμοσίφωνα στον πίνακα και τέλος; Τύπου βγάζεις αυτό π έχει και βάζεις αυτό;

(Ψαχνομαι ακόμα να καταλάβω πως δουλεύει)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, dennmell είπε

Αν καταλαβαίνω καλά αυτό θα αντικαταστήσει τον διακόπτη του θερμοσίφωνα στον πίνακα και τέλος; Τύπου βγάζεις αυτό π έχει και βάζεις αυτό;

Βάσει κανονισμού, σε όλες τις μόνιμα, συνδεδεμένες συσκευές, και δεν αναφέρει μόνο μόνιμα αλλά εκεί είναι η ουσία, οι οποίες έχουν ισχύ άνω των 10 αμπέρ 2300w), πρέπει να διακόπτεται και ουδέτερος αγωγός κατά τον έλεγχό τους.

Άρα άσχετα με τα αμπέρ, σε αυτό το ρελέ θα πρέπει να μπει και ρελέ θερμάνσεως 2 * 25 Α + ενδεικτικό.

Τέλος σε πολλές τέτοιες συσκευές για να δουλέψει η συσκευή σαν χρονικό απαιτεί και εξτρά μπουτόν.

Η μοναδική συσκευή που είναι πλήρης με τοπικό χειρισμό, ενδεικτικό κατάστασης, αναλογικό χρονικό, smart χρονικό, χρόνοπρογράμματα, θερμοστάτη μπόιλερ και έχει ενσωματωμένο ρελέ 2 * 25 αμπέρ για να κόβει και τον ουδέτερο ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να λειτουργεί και να τροφοδοτείται η smart συσκευή για να είναι συνδεδεμένη στο ίντερνετ είναι το

ETI-STTR-060W-225. 

Θα το βρεις στα καταστήματα "Μεϊδάνης".

Πραγματικά είναι ένα ρελέ που κάνει τα πάντα, πλήρως παραμετροποιήσιμο και όχι μόνο για θερμοσίφωνα.

Μέχρι και επιλογή για είσοδο 0-10v ή 4-20 mA έχει, ενώ υποστηρίζει ταυτόχρονα και θερμοστοιχειο dallas. Μπορείς με αυτά να φτιάχνεις ρουτίνες βάσει θερμοκρασίας, όχι μόνο χρόνου.

Edit : Screen  από το manual.

Screenshot_2024-01-15-09-06-05-655.jpg.a4b8c048c503245ec956ec363d64ae1f.jpg

Επεξ/σία από adtakhs

9 hours ago, dennmell said:

Και μετά την διαφήμιση (😀) του adtakhs για την Ελληνική αυτή κατασκευή (που είναι όντως μια καλή προσπάθεια, αν και για εμένα τουλάχιστον πολύ ακριβή) η απάντηση στην ερώτησή σου είναι ΟΧΙ. 

ΟΧΙ, δεν μπορείς να βάλεις αυτό που δείχνεις στην θέση του διακόπτη του θερμοσίφωνα. Οπως αναφέρει ο adtakhs, επιβάλεται η διακοπή και του ουδετέρου. Ασε που ακόμα και την έκδοση των 63Α να πάρεις, εγώ δεν θα το εμπιστευόμουν με τίποτα αυτή την κινεζιά...

Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον διακόπτη για να ανοιγοκλείνεις ένα ρελέ το οποίο θα διακόπτει και την φάση και τον ουδέτερο, όπως έχει αναφερεί πολλές φορές εδω μέσα. 

Επίσης, ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙΣ την ασφάλεια του θερμοσίφωνα. Φαντάζομαι καταλαβαίνεις την διαφορά ασφάλειας/διακόπτη, έτσι?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, dennmell είπε

Καλησπέρα. Εγώ εδώ και δυο χρόνια έχω μετά τον διακόπτη και την ασφάλεια ένα sonoff rf2 με κοντρόλ που ελέγχει έναν ρελέ ισχύος ράγας 25A 230VAC 2NO που κόβει φάση και ουδέτερο.

Επεξ/σία από leuteris107

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα, εχει καποιος χρησιμοποιησει προιοντα ικεα σε δυνδιασμο με το hub για λειτουργια μεσο apple homekit?

Τα ασυρματα στορια θελω να αγορασω για αρχη και να προσθεσω καποια φωτα στην πορεια.

Επεξ/σία από Konstantinio

Καλησπέρα, θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με την επιλογή σωστών προϊόντων για την δημιουργία αυτοματισμού με φώτα βεράντας-κήπου. Σκέφτομαι την αγορά των παρακάτω υλικών:

1)https://www.skroutz.gr/s/25007985/Sonoff-4CH-R3-Smart-Endiamesos-Diakoptis-Wi-Fi-se-Leyko-CHroma-80010.html

2)https://www.skroutz.gr/s/32340127/Sonoff-RF-BridgeR2-Smart-Hub-Symvato-me-Alexa-Google-Home-Leyko.html

3)https://www.skroutz.gr/s/29943356/Sonoff-RF-T2EU2C-Exoterikos-Diakoptis-Toichou-gia-Elegcho-Fotismou-me-Plaisio-kai-Dyo-Pliktra-Afis-Fotizomenos-Leykos-433MHz-80066-M0802030010.html

4)https://www.skroutz.gr/s/26264842/Sonoff-DW2-Aisthitiras-Portas-Parathyrou-Mpatarias-se-Leyko-CHroma.html

Το παραπάνω 4 κάναλο ρελέ της sonoff το έχω επιλέξει για να χειρίζομαι μέσω 2 διπλών διακοπτών rf (μέσω rf hub) τα 4 διαφορετικά φωτιστικά σημεία. Επίσης σκέφτομαι να αγοράσω τους αισθητήρες μπαλκονόπορτας για να ενεργοποιούνται τα φώτα με το άνοιγμα της  κάθε μπαλκονόπορτας. Τα παραπάνω προϊόντα συνδυάζονται μεταξύ τους ή να προτιμήσω κάτι άλλο;;;

Τα φωτιστικά πως είναι συνδεδεμένα; 

Μπορείς να βάλεις smart διακόπτες κατευθείαν στην πρίζα τους. 

Ή πάνε σε κάποιον πίνακα για αυτό και το 4 κάναλο ρελέ;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...