Προς το περιεχόμενο

Smart Home

exypnakias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στις 12/8/2023 στις 8:36 ΠΜ, mechpanos είπε

Όπως και το 1, έτσι και το 2 δεν παίρνει ρεύμα από τους διακόπτες, ώστε να κοπεί. Στην ουσία, το shelly με τα ρελέ του, είναι ο διακόπτης. Οπότε παίρνει την φάση στην είσοδο τροφοδοσίας του, και δίνει στα φωτιστικά από τις εξόδους του. Επίσης έχει 2 εισόδους σαν εντολές από τους διακόπτες, που του λένε τι πρέπει να κάνει με κάθε έξοδο.

Shelly-PLUS-2PM-Relay-Switch-With-Power-Metering-2X-10A-fig1.webp

Στο σχήμα οι συσκευές που θέλουμε να ελέγξουμε είναι το Χ μέσα στον κύκλο, έτσι?

Αν κατάλαβα καλά την συνδεσμολογία τότε η μία από τις δύο φάσεις που έχω θα τροφοδοτήσει την συσκευή και η άλλη θα μείνει στον αέρα.

Η συσκευή θα βγάλει δυο άλλες φάσεις για να πάνε στα φώτα.

Τώρα η συνδεσμολογία που έχω είναι αυτή:image.png.52479e5bf66e51cb976bfbb618f9c23f.png

Βάζοντας το Shelly 2 pm θα γίνει έτσι:

image.png.c334d4e1410fba4064f2b5eee20e12de.png

Η δεύτερη φάση θα είναι άχρηστη, όπως και ο διακόπτης πριν από αυτή που είναι στον τοίχο.

Κλείνοντας όμως τον διακόπτη της πρώτης φάσεις, θα μπορούν να σβήσουν όλα τα φώτα, προφανώς. Οπότε από εκεί υπάρχει κάποιος έλεγχος.

Δεν κατάλαβα όμως πως ακριβώς δουλεύει το σημείο που το Shelly έχει "2 εισόδους σαν εντολές από τους διακόπτες, που του λένε τι πρέπει να κάνει με κάθε έξοδο"

Αν συνδέσω μια φάση στο S1 ή S2 τότε με τον διακόπτη θα ελέγχω την αντίστοιχη φάση στην έξοδο? Αν ναι, τότε θα χρειαστώ μια τρίτη φάση για να τροφοδοτήσει το shelly ώστε οι δύο υπάρχουσες που έχουν φυσικούς διακόπτες να πάνε στις θέσεις των διακοπτών.

Τι γίνεται όμως όταν από το κινητό δίνω εντολή να σβήσει το φως αλλά ο φυσικός διακόπτης έχει μείνει στο on, πως συμπεριφέρεται τότε η συσκευή?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

12 ώρες πριν, cthulhucarbide είπε

Στο σχήμα οι συσκευές που θέλουμε να ελέγξουμε είναι το Χ μέσα στον κύκλο, έτσι?

Αν κατάλαβα καλά την συνδεσμολογία τότε η μία από τις δύο φάσεις που έχω θα τροφοδοτήσει την συσκευή και η άλλη θα μείνει στον αέρα.

Τώρα η συνδεσμολογία που έχω είναι αυτή:image.png.52479e5bf66e51cb976bfbb618f9c23f.png

Η δεύτερη φάση θα είναι άχρηστη, όπως και ο διακόπτης πριν από αυτή που είναι στον τοίχο.

Κλείνοντας όμως τον διακόπτη της πρώτης φάσεις, θα μπορούν να σβήσουν όλα τα φώτα, προφανώς. Οπότε από εκεί υπάρχει κάποιος έλεγχος.

Δεν κατάλαβα όμως πως ακριβώς δουλεύει το σημείο που το Shelly έχει "2 εισόδους σαν εντολές από τους διακόπτες, που του λένε τι πρέπει να κάνει με κάθε έξοδο"

Αν συνδέσω μια φάση στο S1 ή S2 τότε με τον διακόπτη θα ελέγχω την αντίστοιχη φάση στην έξοδο? Αν ναι, τότε θα χρειαστώ μια τρίτη φάση για να τροφοδοτήσει το shelly ώστε οι δύο υπάρχουσες που έχουν φυσικούς διακόπτες να πάνε στις θέσεις των διακοπτών.

Τι γίνεται όμως όταν από το κινητό δίνω εντολή να σβήσει το φως αλλά ο φυσικός διακόπτης έχει μείνει στο on, πως συμπεριφέρεται τότε η συσκευή?

Καλημέρα. Προσωπικά εκτιμώ ότι ένα διακόπτης shelly πρέπει να είναι στην ίδια φάση του πίνακα. Αν έχεις τριφασικό πίνακα πρέπει να έχεις τον διακόπτη στην ίδια φάση. Διαφορετικά θα καεί. Ο έλεγχος φυσικού διακόπτη και app είναι με εντολή toggle (εναλλαγή κατάστασης).

• Like 1

Ερώτηση σχετικά με shelly plus 2pm και ρολό.

Θέλει κάποιου είδους προστασία; η συνδέεις απευθείας;

Θέλει μηχανικό διακόπτη ή μπουτόν?

Μπορείς να σταματήσεις από το μηχανικό διακόπτη/μπουτόν σε όποιο σημείο θες το ρολό?

Αν βλέπω καλά έχει ρύθμιση χρόνου για full επάνω και κάτω.

Ευχαριστώ 

Αν βλέπω καλά θα χρειαστώ και 2 Shelly RC Snubber.

• Like 1

55 λεπτά πριν, thn είπε

Ερώτηση σχετικά με shelly plus 2pm και ρολό.

Θέλει κάποιου είδους προστασία; η συνδέεις απευθείας;

Θέλει μηχανικό διακόπτη ή μπουτόν?

Μπορείς να σταματήσεις από το μηχανικό διακόπτη/μπουτόν σε όποιο σημείο θες το ρολό?

Αν βλέπω καλά έχει ρύθμιση χρόνου για full επάνω και κάτω.

Ευχαριστώ 

Αν βλέπω καλά θα χρειαστώ και 2 Shelly RC Snubber.

Μπορείς και απευθείας αλλά καλό είναι να βάλεις rc snubber.

Διακόπτες θα βάλεις μπουτόν ρολών.

Φυσικά μπορείς να σταματήσεις σε όποια θέση θες.

Έχει calibration για την θέση.

15 ώρες πριν, cthulhucarbide είπε

Μην τα μπερδεύεις, η φάση σου μια είναι! Δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις άλλη φάση, στο ίδιο κουτί. 

Οπότε από την φάση σου:

1. Τροφοδοτείς το shelly

2. Τροφοδοτείς τις 2 εξόδους του

3. Δίνεις εντολή στις 2 εισόδους με τους διακόπτες

Το shelly αναλόγως της εντολής που θα πάρει από τους διακόπτες ή το wi fi ανοίγει ή κλείνει το κύκλωμα στην έξοδο. 

19 ώρες πριν, leuteris107 είπε

Καλημέρα. Προσωπικά εκτιμώ ότι ένα διακόπτης shelly πρέπει να είναι στην ίδια φάση του πίνακα. Αν έχεις τριφασικό πίνακα πρέπει να έχεις τον διακόπτη στην ίδια φάση. Διαφορετικά θα καεί. Ο έλεγχος φυσικού διακόπτη και app είναι με εντολή toggle (εναλλαγή κατάστασης).

17 ώρες πριν, mechpanos είπε

Μην τα μπερδεύεις, η φάση σου μια είναι! Δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις άλλη φάση, στο ίδιο κουτί. 

Οπότε από την φάση σου:

1. Τροφοδοτείς το shelly

2. Τροφοδοτείς τις 2 εξόδους του

3. Δίνεις εντολή στις 2 εισόδους με τους διακόπτες

Το shelly αναλόγως της εντολής που θα πάρει από τους διακόπτες ή το wi fi ανοίγει ή κλείνει το κύκλωμα στην έξοδο. 

Μωρέ η φάση αρχικά μία είναι αλλά για την τροφοδοσία του shelly θα βόλευε η φάση να μην έχει πίσω της διακόπτη, και οι δύο φάσεις που έχω με διακόπτες να πηγαίνανε στις θέσεις διακοπτών.

Το κουτί στο οποίο θα μπει το shelly είναι μακρυά από τους διακόπτες γιαυτό είναι δύσκολο να τραβήξω φάση πριν από αυτούς.

Τεσπα, μάλλον θα το πάρω αν και βλέπω ότι εκτός από bluetooth έχει και μέτρηση κατανάλωσης οπότε μάλλον αυτά έχουν εκτοξεύσει το κόστος του, παρότι δεν τα χρειάζομαι.

Τώρα μόλις ανακάλυψα ότι το αντίστοιχο της sonoff είναι το sonoff dualr3 και απότι είδα έχουν ακριβώς την ίδια συνδεσμολογία και κάνει 12,5€! Σχεδόν 1/3 της τιμής του shelly! Μειονέκτημά του όμως ο πολύ μεγαλύτερος όγκος, σε κουτί μέσα δεν χωράει με τίποτα

Επίσης ανακάλυψα μόλις και το Dual R3 Lite το οποίο δεν έχει μέτρηση κατανάλωσης ούτε motor position display τα οποία δεν μου χρειάζονται, στα 10€ μόνο. Πόπα. Απλά είναι γκουμούτσα και δεν ξέρω που θα μπει

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 18/8/2023 στις 4:55 ΠΜ, cthulhucarbide είπε

Επίσης ανακάλυψα μόλις και το Dual R3 Lite το οποίο δεν έχει μέτρηση κατανάλωσης ούτε motor position display τα οποία δεν μου χρειάζονται, στα 10€ μόνο. Πόπα. Απλά είναι γκουμούτσα και δεν ξέρω που θα μπει

Θες το motor position και την μέτρηση κατανάλωσης για να έχεις έλεγχο των τερμάτων του ρόλου.

Να κόβει την τάση δηλαδή οπότε αν κάποιος τερματικός διακόπτης είναι off στο ρολό να κόβει το smart ρελέ.

Τώρα 10€ ρελέ για ρολά ..... είναι σαν να βάζεις λάστιχα από πατίνι σε Ferrari......

Ούτε τα μεταφορικά από Κίνα .... ένα πράγμα και έχει και 24% ΦΠΑ επάνω στο 10€ ...

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1

53 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Θες το motor position και την μέτρηση κατανάλωσης για να έχεις έλεγχο των τερμάτων του ρόλου.

Να κόβει την τάση δηλαδή οπότε αν κάποιος τερματικός διακόπτης είναι off στο ρολό να κόβει το smart ρελέ.

Τώρα 10€ ρελέ για ρολά ..... είναι σαν να βάζεις λάστιχα από πατίνι σε Ferrari......

Ούτε τα μεταφορικά από Κίνα .... ένα πράγμα και έχει και 24% ΦΠΑ επάνω στο 10€ ...

Σωστός. ΠΑΝΤΩΣ η προστασία εμποδίου σε ρολά με ψάθα είναι εντελώς μούφα, εκ κατασκευής ρολού. Δηλαδή όταν θα αντιληφθεί το εμπόδιο, η ζημιά έχει ήδη γίνει (έχει κλείσει όλο το ρολό όσο μπορούσε να κλείσει, το μοτέρ συνεχίζει δουλεύει ξετυλίγει πιάστρες και τότε θα αντιληφθεί το ζόρι και ή θα σταματήσει ή θα γυρίσει από την άλλη, αναλόγως τί του έχεις πει). Και δεν υπάρχει πρακτικά 100% αξιόπιστος τρόπος αντιμετώπισης. Ο μόνος που σκέφτηκα είναι με αισθητήρες door/window στο 1ο και 2ο "φυλλαράκι" της ψάθας, όπου με το που κλείσει από κάποιο εμπόδιο (δηλ. έρθουν κοντά τα 2 μέρη του αισθητήρα) μέσω αυτοματισμού στο homeassistant να σταματήσει η κίνηση του ρολού. Αλλά αυτό δεν είναι αξιόπιστο. Πες ότι έχασε σύνδεση ο αισθητήρας ή το shelly με το homeassistant την ώρα που υπάρχει το εμπόδιο, τί θα κάνεις! Αλλά ειλικρινά είναι το μόνο που μπορώ να σκεφτώ, έπαθα ζημιά και απλά το αμπερομετρικό του shelly δεν άκουσε τίποτα (και σωστά, γιατί όταν το μοτέρ σήκωσε αμπέρ ήταν ήδη αργά).

11 ώρες πριν, adtakhs είπε

Εγώ για φώτα τον θέλω τον ρελέ, γιαυτό ήθελα κάτι φτηνό μιας που δεν μου χρειάζεται μέτρηση κατανάλωσης κλπ

20 ώρες πριν, mechpanos είπε

Σωστός. ΠΑΝΤΩΣ η προστασία εμποδίου σε ρολά με ψάθα είναι εντελώς μούφα, εκ κατασκευής ρολού. Δηλαδή όταν θα αντιληφθεί το εμπόδιο, η ζημιά έχει ήδη γίνει (έχει κλείσει όλο το ρολό όσο μπορούσε να κλείσει, το μοτέρ συνεχίζει δουλεύει ξετυλίγει πιάστρες και τότε θα αντιληφθεί το ζόρι και ή θα σταματήσει ή θα γυρίσει από την άλλη, αναλόγως τί του έχεις πει). Και δεν υπάρχει πρακτικά 100% αξιόπιστος τρόπος αντιμετώπισης. Ο μόνος που σκέφτηκα είναι με αισθητήρες door/window στο 1ο και 2ο "φυλλαράκι" της ψάθας, όπου με το που κλείσει από κάποιο εμπόδιο (δηλ. έρθουν κοντά τα 2 μέρη του αισθητήρα) μέσω αυτοματισμού στο homeassistant να σταματήσει η κίνηση του ρολού. Αλλά αυτό δεν είναι αξιόπιστο. Πες ότι έχασε σύνδεση ο αισθητήρας ή το shelly με το homeassistant την ώρα που υπάρχει το εμπόδιο, τί θα κάνεις! Αλλά ειλικρινά είναι το μόνο που μπορώ να σκεφτώ, έπαθα ζημιά και απλά το αμπερομετρικό του shelly δεν άκουσε τίποτα (και σωστά, γιατί όταν το μοτέρ σήκωσε αμπέρ ήταν ήδη αργά).

Το καλό είναι πως μπορείς να βάλεις offset στις ρυθμίσεις χρόνου μετά την εκμάθηση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιδιά, στους έξυπνους διακόπτες , που δεν πιάνουν με τα κλασσικά μεταλλικά γατζακια, αλλά βιδώνουν πάνω στο κουτί, με ποιο τρόπο τα στερεωσατε;

Έχω βρει τα παρακάτω 3 από AliExpress

1 .-1701132616-607890118.jpg.c5bb253c532db44d62d6974dd272a975.jpg

2. 346347598775197194.jpg.d2c930cb39b015dd53ac3813a51a5397.jpg

3. 960959827459532542.jpg.75c6dc752f088f2b50f2afa45a8cd418.jpg

Κάνει κανένα από αυτά; Το κουτί μου είναι το κλασσικό στρογγυλό.

Εσείς τι χρησιμοποιείτε;

Επεξ/σία από Snip
  • Like 1

13 ώρες πριν, Snip είπε

Παιδιά, στους έξυπνους διακόπτες , που δεν πιάνουν με τα κλασσικά μεταλλικά γατζακια, αλλά βιδώνουν πάνω στο κουτί, με ποιο τρόπο τα στερεωσατε;

Έχω βρει τα παρακάτω 3 από AliExpress

1 .-1701132616-607890118.jpg.c5bb253c532db44d62d6974dd272a975.jpg

2. 346347598775197194.jpg.d2c930cb39b015dd53ac3813a51a5397.jpg

3. 960959827459532542.jpg.75c6dc752f088f2b50f2afa45a8cd418.jpg

Κάνει κανένα από αυτά; Το κουτί μου είναι το κλασσικό στρογγυλό.

Εσείς τι χρησιμοποιείτε;

Εγω βασικά αλλαξα κουτιά.. ευτυχώς μόνο πεντε,τα υπόλοιπα είναι σε γυψοσανίδα οπότε ήταν έτοιμα!

Όλα αυτά που κοιτάς είναι UK & US τετράγωνα κουτια,δεν θα κάνεις δουλειά 

Ενας φίλος αγόρασε αυτά αλλά δεν ξερω αν τα τοποθέτησε ακομα.. θα μαθω και θα επανέλθω 😊

• Like 1

Στις 13/8/2023 στις 2:01 ΜΜ, sts4x4 είπε

Καλησπέρα σε όλη την παρέα,

Θέλω την βοήθεια σας μιας και σκέφτομαι να τοποθετήσω ένα tablet σε σημείο που με εξυπηρετεί, προκειμένου να βλέπω κάποιες συγκεκριμένες κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε χώρο μου.

Ιδανικά θα ήθελα να είναι ενεργή μόνιμα η οθόνη και φυσικά η δυνατότητα του να βλέπω τις κάμερες συνεχώς.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας 

Τελικά αυτό που θέλω να κάνω, δεν το έχει κάνει κανείς με χρήση tablet ;

Δεν υπάρχει κάποιος να βοηθήσει;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...