Προς το περιεχόμενο

Smart Home

exypnakias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

5 ώρες πριν, liakjim είπε

Τα θερμόμετρα αυτά δείχνουν κανονικά στο κινητό. Συνδέονται μέσω BT.

Σωστά αλλά δεν μπορείς να τα δεις μέσω wifi εκτός αν υπάρχει άλλος τρόπος που δεν γνωριζω

5 ώρες πριν, plasTOST είπε

Προχτές είδα 2 προιόντα σχετικά με wifi. Το ένα είναι ένα Tuya IR smart digital Temperature & huminity sensor (1)  και το άλλο είναι ένα καινούργιο προιόν της tplink t-315 το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα. 

Έχεις δουλέψει το πρώτο? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

4 λεπτά πριν, Dask92 είπε

Σωστά αλλά δεν μπορείς να τα δεις μέσω wifi εκτός αν υπάρχει άλλος τρόπος που δεν γνωριζω

Έχεις δουλέψει το πρώτο? 

Όχι δεν το πήρα το πρώτο, γιατί είδα το 2ο και λέω να περιμένω να δουλέψω το 2ο :) 

29 λεπτά πριν, plasTOST είπε

Όχι δεν το πήρα το πρώτο, γιατί είδα το 2ο και λέω να περιμένω να δουλέψω το 2ο :) 

Έχεις ενημέρωση για το πότε θα κυκλοφορήσει?

1 ώρα πριν, l_kostas είπε

ξέρεις αν το shelly δουλεύει με alexa. Αυτό έχω ως hub και δεν θα ήθελα άλλο.

Τα υπόλοιπα βλέπω θέλουν άλλο hub.

Η αλήθεια είναι ότι δεν συνεργάζεται άμεσα,out of the box,αλλά...

Εφόσον δουλεύεις απ οτι λες το Shelly app μπορείς να φτιάξεις ρουτίνες  triggered by the button ;)

"The Alexa app allows to build routines using them as a trigger."   Δες εδω 

Κατά τ άλλα και η Sonoff με το Zigbee είναι μια καλή και οικονομική λύση με προοπτικές. 

2 ώρες πριν, kouaks88 είπε

Υπάρχει κάποια συσκευή σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα να έρθει ειδοποίηση στο κινητό; 

Αν έχεις homeassistant + ups συμβατό , μπορείς

image.png.2cd6f4c4d937d6784616217841b8135d.png

image.png.ee032cd88e6986f7f752c13dacfe8053.png

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Παρουσίαση τρόπου ειδοποίησης για τοποθέτηση πακέτου σε ταχυδρομική θυρίδα σε σημείο όπου δεν έχουμε wifi.
Υλικά:
1: Δύο esp32 lora boards. Εγώ πήρα αυτά : https://www.banggood.com/.../LILYGO-TTGO-LoRa32-868Mhz...
2. Μαγνητική επαφή NO (θέλουμε να άγει όταν φεύγει ο μαγνήτης https://www.aliexpress.com/item/1005003117749724.html
4. Θήκη μπαταρίας CR123 https://www.aliexpress.com/item/32899057473.html
6. Αν χρειάζεστε επέκταση κεραίας https://www.aliexpress.com/item/1005003069610289.html
Το ένα από τα δύο lora, θα γίνει το gateway μεταξύ του έτερου lora και του homeassistant μέσω mqtt με φλασάρισμα του openmqttgateway . Προτίμησα τη μέθοδο μέσου του PlatformIO με τον κάτωθι οδηγό :

Αυτό θα δημιουργήσει ένα entity που θα λέγεται sensor.gatewaylora
Υπόψη ότι επειδή τα lora είναι v2 (1.6), θα πρέπει για να παίξει να αλλάξετε το gpio από το 14 στο 23 στο config_LORA.h .
Το lora που θα μπει στο κουτί, το φλασάρουμε με το Arduino ide.

Έτσι όπως είναι δουλεύει ως εξής :
Παρεμβάλλουμε τη μαγνητική επαφή στο κύκλωμα της μπαταρίας (σε σειρά), οπότε όταν το πορτάκι είναι κλειστό, ο μαγνήτης είναι πλησίον της επαφής , το κύκλωμα είναι ανοιχτό (open) και η κατανάλωση είναι μηδενική.
IMG20221204153715.jpg.e01fe606e3ef7b1da5769832377d215a.jpgIMG20221204153649.jpg.49975dd10c8bde4290b1ed69ac92c33e.jpg
Όταν ο ταχυδρόμος ανοίγει τη μεγάλη πόρτα που δίνει πρόσβαση σε όλες τις δεξιές θυρίδες (βλέπε κόκκινο βελάκι),
IMG_20221031_192349.jpg.777cc2f411f345ce4d9ae0a366234044.jpg

απομακρύνεται και ο δικός μας μαγνήτης , κλείνει το κύκλωμα και το lora στέλνει "lora mailbox is awake" αλλάζοντας επίσης την κατάσταση του gateway (και το παίρνουμε αν θέλουμε με αυτοματισμό).
Όμως ακόμη δεν ξέρουμε αν ο ταχυδρόμος θα βάλει από όλες τις θυρίδες στη δική μας κάτι. Εδώ έρχεται ο TOF sensor. Έχοντας μετρήσει το εσωτερικό του κουτιού (300mm στην περίπτωσή μου), του έχουμε δώσει εντολή να αναφέρει όταν η μέτρησή του πέσει κάτω από κάποια τιμή (200mm το έχω βάλει, lox.readRange στο ino). Οπότε ξέρουμε ότι το χέρι του ταχυδρόμου έκανε pass στη θυρίδα μας και προφανώς άφησε κάτι. Επιπρόσθετα και για λόγους περαιτέρω μείωσης της κατανάλωσης της μπαταρίας, στο ino υπάρχει η λογική ότι αν περάσει κάποιος χρόνος (20δευτ εδώ), χωρίς να δει κάτι, πέφτει σε deepsleep (σε deepsleep πέφτει και αν δώσει σήμα). Οπότε αν όλα πάνε καλά, θα στείλει μέσω lora μήνυμα "mailbox" και θα αλλάξει το state του sensor.gatewaylora και θα πάρουμε με αυτοματισμό το μήνυμα πχ μέσω telegram.
Screenshot_2022-12-06-10-07-30-23_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg.c0020552cca11eb661ef6d6648bf30f8.jpg
Ότι θέλετε ρωτάτε.🙂
ΥΓ Τα δύο lora απέχουν περίπου 600μ σε ευθεία γραμμή.

Το έχω ανεβάσει και στην ομάδα του facebook.

mailbox_no_screen_deepsleep_tof.ino

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 6
  • Thanks 3

3 ώρες πριν, liakjim είπε

Αν έχεις homeassistant + ups συμβατό , μπορείς

image.png.2cd6f4c4d937d6784616217841b8135d.png

image.png.ee032cd88e6986f7f752c13dacfe8053.png

Έχω ups, τι εννοείς συμβατό; επειδή ξεκινάω σιγά σιγά να στήνω το σύστημα, να υπολογίσω χώρο στην ντουλάπα (που θα τερματίσουν όλα τα καλώδια) για υπολογιστή και το ups; είναι καλύτερα να "τρέχει" το homeassistant από υπολογιστή ή raspberry; 

2 λεπτά πριν, kouaks88 είπε

Έχω ups, τι εννοείς συμβατό; επειδή ξεκινάω σιγά σιγά να στήνω το σύστημα, να υπολογίσω χώρο στην ντουλάπα (που θα τερματίσουν όλα τα καλώδια) για υπολογιστή και το ups; είναι καλύτερα να "τρέχει" το homeassistant από υπολογιστή ή raspberry; 

To ups πρέπει να παίζει με το nut https://www.home-assistant.io/integrations/nut/

https://networkupstools.org/

Το ha μπορεί να τρέξει από το Pi αλλά έχουν ακριβύνει τόσο πολύ (pi + ssd) που ίσως να αξίζει ένα minipc.

1 ώρα πριν, liakjim είπε

Το ha μπορεί να τρέξει από το Pi αλλά έχουν ακριβύνει τόσο πολύ (pi + ssd) που ίσως να αξίζει ένα minipc.

Ακριβώς. Έτρεχα το ΗΑ σε ένα RPi3 και ήθελα να πάω σε RPi4 αλλά οι τιμές τα τελευταία χρόνια είναι απλησίαστες. Από την άλλη δεν θέλω ένα μηχάνημα με αρκετή επεξεργαστική ισχύ, καθώς δεν έχω απαιτήσεις για άλλες παράλληλες εργασίες.

Εν τέλη κατέληξα σε Thin Client HP-Τ620 που βρίσκει κανείς άφθονους από Ευρώπη στο eBay γύρω 45-55€ μαζί με τα μεταφορικά. Πήρα 2 για αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε Αθήνα και χωριό και παίζουν άψογα με κατανάλωση (min-max) 5-10W.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Ακριβώς. Έτρεχα το ΗΑ σε ένα RPi3 και ήθελα να πάω σε RPi4 αλλά οι τιμές τα τελευταία χρόνια είναι απλησίαστες. Από την άλλη δεν θέλω ένα μηχάνημα με αρκετή επεξεργαστική ισχύ, καθώς δεν έχω απαιτήσεις για άλλες παράλληλες εργασίες.

Εν τέλη κατέληξα σε Thin Client HP-Τ620 που βρίσκει κανείς άφθονους από Ευρώπη στο eBay γύρω 45-55€ μαζί με τα μεταφορικά. Πήρα 2 για αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε Αθήνα και χωριό και παίζουν άψογα με κατανάλωση (min-max) 5-10W.

Με windows λογισμικό; οθόνη χρειάζεται ή το βλέπουμε από το κινητό; 

Επεξ/σία από kouaks88

Το ένα ήρθε χωρίς λειτουργικό και το άλλο με Windows HP Thin Client αλλά ξηλώθηκε πάραυτα.

Έγινε εγκατάσταση Debian 11 και Home Assistant Supervised.

28 λεπτά πριν, kouaks88 είπε

οθόνη χρειάζεται ή το βλέπουμε από το κινητό; 

Δεν πρόλαβα την προσθήκη. Οθόνη και πληκτρολόγιο χρειάστηκα για την αρχική εγκατάσταση το Debian (όπως ισχύει σε κάθε περίπτωση εγκατάστασης λειτουργικού σε υπολογιστή). Μετά όλα γίνονται μέσω SSH (έτσι εγκαταστάθηκε το ΗΑ), μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφω.

Στο ΗΑ έχω πρόσβαση τοπικά ή απομακρυσμένα (μέσω VPN), ακόμη και από το κινητό είτε σε browser είτε στην εφαρμογή του.

• Like 1

41 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Το ένα ήρθε χωρίς λειτουργικό και το άλλο με Windows HP Thin Client αλλά ξηλώθηκε πάραυτα.

Έγινε εγκατάσταση Debian 11 και Home Assistant Supervised.

Δεν πρόλαβα την προσθήκη. Οθόνη και πληκτρολόγιο χρειάστηκα για την αρχική εγκατάσταση το Debian (όπως ισχύει σε κάθε περίπτωση εγκατάστασης λειτουργικού σε υπολογιστή). Μετά όλα γίνονται μέσω SSH (έτσι εγκαταστάθηκε το ΗΑ), μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφω.

Στο ΗΑ έχω πρόσβαση τοπικά ή απομακρυσμένα (μέσω VPN), ακόμη και από το κινητό είτε σε browser είτε στην εφαρμογή του.

Ένας τέτοιος υπολογιστής θα μπορούσε να γίνει και καταγραφικό για τις κάμερες; 

Προφανέστατα με το κατάλληλο πρόγραμμα. Υπολογιστής κανονικός είναι, απλά με μειωμένη επεξεργαστική ισχύ αλλά ισάξια και ελαφρά παραπάνω από το Rpi4.

21 ώρες πριν, babisa είπε

Καλημέρα! 

Μπορείς να ελέγξεις τα μπουάτ πάνω από τους διακόπτες αν περνάει ουδέτερος από μέσα ώστε να κατεβάσεις ένα σε κάθε δωμάτιο . 

Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις δουλειά με οποιοδήποτε smart button .

Καλημέρα κι ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτο κοιτάω πιο πολύ, για smart button. 
Έχω μπερδευτεί όμως με τα πρωτόκολλα επικοινωνίας. Έχω στήσει Home assistant αλλά τις πιο πολλές λειτουργίες μου τις κάνω από το HomeKit του iPhone. Γι αυτό μεσολαβεί ένα iPad σαν hub για την σύνδεση μεταξύ των Apple συσκευών που έχω. Περνάνε όλα λοιπόν στο Home assistant και από εκεί στο HomeKit. Όλες μου οι συσκευές είναι με Wi-Fi προς το παρόν, αλλά θέλω να επεκταθώ και προς Zigbee μεριά… 
Για επικοινωνία μέσω Zigbee θα πρότεινες το usb stick sonoff? 
Smart button με πρωτόκολλο επικοινωνίας Wi-Fi ποιο να επιλέξω για αρχή να πειραματιστώ λίγο και να δω αν γίνεται και αν είναι «λειτουργικό» για τη γυναίκα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...