mechpanos Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, popopo είπε Μου δημιουργήθηκε η εξής απορία. To Shelly em με τι διατομή καλωδίου το συνδέουμε για τροφοδοσία; Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αναφέρει κατανάλωση 1 watt. Επίσης, το καλώδιο με το οποίο ελέγχει το ρελέ, τι διατομή πρέπει να έχει; Δεν έχει ιδιαίτερη απαίτηση το ίδιο το shelly, και εφόσον βάλεις ρελέ του στέλνει απλά μια τάση, οπότε οποιαδήποτε διατομή κάνει, βάλε εναμισάρι που είναι πάντα διαθέσιμο και είσαι κομπλέ. Πολλοί βάζουν και εύκαμπτο στα Shelly γιατί είναι πιο εύκολο στη διαχείριση...Από το ρελέ ισχύος στο φορτίο είναι το θέμα να είναι η διατομή σωστή. 1
popopo Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 Στις 9/11/2022 στις 12:48 ΜΜ, jkoukos είπε Ωστόσο σε μεγάλα φορτία (φούρνος, θερμοσίφωνας κλπ) επιβάλλεται ο διακόπτης να είναι διπολικός ελέγχοντας φάση και ουδέτερο (έτσι είναι και η συγκεκριμένη περίπτωση, όπου ο διακόπτης είναι διπολικός αλλά η ασφάλεια μονοπολική). Τώρα αλλάζει το πράγμα από θέμα ασφάλειας, ενώ η λειτουργία του κυκλώματος παραμένει ίδια. Αν ο διακόπτης είναι μετά την ασφάλεια, τότε σε περίπτωση βραχυκυκλώματος μπορεί να πέσει μόνο η ασφάλεια ή να καταστραφεί πρώτα ο διακόπτης και μετά να πέσει η ασφάλεια ή στην χειρότερη και ευτυχώς σπάνια περίπτωση να έχουμε καταστροφή όλου του πίνακα έως και φωτιά. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον ρελέ ισχύος. Ο κανονισμός δεν αναφέρεται ρητά στις μεμονωμένες συνδέσεις των καταναλώσεων αλλά ορίζει την σειρά στην είσοδο του πίνακα να είναι: Γενικός Διακόπτης - Γενική Ασφάλεια - ΔΔΕ (ρελέ διαρροής). Επίσης πολλοί παλιοί πίνακες έχουν ακόμη ασφάλειες τήξεως, οπότε για να αλλαχθεί κλείνουμε απλώς τον διακόπτη πριν από αυτήν αντί του γενικού στον πίνακα. Με απλά λόγια καλό είναι η ασφάλεια να είναι ο τελευταίος κρίκος πριν το φορτίο. Στην περίπτωση που έχουμε: Μονοπολική ασφάλεια 20Α --> Διπολικό διακόπτη 40Α--> Θερμοσίφωνα, πως θα μπορούσε να συμβεί καταστροφή του διακόπτη ο οποίος δεν ασφαλίζεται; Καταλαβαίνω ότι μέχρι να φτάσει στο όριό του (40Α) θα έχει ήδη πέσει η ασφάλεια (20Α) που βρίσκεται πριν από αυτόν.
tvkal Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, popopo είπε Στην περίπτωση που έχουμε: Μονοπολική ασφάλεια 20Α --> Διπολικό διακόπτη 40Α--> Θερμοσίφωνα, πως θα μπορούσε να συμβεί καταστροφή του διακόπτη ο οποίος δεν ασφαλίζεται; Καταλαβαίνω ότι μέχρι να φτάσει στο όριό του (40Α) θα έχει ήδη πέσει η ασφάλεια (20Α) που βρίσκεται πριν από αυτόν. Αυτό που θα προκαλέσει την υπερθέρμανση και τη φωτιά θα ξεκινήσει απο την κατανάλωση, τον θερμοσίφωνα όπως λες και θα αναγκάσει την ασφάλεια να πέσει. Αν εσύ έχεις παρεμβάλει πριν την ασφάλεια οποιοδήποτε διακόπτη και ο διακόπτης είναι κλειστός η ασφάλεια δεν θα πάρει χαμπάρι τίποτα. Θα πρέπει να καεί και ο διακόπτης για να πέσει η ασφάλεια. Εχω κάνει και εγώ παρόμοιο ερώτημα αλλά δεν μου απάντησε κανείς αλλά διευκρινίζω οτι ο διακόπτης θα ειναι πάντα ανοικτός. Επεξ/σία 11 Νοεμβρίου 2022 από tvkal
jkoukos Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 8 ώρες πριν, tvkal είπε Εχω κάνει και εγώ παρόμοιο ερώτημα αλλά δεν μου απάντησε κανείς αλλά διευκρινίζω οτι ο διακόπτης θα ειναι πάντα ανοικτός. Σε αυτό που ρώτησες η απάντηση είναι ότι ουσιαστικά πρόκειται για διακόπτη που απλά είναι smart. Οπότε μπαίνει είτε στην θέση του απλού διακόπτη είτε πριν ή μετά από αυτόν και σε κάθε περίπτωση πριν την ασφάλεια. Ωστόσο δεν αναφέρεις με σαφήνεια αν πρόκειται για μετρητή ή διακόπτη ή ασφαλειοδιακόπτη. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα, αλλά γενικά ισχύουν τα ίδια. Αν είναι ασφαλειοδιακόπτης μπαίνει είτε στην θέση του απλού υπάρχοντος ή/και της ασφάλειας είτε μεταξύ ή πριν αυτών. Αν είναι μετρητής, πριν από οποιονδήποτε διακόπτη.
lalexoulhs Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 13 ώρες πριν, popopo είπε Μου δημιουργήθηκε η εξής απορία. To Shelly em με τι διατομή καλωδίου το συνδέουμε για τροφοδοσία; Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αναφέρει κατανάλωση 1 watt. Επίσης, το καλώδιο με το οποίο ελέγχει το ρελέ, τι διατομή πρέπει να έχει; Η διατομή καθορίζεται από την ασφάλεια που προηγείται.
kifinas Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 14 ώρες πριν, popopo είπε Μου δημιουργήθηκε η εξής απορία. To Shelly em με τι διατομή καλωδίου το συνδέουμε για τροφοδοσία; Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αναφέρει κατανάλωση 1 watt. Επίσης, το καλώδιο με το οποίο ελέγχει το ρελέ, τι διατομή πρέπει να έχει; Βάλε κλασσικά 1.5αρι καλώδιο και για την τροφοδοσία και για την έξοδο και έχεις καθαρίσει. Απλά να θυμάσαι ότι το ρελέ ελέγχου είναι για σχετικά μικρά ρεύματα, 2Α. Μην οδηγήσεις κάτι μεγάλο. 1
popopo Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 32 λεπτά πριν, kifinas είπε Βάλε κλασσικά 1.5αρι καλώδιο και για την τροφοδοσία και για την έξοδο και έχεις καθαρίσει. Απλά να θυμάσαι ότι το ρελέ ελέγχου είναι για σχετικά μικρά ρεύματα, 2Α. Μην οδηγήσεις κάτι μεγάλο. Θα οδηγήσω τη βοηθητική επαφή ρελέ ισχύος.
tvkal Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, jkoukos είπε Σε αυτό που ρώτησες η απάντηση είναι ότι ουσιαστικά πρόκειται για διακόπτη που απλά είναι smart. Οπότε μπαίνει είτε στην θέση του απλού διακόπτη είτε πριν ή μετά από αυτόν και σε κάθε περίπτωση πριν την ασφάλεια. Ωστόσο δεν αναφέρεις με σαφήνεια αν πρόκειται για μετρητή ή διακόπτη ή ασφαλειοδιακόπτη. Αν είναι ασφαλειοδιακόπτης μπαίνει είτε στην θέση του απλού υπάρχοντος ή/και της ασφάλειας είτε μεταξύ ή πριν αυτών. Αν είναι μετρητής, πριν από οποιονδήποτε διακόπτη. Ευχαριστώ για την απάντηση. Ο πωλητής το αναφέρει ως "Single Phase WIFI Smart Energy Meter Kwh Metering Monitoring Circuit Breaker Timer Relay for Smart Home 63A". Επειδή δεν το πολυεμπιστεύομαι και είναι και 63Α, θέλω να ασφαλίζω τη γραμμή με σωστή ασφάλεια γνωστής μάρκας και να βάλω και το Smart Energy Meter και την ασφάλεια . Δεν ξέρω τι να κάνω, με ποιά σειρά να τα βάλω.
nkarama Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, lalexoulhs είπε Η διατομή καθορίζεται από την ασφάλεια που προηγείται. Αυτό ακριβώς. Και για την απάντηση στο επόμενο: Στις 10/11/2022 στις 3:18 ΜΜ, jkoukos είπε Όλα καλύπτονται. Ξεχάστε προς το παρόν το επιπλέον κύκλωμα αυτοματισμού με ρελέ ισχύος και Shelly. Ο διακόπτης του θερμοσίφωνα παίρνει τροφοδοσία από τον ΔΔΕ μέσω της μπάρας. Μετά είναι η ασφάλεια και τέλος ο θερμοστάτης του θερμοσίφωνα. Η λυχνία LED κανονικά παίρνει τροφοδοσία από την επιστροφή του θερμοστάτη. Ωστόσο αν δεν έχει φροντίσει ο ηλεκτρολόγος να περαστεί το επιπλέον αυτό ζεύγος, κάλλιστα την παίρνουμε από την ασφάλεια. Η κύρια διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση η λυχνία θα κλείσει αυτόματα όταν δώσει εντολή ο θερμοστάτης ότι το νερό έχει ζεσταθεί εκεί που τον έχουμε ρυθμίσει (άρα δεν έχουμε πλέον κατανάλωση) ενώ στην δεύτερη μόνον αν κλείσουμε την παροχή από τον διακόπτη. Μέχρι εδώ τι θέμα υπάρχει και που είναι το λάθος που αναφέρεστε; Στην περίπτωσή σου, για ένα μέρος σε εξασφαλίζει η μπάρα που αντέχει το ρεύμα της ΓΕΝΙΚΗΣ ασφάλειας. Παρόλα αυτά, δεν μας λές τι είναι το καλώδιο που πάει απο τον διακόπτη του θερμοσίφωνα μέχρι τηεν ασφάλεια του θερμοσίφωνα. Για να είσαι ΟΚ πρέπει να είναι καλώδιο που ανταποκρίνετε στην τιμή της ΓΕΝΙΚΗΣ ασφάλειας. Οτιδήποτε λιγότερο, το συγκεκριμένο κομμάτι δεν είναι ασφαλισμένο. Αν πχ έχεις ΓΕΝΙΚΗ 35Α θα πρέπει το συγκεριμένο καλώδιο να είναι 10αρι. Μετά την 20άρα ασφάλεια θα φεύγει καλώδιο που αντέχει ανάλογα τα 20Α δηλαδή 4άρι... Ξανά: η ασφάλεια μπαίνει για να ασφαλίζει ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ! ούτε για την συσκευή, ούτε για τον άνθρωπο ούτε για τα μάτια του κόσμου... Το μόνο που ασφαλίζει είναι το ΚΑΛΩΔΙΟ. Επεξ/σία 11 Νοεμβρίου 2022 από nkarama 3
kifinas Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2022 Νομίζω πως ξεφεύγουμε. Μπαίνουμε στο κομμάτι του πίνακα που η μόνη συμβουλή είναι "καλούμε ηλεκτρολόγο". 4
mechpanos Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2022 30 λεπτά πριν, kifinas είπε Νομίζω πως ξεφεύγουμε. Μπαίνουμε στο κομμάτι του πίνακα που η μόνη συμβουλή είναι "καλούμε ηλεκτρολόγο". Σωστά, και καλό είναι να αφήσουμε τον ηλεκτρολόγο να κάνει την δουλειά του. Και ΚΑΝΟΝΙΚΑ ό,τι αλλαγή/τροποποίηση κάνει στον πίνακα, πρέπει να συμπληρώσει να σφραγίσει και να μας δώσει την αντίστοιχη ΥΔΕ (με το αντίστοιχο τίμημα) γιατί γίνονται εξαιρετικά σημαντικές επεμβάσεις στην εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση της κατοικίας. 1
jkoukos Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2022 @nkarama, το έγραψα ότι παίρνω από την έξοδο της γενικής στην μπάρα και το καλώδιο από αυτήν μέχρι την ασφάλεια είναι 6άρι. Κάνε τώρα τους υπολογισμούς και δες πόση είναι η ανοχή και για απόσταση 6 εκατοστών πόσο φορτίο μπορεί να αντέξει. Ασφαλίζεις το καλώδιο, αλλά αν έχεις διακόπτη κλειστό μετά από αυτόν; Δεν το ασφαλίζεις έως την συσκευή που είναι σε περίπτωση π.χ. ηλιακού στην ταράτσα. Κι εγώ αυτό το ΚΑΛΩΔΙΟ ασφαλίζω. Επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά. Ο κανονισμός δεν αναφέρει ούτε υποχρεώνει ΤΙΠΟΤΑ όσον αφορά την σειρά στις θέσεις διακόπτη και ασφάλειας, παρά μόνο για την είσοδο στον πίνακα από την χελώνα.
barca10 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, έχω συνδέσει ένα Zigbee bridge στο home assistant. Στο zigbee είναι συνδεδεμένο ένας διακόπτης/κουμπί SNZB-01. Ενώ το βλέπω στο HA, και μάλιστα στα logs φαίνεται όταν πατάω το κουμπί δεν μπορώ να το βάλω σε αυτοματισμό. Στα trigger βλέπω μόνο επιλογή για ποσοστό μπαταρίας και όχι single click , double click, hold όπως θα έπρεπε. Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ. Επεξ/σία 12 Νοεμβρίου 2022 από barca10
maximos1990 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2022 Καλησπέρα, Ηθελα να ρωτήσω αν το Geyer Ρελέ Ράγας Διαρροής 16A Μονοπολικό WiFi ER116W μπορεί να παίξει μπάλα με κάποιο τρόπο με home assistant? ευχαριστώ πολύ
jkoukos Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2022 Αν αναγνωρίζεται από τις εφαρμογές Smart Life ή Tuya σε κινητό, τότε μπορεί να παίξει σε Home Assistant μέσω των integration Tuya (επίσημη) και LocalTuya.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα