Προς το περιεχόμενο

Smart Home

exypnakias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

5 ώρες πριν, mechpanos είπε

Μωρέ μια χαρά το έχεις φτιάξει. .... 

Όσον αφορά το smart home, συμφωνώ ότι είναι smart, βασικά επειδή μπορείς να τρέξεις κάποιους αυτοματισμούς, όπως και να κάνεις κάποια πράγματα απομακρυσμένα .... 

Όμως σε πολλά smart home υπάρχει κάπου ένα dashboard που έχει διάφορες πληροφορίες και εντολές μαζεμένες, οπότε κάτι τέτοιο έκανες εσύ, με τον diy τρόπο. Εγώ σκέφτομαι πχ να κρεμάσω ένα tablet μόνιμα στον τοίχο, είναι το επόμενο project.... 

..... συνενώνει πολλές πλατφόρμες και σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις ότι θες πραγματικά με τις συσκευές που βάζεις σε αυτό τοπικά χωρίς να μεσολαβήσει το ίντερνετ. ... 

Παράδειγμα, έπιασε κίνηση η κάμερα της tp link, κάνε τα ρολά της shelly να κλείσουν και άναψε και το φως της sonoff...και λοιπά... 

Αν βολεύεσαι με πολλές πλατφόρμες και το google home ok, αλλά δεν είναι να το ειρωνεύεσαι κιόλας , είναι πολύ γαμάτο για αυτά που κάνει.

Το κρέμασμα του tablet το έχω δρομολογήσει αλλα και αυτό πιο πολύ εφετζίδικο θα είναι παρά χρηστικό και θα το κάνω μόνο για την ομορφιά του και για την παρακολούθηση των καμερών.  Το tablet μπορούμε να το έχουμε παντού μαζί μας στη βεράντα, το σαλόνι, την κουζίνα ενώ .... ο τοίχος μένει εκεί και πρέπει να σηκωθούμε, να μείνουμε όρθιοι μπροστά του, να ελεγξουμε, να δούμε να χειριστούμε.  Τώρα τα θέλουμε όλα στην παλάμη του χεριού μας. Γι αυτό και εκτός απο το "κρεμασμένο" tablet ήδη ανέφερα  οτι θα φτιάξω και ένα 2ο tablet ή ένα smartphone για φορητότητα. Αυτή την συν-ένωση των πλατφορμών που είπες την πέτυχα και κάνω όλες τις συσκευές μου οτι θέλω. Η παρουσία ίντερνετ θεωρείται πλέον δεδομένη και αγαθό σαν το νερό και τον ηλεκτρισμό. Οπότε δεν το θεωρώ πρόβλημα να δουλεύουν όλα με το νετ. Toυς αυτοματισμούς που ανέφερες ως παράδειγμα ήδη τους κάνει το G.H. και η alexa απολύτως απλά και αξιόπιστα σε μισό λεπτό χωρίς να γράψεις τίποτα. Μπορεί να μην είναι H.A. που επιτρέπει να συνενώνεις εκτός των συσκευών και 100 παραμέτρους αλλά στην τελική, οτι ενδιαφέρει τον καθένα.   Και ο φωνητικός έλεγχος είναι ένα γαμάτο σύν. Ειδικά τώρα που έχεις ονοματισμένες τις συσκευές (main lights, spotlights, κλπ)  βλέποντας τις στο tablet εκπαιδεύεσαι με τα ονόματα τους και τη θέση τους (living room, kitchen κλπ) οπότε ο φωνητικός έλεγχος είναι ακόμα πιο εύκολος απ ότι πριν. Αυτό το τελευταίο στο λεώ εκ πείρας γιατι το είδα στην πράξη. 

Πάντως με κάλυψες απολύτα και to the point !

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

• Moderators
28 λεπτά πριν, tvkal είπε

Οπότε δεν το θεωρώ πρόβλημα να δουλεύουν όλα με το νετ.

Until the server is down. Καλως ή κακως σε αυτα το τοπικο δικτυο ειναι παντα ο στοχος. Καποια στιγμη δεν θα χεις ιντερνετ γιατι κανει εργα καποιος, ενα καλωδιο χαλασε και δεν ξερω και γω τι αλλο. Επισης, μπορει να εχει προβληματα ο σερβερ της εταιρεις οπως ειχε η Sonoff πριν λιγο καιρό ή η Garmin και δεν δουλευε η εφαρμογη της (τα ρολογια δουλευαν προφανως). Και το βασικο δεν ξερεις ποτε θα αποφασισει η καθε μια εταιρεια να σε χρεωνει. Αυτος ειναι και ο λογος που ειμαστε υπερ του ΗΑ( ή οτι αλλο ειναι οπως OpenHab) γιατι παιζεις τοπικα. Αν δεν εχεις ιντερνετ απλα δεν τα βλεπεις εκτος σπιτιου οταν εισαι σπιτι ομως δουλευουν ολα ακομη και χωρις

• Like 1

12 λεπτά πριν, marksk είπε

Γυναίκα έβαλες να το δοκιμάσει; 

Γυναίκα, παππούς, παιδιά όλοι ! Παππούς 80 χρονών μου έλεγε δεν ασχολούμαι και μόλις έφευγε απο το σπίτι μου λέει "Ξέρεις έχω 2 λάμπες που μου αρέσει να τις ανάβω στο καθιστικό, πως μπορώ να το κάνω απο το κινητό μου" !  Του χάρισα δυό πριζάκια wifi να ξεκινήσει να παίζει !  😂

1 ώρα πριν, tvkal είπε

Το κρέμασμα του tablet το έχω δρομολογήσει αλλα και αυτό πιο πολύ εφετζίδικο θα είναι παρά χρηστικό και θα το κάνω μόνο για την ομορφιά του και για την παρακολούθηση των καμερών.  Το tablet μπορούμε να το έχουμε παντού μαζί μας στη βεράντα, το σαλόνι, την κουζίνα ενώ .... ο τοίχος μένει εκεί και πρέπει να σηκωθούμε, να μείνουμε όρθιοι μπροστά του, να ελεγξουμε, να δούμε να χειριστούμε.  Τώρα τα θέλουμε όλα στην παλάμη του χεριού μας. Γι αυτό και εκτός απο το "κρεμασμένο" tablet ήδη ανέφερα  οτι θα φτιάξω και ένα 2ο tablet ή ένα smartphone για φορητότητα. Αυτή την συν-ένωση των πλατφορμών που είπες την πέτυχα και κάνω όλες τις συσκευές μου οτι θέλω. Η παρουσία ίντερνετ θεωρείται πλέον δεδομένη και αγαθό σαν το νερό και τον ηλεκτρισμό. Οπότε δεν το θεωρώ πρόβλημα να δουλεύουν όλα με το νετ. Toυς αυτοματισμούς που ανέφερες ως παράδειγμα ήδη τους κάνει το G.H. και η alexa απολύτως απλά και αξιόπιστα σε μισό λεπτό χωρίς να γράψεις τίποτα. Μπορεί να μην είναι H.A. που επιτρέπει να συνενώνεις εκτός των συσκευών και 100 παραμέτρους αλλά στην τελική, οτι ενδιαφέρει τον καθένα.   Και ο φωνητικός έλεγχος είναι ένα γαμάτο σύν. Ειδικά τώρα που έχεις ονοματισμένες τις συσκευές (main lights, spotlights, κλπ)  βλέποντας τις στο tablet εκπαιδεύεσαι με τα ονόματα τους και τη θέση τους (living room, kitchen κλπ) οπότε ο φωνητικός έλεγχος είναι ακόμα πιο εύκολος απ ότι πριν. Αυτό το τελευταίο στο λεώ εκ πείρας γιατι το είδα στην πράξη. 

Πάντως με κάλυψες απολύτα και to the point !

To tablet θα το κρεμάσω γιατί χρειάζεται, όχι για εφέ. Πχ χτυπάει το θυροτηλέφωνο, δεν θέλω να βάλω ρε φίλε να βάλω σε όλων τα κινητά, να ανοίγει η εφαρμογή του θυροτηλέφωνου. Ούτε να ψάχνουμε γύρω γύρω στο σπίτι, πού είναι το τάμπλετ ή το έχει πάρει η κόρη μου να δει παιδικά, και μας άφησε από μπαταρία...
Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση συναγερμού...
Ρύθμιση αντλίας θερμότητας... και λοιπές ρυθμίσεις... Να μπορεί να τις κάνει και κάποιος άσχετος, που δεν έχει την εφαρμογή του homeassistant στο κινητό του...

Είναι καλή φάση...

• Like 4

Εγώ κόρη μικρή δεν έχω να μου παίρνει το tablet αλλά ναι το θυροτηλέφωνο που είπες χρειάζεται αλλά και για τις κάμερες καλό είναι να είναι κάποιο κρεμασμένο. Την εφαρμογή της γκαραζόπορτας τελικά δεν έβαλα γιατι η γκαραζόπορτα είναι μεγάλη και βαριά,  μην έχουμε κανά ατύχημα, καλύτερα να είναι κάποιος μπροστά τουλάχιστον στο κλείσιμο - παρότι τη βλέπει καμερα.  Θυμάσαι τι έγινε με το κοριτσάκι που το παγίδευσε η γκαραζόπορτα, έχω και πολλές γατούλες αδέσποτες που περνάνε κάτω απο τα φωτοκύταρα οπότε αυτό δεν θα το βάλω μέσα. Τον συναγερμό και το πότισμα θα τα βάλω.   

Πάντως να σημειώσω και εγώ ότι τη μέρα που γύρισα από διακοπές, είχε φάει κάποια φρίκη το router του ΟΤΕ και δεν είχα ίντερνετ, αλλά με το που μπήκα σπίτι και άναψαν τα φώτα αυτόματα, ήταν τρομερή μαγεία... Αυτά με το Google Home δε θα έπαιζαν, όπως και μου έχει τύχει παλιότερα. Γι' αυτό όσο και vested να νιώθετε με το Google Home κλπ, δώστε μια ευκαιρία στο Home Assistant, και προσωπικά, δε θα το μετανιώσετε. 

Σε γενικότερη παρατήρηση, έχει ακόμα το MyMarket εκείς τις έξυπνες πρίζες με τα 2 ευρώ, και φλασάρονται μια χαρά με Tasmota, οπότε είναι ακόμα value για απλή on/off πρίζα (δεν έχει μετρητή κατανάλωσης).

• Like 2

6 ώρες πριν, thanasis00 είπε

Πάντως να σημειώσω και εγώ ότι τη μέρα που γύρισα από διακοπές, είχε φάει κάποια φρίκη το router του ΟΤΕ και δεν είχα ίντερνετ, αλλά με το που μπήκα σπίτι και άναψαν τα φώτα αυτόματα, ήταν τρομερή μαγεία... Αυτά με το Google Home δε θα έπαιζαν, όπως και μου έχει τύχει παλιότερα. Γι' αυτό όσο και vested να νιώθετε με το Google Home κλπ, δώστε μια ευκαιρία στο Home Assistant, και προσωπικά, δε θα το μετανιώσετε. 

Σε γενικότερη παρατήρηση, έχει ακόμα το MyMarket εκείς τις έξυπνες πρίζες με τα 2 ευρώ, και φλασάρονται μια χαρά με Tasmota, οπότε είναι ακόμα value για απλή on/off πρίζα (δεν έχει μετρητή κατανάλωσης).

Ένα link από τις μπριζες ή μια φωτό να τις παρω;;

• Like 1

8 ώρες πριν, thanasis00 είπε

Στα τοπικά MyMarket έψαξα και δεν τα βρήκα, και θέλω 1-2 έξυπνες πρίζες!! Σε ποια MyMarket τα βρίσκεις εσύ;! Μην δώσω το 15άρι στον Καυκά για tapo...

Στις 30/8/2022 στις 2:55 ΠΜ, tvkal είπε

Εν μέρει διαφωνώ με τον όρο τηλεχειρισμός όπως απαξιωτικά χρησιμοποιείται καθώς απο πίσω απο τα πάρα πολλά κουμπιά της υλοποίησης μου βρίσκονται wifi συσκευές όπως βρίσκονται και στις "γαμάτες" υλοποιήσεις H.A κλπ που μας λένε κάποιοι εδώ.  Και όπως είπα και πριν ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΩΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ που πάει το όλο σύστημα σε άλλο επίπεδο.

Οπως ανέφερα 10 άτομα το χρησιμοποίησαν και το βρήκαν χρήσιμο. Οντως αυτός ηταν ο σκοπός μου "άτομα σχεδόν τεχνολογικά αναλφάβητα" είπες εσύ,  εγώ τα ανέφερα ως "10 άτομα, μη μυημένα στο χώρο του smart σπιτιού " να μπορούν να ελέγχουν απο την πολυθρόνα τους φώτα σπιτιού, κήπου, πισίνας, κλιματιστικά, 2 λεντοταινίες ενωμένες σαν μια, λεντοταινία της τηλεόρασης, κάμερες ασφαλείας στην τηλεόραση, κάμερες ασφαλείας στο tablet, να βλεπουν τον καιρό, θερμοκρασίες εσωτερικές,  youtube στην τηλεόραση, στερεοφωνικό κλπ. Και αυτός νομίζω πρέπει να είναι ο σκοπός μας γιατι στο τέλος χάνεται η ουσία και στην τελική δεν θέλουμε να ελέγχουμε το Γκαλάκτικα, ένα σπίτι θέλουμε να χειριστούμε με κάποιες ευκολίες. Οσον αφορά επιπλέον αισθητήρες κανείς δεν με εμποδίζει να προσθέσω αν θέλω και έχω κάποια πραγματάκια υπ΄όψη μου αλλά ότι κάνω το κάνω μακρυά απο την υπερβολή του "ελέγχου" του σπιτιού.  

Οπως επίσης είπες "ισως το smart home σου να μην είναι μόνο αυτό που μας έδειξες " Και σε αυτό έχεις δίκιο καθως κάποιες ακολουθίες αυτοματισμών πχ κατα την προβολή ταινίας κλπ δεν βρίσκονται στο μενού του τάμπλετ εμφανώς γιατι δεν θέλω μέρα μεσημέρι να πατήσει κάποιος την εντολή και να αρχίσουν να συμβαίνουν διάφορα.  Αυτά τα έχω στο κινητό μου. Αν επίσης ξεχαστεί κάποιο φως αναμένο κλπ ή αν υπάρχει είσοδος στο σπίτι ή έξοδος κλπ υπάρχουν άλλες ρουτίνες ή σκηνές που βρίσκονται σε λειτουργία απο πίσω και θα ανάψουν ή θα κλείσουν αυτόματα τα "εμπλεκόμενα" στην κίνηση  φώτα οταν χρειάζεται ή θα θέσουν σε κίνηση κάποιο μηχάνημα κλπ. αλλά αυτά δεν φαίνονται και δεν χρειάζεται να φαίνονται. 

Ενα άλλο θέμα που κανεις δεν το έθιξε είναι οτι έχω βάλει σε ένα μενού 10 διαφορετικές μάρκες με διαφορετικές εφαρμογές η καθε μια και που εργάζονται όλες σαν μια και θα σου θυμήσω οτι μέχρι τώρα πάρα πολλοι εδώ έλεγαν "δεν μπαινουν μαζί", "πρέπει να ανοιγεις τη μια να κλείνεις την άλλη", "πως θα δουλεύεις 150 εφαρμογές" κλπ. μόνος δρόμος είναι το H.A.   Ψέματα λέω ? 

Σκοπος μου όμως δεν ήταν να δείξω πόσα έχω κάνει αλλά να δείξω έναν τυπικό έλεγχο και χειρισμό του σπιτιού απο ένα tablet. Και σε σχέση με κάποιες άλλες υλοποιήσεις που έχω δει, έχω συμπεριλάβει πολλά περισσότερα με user friendly χειρισμό.

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Πολύ ωραίο το αυτό που έφτιαξες φίλε. Αν  θέλεις κοίταξε κ το fire tablet της amazon το οποίο έχει και dashboard που δεν έχουν ούτε τα echo show. το έχω πάνω απο χρόνο και γω στον τοίχο για χειρισμό του smart home.το συγκεκριμένο δουλεύει κ σαν ηχείο (alexa) κ σαν echo show.Όσο για το μόνος δρόμος ειναι το ha ίσως αυτοί που ασχολούνται μόνο με αυτό δεν ξέρουν οτι στην πλατφόρμα της alexa μπορείς να κάνεις αυτοματισμούς με όλες τις εταιρείες κ να φτιάξεις αξιοπρεπές smart home χωρίς να χρειάζεσαι πολύ χρόνο  

• Like 1

• Moderators
16 λεπτά πριν, JT71 είπε

Πολύ ωραίο το αυτό που έφτιαξες φίλε. Αν  θέλεις κοίταξε κ το fire tablet της amazon το οποίο έχει και dashboard που δεν έχουν ούτε τα echo show. το έχω πάνω απο χρόνο και γω στον τοίχο για χειρισμό του smart home.το συγκεκριμένο δουλεύει κ σαν ηχείο (alexa) κ σαν echo show.Όσο για το μόνος δρόμος ειναι το ha ίσως αυτοί που ασχολούνται μόνο με αυτό δεν ξέρουν οτι στην πλατφόρμα της alexa μπορείς να κάνεις αυτοματισμούς με όλες τις εταιρείες κ να φτιάξεις αξιοπρεπές smart home χωρίς να χρειάζεσαι πολύ χρόνο  

Μπορεις στην Αλεξα να παρεις την θερμοκρασια/υγρασια απο εναν αισθητηρα και να το βαλεις να κανεις κατι με βαση αυτο;

Μπορεις να βαλεις καπου ενα nfc tag και οταν το σκαναρεις με το κινητο να τρεχει μια ακολουθια εντολων;

Μπορεις να του φτιαξεις weight/pressure sensors ετσι ωστε να καταλαβαινει οταν καποιος ειναι πχ ξαπλωμενος, καθισμενος στο γραφείο ή τον καναπε για να τρεχει καποιες λειτουργιες; 
Η απαντηση σε αυτα ειναι οχι. Σε ολα αυτα Αλεξα/ΓΗ/Σιρι τα ορια ειναι εκει που θετει η εταιρεια στο ΗΑ (και αντιστοιχα) το οριο ειναι η φαντασια και η γνωση σου. Αξιοπρεπες φτιαχνεις αλλα σε καμια περιπτωση δεν θα εχεις ποτε τις δυνατοτητες των αλλων! Και επισης παντα αναλογα με τις ορεξης του διαδικτυου !

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, Spect~ είπε

Μπορεις να βαλεις καπου ενα nfc tag και οταν το σκαναρεις με το κινητο να τρεχει μια ακολουθια εντολων;

καταλαβαινω οτι εχεις βαλει tags, αρα μπορεις σε παρακαλω να μου πεις ποια εχεις βαλει και εαν εισαι ευχαριστημενος..

ευχαριστω

Επεξ/σία από navger

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, ppmarkos είπε

Ένα link από τις μπριζες ή μια φωτό να τις παρω;;

Ετούτα εδώ είναι στην επισυναπτόμενη φωτογραφία.

3 ώρες πριν, mechpanos είπε

Στα τοπικά MyMarket έψαξα και δεν τα βρήκα, και θέλω 1-2 έξυπνες πρίζες!! Σε ποια MyMarket τα βρίσκεις εσύ;! Μην δώσω το 15άρι στον Καυκά για tapo...

Στο παρακάτω myMarket χθες είχε τουλάχιστον 7-8 κομμάτια στα 2 ευρώ:

IMG_20220722_193456.jpg

Επεξ/σία από thanasis00

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, thanasis00 είπε

Στο παρακάτω myMarket χθες είχε τουλάχιστον 7-8 κομμάτια στα 2 ευρώ:

δε τα τσιμπας να μας φτιαξεις; γτ μεχρι παρασκευη που θα κατεβω ζωγραφου δε θα μεινει ουτε κουτι κ θα ηθελα 4-5 :P 

Επεξ/σία από paylidis

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...