Προς το περιεχόμενο

Smart Home

exypnakias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
1 λεπτό πριν, mechpanos είπε

Οι ηλιακοί εκεί που παίρνουν την αντίσταση, έχουν δίπλα ακριβώς μια υποδοχή που λέγεται "κυάθιο" και είναι για να βάζεις αισθητήρια, θερμοστάτες κλπ. Θα πρέπει να ανοίξεις την τάπα του χώρου της ηλ. αντίστασης, και να δεις. Μπορεί το ένα να έχει πιαστεί από τον θερμοστάτη, και να έχει άλλη μια υποδοχή ταπωμένη, οπότε παίρνεις ένα κυάθιο αισθητηρίου και το βάζεις εσύ. Οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι τα ξέρουν αυτά συνήθως. Επίσης έχει σημασία ότι επειδή θα βάλεις αυτοματισμό με αισθητήριο, δεν σημαίνει ότι μπορείς να καταργήσεις τον θερμοστάτη! Αυτός θα υπάρχει πάντα, για ασφάλεια!!

Οταν εχω χρονο θα βγαλω μερικες φωτογραφιες τον θερμοσιφωνα. Περισσότερο το θελω για να ξερω οτι εχει ζεστανει το νερο και οχι να κανω αυτοματισμο βασισμενος σε αυτο. Στο προηγουμενο σπιτι που ηταν μικρος και ηταν στο μπανιο εκανα μια το κεφαλι μου ετσι και εβλεπα, τωρα επειδη ειναι σε αλλο χώρο δεν μπορω να το δω και δεν ξερω αν εχει η οχι και θελω να γλιτωσω τα δρομολογια καθως και το να κανω με κρυο νωρις γιατι  πιστευω οτι εχει ζεστανει 😜

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

48 λεπτά πριν, Spect~ είπε

τον θερμοσιφωνα

Όπα για ηλεκτρικό μιλάμε τόση ώρα όχι για ηλιακό; Καλά η βασική αρχή η ίδια είναι αλλά οι ηλεκτρικοί νομίζω έχουν μικρότερες φλάντζες, οπότε το πιο πιθανό θα είναι να χρειαστεί να καταργήσεις την ένδειξη και να εμβαπτίσεις εκεί, το αισθητήριο. Το πολύ πολύ να μην σε πειράζει, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχεις πρόσβαση στον χώρο για να το βλέπεις :)

• Moderators
1 λεπτό πριν, mechpanos είπε

Όπα για ηλεκτρικό μιλάμε τόση ώρα όχι για ηλιακό; Καλά η βασική αρχή η ίδια είναι αλλά οι ηλεκτρικοί νομίζω έχουν μικρότερες φλάντζες, οπότε το πιο πιθανό θα είναι να χρειαστεί να καταργήσεις την ένδειξη και να εμβαπτίσεις εκεί, το αισθητήριο. Το πολύ πολύ να μην σε πειράζει, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχεις πρόσβαση στον χώρο για να το βλέπεις :)

ναι για κανονικο. Προσβαση εχω απλα πρεπει να περασω απο την αποθηκη και να παω στο λεβητοστασιο οποτε δεν παιζει να το κανω καθε φορα 😜

4 λεπτά πριν, Spect~ είπε

ναι για κανονικο. Προσβαση εχω απλα πρεπει να περασω απο την αποθηκη και να παω στο λεβητοστασιο οποτε δεν παιζει να το κανω καθε φορα 😜

Το λεβητοστάσιο είναι εκκλησία θα πηγαίνεις θα λες το πάτερ ημών θα κάνεις την προσευχή σου και μετά θα πηγαίνεις για μπανάκι :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 3/5/2022 στις 11:21 ΠΜ, Spect~ είπε

Εχει βάλει κανεις Shelly 3M στον κεντρικό πίνακα για την κατανάλωση να μου πει πως συνδέεται και τι χρειάζεται; το 50Α clamp τι ειναι;γιατι χρειαζεται και που μπαινει; 

Δεν θα το βαλω εγω απλα θελω να ξερω γιατι ειναι και λιγο παλιομοδίτες οι ηλεκτρολογοι :P

Αν καταλαβα καλα δινεις ρευμα στο Shelly απο τον πινακα οπως έχουν όλες οι συσκευες και μετα συνδεεις καποιο clamp στο shelly και το βαζεις στο αντίστοιχ καλώδιο σωστά; Ερωτήσεις πανω σε αυτο

Θελουμε 50Α ή 120Α για να το βάλουμε στην κεντρική παροχή για να μετράει την συνολική κατανάλωση ; Παίζει ρόλο πως θα μπει ο σφιγκτηρας(clamp)qΣΕ ποιο σημείο θα πρέπει να μπει; φαντάζομαι στο καλώδιο της φασης που έρχεται απο τ ρολοι;

Μια χαρά ειναι τα clamp με τα 50Α. Το 3m δεν μετράει μονο κατανάλωση αλλά και V & Amp.
Tροφοδοτείς το 3m με μια φάση 230V απο κάθε φάση της παροχής σου και αντίστοιχα την ίδια φάση απο το clamp, δλδ Α φάση Α clamp.
Τώρα τα clamp έχουν φορά, αν τα βάλεις ανάποδα γράφουν αρνητικό, επίσης το 3m έχει και ένα relay πάνω του που μαζί με ενα ισχύος το βάζεις στον θερμοσίφωνα και έχεις 2 σε 1.

Αν δεν γνωρίζεις φώναξε ηλεκτρολόγο, ΔΕΝ παίζουμε με το ρεύμα. 

3m.JPG

Στις 30/4/2022 στις 7:04 ΜΜ, Spect~ είπε

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Απλά δεν έχω ιδέα τι αξίζει, τι να  κοιτάξω, τι να προσέξω 

Άν έχεις γνώση από δίκτυα το στήνεις μόνος σου, αν όχι φωνάζεις κάποιον που ξέρει και θα σου κοστίσει πιό φθηνά απο το να πετάς χρήμα σε υλικά που δεν θα κάνουν την δουλειά. 

Προτείνω Mikrotik RBD52AC2 για router και RBCAPGI ac για ΑccessPoint, υλοποίηση CAPsMan με 3 διαφορετικά SSID (Owner, Guest, IOT) και vlans / ssid. Subnet για το ΙΟΤ / 22, firewall όπου χρειάζεται.

Στις 3/5/2022 στις 7:15 ΜΜ, mixos23 είπε

χαιρεται,κανω ανακαινιση στο σπιτι και ενω στην αρχη ελεγα smart home και χαζομαρες επειδη κοιτουσα για led ταινιες για κρυφους φωτισμους γλυκαθηκα λιγο. ειμαι τελειως ασχετος , διαβασα λιγο τα προηγουμενα  μηνυματα αλλα ολα αυτα ειναι τελειως αγνωστα και προσπαθω μαθω.

Τα ηλεκτρολογικα ειναι σε φαση που εχει περασει μονο τα καλωδια που φτανουν μεχρι τον πινακα (μονο τα καλωδια εχουν φτασει εκει δεν εχει κανει κατι αλλο, οποτε φανταζομαι οτι μπορω στην φαση που ειμαι να ξεκινησω μια "βαση" απο την αρχη σωστα ?

•    Αυτο που σκεφτομαι ειναι να μπει ο φωτισμος,(στον διαδρομο εχει πει πως θα τα κανει αλε ρετουρ, αν παιζει καποιο ρολο)
  •   Επειδη σκεφτομαι  να βαλω μοτερ στα ρολα της μπαλκονοπορτας γινεται να μπει περα απο τον φυσικο διακοπτη και ασυρματα ?
  •   Air condition που παιρνει τροφοδοσια απο τον πινακα μπορει καπως να γινει smart? 
  •   για κρυφο φωτισμο στο ταβανι (2,8m υψος) προς το πατωμα σκεφτομουν να βαλω αυτη Govee Neon LED , θα εχει αρκετο-δυνατο φωτισμο ωστε να εχει ομορφο αποτελεσμα? (ειναι 3 μετρα, στον διαδρομο θα χρειαστω μεγαλυτερη μπορω να βαλω 2 πχ και να "δουλευουν μαζι" ?
  • και καποιες πριζες

Αν εχετε κατι καποια αλλη προταση που δεν ενδεχομενως δεν γνωριζω !

Επειδη καταλαβαινω οτι ειναι σεντονι αυτα που ζηταω τουλαχιστον να μου πειτε προς τα που να κοιταξω.. ειδα πχ σε προηγουμενα σχολια καποιος ελεγε οτι wifi ισως δεν ειναι τοσο καλη λυση, τι αλλη λυση υπαρχει δλδ ? στην τελικη να πληρωσω καποιον απο εσας που νιωθει να ασχοληθει λιγο να γινει σωστη δουλεια.. :cool:

Αν εισαι στην αρχή όπως αναφέρεις προτείνω να πάς σε KNX, εινα λίγο πιό ακριβό σαν υλοποίηση αλλα δεν θα ξανα ασχοληθείς με το θέμα smart home.
Στο θέμα οπτικοποίηση μετά μπορείς να παίξεις με ότι λυση θέλεις (Ηome Asssitant κλπ).

Ένα TIP για όσους ασχολούνται με δίκτυα και θέλουν να έχουν πρόσβαση στις συσκευές τους χωρίς να ανοίγουν πόρτες στον main router τους.

ZEROTIER

Tρέχει σε όλα τα OS encrypted και χωρίς προβλήματα μέσω udp.

Επεξ/σία από netvoice

Στις 5/5/2022 στις 2:58 ΜΜ, mechpanos είπε

Το λεβητοστάσιο είναι εκκλησία θα πηγαίνεις θα λες το πάτερ ημών θα κάνεις την προσευχή σου και μετά θα πηγαίνεις για μπανάκι :)

Συμφωνώ και επαυξάνω :)

image.jpeg.f99c7138f4fcf2a369b02bc93839dd58.jpeg

• Like 6

16 ώρες πριν, netvoice είπε

, επίσης το 3m έχει και ένα relay πάνω του που μαζί με ενα ισχύος το βάζεις στον θερμοσίφωνα και έχεις 2 σε 1.

Μια βλακεία του είναι ότι δεν έχει είσοδο για μπουτόν. Δηλαδή ένας που θέλει να βάλει χειροκίνητα την αντίσταση μπροστά, δεν μπορεί, θέλει μόνο από το app. Ή αν πάρεις ρελέ ράγας με μπουτόν (τέτοιο πήρα εγώ προς το παρόν)...όμως έτσι δεν ξέρει το shelly αν έχεις ανοίξει με το μπουτόν, ή όχι! Ανοίγω σήμερα από το shelly τον θερμοσίφωνα, τίποτα. Πάω στον πίνακα, είχα ξεχάσει την ασφάλεια κατεβασμένη. Την σηκώνω, οπλίζει το ρελέ ισχύος.... Γίνεται το νερό, πάω να το σβήσω από το μπουτόν του ρελέ, τίποτα το shelly το ξανααόπλιζε. Επειδή βαριόμουν να ξανανοίξω εφαρμογή να κλείσω την εντολή του Shelly, τον έκλεισα από την ασφάλεια. Μάλλον θα την πάρω από το 3ΕΜ την εντολή και θα αγοράσω ένα από τα καινούργια Shelly 1 τα ραγάτα, με ένα μπουτόν ράγας επίσης, στην είσοδο του Shelly. Ευτυχώς έχω χώρο στον πίνακα.

5 ώρες πριν, mechpanos είπε

Μια βλακεία του είναι ότι δεν έχει είσοδο για μπουτόν. Δηλαδή ένας που θέλει να βάλει χειροκίνητα την αντίσταση μπροστά, δεν μπορεί, θέλει μόνο από το app. Ή αν πάρεις ρελέ ράγας με μπουτόν (τέτοιο πήρα εγώ προς το παρόν)...όμως έτσι δεν ξέρει το shelly αν έχεις ανοίξει με το μπουτόν, ή όχι! Ανοίγω σήμερα από το shelly τον θερμοσίφωνα, τίποτα. Πάω στον πίνακα, είχα ξεχάσει την ασφάλεια κατεβασμένη. Την σηκώνω, οπλίζει το ρελέ ισχύος.... Γίνεται το νερό, πάω να το σβήσω από το μπουτόν του ρελέ, τίποτα το shelly το ξανααόπλιζε. Επειδή βαριόμουν να ξανανοίξω εφαρμογή να κλείσω την εντολή του Shelly, τον έκλεισα από την ασφάλεια. Μάλλον θα την πάρω από το 3ΕΜ την εντολή και θα αγοράσω ένα από τα καινούργια Shelly 1 τα ραγάτα, με ένα μπουτόν ράγας επίσης, στην είσοδο του Shelly. Ευτυχώς έχω χώρο στον πίνακα.

Aν έχεις HA όλα τα παραπάνω γίνονται εύκολα με 2 αυτοματισμούς, μπορείς να χρησιμοποιήσης άλλο διακόπτη και με ενα automation να ανοιγεις του 3m και ένα αυτοματισμό ακόμα να κλείνει όταν το νερό ειναι πχ στους 55C. (πρέπει να έχεις θερμόμετρο).
Αν δεν έχεις HA νομίζω η εφαρμογή του SHELLY έχει timer οποτε βάλτο να κλείνει στα 25 λέπτα.

4 ώρες πριν, netvoice είπε

Aν έχεις HA όλα τα παραπάνω γίνονται εύκολα με 2 αυτοματισμούς, μπορείς να χρησιμοποιήσης άλλο διακόπτη και με ενα automation να ανοιγεις του 3m και ένα αυτοματισμό ακόμα να κλείνει όταν το νερό ειναι πχ στους 55C. (πρέπει να έχεις θερμόμετρο).
Αν δεν έχεις HA νομίζω η εφαρμογή του SHELLY έχει timer οποτε βάλτο να κλείνει στα 25 λέπτα.

Έχω ha. Τώρα μου έβαλες δίλημμα. Ή θα πάρω ένα shelly button να στέλνει την εντολή στο 3EM και με timer να κλείνει ή θα το αλλάξω με shelly1 + μπουτόν ράγας. Έχω ένα κόλλημα και θέλω όλα να είναι και hard wired πες ότι πέφτει το homeassistant, πες ότι κλείνει το cloud της shelly, να μπορώ να δουλέψω manual. Το πλεονέκτημα με το shelly button είναι ότι δεν πρέπει να φωνάξω ηλεκτρολόγο για να μου το φτιάξει. Αλλά θα τον φωνάξω έτσι κι αλλιώς, γιατί αντί για ρελέ ισχύος, μου έβαλε ρελέ καστάνιας και θέλει άλλαγμα :) 

12 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Έχω ένα κόλλημα και θέλω όλα να είναι και hard wired

συμφωνώ απόλυτα, ειδικά εδώ που μιλάμε για θερμοσίφωνα και χρειάζεται να το χειρίζονται και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερίζω την παρέα.

Φίλος αγοράζει καινούριο σπίτι (είναι υπό κατασκευή) και κοιτάει να το κάνει όλο smart. Δηλαδή θέλει ηλεκτρολογικό πίνακα και πίνακα ελέγχου για να μπορεί να χειρίζεται τα φώτα, ηλεκτρικά ρολά, τέντες, θερμοσίφωνα, αντλία θερμότητας, φαν κόιλ, συναγερμό, κάμερες, γκαραζόπορτα, κλειδαριά πόρτας εισόδου (και ότι άλλο μπορώ να ξεχνάω) από εκεί αλλά και μέσω κινητού.

Επειδή είμαστε και οι 2 παντελώς άσχετοι, ξέρετε κάποιον που μπορεί να επευθυνθεί για μελέτη; Η' μπορείτε να μου πείτε προς τα που να κοιτάξει; (κυρίως αυτό γιατί ο κατασκευαστής του σπιτιού από ότι μου είπε, δε δέχεται εξωτερικό συνεργείο οπότε περιορίζει τις επιλογές του)

Θέλει κάτι καλό και επώνυμο ώστε να συνεργάζονται όλα μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται 15 διαφορετικές εφαρμογές.

Ευχαριστώ!

Επεξ/σία από purif

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, purif είπε

Καλησπερίζω την παρέα.

Φίλος αγοράζει καινούριο σπίτι (είναι υπό κατασκευή) και κοιτάει να το κάνει όλο smart. Δηλαδή θέλει ηλεκτρολογικό πίνακα και πίνακα ελέγχου για να μπορεί να χειρίζεται τα φώτα, ηλεκτρικά ρολά, τέντες, θερμοσίφωνα, αντλία θερμότητας, φαν κόιλ, συναγερμό, κάμερες, γκαραζόπορτα, κλειδαριά πόρτας εισόδου (και ότι άλλο μπορώ να ξεχνάω) από εκεί αλλά και μέσω κινητού.

Επειδή είμαστε και οι 2 παντελώς άσχετοι, ξέρετε κάποιον που μπορεί να επευθυνθεί για μελέτη; Η' μπορείτε να μου πείτε προς τα που να κοιτάξει; (κυρίως αυτό γιατί ο κατασκευαστής του σπιτιού από ότι μου είπε, δε δέχεται εξωτερικό συνεργείο οπότε περιορίζει τις επιλογές του)

Θέλει κάτι καλό και επώνυμο ώστε να συνεργάζονται όλα μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται 15 διαφορετικές εφαρμογές.

Ευχαριστώ!

Επειδή είμαι και εγώ στην ίδια φάση (το δικό μου θα ξεκινήσει σύντομα) έχω καταλήξει σαν την πιο σωστή λύση μία μελέτη για εγκατάσταση KNX σε συνδυασμό με home assistant για έλεγχο όλων των συσκευών. Δυστυχώς μάρκες δεν γνωρίζω καθόλου να σου πω γιατί τώρα έχω τις μελέτες για την κατασκευή και δεν το έχω ψάξει παραπάνω.

Επεξ/σία από turbakiasss
  • Like 3

5 ώρες πριν, purif είπε

Καλησπερίζω την παρέα.

Ευχαριστώ!

Αν θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο, KNX. Να ετοιμαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη όμως. Επίσης τι εννοεί ότι δεν δέχεται εξωτερικό συνεργείο...δεν ξέρουν να το περνάνε όλοι!
Αν βάζει νερό στο κρασί του, ας περάσει ουδέτερο σε όλους τους διακόπτες - ρολλά κλπ, και υπάρχουν wi fi smart επιλογές να κάνει τα ίδια προφανώς με περισσότερη δική του ενασχόληση και λιγότερη αξιοπιστία.

• Like 2

12 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Αν θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο, KNX. Να ετοιμαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη όμως. Επίσης τι εννοεί ότι δεν δέχεται εξωτερικό συνεργείο...δεν ξέρουν να το περνάνε όλοι!
Αν βάζει νερό στο κρασί του, ας περάσει ουδέτερο σε όλους τους διακόπτες - ρολλά κλπ, και υπάρχουν wi fi smart επιλογές να κάνει τα ίδια προφανώς με περισσότερη δική του ενασχόληση και λιγότερη αξιοπιστία.

Επειδή δε το έχω ψάξει, για τι κόστη μιλάμε; Γενικά μιλώντας και πολύ μπακαλίστικα γιατί παίζουν ρόλο πάρα πολλοί παράγοντες.

Από ότι μου είπε, στο συμβόλαιο γράφει ότι δε δέχεται εξωτερικούς συνεργάτες. Αλλά αυτό ίσως και να αλλάζει κατόπιν συνεννόησης.

Με το ουδέτερο το ξέρει ήδη και θα το πει στον κατασκευαστή αλλά θα ήθελε να μη μπλέξει ο ίδιος γιατί λόγο καινούριας κατασκευής, έχει άλλα 100 πράγματα να ασχοληθεί.

Γνωρίζει κάποιος κάποιον επαγγελματία ώστε να του πω να απευθυνθεί; Έστω και σε πμ.

• Like 1

24 λεπτά πριν, purif είπε

Επειδή δε το έχω ψάξει, για τι κόστη μιλάμε; Γενικά μιλώντας και πολύ μπακαλίστικα γιατί παίζουν ρόλο πάρα πολλοί παράγοντες.

Από ότι μου είπε, στο συμβόλαιο γράφει ότι δε δέχεται εξωτερικούς συνεργάτες. Αλλά αυτό ίσως και να αλλάζει κατόπιν συνεννόησης.

Με το ουδέτερο το ξέρει ήδη και θα το πει στον κατασκευαστή αλλά θα ήθελε να μη μπλέξει ο ίδιος γιατί λόγο καινούριας κατασκευής, έχει άλλα 100 πράγματα να ασχοληθεί.

Γνωρίζει κάποιος κάποιον επαγγελματία ώστε να του πω να απευθυνθεί; Έστω και σε πμ.

Έχεις PM.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...