Προς το περιεχόμενο

Smart Home

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, GP είπε

Αφού δουλεύει δεν το πειράζεις. Έχε το νου σου για disconnects και στο μέλλον όταν του βάλεις κι άλλα.

Εγώ το αντικατέστησα με Fritzbox 7530 και έχω και το τηλέφωνο εκεί.

Τις ρυθμισεις VOIP που τις βρηκες για το τηλέφωνο??

• Απαντ. 9,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
Στις 22/2/2022 στις 12:58 ΜΜ, Spect~ είπε
Στις 22/2/2022 στις 12:58 ΜΜ, Spect~ είπε
Στις 22/2/2022 στις 12:35 ΜΜ, aardwolf είπε

(πχ στο μπάνιο ανάβει αυτόματα το φως από αισθητήρα παρουσίας μέσω Alexa πάλι

Αυτο δεν ξερω κατα ποσο μπορεις να το κανεις με Αλεξα (η γενικα με κατι αντιστοιχο οπως Google Assistant). H αν μπορεις λογικα θα χρειαστεις εξτρα hUb (πχ για τα Aqara της Xiaomi).

Δεν χρειάζεται απαραίτητα hub για να το κάνεις αυτό. Αναλόγως τον αισθητήρα που θα πάρεις. Αν ο αισθητήρας είναι wifi κ το βλέπει η alexa η ρουτίνα παίζει μια χαρά χωρίς ha. H google έχει μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι δεν ξεκινάει ρουτίνες απο αισθητήρες.

Στις 22/2/2022 στις 12:35 ΜΜ, aardwolf είπε

θα ήθελα να μπορώ να κουμπώνω διάφορους φθηνούς αισθητήρες που βγάζουν οι κινέζοι για να κάνω πιο εύκολους αυτοματισμούς

Εχω αλλάξει 7-8 αισθητήρες κίνησης.Οι φθηνοί μου έβγαζαν προβλήματα αποσύνδεσης έπιαναν λάθος κίνηση κ οι μπαταρίες τέλειωναν  πολύ γρήγορα. οι καλύτεροι που έχω χρησιμοποίησει είναι οι philips hue παίζουν σχεδον 1 χρόνο χωρις πρόβλημα κ οι μπαταρίες ακόμη κρατάνε. κ έχουν κ άλλες δυνατότητες. Σε αισθητήρες πόρτας δεν είχα προβλήματα και oι sonoff wifi παιζουν καλά κ είναι φθηνοί 

• Moderators
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, JT71 είπε

Δεν χρειάζεται απαραίτητα hub για να το κάνεις αυτό. Αναλόγως τον αισθητήρα που θα πάρεις. Αν ο αισθητήρας είναι wifi κ το βλέπει η alexa η ρουτίνα παίζει μια χαρά χωρίς ha. H google έχει μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι δεν ξεκινάει ρουτίνες απο αισθητήρες.

Wifi Με μπαταρία ή εξτρα ρευμα; γιατι αυτοι θα χουν μεγαλύτερη καταναλωση. Εγω της Xiaomi που εχω παντως δεν ειχα ποτε θεμα με αποσυνδεσεις, μπαταρια κλπ. 

Δεν μου κανει εντυπωση αυτο με τις ρουτινες της GA

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Spect~ είπε

Wifi Με μπαταρία ή εξτρα ρευμα; γιατι αυτοι θα χουν μεγαλύτερη καταναλωση. Εγω της Xiaomi που εχω παντως δεν ειχα ποτε θεμα με αποσυνδεσεις, μπαταρια κλπ. 

Δεν μου κανει εντυπωση αυτο με τις ρουτινες της GA

O shelly ας πούμε είναι wifi με μπαταρία επαναφορτιζόμενη. Τον βλέπει η αλέξα και μπορείς να φτιάξεις αυτοματισμό ή να ξεκινήσεις μια ρουτίνα με οτι άλλο θες χωρις hub.

xiaomi αισθητήρες δεν έχω δοκιμάσει.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, JT71 είπε

O shelly ας πούμε είναι wifi με μπαταρία επαναφορτιζόμενη. Τον βλέπει η αλέξα και μπορείς να φτιάξεις αυτοματισμό ή να ξεκινήσεις μια ρουτίνα με οτι άλλο θες χωρις hub.

xiaomi αισθητήρες δεν έχω δοκιμάσει.

Ερωτηση αν ξερεις, απο οταν γινει trigger τι "timeout" εχει. Για παραδειγμα οι Χιαομι νομιζω θελουν 3 λεπτα ωστε να μπορει να ενημερωσει ξανα την κατασταση του. Αν μπω δηλαδη στο μπανιο 6.00 και φυγω τις 6.01 ο αισθητηρας μεχρι 6.03 θα δειχνει "υπαρχει" κινηση. Αν βγω 6.01 κλεισω το φως και μπω 6.02 ο αυτοματισμος δε θα δουλεψει αν μπω ομως 6.04 θα δουλεψει.

Δημοσ.
48 λεπτά πριν, Spect~ είπε

Ερωτηση αν ξερεις, απο οταν γινει trigger τι "timeout" εχει. Για παραδειγμα οι Χιαομι νομιζω θελουν 3 λεπτα ωστε να μπορει να ενημερωσει ξανα την κατασταση του. Αν μπω δηλαδη στο μπανιο 6.00 και φυγω τις 6.01 ο αισθητηρας μεχρι 6.03 θα δειχνει "υπαρχει" κινηση. Αν βγω 6.01 κλεισω το φως και μπω 6.02 ο αυτοματισμος δε θα δουλεψει αν μπω ομως 6.04 θα δουλεψει.

Κάπου είχα διαβάσει οτι έχει cool down λιγότερο απο 1 λεπτό αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς έχει πολλά βίντεο στο youtube με πολλές λεπτομέρειες. Εγώ χρησιμοποιώ hue που έχουν cool down 10 ως 30 δευτερόλεπτα.

• Like 1
Δημοσ.
21 ώρες πριν, Son^Goku είπε

Έχω ένα θέμα που πρέπει να είναι απλό για τους γκουρού του φορουμ. Σε ένα δωμάτιο με 1 λάμπα και 2 διακόπτες λεγκραντ αλε ρετουρ θέλω να ενώσω ένα shelly 1 για να έχω έλεγχο από wifi. Άνοιξα τον ένα διακόπτη και πίσω έχω ενωμένα πάνω του 3 καλώδια. Το ένα λογικά είναι η φάση και τα άλλα 2 πρέπει να επικοινωνούν με τη λάμπα και με τον άλλο διακόπτη. Στο shelly έχω 5 υποδοχές η μια για ουδέτερο που έχω να του δώσω. Τι πρέπει να ενώσω άλλο στο shelly και σε ποια υποδοχή;

Screenshot_20220222_193121.jpg

Λοιπόν για να απαντήσω στο δικό μου ερώτημα τα 3 καλώδια του διακόπτη θέσεις 1 και 2 επικοινωνούν μεταξύ τους. Το L στον ένα πάει στη λάμπα και στον άλλο φέρνει την φάση. Βρήκα εδώ την συνδεσμολογία που είναι στη σελίδα 269 αυτού του θέματοςspacer.png

Και συνεχίζω. Για να κάνω το shelly να λειτουργήσει λογικά πρέπει να τραβήξω ακόμη ένα καλώδιο από τον ένα διακόπτη στον άλλο. Η απορία μου τώρα πίσω από τον διακόπτη που άνοιξα περνάνε 2 ακόμα καλώδια καφέ που λογικά στέλνουν φάση σε διπλανό διακόπτη για ρολά που δεν χρησιμοποιείται. Μπορώ να πάρω από εκεί; Αν είναι διαφορετική φάση από του διακόπτη θα κάνει μπουμ;

Δημοσ.
8 ώρες πριν, panosv7 είπε

Τις ρυθμισεις VOIP που τις βρηκες για το τηλέφωνο??

Το είχα κάνει με λίγο hardcore τρόπο αν θυμάμαι καλά μέσα από τις σελίδες του H300s. Με ένα γρήγορο ψάξιμο όμως βρήκα ότι πλέον υπάρχει αυτό, αν και δεν το έχω δοκιμάσει:

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Son^Goku είπε

Μπορώ να πάρω από εκεί; Αν είναι διαφορετική φάση από του διακόπτη θα κάνει μπουμ;

ναι,βεβαια ειναι ευκολο να το καταλαβεις κλεινοντας τις φασεις μια μια.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Son^Goku είπε

Η απορία μου τώρα πίσω από τον διακόπτη που άνοιξα περνάνε 2 ακόμα καλώδια καφέ που λογικά στέλνουν φάση σε διπλανό διακόπτη για ρολά που δεν χρησιμοποιείται. Μπορώ να πάρω από εκεί; Αν είναι διαφορετική φάση από του διακόπτη θα κάνει μπουμ;

Αν ο πίνακας έχει τρεις φάσεις θα πρέπει να είναι στην ίδια φάση. Για τα καφέ καλώδια θα πρέπει να το ελέγξεις. Η φάση είναι μαύρο καλώδιο. Καλό θα ήταν να το τοποθετήσει ηλεκτρολόγος

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα. Πρόσφατα παρέλαβα ένα sonoff MS01. Το έβαλα πάνω σ ένα sonoff th10. Στην συνέχεια εγκατέστησα το sonoff στην εφαρμογή eWeLink - Smart Home. Το είδε κανονικά και αναγνώρισε και το MS01 σαν υγρασία. Στο Home Assistant προσπάθησα να το συνδέσω μέσα από το Hacs με την εφαρμογή SonoffLAN. Το αναγνώριζε σαν διακόπτη αλλά δεν μπορούσε ν’ αναγνωρίσει την υγρασία του MS01. Η επόμενη κίνηση ήταν μέσα από τα πρόσθετα να εγκαταστήσω την εφαρμογή eWeLink Smart Home. Μ αυτή την εφαρμογή και βάζοντας κωδικούς του App το είδε κανονικά και με γραφικό περιβάλλων. Η τιμή της υγρασίας ή ο διακόπτης μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε αυτοματισμό π.χ ποτιστικό κήπου.

sonoff.png

Επεξ/σία από leuteris107
  • Moderators
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, leuteris107 είπε

Καλησπέρα. Πρόσφατα παρέλαβα ένα sonoff MS01. Το έβαλα πάνω σ ένα sonoff th10. Στην συνέχεια εγκατέστησα το sonoff στην εφαρμογή eWeLink - Smart Home. Το είδε κανονικά και αναγνώρισε και το MS01 σαν υγρασία. Στο Home Assistant προσπάθησα να το συνδέσω μέσα από το Hacs με την εφαρμογή SonoffLAN. Το αναγνώριζε σαν διακόπτη αλλά δεν μπορούσε ν’ αναγνωρίσει την υγρασία του MS01. Η επόμενη κίνηση είναι μέσα από τα πρόσθετα ήταν να εγκαταστήσω την εφαρμογή eWeLink Smart Home. Μ αυτή την εφαρμογή και βάζοντας κωδικούς του App το είδε κανονικά και με γραφικό περιβάλλων. Η τιμή της υγρασίας ή ο διακόπτης μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε αυτοματισμό π.χ ποτιστικό κήπου.

sonoff.png

Εφόσον εχει δημιουργηθει το αντίστοιχο entity που εχει αυτες τις πληροφορίες τοτε ναι

Δημοσ.
19 ώρες πριν, leuteris107 είπε

Αν ο πίνακας έχει τρεις φάσεις θα πρέπει να είναι στην ίδια φάση. Για τα καφέ καλώδια θα πρέπει να το ελέγξεις. Η φάση είναι μαύρο καλώδιο. Καλό θα ήταν να το τοποθετήσει ηλεκτρολόγος

Είμαι στη Κύπρο αδερφέ έχει μόνο καφέ καλώδια για φάση, μπλε για ουδέτερο και πράσινο κιτρινα για γείωση. Δε παίζουν αλλά χρώματα στα οικιακά.

Δημοσ.
Στις 23/2/2022 στις 9:53 ΠΜ, Spect~ είπε
Στις 22/2/2022 στις 6:17 ΜΜ, aardwolf είπε

E, προφανώς μιλάω αν πάω σε ΗΑ ή σε Homey. Οπότε μετά δεν θα σου είναι απαραίτητο το hub της Xiaomi.

Ειδα οτι το Homey εχει zigbee & zwave, το μονο μειον σε αυτο ειναι σε περιπτωση που βγει καποια νεοτερη εκδοση και γινει obsolete η κεραια που εχει ή τουλαχιστον δεν μπορει να χρησιμοποιηθει με νεες συσκευες. Και στο ΗΑ υπαρχει το Conbee & Conbee 2 με το 2ο να εχει περισσότερες συσκευες αν δεν κανω λαθος. Απλα σε μας ειναι ευκολο να το αλλαξεις γιατι απλα αγοραζεις το νεο και το βαζεις στο USB!

Είπα να κάνω άλλη μια προσπάθεια, έχω στήσει το ΗΑ στο laptop και θα το ξαναδοκιμάσω στο σπίτι το βράδυ, να δω μήπως αυτή τη φορά τα πάω καλύτερα. Παρήγγειλα και ένα Sonoff Zigbee USB για να δοκιμάσω τι θα βρει. 

https://sonoff.tech/product/diy-smart-switch/sonoff-dongle-plus/

Για πιο λόγο να προτιμήσει κάποιος το Conbee II αντί του Sonoff; Υποστηρίζει περισσότερα το πρώτο;

Είναι σαφής η διαφορά, αλλά χρειάζεται πότε; Σε ενδεχόμενη διακοπή του Internet. Δεν μου έχει τύχει παρά ελάχιστες φορές. Επιπλέον, το λύνεις και με ένα 4G module αν θέλεις να είσαι πιο ήσυχος. Στην δική μου περίπτωση, τα φώτα τα έχω να ανάβουν όλα όταν γυρίσει το ρεύμα, γιατί δεν έχω έξυπνους διακόπτες (άρα δεν μπορώ να κρατήσω το τελευταίο state). Αν βάλω έξυπνους διακόπτες, τότε θα μπορώ να κρατήσω την τελευταία κατάσταση.

Εστω και αυτες τις ελαχιστες φορές, μπορει να ειναι κρισιμες. Για φαντασου να χεις μικρο παιδι και να μην εχεις φως γιατι δεν εχεις ιντερνετ.. Το 4G module εχει εξτρα μηνιαιο(αντε τριμηνιαιο) κόστος ομως για την καρτα!

Φαντασου τωρα να εισαι σπιτι βραδυ να μην εχεις ιντερνετ και να μην μπορεις να αναψεις τα φωτα ή να εισαι διακοπες και να πεφτει το ιντερνετ και μετα να καιει με τα φωτα ανοιχτα μεχρι να γυρίσεις (η να το παρεις χαμπαρι) μονο εξυπνο δεν ειναι !

Υπάρχουν και άλλες λύσεις με ελάχιστο κόστος για 4G. Φαντάζομαι όλο και κάποιος θα τις έχει αναφέρει κάπου εδώ, αλλά βάζω το link:

https://1nce.com/

Καταρχάς, εννοείται πως το ΗΑ υποστηρίζει περισσότερες συσκευές, αλλά αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό αν με ρωτάς. Απλώς πριν αγοράσεις κάτι τσεκάρεις αν υποστηρίζεται. Πλέον, εγώ αυτό κοιτάζω πρώτο. Το βλέπει η Alexa; Αν ναι, καλώς, αν όχι πάμε γι'άλλο.

Εννοειται οτι ειναι σημαντικο. Περισσότερες συσκευες σημαινει οτι εχεις επιλογες να επιλεξεις αυτο που σε καλυπτει καλυτερα. Επισης το κοστος συνηθως ειναι μικροτερο. Δηλαδη ειναι αλλιως να παρεις μια Philips HUE που υποστηριζει Alexa,GA κλπ και αλλιως μια noname ledοταινια που μπαινει στο HA και μπορεις μεσω αυτου παλι να το δουλευεις μεσω Alexa,GA.. 80€ η πρωτη 30€ η δευτερη..

Ισχύει, αλλά στα περισσότερα η διαφορές δεν είναι σημαντικές. Εκτός αν αγοράσεις 10 τέτοιες συσκευές...

Γενικώς πάντως για να κλείσω λίγο από πλευράς μου, δεν θεωρώ πως τα 420€ του Homey είναι το πρόβλημα, ή μάλλον το κύριο πρόβλημα.

Με 420€ που κανει το Homey αγοραζεις ενα τετοιο https://www.skroutz.gr/s/30160981/Intel-NUC7PJYHN.html (αν θες πας σε καλυτερο πιο ακριβο μοντελο που μπορεις να κανεις και αλλα πραγματα ή RPi για πιο απλα) SSD, RAM & Zigbee/Zwave module και λογικα εχεις και ρεστα. Επισης εχεις ενα υπολογιστη που μπορεις να κτον χρησιμοποιεις και κανονικα οοποτε θες ενω τρεχει σαν σερβερ. Μπορεις δηλαδη σε αυτα τα λεφτα να εχεις media center, torrent client, pihole (για ελεγχο δικτυου κλπ) και γενικα οτι μπορεις να φανταστεις.

Το συγκεκριμένο δεν το θεωρώ καλή αγορά. Αν πάω σε τέτοια λύση, βλέπω δύο δρόμους: ή ένα fanless industrial PC για να μην ακούγεται τίποτε, ή να στηθεί πάνω σε ένα Synology (αυτή την στιγμή δεν έχω κανένα από τα δύο, οπότε θα βρεθεί η καλύτερη λύση αν όλα πάνε καλά).

Και δεν αναφερομαστε καν στην παραμετρποιηση του τι και πως μπορεις να βλεπεις. Μπορεις να ελεγχεις την τηλεοραση αν δεν υποστηριζει η ιδια Alexa,Ga? Γιατι εγω σιγουρα μπορω ! 
Οπως και να το κανεις απο οπου και να το δεις το ΗΑ δεν εχει ανταγωνισμο στο τι μπορεις να κανεις και πως. Ορεξη να χεις και φαντασια.

Ναι, τώρα το κάνω με ένα απλό IR blaster που έχω βάλει από την Broadlink. Δεν νομίζω πως με το ΗΑ θα έκανα κάτι παραπάνω, αλλά μπορεί να κάνω λάθος!

Όπως είπα, θα ξανακάνω την προσπάθειά μου και θα δούμε αν τελικά ετούτη τη φορά θα τα πάω καλύτερα. Θα ενημερώσω και ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες! Το πιο δύσκολο βήμα μου φαίνεται είναι το Alexa skill, γιατί δεν ξέρω αν τελικά θα δουλέψει, αλλά αυτό είναι για αργότερα. To HA στο laptop το έχω στήσει και ήδη δουλεύει (βρήκε τους εκτυπωτές στο γραφείο! 😁, θα δούμε τι θα βρει στο σπίτι μόνο του και πόσο πρέπει να βάλω χέρι και κατόπιν πάμε βήμα βήμα.

Ευχαριστώ πολύ!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...