Προς το περιεχόμενο

Δεύτερος fan σε desktop pc

SoraKH

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά.

Καλοκαίρι ήρθε κ το desktop μου ανεβάζει απίστευτα θερμοκρασίες σε φάση και σε λίγη ώρα ακόμα να σβήνει. 

Έχει επεξεργαστή AMD FX 8320 του οποίου η ψύκτρα είναι και θορυβώδης και ανεβάζει θερμοκρασίες. Καθότι άσχετος, τι επιλογές έχω; Μπορώ να αλλάξω ψύκτρα του επεξεργαστή; Μήπως μπορώ να του προσθέσω άλλη μια ψύκτρα τύπου σαν αυτές εδώ; https://www.skroutz.gr/c/674/case-fans.html?from=most-popular&keyphrase=pc+fans

Γενικά τι μπορώ να κάνω για να χαμηλώσω τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του pc;

Επίσης έχω μητρική Asus M5A97 R2.0 AM3+ AMD970 ATX και ψύκτρα Antec TwoCool 120 αν παίζει κάποιο ρόλο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

το "Antec TwoCool 120" ειναι case fan και οχι ψυχτρα by the way, λογικα θα σου εχει μαζεψει σκονη αρκετη η ψυχτρα και θελει καθαρισμα, και τωρα με την ζεστη ειναι ακομα χειρότερα

• Like 1

Καλησπέρα,

Αρχικά πριν πας να αγοράσεις το οτιδήποτε, άνοιξε το κουτί και καθάρισε την ψύκτρα του επεξεργαστή και τα παλιά ανεμιστηράκια.

Στη συνέχεια αν συνεχίζεται το πρόβλημα, βάλε και μια καλή θερμοαγώγιμη πάστα. π.χ. αυτήν εδώ που την δουλεύω χρόνια και έχω δει τρελές διαφορές.

Έπειτα πας για αγορά ψύκτρας, καθώς οι μαμίσιες ψύκτρες του επεξεργαστή δεν είναι και ότι καλύτερο, θα κοιτάξεις για ΑΜ3+ για τον επεξεργαστή σου.

Τέλος αν θες ακόμα καλύτερες θερμοκρασίες, θα κοιτάξεις να κάνεις το καλύτερο AirFlow στο κουτί σου, με αγορά Fans.

• Like 1

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας παιδιά. Ναι, το pc μου θέλει καλό καθάρισμα γτ δεν το έχω καθαρίσει ποτέ μου 4 χρόνια που το έχω. Αλλά με τις θερμοκρασίες και τον θόρυβο είχα θέμα εξαρχής και σχεδόν σίγουρα θα αλλάξω ψύκτρα γτ η υπάρχουσα κάνει σαν σκούπα σε σημείο πλέον που δεν την αντεχω. 

Για την θερμοαγώγιμη πάστα Arctic Silver έχω ακούσει πολύ καλά σχόλια αλλά γενικώς δεν ξέρω τι πρέπει να κοιτάζω για να επιλέξω την καλύτερη. :P Σίγουρα προτιμώ να δώσω κάτι παραπάνω για καλύτερες θερμοκρασίες κ για μεγαλύτερη αντοχή παρά να πάρω μια φτηνιάρικη που θα ξεραθεί σε ένα μήνα.

αυτες που σου πρότειναν τα παιδια ειναι μια χαρα, απλα εαν δεν το εχεις ξανακανει δες κανα βιντεακι για am3+ socket πως βγαινει πως θα καθαρησεις την παστα που θα εχει πανω ποση χρειαζετε να βαλεις κλπ

επισης εαν εχεις και καποια gpu κοιταξε και αυτη για σκονες, καλο ειναι μια φορα τον χρονο, πχ καθε καλοκαιρι οπως κανω και εγω να ριχνεις ενα καθαρισμα μεσα.

• Like 3

Ναι κοίταξα και μου φάνηκε ok, όχι πολύ δύσκολη η αποσύνδεση. Το εσωτερικό του pc πως το καθαρίζω ακριβώς γτ έχω μπερδευτεί με αυτά που διαβάζω κατά καιρούς εδώ κ εκεί. Έχω ένα σπρέυ πεπιεσμένου αέρα edcom (δεν την ξέρω ούτε εγώ την εταιρεία, λέει ότι κλανει για πληκτρολόγια, εκτυπωτές κλπ). Μπορώ με αυτό να ψεκάσω το εσωτερικού του pc κ όποιον πάρει ο χάρος; Γιατί μερικές φορές βγάζει κάτι σαν υγρό το σπρέι. :P Επίσης με πιστολάκι για τα μαλλιά είναι καλή ιδέα να του ρίξω ώστε να φύγουν τα πολλά πολλά; Ποία εξαρτήματα είναι αυτά που δεν πρέπει ψεκάσω κ να αγγίξω με οτιδήποτε εκτός του επεξεργαστή; 

Τέλος, ένα απλό άσπρο οινόπνευμα κάνει για να σκουπίσω την παλιά πάστα του επεξεργαστή;

Σόρρυ για τις πολλές ερωτήσεις...

Όχι, μην κανεις μόνος τίποτα. Με ένα στεγνό πινέλο πάρε τα χοντρά. Με όλα τα αλλά μπορείς να κανεις χοντρή ζημιά.

• Like 2

Ναι κοίταξα και μου φάνηκε ok, όχι πολύ δύσκολη η αποσύνδεση. Το εσωτερικό του pc πως το καθαρίζω ακριβώς γτ έχω μπερδευτεί με αυτά που διαβάζω κατά καιρούς εδώ κ εκεί. Έχω ένα σπρέυ πεπιεσμένου αέρα edcom (δεν την ξέρω ούτε εγώ την εταιρεία, λέει ότι κλανει για πληκτρολόγια, εκτυπωτές κλπ). Μπορώ με αυτό να ψεκάσω το εσωτερικού του pc κ όποιον πάρει ο χάρος; Γιατί μερικές φορές βγάζει κάτι σαν υγρό το σπρέι. :P Επίσης με πιστολάκι για τα μαλλιά είναι καλή ιδέα να του ρίξω ώστε να φύγουν τα πολλά πολλά; Ποία εξαρτήματα είναι αυτά που δεν πρέπει ψεκάσω κ να αγγίξω με οτιδήποτε εκτός του επεξεργαστή; 

Τέλος, ένα απλό άσπρο οινόπνευμα κάνει για να σκουπίσω την παλιά πάστα του επεξεργαστή;

Καλησπέρα & πάλι,

Η καλύτερη λύση είναι η παραδοσιακή να ξέρεις.

-Θα πάρεις ένα πινέλο και θα ξεσκονίσεις το εσωτερικό του Case, μετά για να φύγουν τα πολλά πολλά μπορείς να βάλεις και το πιστολάκι μαλλιών, σε κρύο αέρα. Δεν μου πολυαρέσει αυτή η μέθοδος με το πιστολάκι αλλά αν δεν είναι και άσχημη, το pc δεν πρόκειται να πάθει κάτι. 

-Στα επίμαχα σημεία που κουμπώνουν τα πράγματα αν θέλεις, σε απόσταση 10-15cm θα ψεκάσεις με σπρέι πεπιεσμένου αέρα (προαιρετικό) και όχι συνεχόμενα αλλά επαναλαμβανόμενα με διακοπές (δεν το συνιστώ αν δεν ξέρεις).

-Δεν θα αγγίξεις την υποδοχή του επεξεργαστή στην Motherbooard και τα pins του επεξεργαστή.

-Την παλιά πάστα του επεξεργαστή θα την βγάλεις με μια στεγνή χαρτοπετσέτα και τίποτα άλλο.

Τέλος αν δεν μπορείς να καθαρίσεις τελείως την ψύκτρα του επεξεργαστή, δοκίμασε να βάλεις πατονέτες, για να καθαρίσεις τα φτερά στο ανεμιστηράκι. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να καθαρίσεις και τα υπόλοιπα fans.

• Like 2

kai με εναn φυσητήρα θα εκανες την δουλεια αρκει να μην το εχεις σε κοντινή αποσταση γτ με την δυναμη π εχει και ξεκολλήσει τπτ απο την μητρικη !

• Like 1

kai με εναn φυσητήρα θα εκανες την δουλεια αρκει να μην το εχεις σε κοντινή αποσταση γτ με την δυναμη π εχει και ξεκολλήσει τπτ απο την μητρικη !

Προσοχή με τον φυσηχτηρα γιατί έχουν γίνει πολλές ζημιές...!!

• Like 1

Καλησπέρα παιδιά κ ευχαριστω για τις συμβουλες σας. Εν τέλει πήρα καινούργια ψυκτρα. Έχω ενα θέμα όμως (ελπίζω το τελευταιο). Σε ποια κατευθυνση πρεπει να μπει ο ανεμιστήρας της ψυκτρας? Το κουτί μου έχει εναν ανεμιστήρα μπροστά-κατω- (λογικά παιρνει αέρα) και εναν ανεμιστήρα πισω-πανω (λογικά βγάζει αέρα). Οποτε ο ανεμιστήρας της ψυκτρας που πρεπει να κοιτάζει? Η θέση της ψυκτρας πάντως είναι στην ίδια ευθεία με τον πίσω ανεμιστήρα (αν παιζει κάποιο ρολο).

Καλησπέρα & πάλι

Ο ανεμιστήρας της ψήκτρας θα πρέπει να φυσάει, δηλαδή να παγώνει, την ψήκτρα που ακουμπάει πάνω στον επεξεργαστή. Με απλά λόγια ο ανεμιστήρας θα πρέπει να φυσάει προς τον επεξεργαστή. 

Η διαδικασία είναι η εξής, ο ανεμιστήρας της ψήκτρας παγώνει την ψήκτρα και με την σειρά της η ψήκτρα μεταφέρει την θερμότητα από τον επεξεργαστή μέσω μιας θερμοαγώγιμης πάστας.

Δεν έχω καταλάβει όμως αν εσύ έχεις καταλάβει την διαφορά των Fans με την ψήκτρα... Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι αν αγόρασες μια καινούρια ψήκτρα όπως λες, η ψήκτρα δηλαδή το κράμα αλουμινίου ή ότι άλλο είναι που ακουμπάει με τον επεξεργαστή, είναι ήδη συνδεδεμένο με τον ανεμιστήρα του -οπότε υπάρχει μόνο ένας τρόπος να το βάλεις... Αν με τον όρο ψήκτρα εσύ, εννοούσες Fan τότε θα το βάλεις στο κουτί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσεις να κάνεις το καλύτερο AirFlow. Συνήθως σε απλά συστήματα υπάρχει 1 ανεμιστηράκι (Fan) πίσω το οποίο βγάζει τον αέρα και όλα τα υπόλοιπα που τοποθετούμε είναι για να βάζουν αέρα. Σε πιο περίπλοκα συστήματα, π.χ. βλέπε pc gamer μπορείς με ένα καλό κουτί που να έχει αρκετό χώρο για να βάλεις Fans να ρυθμίσεις και την ροή του αέρα, π.χ. 3 να βάζουν 2 να βγάζουν, να διαλέξεις μεριές κτλπ.

Η ψήκτρα είναι κάπως έτσι ~> 412nr2V-cYL._SL256_.jpg

Το Fan είναι κάπως έτσι ~> 212c16dd9621f4219ec0a309269b2ea1.256p.jp

• Like 1

Ναι το έχω καταλάβει, απλως δεν το εξήγησα καλά. Πήρα την ψυκτρα Arctic Freezer A32 η οποία έχει ξεχωριστό κράμα αλουμινιου κ ξεχωριστό fan που το κουμπωνεις πανω στο κράμα αλουμινιου κ λόγω μεγεθους μπαίνει πλαγιαστα κ όχι ευθεία όπως οι μικρες stock cpu. Μπαίνει δλδ όπως κ τα fans.

Το ερώτημα μου λοιπον είναι το αν πρέπει ο ανεμιστήρας της ψυκτρας να κοιτάει στον πίσω ανεμιστήρα ή στον μπροστά.

Απο αυτά που μου έγραψε όμως καταλαβαίνω πως πρεπει να είναι αντίθετα απο τον πίσω ανεμιστήρα αφού η ψυκτρα παιρνει αέρα δλδ να κοιτάει προς στον μπροστά ανεμιστήρα που φαιρνει αέρα στο κουτι. Ελπίζω να το εξήγησα καλυτερα.

Ναι το έχω καταλάβει, απλως δεν το εξήγησα καλά. Πήρα την ψυκτρα Arctic Freezer A32 η οποία έχει ξεχωριστό κράμα αλουμινιου κ ξεχωριστό fan που το κουμπωνεις πανω στο κράμα αλουμινιου κ λόγω μεγεθους μπαίνει πλαγιαστα κ όχι ευθεία όπως οι μικρες stock cpu. Μπαίνει δλδ όπως κ τα fans.

Το ερώτημα μου λοιπον είναι το αν πρέπει ο ανεμιστήρας της ψυκτρας να κοιτάει στον πίσω ανεμιστήρα ή στον μπροστά.

Απο αυτά που μου έγραψε όμως καταλαβαίνω πως πρεπει να είναι αντίθετα απο τον πίσω ανεμιστήρα αφού η ψυκτρα παιρνει αέρα δλδ να κοιτάει προς στον μπροστά ανεμιστήρα που φαιρνει αέρα στο κουτι. Ελπίζω να το εξήγησα καλυτερα.

Σωστά με λίγα λόγια λοιπόν, ο αέρας από το ανεμιστηράκι θα πρέπει να πηγαίνει προς την ψήκτρα. Αν δεν είσαι σίγουρος για την ροή του αέρα, εγκατέστησε το και δες προς τα που πάει ο αέρας αν πηγαίνει λάθος, βάλτο ανάποδα... B) 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...