koumos Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Καλησπέρα σε όλους, χρειάζομαι την πολύτιμη βοήθειά σας. Έχω στο σπίτι ένα modem router της κακιάς ώρας του OTE (ZTE παλιό - άσπρο). (Σύνδεση 24Down/1Up)Πάνω σε αυτό έχω συνδέσει με καλώδιο ένα Airport Express με σκοπό να εκμεταλλευτώ το n πρωτόκολλο ώστε να μπορώ να streamαρω στην τηλεόραση σειρές και ταινίες. Έχω κλείσει το wifi του ZTE και έχω στήσει το δίκτυο πάνω στο Airport με static IP για όλες τις συσκευές του σπιτιού.Τo airport Μου πετάει ένα error που λέγεται Double NAT αλλά συνεχίζει να δουλεύει κανονικά."This airport base station has a private IP address on its ethernet WAN port. Ity is connected on a device or network that is using NAT to provide private IP addresses. Change your airport station from using DHCP and NAT to bridge mode"Και ερωτώ: αν κατάλαβα καλά μου ζητάει να στήσω το δίκτυο μου πάνω στο Modem router του ΟΤΕ και να χρησιμοποιώ το Airport σαν extender ας πουμε. Εφόσον το κάνω αυτό θα χάσω την ταχύτητα n καθώς οι συσκευές θα επικοινωνούν εν τέλει με το ΖΤΕ και το Airport θα λειτουργεί σαν ενδιάμεσος.Καλά καταλαβαίνω? Αρά δεν το βάζω bridge mode για αυτά που θέλω...σωστα?Δεύτερο ερώτημα (και δυσκολότερο)...παλιά είχα το airport κουμπωμένο πάνω σε ένα Linksys 160N (είχα forthnet). Όταν άλλαξα σε ΟΤΕ είπα να κρατήσω το ΖΤΕ που μου έδωσαν και να κουμπώσω πάνω σε αυτό το airport. Από όταν έγινε η αλλαγή παρατηρώ αποσυνδέσεις και κολλήματα στο ιντερνετ αλλά απ'οτι καταλαβαίνω αφορούν το ρουτερ και όχι τον πάροχο και την σύνδεση ADSL. Δηλαδή πχ αν δω κόλλημα στο iphone ανοιγοκλείνω το wifi στο κινητό και δουλεύει κανονικά (ισχύει και με άλλες συσκευές και το κάνει συχνά γενικά...) Ιδέες?Ευχαριστώ προκαταβολικά
jkoukos Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Σου λέει ότι αντί η WAN θύρα του Airport να έχει δημόσια ΙΡ, έχει εσωτερική του δικού σου δικτύου και είναι πίσω από άλλο router. Με απλά λόγια έχεις 2 router στη σειρά (ZTE-Airport), άρα 2πλό ΝΑΤ. Λύση στο θέμα: α. Είτε κάθε πόρτα που θέλει άνοιγμα, να το κάνεις πρώτα στο ΖΤΕ προς την διεύθυνση του Airport και μετά σε αυτό προς τον υπολογιστή που θέλεις. β. Είτε βάζεις το ΖΤΕ σε bridge mode και την κλήση ΡΡΡ, άρα την σύνδεση με τον πάροχο, να την κάνει το Airport. Στην περίπτωση αυτή το ΖΤΕ θα δουλεύει μόνο ως modem και το Airport ως το κύριο και μοναδικό router. γ. Βάζεις το Airport (όπως σου λέει) σε Bridge mode. όμως τώρα δεν θα δουλεύει ως router.
koumos Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Ευχαριστώ για την απάντηση καταρχάς!Η περίπτωση γ δε μου κάνει καθώς θέλω ρουτερ το airport για τους λογους που ανεφερα.Η β φαίνεται μπερδεμένη...μπορει να κανει συνδεση με τον παροχο το airport?? αν μπορουσε δε θα υπηρχε λογος να χρησιμοποιω καν το zte φανταζομαι..Την α λύση δεν την κατάλαβα ιδιαίτερα καθώς δεν χρησιμοποιώ πόρτες και τέτοια.Αν δεν κάνω τίποτα από τα 3 υπάρχει κάποιο ουσιαστικό θέμα? Χάνω δηλαδή κάτι που έχω double NAT?
jkoukos Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Η (γ) λύση είναι αυτή που σου προτείνει η εταιρεία, άσχετα αν δεν την θέλεις. Στην κατάσταση αυτή το ΑΕ θα δουλεύει κανονικά ως ένα ΑΡ και όχι ως router που είναι η αρχική του ρύθμιση, στην οποία είχες πρόβλημα. Η (β) λύση είναι αυτή στην οποία το ΑΕ δουλεύει ως κανονικό router και να κάνει αυτό την κλήση ΡΡΡοΕ. Όμως προϋπόθεση είναι το ΖΤΕ να δουλεύει ως modem μόνο, δηλαδή να το βάλεις (το ΖΤΕ) σε bridge mode και όχι όπως το έχεις τώρα, δηλαδή και οι 2 συσκευές να δουλεύουν ως router οπότε έχεις 2πλό ΝΑΤ. Μην μπερδεύεις την λειτουργία modem με την αντίστοιχη του routing. Είναι 2 εντελώς διακριτές λειτουργίες που συνήθως συνυπάρχουν στην ίδια συσκευή. Το ΖΤΕ είναι modem/router, ενώ το ΑΕ μόνο router και αναγκαστικά για σύνδεση στο διαδίκτυο χρειάζεται άλλη συσκευή modem (το ΖΤΕ για σένα). Η (α) λύση έχει εφαρμογή σε 2πλό ΝΑΤ. Θέλεις δεν θέλεις, κάθε εφαρμογή για να συνδεθεί στο διαδίκτυο χρειάζεται άνοιγμα πορτών (port forwarding) που αρκετές φορές γίνεται αυτόματα (μέσω του UPnP), που ωστόσο δεν δουλεύει σε 2πλό ΝΑΤ, οπότε πρέπει να ανοιχθούν χειροκίνητα. Αν δεν κάνεις τίποτα από τα 3 απλά θα εξακολουθείς να έχεις το πρόβλημα που αναφέρεις και πιθανότατα θα έχεις θέματα όταν παίζεις online παιχνίδια και γενικά όταν η εφαρμογή που χρησιμοποιείς θέλει να ανοιχθούν πόρτες για την επικοινωνία με το διαδίκτυο.
koumos Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Ευχαριστώ ξανά για την ακόμα πιο αναλυτική απάντηση. Η Β επιλογή φαντάζει ιδανική στα δικά μου δεδομένα τότε!Και είναι τόσο απλό να βάλω το ZTE σε Bridge Mode και όλα θα δουλεύουν τέλεια? Απλά το επιλέγω από το Interface του? ή πρέπει να κάνω και ρυθμίσεις στο airport για να συνδεθεί στο ιντερνετ?
jkoukos Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Γυρίζεις το ΖΤΕ σε bridge mode και ρυθμίζεις το ΑΕ να κάνει την κλήση ΡΡΡοΕ (π.χ. εδώ). Θα χρειαστείς το username και τον κωδικό της γραμμής που έχεις από τον πάροχο. Γνώμη μου όμως είναι να δοκιμάσεις πρώτα το ΑΕ σε bridge mode.
koumos Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Τέλεια, θα δοκιμάσω την πρώτη επιλογή!Αν γυρίσω σε bridge το ΑΕ, το ΖΤΕ είναι 802.11/g, το ΑΕ είναι 802.11/n...οπότε αν εγώ Streamαρω από τον μακ στην τηλεόραση θεωρητικά θα συνδεομαι στην πιο χαμηλή ταχύτητα g...και θα έχω κολλήματα στο streaming. Υποθέτω δηλαδή ότι το ZTE θα είναι ένα είδους bottleneck για το setup μου.Σωστά?
jkoukos Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Το bridge mode του ΑΕ δεν έχει σχέση με το ασύρματο δίκτυο. Αφορά αποκλειστικά την λειτουργία router που την απενεργοποιεί. Με απλά λόγια θα δουλεύει μόνο ως ΑΡ και switch, μοιράζοντας ασύρματα και ενσύρματα την σύνδεση που θα παίρνει ενσύρματα από το ΖΤΕ.
koumos Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Μάλιστα μάλιστα! Άρα...αυτή είναι η βέλτιστη λύση στην περίπτωση μου! Δε μένει παρά να δοκιμάσω λοιπόν. Ένα ενα τα βήματα.Ενεργοποιώ ξανά το wifi του ZTE και δημιουργώ ένα νέο wireless network. όταν αυτό δουλεύει κανονικά κουμπώνω πάνω του το ΑΕ και το βάζω bridge mode. Ρυθμίζω τις συσκευές μου στο σπίτι να συνδεθούν στο νέο wifi και λογικά θα έχω ένα 802.11/n δίκτυο χωρίς το Double NAT θέμα.
jkoukos Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2017 Μάλιστα μάλιστα! Άρα...αυτή είναι η βέλτιστη λύση στην περίπτωση μου! Δε μένει παρά να δοκιμάσω λοιπόν. Ένα ενα τα βήματα. Ενεργοποιώ ξανά το wifi του ZTE και δημιουργώ ένα νέο wireless network. όταν αυτό δουλεύει κανονικά κουμπώνω πάνω του το ΑΕ και το βάζω bridge mode. Ρυθμίζω τις συσκευές μου στο σπίτι να συνδεθούν στο νέο wifi και λογικά θα έχω ένα 802.11/n δίκτυο χωρίς το Double NAT θέμα. Το WiFi του ΖΤΕ δεν έχει καμία σχέση με το να βάλεις το ΑΕ σε bridge mode. Κλείστο εκτός κι αν το θέλεις και αυτό, δηλαδή να έχεις 2 ασύρματες εκπομπές, είτε με ίδιο είτε με διαφορετικό SSID. Μην μπερδεύεις το ενσύρματο bridge mode με το αντίστοιχο ασύρματο. Είναι διαφορτικές λειτουργίες και άσχετες μεταξύ τους. Εσύ θα κάνεις ενσύρματο bridge στο ΑΕ. Δεν ειπε αν εχει ip τηελεφωνια ομως. Με το παλιό ΖΤΕ να έχει VoIP τηλεφωνία; 1
koumos Δημοσ. 5 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 5 Ιουλίου 2017 Δεν ειπε αν εχει ip τηελεφωνια ομως. Nope..Δεν έχω. Με το θέμα με τις αποσυνδέσεις που γράφω στο πρώτο ποστ καμία ιδέα? Τωρα τελευταία παρατηρώ τα βράδια σημαντική πτώση της ταχύτητας που κλειδώνω... Ενώ κλείδωνα στα 18 σταθερά (εδώ και 2 μήνες που έχω πάει στον ΟΤΕ) τα βράδια πέφτει στα 4! και προφανώς η διαφορά ακόμα και στο σερφάρισμα είναι αισθητή
jkoukos Δημοσ. 5 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2017 Δοκίμασε καταρχήν άλλο modem/router ώστε να διαπιστώσεις αν είναι θέμα συσκευής. Δεν αποκλείεται ωστόσο να είναι θέμα εξωτερικής καλωδίωσης (ή άλλο αίτιο), οπότε πρέπει να το δηλώσεις ως πρόβλημα στον πάροχο.
koumos Δημοσ. 5 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 5 Ιουλίου 2017 Δοκίμασε καταρχήν άλλο modem/router ώστε να διαπιστώσεις αν είναι θέμα συσκευής. Δεν αποκλείεται ωστόσο να είναι θέμα εξωτερικής καλωδίωσης (ή άλλο αίτιο), οπότε πρέπει να το δηλώσεις ως πρόβλημα στον πάροχο. Δες εδώ αν έχεις την καλοσύνη σε παρακαλώ http://www.insomnia.gr/topic/648881-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%AC%CE%B4/ Σε σύστησαν άλλωστε ως ειδικό!
jkoukos Δημοσ. 5 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2017 Ειδικός σίγουρα δεν είμαι. Ναι, τώρα το είδα και σου απάντησα εκεί.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα