Catalyst Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Καλημέρα, επειδή επίκειται να αναβαθμιστεί ο υπολογιστής της υπογραφής μου, έχω σκεφτεί να χρησιμοποιήσω κάποια κομμάτια για να στήσω ένα HTPC, μόνιμα συνδεδεμένο σε τηλεόραση με αποκλειστική χρήση την αναπαραγωγή περιεχομένου. Αλλά από χθες έχω το εξής δήλιμμα: Α. CPU: AMD PHENOM II 1055T (υπάρχει ήδη) MOBO: Site: Gigabyte 78LMT-USB3 (rev. 6.0) RAM: 2x2 GB Corsair XMS3 1600Mhz (υπάρχει ήδη) GPU: Site: https://www.skroutz.gr/s/9588700/Gigabyte-Radeon-RX460-4GB-Windforce-OC-GV-RX460WF2OC-4GD.html">GigabyteRadeon RX460 4GB Η αλλαγή μητρικής είναι επιβεβλημένη γιατί θα χρησιμοποιηθεί μικρότερο κουτί (m-ATX). Θα ήθελα και Mini-ITX, για ακόμη μικρότερο κουτί, αλλά δεν υπάρχουν για τον επεξεργαστή αυτό. Επιδόσεις παραπάνω δεν χρειάζομαι και λόγω χρήσης θα ανταπεξέλθει στο έπακρο. Η κάρτα γραφικών επιλέχθηκε γιατί υποστηρίζει HEVC, σε χαμηλό φόρτο εργασίας δεν κινούνται οι ανεμιστήρες της, οπότε είναι αθόρυβη και επίσης φθηνότερη από μια με παθητική ψύξη, με περισσότερη δύναμη και RAM ταυτόχρονα. Μεγάλο αρνητικό ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή RX 4XX/5XX στο εμπόριο και τα ενσωματωμένα γραφικά δεν νομίζω ότι επαρκούν. Β. CPU: Site: IntelPentium Dual Core G4560 Box MOBO: Site: GigabyteH110M-S2H (rev. 1.0) RAM: i. Site: HyperXFury 4GB DDR4-2133MHz ii. Site: CorsairVengeance LPX 8GB DDR4-2133MHz iii. Site: CorsairVengeance LPX 8GB DDR4-2133MHz GPU: - Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε παραπάνω επιλογές. Ο επεξεργαστής είναι φθηνός με ενσωματωμένα γραφικά, τα οποία πιστεύω ότι αρκούν για την χρήση που θέλω (αναπαραγωγή HEVC υλικού μέχρι 1080p - για παραπάνω αγοράζεις στο μέλλον ξεχωριστή κάρτα γραφικών). Μια απλή μητρική να τον υποστηρίξει (υπάρχουν και mini-ITX με αυξημένη τιμή όμως) και πλειάδα επιλογών για RAM. Ένα DIMM των 4 GB, που στο μέλλον προσθέτεις άλλο ένα ή 2 DIMM των 4 GB, που είναι υπεραρκετά και μελλοντικά ή ακόμα και ένα DIMM των 8 GB που στο μέλλον γίνονται 16GB εφόσον χρειαστεί. Η πρώτη επιλογή κοστίζει 187Ε, με ερωτηματικό για την κάρτα γραφικών (αν θα υπάρξει και πότε απόθεμα). Η δεύτερη 163E (1x4GB) / 197E (2x4GB) / 190E (1x8GB). H καλύτερη επιλογή είναι η τελευταία με ένα DIMM των 8GB. Οπότε έχουμε και το δίλλημα: 187 ευρώ με κομμάτια που υπάρχουν ήδη, ικανοποιούν στην χρήση και με εξωτερική κάρτα γραφικών για διάφορες μελλοντικές χρήσεις ή νέο σύστημα στα 190 ευρώ (εφόσον τα HD Graphics 610 του επεξεργαστή ικανοποιούν την αναπαραγωγή). Θα 'θελα να ακούσω την γνώμη σας. Έχετε εμπειρία με τα ενσωματωμένα γραφικά του επεξεργαστή σε αναπαραγωγή διαφόρων φορμά (από youtube μέχρι 4Κ HEVC 10 bit); Το υπόλοιπο υλικό που θα χρειαστεί για να στηθεί το σύστημα (κουτί-psu(υπάρχει ήδη)-ssd) δεν παίζουν κανένα ρόλο στην απόφαση. Και τα 2 παραπάνω combo είναι m-ATX, στα ίδια χρήματα. Εναλλακτική της RX 460 είναι η GTX 1050 (ti) στα +30Ε.
spy94 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Νομίζω δεν υπάρχει καν δίλλημα για την πρώτη πρόταση από την στιγμή που δεν υπάρχει κατάλληλη μητρική. Όσον αφορά την δεύτερη υπάρχουν μητρικές πχ https://www.skroutz.gr/s/7948221/Asrock-H110M-ITX.html Θεωρητικά τα ενσωματωμένα παίζουν σε 4K αλλά προσωπικά δεν το χω δοκιμάσει για να στο πω με απόλυτη σιγουριά.Ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς την λύση για 2χ4gb ram για να εκμεταλλευτείς το dual channel. Για κάρτα υπάρχει και η gt 1030 https://www.skroutz.gr/c/55/kartes-grafikwn-vga.html?keyphrase=gt+1030 Tα υπόλοιπα τα πουλάς να κόψεις την "ζημιά" πιάνουν αρκετά Μια άλλη λύση είναι το fm2+ μιας και υπάρχουν μητρικές και έχεις ddr3 μνήμες αν και προτείνονται μεγαλύτερες συχνότητες και όχι 1600mhz.Για μένα προτιμότερο το 1151. 1
Catalyst Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Μητρική υπάρχει, αλλά είναι ATΧ και δεν χωρά σε ένα μικρότερο (και ιδανικά καλαίσθητο) κουτί, οποτε η αγορά νέας είναι αναγκαία. Μια σαν αυτή που ανέφερα στο ποστ μου θα καλύψει αυτήν την ανάγκη. Μητρική βρίσκω εύκολα και για τις δύο περιπτώσεις. Το μεγάλο θέμα είναι αν ο επεξεργαστής και τα ενωματωμένα γραφικά του έχουν δύναμη για αναπαραγωγή απαιτητικού περιεχομένου. Αν ναι (έστω και με υποχωρήσεις), τότε είναι θεωρώ μονόδρομος η επιλογή του. Είναι ένα καινούργιο σύστημα με εγγύηση κιόλας. Και στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν από καθημερινό PC για διαδίκτυο (και όχι μόνο). Η επιλογή του ενός DIMM μνήμης σου δίνει την δυνατότητα στο μέλλον να διπλασιάσεις την χωρητικότητα της. Τα οφέλη του dual channel δεν νομίζω να τα δω για την χρήση που το θέλω. Όσον αφορά την ξεχωριστή κάρτα γραφικών: Με βάση αυτόν τον οδηγό https://goo.gl/EU45Ed η RX 460 είναι στα ελάχιστα προαπαιτούμενα για AMD ενώ δεν υπάρχουν αντίστοιχα φθηνές GTX 960, που αναφέρει στα της Nvidia. H 1030 θα είναι αρκετή αλλά για 40Ε δεν ξέρω αν θα αξίζει σε βάθος χρόνου. Ούτως ή άλλος η 460 είναι πιο ισχυρή και παίζεις και κάνα παιχνιδάκι με σχετική άνεση αν χρειαστεί. Η σειρά επιδόσεων/τιμής είναι GTX 1030 < RX 460 < GTX 1050. Έτσι επιλέχθηκε η 460 καθώς είναι η μέση λύση και σε επιδόσεις και σε χρήματα. Το ζητούμενο είναι η επιλογή budget υλικού και όχι τα φθηνότερα που μπορούν να βρεθούν, βασισμένα πάντα στις εκάστοτε ανάγκες.
spy94 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Μητρική υπάρχει, αλλά είναι ATΧ και δεν χωρά σε ένα μικρότερο (και ιδανικά καλαίσθητο) κουτί, οποτε η αγορά νέας είναι αναγκαία. Μια σαν αυτή που ανέφερα στο ποστ μου θα καλύψει αυτήν την ανάγκη. Μητρική βρίσκω εύκολα και για τις δύο περιπτώσεις. Το μεγάλο θέμα είναι αν ο επεξεργαστής και τα ενωματωμένα γραφικά του έχουν δύναμη για αναπαραγωγή απαιτητικού περιεχομένου. Αν ναι (έστω και με υποχωρήσεις), τότε είναι θεωρώ μονόδρομος η επιλογή του. Είναι ένα καινούργιο σύστημα με εγγύηση κιόλας. Και στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν από καθημερινό PC για διαδίκτυο (και όχι μόνο). Η επιλογή του ενός DIMM μνήμης σου δίνει την δυνατότητα στο μέλλον να διπλασιάσεις την χωρητικότητα της. Τα οφέλη του dual channel δεν νομίζω να τα δω για την χρήση που το θέλω. Όσον αφορά την ξεχωριστή κάρτα γραφικών: Με βάση αυτόν τον οδηγό https://goo.gl/EU45Ed η RX 460 είναι στα ελάχιστα προαπαιτούμενα για AMD ενώ δεν υπάρχουν αντίστοιχα φθηνές GTX 960, που αναφέρει στα της Nvidia. H 1030 θα είναι αρκετή αλλά για 40Ε δεν ξέρω αν θα αξίζει σε βάθος χρόνου. Ούτως ή άλλος η 460 είναι πιο ισχυρή και παίζεις και κάνα παιχνιδάκι με σχετική άνεση αν χρειαστεί. Η σειρά επιδόσεων/τιμής είναι GTX 1030 < RX 460 < GTX 1050. Έτσι επιλέχθηκε η 460 καθώς είναι η μέση λύση και σε επιδόσεις και σε χρήματα. Το ζητούμενο είναι η επιλογή budget υλικού και όχι τα φθηνότερα που μπορούν να βρεθούν, βασισμένα πάντα στις εκάστοτε ανάγκες. Μιλούσα καθαρά και μόνο για mini-atx μητρική.Σίγουρα τα 2 sticks σου κόβουν δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης.Aν δεν δεις πλεονεκτήματα του dual channel με ενσωματωμένα γραφικά πότε θα τα δεις? Την 1030 την πρότεινα ως την πρώτη vfm κάρτα με παθητική ψύξη.
jgeorgiou Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 1151 με κλειστά μάτια για πολλούς λόγους για κάθε 1 πλεονέκτημα της AMD λύσης που σκέφτεσαι , η άλλη λύση έχει 10.
dimoskoutr Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Αν δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη για να το στήσεις μήπως να έβλεπες και τις καινούργιες APU από AMD μεριά; Έχουμε ημερομηνία στο περίπου; Κάπου μαζί με τους R3 μέσα Ιουλίου περίπου δεν θα τις βγάλουν; Είναι και αυτή μια επιλογή αν δεν βιάζεσαι...εξάλλου καλοκαιράκι η θάλασσα είναι καλύτερη παρέα από έναν υπολογιστή...ε;
Catalyst Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Μιλούσα καθαρά και μόνο για mini-atx μητρική.Σίγουρα τα 2 sticks σου κόβουν δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης.Aν δεν δεις πλεονεκτήματα του dual channel με ενσωματωμένα γραφικά πότε θα τα δεις? Την 1030 την πρότεινα ως την πρώτη vfm κάρτα με παθητική ψύξη. Σίγουρα η 1030 είναι starter pack. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να μην γυρνάνε οι ανεμιστήρες της μητρηκής σε χαμηλές θερμοκρασίες ή φορτίο (το πόσο ρυθμίζεται νομίζω), τότε θα μάλλον θα προτιμήσω αυτήν τη λύση και όχι παθητική ψύξη. Tι κερδίζω με dual channel και τα ενσωματωμένα γραφικά; Δεν γνωρίζω κάτι για αυτό. 1151 με κλειστά μάτια για πολλούς λόγους για κάθε 1 πλεονέκτημα της AMD λύσης που σκέφτεσαι , η άλλη λύση έχει 10. Βλέπω και εγώ τα πλεονεκτήματα. Ακόμα ψαχνω όμως μια επιβεβαίωση για την ικανότητα των ενσωματωμένων γραφικών, για την χρήση που το θέλω. Αν δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη για να το στήσεις μήπως να έβλεπες και τις καινούργιες APU από AMD μεριά; Έχουμε ημερομηνία στο περίπου; Κάπου μαζί με τους R3 μέσα Ιουλίου περίπου δεν θα τις βγάλουν; Είναι και αυτή μια επιλογή αν δεν βιάζεσαι...εξάλλου καλοκαιράκι η θάλασσα είναι καλύτερη παρέα από έναν υπολογιστή...ε; Βιασύνη δεν υπάρχει. Τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα γίνει η κύρια ανάβαθμιση (PC υπογραφής) και μαζί λογικά και το HTPC. Προτιμώ να γίνουν μαζί άσχετα αν χρησιμοποιηθούν λίγο ή πολύ. Για τους AMD APU, φοβάμαι τιμές. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποια σύγκριση σε σχέση με τον G4560. Και επειδή δεν έχω παραπάνω απαιτήσεις σήμερα, δεν ξέρω αν θα χωράει στο budget. Σκέφτομαι κάποιος Zen APU να μπει στο HTPC v2.0 .
TopCLR Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Για την πρώτη επιλογή με τον 1055Τ: α) Έχεις ψύκτρα για τον 1055Τ που να σε ικανοποιεί σε θόρυβο και να χωράει στο κουτί που θα επιλέξεις; Οι στοκ ψύκτρες των Phenom δεν είναι και τόσο αθόρυβες. β) Για microATX μητρική μπορείς να πας και σε Asrock 970M Pro3 που έχει πιο νέο chipset με SATA 3. Έχει όμως και λίγα παραπάνω ευρώ. Το οτι δεν έχει ενσωματωμένα γραφικά (που θα ήταν αδύναμα=άχρηστα) και υποστήριξη για δίσκους IDE, δεν νομίζω πως είναι πρόβλημα. γ) Το θέμα με τις εγγυήσεις που ανέφερες (στην δεύτερη σου επιλογή είναι όλα καινούρια ενώ αυτή έχει μεταχειρισμένα). Αν σκεφτείς οτι βάζεις νέα μητρική και κάρτα γραφικών, οι μνήμες που έχεις λογικά έχουν lifetime εγγύηση. Και ο 1055T που απομένει όπως σχεδόν όλοι οι CPU έχει ελάχιστες πιθανόνητες να πάθει κάτι και θα ζήσει αρκετά χρόνια! Εκτός αν τον "ξεζούμισες" στο overclock και έχει κάποια υποψία degradation. δ) Αν σε καλύπτει η RX 460 γιατί δεν κοιτάς και την RX 560 που είναι λίγο καλύτερη (ίσως και από GTX 1050) και έχει περίπου τα ίδια λεφτά με την 460 (τουλάχιστον η έκδοση με τα 2GB).
masteripper Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Οταν φτιάχνεις HTPC αυτό που έχει σημασία είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο και αθόρυβο σημαίνει επεξεργαστής με χαμηλο TDP όχι το θηρίο των 125W
Catalyst Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουνίου 2017 Για την πρώτη επιλογή με τον 1055Τ: α) Έχεις ψύκτρα για τον 1055Τ που να σε ικανοποιεί σε θόρυβο και να χωράει στο κουτί που θα επιλέξεις; Οι στοκ ψύκτρες των Phenom δεν είναι και τόσο αθόρυβες. β) Για microATX μητρική μπορείς να πας και σε Asrock 970M Pro3 που έχει πιο νέο chipset με SATA 3. Έχει όμως και λίγα παραπάνω ευρώ. Το οτι δεν έχει ενσωματωμένα γραφικά (που θα ήταν αδύναμα=άχρηστα) και υποστήριξη για δίσκους IDE, δεν νομίζω πως είναι πρόβλημα. γ) Το θέμα με τις εγγυήσεις που ανέφερες (στην δεύτερη σου επιλογή είναι όλα καινούρια ενώ αυτή έχει μεταχειρισμένα). Αν σκεφτείς οτι βάζεις νέα μητρική και κάρτα γραφικών, οι μνήμες που έχεις λογικά έχουν lifetime εγγύηση. Και ο 1055T που απομένει όπως σχεδόν όλοι οι CPU έχει ελάχιστες πιθανόνητες να πάθει κάτι και θα ζήσει αρκετά χρόνια! Εκτός αν τον "ξεζούμισες" στο overclock και έχει κάποια υποψία degradation. δ) Αν σε καλύπτει η RX 460 γιατί δεν κοιτάς και την RX 560 που είναι λίγο καλύτερη (ίσως και από GTX 1050) και έχει περίπου τα ίδια λεφτά με την 460 (τουλάχιστον η έκδοση με τα 2GB). α) H στοκ ψύχτρα σίγουρα δεν είναι αθόρυβη. Θα αγοραστεί σε κάθε περίπτωση μία low profile με ήσυχο ανεμιστήρα, σε χαμηλές στροφές. Στην περίπτωση που πάω στην λύση του 1151 πάλι θα γίνει η αγορά. Οπότε δεν μας επηρεάζει. β) Ενδιαφέρουσα επιλογή και θα την κοιτάξω σίγουρα. γ) Δεν έχεις άδικο σε αυτά που λες. Απλά η λύση "Β" είναι καινούργιο σύστημα από την αρχή. δ) Το κακό είναι στη διαθεσιμότητα. Χωρίς την κάρτα δεν θα έχω το σύστημα που θέλω και η καθυστέρηση με οδηγεί στον 1151. Θα ξανακοιτάξω τις διαθέσιμες επιλογές πάντως. Οταν φτιάχνεις HTPC αυτό που έχει σημασία είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο και αθόρυβο σημαίνει επεξεργαστής με χαμηλο TDP όχι το θηρίο των 125W Ο επεξεργαστής υπάρχει και μπει στην αποθήκη. Να τον χρησιμοποιήσω κάπου θέλω. Βλέπω όμως ότι τα χρήματα είναι τα ίδια σχεδόν, οπότε κοιτάω και αυτήν τη λύση. Συν το πρόβλημα με τις διαθεσιμότητες που έχουν οι RX 4XX/5XX. Αν μπορώ να έχω την ίδια αναπαραγωγή περιεχομένου με τον G4560, χωρίς προβλήματα, τότε μάλλον θα αγοραστεί αυτός. Δεν χρειάζομαι ούτε εξωτερική κάρτα γραφικών, έχει μικρότερη κατανάλωση και είναι και αναβάθμιση σε ισχύ, σε μνήμες κτλ. Είναι πιο futureproof.
Catalyst Δημοσ. 27 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουνίου 2017 Μετά από λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο, κατέληξα ότι η λύση του G4560+Mobo+Ram υπερτερεί σε πολλά, αν όχι όλα, από τα ήδη υπάρχοντα με Mobo+Gpu, Οπότε καλύπτω καλύτερα τις ανάγκες μου στα ίδια χρήματα. Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα