Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ ξέρω πολύ καλά το λέω γιατί είμαι επαγγελματίας και όχι αφελής χρήστης. Δεν χρειάζεται να δουλεύεις σε εταιρία για να προστατέψεις σωστά τη δουλειά σου. Εξάλλου κάνει ακριβώς αυτό που του πρότεινα κρατώντας αντίγραφο και εκτός του χώρου του. Αν για σένα backup είναι να φυλάς τα αρχεία δίπλα από τον υπολογιστή σου τότε σίγουρα δεν ξέρεις και δίνεις λάθος συμβουλές.
Ευτυχώς ο φίλος γνωρίζει καλύτερα από σένα και έχει λάβει τα σωστά μέτρα.
Η πρόταση μου είναι σωστή γιατί λαμβάνει και τον παράγοντα μελλοντική επέκταση. Κάποια στιγμή θα αυξηθεί ο όγκος του υλικού και θα αναζητήσει επέκταση. Με 600€ μπορεί να ξεκινήσει σε σωστές βάσεις και μελλοντικά να επεκταθεί.

Επεξ/σία από newlynx
Δημοσ.

Δεν θα το συνεχίσω, γιατί ούτε "επαγγελματίας" είμαι, ούτε ξιπασμένος.

Καλή συνέχεια φίλε geotrvs.

Δημοσ.

Παιδιά εγω θέλω να είμαι σίγουρος πως θα εχω τα αρχεια μου οτι και αν γίνει. Χαίρομαι που με βοηθάτε να διαλέξω το κατάλληλο. Απλα θελω να ξερω πως αν πχ παρω τωρα ενα nas με 4 υποδοχές για δισκους και τις καλύψω πχ με 16 terra αν θελησω μα βαλω περισσότερο χωρο θα πρέπει να βγάλω 1 ή και 2 για να βαλω μεγαλύτερου μεγέθους... Αν πχ έφτιαχνα ενα σερβερ nas θα ηταν προτιμότερο; έχει καποιος εμπειρία και απο τα δύο να μου πει τα υπερ και τα κατα; αυτο που με απασχολεί είναι να είναι σταθερό και να μην μου βγει πανάκριβο μακροπροθεσμα. Πρέπει αυτη την εβδομαδα να κανω την αγορα λόγω έλλειψης χώρου για να κανω την δουλειά μου!Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και τον χρόνο σας!

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Πρώτο σημείο επιλογής είναι αν θα πάρεις 2άρι η 4άρι NAS.

Το 2άρι είναι φθηνότερο, πιο αθόρυβο και με μικρότερη κατανάλωση. Όμως έχει περιορισμό στη μέγιστη χωρητικότητα TB που υποστηρίζει. Επίσης στο 2άρι παίζει ρόλο το πώς θα στήσεις τους δίσκους (βλ. παρακάτω).

Το 4άρι είναι πιο ευέλικτο και επεκτάσιμο αν αυξηθούν οι ανάγκες σου στο μέλλον (ή η περίοδος διατήρησης των φωτό).

Δεύτερο σημείο είναι πώς θα στήσεις τους δίσκους.

Aν θες data redundancy (π,χ, SHR η Raid1), τότε χάνεις σε συνολική χωρητικότητα δίσκων.

Αν έχεις 2 δίσκους 4TB σε SHR/Raid1, τότε η συνολική χωρητικότητα είναι 4TB (καθώς υπάρχει redundancy).

Αν τους έστηνες ως ξεχωριστούς, τότε θα είχες 8TB.

Τρίτο σημείο, η μάρκα:

Σου προτείνω Synology. Πολύ εύκολο στήσιμο και ωραίο λογισμικό. Πιο ακριβό από τους άλλους, ενδεχομένως με χαμηλότερα hardware specifications, αλλά όλη τη διαφορά την κάνει το λογισμικό. Εγώ π.χ. πήρα πρόσφατα το DS216+II. Γενικά κοίτα σε Intel Celeron dual/quad CPU και τουλάχιστον 1GB RAM.

Για το backup:

Αν δεν είχες τέτοιους όγκους, θα σου πρότεινα και cloud backup ως εναλλακτική.

Αλλά με 4TB σε ετήσια βάση (περίπου 11GB/μέρα), δύσκολο το βλέπω λόγω ταχύτητας upload της γραμμής σου.

Τέλος για την καλύτερη ταχύτητα εγγραφής/ανάγνωσης χρειάζεσαι τα παρακάτω:

Gbit switch, καλώδια δικτύου Cat5e ή Cat6, Gbit κάρτα δικτύου στο PC σου.

Για την ερώτησή σου περί DYI server: ήμουν σε αντίστοιχη φάση (HP microserver) και έφυγα για NAS.

Πιο απλό, πιο αθόρυβο, πιο καλή εμπειρία με το λογισμικό, λιγότερη φασαρία να το στήσεις/συντηρείς.

Τα απλοποίησα λίγο και ζητώ συγνώμη από άλλους φίλους, αλλά νομίζω ότι ως φωτογράφο σε ενδιαφέρει το ζουμί της ιστορίας.

• Like 2
Δημοσ.

αν πχ παρω τωρα ενα nas με 4 υποδοχές για δισκους και τις καλύψω πχ με 16 terra αν θελησω μα βαλω περισσότερο χωρο θα πρέπει να βγάλω 1 ή και 2 για να βαλω μεγαλύτερου μεγέθους...

Αρκετά Nas δέχονται επέκταση πχ

synology dx513

qnap tx-500p

Δημοσ.

O @tasanton τα είπε μια χαρά.

Στο ερώτημα να κάνεις δικό σου server η απάντηση εξαρτάται από την εμπειρία σου με υπολογιστές και συστήματα.

Προσωπικά έχω στήσει δικό μου NAS με 6 bays και Xpenology (παραλλαγή του Synology από την κοινότητα) αλλά η ελλιπής υποστήριξη θα με οδηγήσουν σε λίγες μέρες (δεν έχω ακόμα βρει χρόνο) στο Unraid (είναι επί πληρωμή με καλή υποστήριξη)

Οι έτοιμες λύσεις (βλ Synology,QNAP) προσφέρουν ευκολία, υποστήριξη αλλά και (συνήθως) χαμηλότερα hardware specs, ενώ οι custom λύσεις θέλουν περισσότερη ενασχόληση αλλά είναι πιο διασφαλισμένες μελλοντικά (πχ κουτί με 10 θέσεις για σκληρούς)

Από αυτά που μας έχει δώσει μάλλον στην έτοιμη λύση δείχνει το προφίλ σου. Πρέπει να δεις πόσες θα είναι οι ανάγκες σου σε χώρο κάνοντας μια αναγωγή στο χρόνο και να αποφασίσεις.

• Like 1
Δημοσ.

Νομίζω εχω καταλήξει στο ds916+ που αν χρειαστεί να το επεκτείνω θα μπορώ με το dx513... Οπότε το μόνο που μενει είναι τι δίσκους, καλώδια και switch να πάρω. Η Μητρική του pc μου είναι η https://www.asus.com/Motherboards/SABERTOOTH_Z97_MARK_2/

Οπότε νομίζω είμαι καλυμμένος αν δεν κάνω λάθος.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Για πραγματικό backup, γιατί δεν χρησιμοποιείς μια cloud υπηρεσία, επιπρόσθετα του Nas βέβαια. Το Crashplan με 60 ευρω τον χρονο προσφερει απεριοριστο χωρο. Αφηνεις το pc το βραδυ να ανεβάζεις και ησυχάζεις.

Δημοσ.

Νομίζω εχω καταλήξει στο ds916+ που αν χρειαστεί να το επεκτείνω θα μπορώ με το dx513... Οπότε το μόνο που μενει είναι τι δίσκους, καλώδια και switch να πάρω. Η Μητρική του pc μου είναι η https://www.asus.com/Motherboards/SABERTOOTH_Z97_MARK_2/

Οπότε νομίζω είμαι καλυμμένος αν δεν κάνω λάθος.

Εγώ με hgst ultrastar θα ήμουν καλυμμένος...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...