Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα... Ειμαι φωτογράφος και Θέλω βοήθεια για την αγορά ενός nas με την δυνατότητα να μπορώ να εχω όλο το υλικό των αρχείων φωτογραφίας μου και να μπορώ να δουλέψω ταυτόχρονα. Τι επιλογές έχω ώστε να είμαι σίγουρος για την ασφάλεια (backup) των αρχείων και οσο το δυνατόν γρηγορότερη εμφάνιση τους σε περιήγηση και επεξεργασία ... Κάνω πολλές ερωτήσεις αλλα δεν έχω εμπειρία περι nas.Τα χρήματα που μπορώ να διαθέσω είναι περίπου στα 600 ευρώ και προς το παρών να εχω γυρω στα 6tb χώρο. Ευχαριστώ πολυ για κάθε βοήθεια!

Δημοσ.

Για κάτι οικονομικό είσαι εδώ:

http://www.skroutz.gr/s/9925582/QNap-TS-251A-2G.html

https://www.qnap.com/en/product/model.php?II=239&ref=product_overview

Κάτι πιο future proof εδώ:

http://www.skroutz.gr/s/11695218/QNap-TS-253B-4G.html?keyphrase=qnap+253b

https://www.qnap.com/en/product/model.php?II=269&ref=product_overview

Για δίσκους κοίταξε WD Red και ακόμα καλύτερα Red Pro.

Για backup μπορείς να έχεις στο ίδιο το NAS δύο ίδιους δίσκους των 6TB ο καθένας, και ο πρώτος να κάνει backup στον δεύτερο. Πιο ασφαλής λύση είναι να έχεις και έναν εξωτερικό δίσκο και να κάνεις τα backup σ' αυτόν.

Δημοσ.

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις... Περίπου τον χρονο εχω 4terra απο δουλειές και τις κραταω 2 χρόνια οπότε 8 terra. Το θέμα είναι η ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης με τα nas πόση μπορεί να είναι; και ενα ερώτημα ακομα, αν έχω 8 terra στο pc που δουλεύω τα αρχεία μπορώ τον nas να τον εχω να κάνει backup απο τον δίσκο του σταθερού στα 8terra δισκων που θα έχει;

Δημοσ.

Ναι μπορείς να το ρυθμίσεις να σου κάνει backup. Για τις ταχύτητες, αν είσαι σε δίκτυο gigabit, θα έχεις λογικά πάνω από 40 MB/s.

Δημοσ.

Για μένα η επιλογή του έτοιμου σημαίνει να πας σε Synology. Θα το πληρώσεις πιο ακριβά αλλά θα πάρεις υποστήριξη και ευκολία που δεν συναντάς αλλού.
https://www.skroutz.gr/c/894/file-servers.html?from=most-popular&keyphrase=synology
Θα επέλεγα ένα με 4 bays και αρχικά 2 σκληρούς (σε SHR για ασφάλεια, δεν είναι RAID) και αργότερα θα έπαιρνα άλλους 2 σκληρούς για επέκταση. Με τα λεφτά που λες πας μάλλον σε Synology+1 6ΤΒ σκληρό και σιγά σιγά επεκτείνεσαι. 

Επίσης το NAS δεν είναι backup, αν επιθυμείς και το 2ο πρέπει να αποθηκεύεις το υλικό σου και αλλού (πχ εξωτερικός σκληρός, σπίτι γονιών, cloud). Γενικά υπάρχει μια λάθος αντίληψη ότι το NAS είναι backup που δεν ισχύει.

• Like 1
Δημοσ.

Επίσης το NAS δεν είναι backup, αν επιθυμείς και το 2ο πρέπει να αποθηκεύεις το υλικό σου και αλλού (πχ εξωτερικός σκληρός, σπίτι γονιών, cloud). Γενικά υπάρχει μια λάθος αντίληψη ότι το NAS είναι backup που δεν ισχύει.

Δεν διαβάζεις τι έγραψε ο άνθρωπος... Backup του σκληρού δίσκου του desktop στο NAS θέλει να κάνει. Μια χαρά θα τον βολέψει.

Δημοσ.

Backup δεν είναι να κάνουμε αντίγραφο δίπλα από τον υπολογιστή μας. Το ότι το έγραψε δεν σημαίνει ότι το έγραψε σωστά και καλό είναι  κάποιος που ξέρει να τον βοηθήσει. Ειδικά από τη στιγμή που μιλά για backup δουλειάς.

Τα ISO ασφαλείας ορίζουν τις αποστάσεις που πρέπει να έχουν τα αντίγραφα ασφαλείας για να είσαι καλυμμένος σε περίπτωση φυσικής ή άλλης καταστροφής. Σε λίγο θα ξεχάσουμε και τη δουλειά μας στο insomnia, καλύτερα να μιλάμε αν ξέρουμε εμπεριστατωμένα ένα θέμα.

• Like 2
Δημοσ.

Καλησπέρα... Τα αρχεία μολις τα αποθηκεύσω στον σταθερο τα κανω backup και σε 2 διαφορετικούς εξωτερικούς δίσκους... Τον οποίο τον ένα δεν τον εχω στον χωρο μου... Εγω θελω ουσιαστικά να κανω backup σε πραγματικό χρόνο απο τον σταθερό μου στον nas ούτως ώστε να αποφυγω την αστοχία κάποιου δίσκου οσο τα δουλεύω.... Αν τώρα οπως λέτε πάθει κάτι ο nas και ο σταθερός απο φυσική καταστροφή τουλάχιστον θα εχω τα αρχεια στον εξωτερικό δισκο τα παρθενα αρχεία και θα μπορεσω να παραδώσω δουλειά...ελπίζω να έδωσα να καταλάβετε τι εννοώ!!

Δημοσ.

Εξαιρετικά τότε που έχεις φροντίσει αντίγραφα ασφαλείας και εκτός του χώρου εργασίας. Η δική μου πρόταση θα παραμείνει για Synology, δες και κριτικές στο δίκτυο για να αποφασίσεις καλύτερα. Αυτό με το backup σε πραγματικό χρόνο μου θυμίζει πολύ timeline σε mac. Σε τι περιβάλλον δουλεύεις;

Δημοσ.

Οι επιλογές σου είναι βασικά 2 πολύ γνωστές εταιρείες, Synology & Qnap και έχεις ακόμα μία 3η επιλογή την Asustor (ανερχώμενη κ εξίσου καλή).

Και οι 3 εταιρείες μαζί με το H/W πουλάνε η καθεμία την δική της έκδοση linux λειτουργικού με τις εφαρμογές του.

Πρέπει να κάνεις μία αναζήτηση στα site τους προκειμένου να βρείς αυτήν που σε καλύπτει καλύτερα, έχουν live παρουσίαση και είναι αρκετά κατατοπιστικές.

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα... Τα αρχεία μολις τα αποθηκεύσω στον σταθερο τα κανω backup και σε 2 διαφορετικούς εξωτερικούς δίσκους... Τον οποίο τον ένα δεν τον εχω στον χωρο μου... Εγω θελω ουσιαστικά να κανω backup σε πραγματικό χρόνο απο τον σταθερό μου στον nas ούτως ώστε να αποφυγω την αστοχία κάποιου δίσκου οσο τα δουλεύω.... Αν τώρα οπως λέτε πάθει κάτι ο nas και ο σταθερός απο φυσική καταστροφή τουλάχιστον θα εχω τα αρχεια στον εξωτερικό δισκο τα παρθενα αρχεία και θα μπορεσω να παραδώσω δουλειά...ελπίζω να έδωσα να καταλάβετε τι εννοώ!!

+1 από μένα για Synology

έχει εξαιρετικές εφαρμογές για backup και synchronization

μπορε'ις να ορίσεις ποιοι φάκελοι από τον υπολογιστή θα γίνονται backup, και όποιο αρχείο αλλάζεις ή προσθέτεις εκεί, την ίδια στιγμή αλλάζει και στο NAS (αν είναι offline ή είσαι εκτός του δικτύου οι αλλαγές θα γίνουν μόλις συνδεθείς)

υποστηρίζει versions (πχ ορίζεις πόσες εκδόσεις ενός αρχείου θα κρατά , αν το σβήσεις-αλλάξεις)

πχ επεξεργάζεσαι  μία φώτο και κατά λάθος κάνεις save στο αρχικό αρχείο ενώ το θέλεις και αυτό, αν έχεις versions στο ΝΑΣ , βρίσκεις το παλιό αρχείο, παρότι έχουν ήδη περάσει οι αλλαγές

το ίδιο και με synchronization, έχω ορίσει κάποιους φακέλους να συγχρονίζονται με το κινητό, ότι αλλάζω στο ένα περνάει αυτόματα στο άλλο

Τα παραπάνω γίνονται  και με τρίτα προγράμματα αλλά είναι πολύ πιο εύκολο έτσι, υπάρχουν πολύ καλές εφαρμογές και για win και για Linux και για Mac (τα χρησιμοποιώ και τα 3 και ο λόγο που έφυγα από Qnap, αφού απαξιούσε να γράψει εφαρμογή για το linux, δεν νομίζω να είχε καμμία δυσκολία, άλλψστε το nas τρέχει  linux)

Επίσης πολύ καλές εφαρμογές για backup του NAS σε εξωετρικό σκληρό, στο cloud, σε άλλο NAS κλπ (πάντα backup σε άλλο χώρο στα σημαντικά αρχεία, το δικό μου το κάνω backup σε δύο εξωτερικούς usb σκληρούς, κρυπτογραφημένος που φυλάω σε άλλο χώρο, και τους φέρνω εναλλάξ στο σπίτι κάθε 1-2 ΣΚ για το backup)

το καλό εδώ είναι ότι σου δίνει εφαρμογή για windows και linux, ωστε αν το ΝΑΣ το χάσεις ή χαλάσει, να μπορείς να έχεις τα αρχεία του κρυπτογραφημένου backup χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις ένα ίδιο NAS

Δημοσ.

Backup δεν είναι να κάνουμε αντίγραφο δίπλα από τον υπολογιστή μας. Το ότι το έγραψε δεν σημαίνει ότι το έγραψε σωστά και καλό είναι κάποιος που ξέρει να τον βοηθήσει. Ειδικά από τη στιγμή που μιλά για backup δουλειάς.

Τα ISO ασφαλείας ορίζουν τις αποστάσεις που πρέπει να έχουν τα αντίγραφα ασφαλείας για να είσαι καλυμμένος σε περίπτωση φυσικής ή άλλης καταστροφής. Σε λίγο θα ξεχάσουμε και τη δουλειά μας στο insomnia, καλύτερα να μιλάμε αν ξέρουμε εμπεριστατωμένα ένα θέμα.

Σωστό αλλα να μην τρομοκρατουμε και τον κόσμο. Το NAS είναι backup, αρκεί να εγκατασταθεί σωστά. Φυσικά και αν είναι πανω στο pc δεν ειναι back-up. Αν ειναι 2-3 ορόφους πάνω ή σε αλλο κτίριο στα 300 μέτρα, φυσικά και είναι back-up.

Σαν μάρκα, απλα να σου πω οτι σαν πρωταρης στα NAS, με ενα synology δεν ειχα κανένα πρόβλημα. Όλα πολυ εύκολα κατά την εγκατάσταση...

• Like 2
Δημοσ.

Backup δεν είναι να κάνουμε αντίγραφο δίπλα από τον υπολογιστή μας. Το ότι το έγραψε δεν σημαίνει ότι το έγραψε σωστά και καλό είναι  κάποιος που ξέρει να τον βοηθήσει. Ειδικά από τη στιγμή που μιλά για backup δουλειάς.

Προφανώς δεν ξέρεις, οπότε καλά λες ότι δεν πρέπει να μιλάς. Ο άνθρωπος φωτογράφος είναι. Δεν δουλεύει σε corporation. Οταν δίνεις απαντήσεις, να λαμβάνεις υπόψιν σου και τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Πώς δεν του πρότεινες κανένα server για backup σε άλλη ήπειρο για 8 ΤΒ (μην ξεχάσεις να αναφέρεις και το κόστος της μισθωμένης γραμμής)...

Ό,τι νά 'ναι...

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...