THD Δημοσ. 21 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2017 Μια ερώτηση, γιατί οι μπάλες δεν ήταν από την αρχή η μία πράσινη και η άλλη κόκκινη; Έχω δει αρκετά βιντεακια, αλλά ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό. 1
ELMastas Δημοσ. 22 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2017 Εχει να κάνει με κβαντική φυσική και παρόμοιες θεωρίες όπως παράλληλων διαστάσεων κλπ αυτό με τις μπάλες είναι αρκετά εύστοχο παράδειγμα παρόλο που μάλλον θα μπερδέψει ακόμα περισσότερο τους περισσότερους. Τα πάντα με πολύ απλά λόγια φαίνεται τελικά να είναι "συνδεδεμένα"στο σύμπαν (κάτι ήξεραν και οι αρχαίοι υμών πρόγονοι όπως ο Ηράκλειτος..)τώρα το πώς ακριβώς και με πιο τρόπο επικοινωνεί το κάθε πράγμα με το άλλο,αυτό είναι ενα μεγάλο μυστήριο που δεν νομίζω να λύσουμε και πολύ σύντομα,είναι γεγονός οτι η κβαντική τηλεμεταφορά υπάρχει αυτήν την στιγμή επίσημα και εκτιμάται απο ορισμένους επιστήμονες,οτι σε κάποιες δεκαετίες θα τηλεμεταφέρουν τα πρώτα μόρια. Εμένα μου αρκεί προσωπικά να μπορέσουμε να το εκμεταλευτούμε τουλάχιστον με κάποιο τρόπο στο μέλλον πρός όφελος της ανθρωπότητας.
orgixmh Δημοσ. 22 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2017 Θα προσπαθήσω να δώσω μια περιγραφή του προβλήματος (όχι εξήγηση του φαινομένου). Να σημειωθεί οτι με το θέμα του εναγγαλισμού ή διεμπλοκής ή όπως αλλιώς λέγεται, έχουν ασχοληθεί οι μεγαλύτεροι φυσικοί αυτού και του προηγούμενου αιώνα και ακόμα πλήρης εξήγηση δέν εχει δωθεί. Οπότε απλά το δεχόμαστε σαν μια ιδιότητα του σύμπαντος, όσο "κουλή" και αν ακούγεται Έστω οτι έχουμε ένα μηχάνημα, το οποίο κάθε φορά βγάζει ένα ζευγος κλειστών κουτιών στα οποία υπάρχει απο μία μπάλα. Ξέρουμε οτι το μηχάνημα βγάζει τις μπάλες πάντα σε ζεύγη κόκκινο/πράσσινο, αλλά δέν ξέρουμε ποιο κουτί έχει την κόκκινη μπάλα και ποιό την πράσσινη. Δίνουμε ένα κουτί στην Αλίκη και ένα στον Βασίλη και πάνε σπίτια τους. Η Αλίκη ανοίγει το κουτί της και βλέπει οτι έχει την κόκκινη μπάλα. Οπότε ο Βασίλης ξέρει, ακόμα και αν δέν ανοίξει το κουτί, οτι έχει την πράσινη μπάλα. Μέχρι εδώ δέν υπάρχει κάτι περίεργο. Όμως ας φανταστούμε το ίδιο μηχάνημα που παράγει τις μπάλες σε ζεύγη κόκκινο/πράσινο, αλλά τώρα ή κάθε μπάλα μέσα στο κουτί είναι ταυτόχρονα και πράσινη και κόκκινη, (όπως η γάτα του Σρέντιγκερ είναι ταυτόχρονα και ζωντανη και νεκρή) και μόνο όταν ανοίξουμε το κουτί θα πάρει ένα συγκεκριμένο χρώμα. Εστω λοιπόν οτι ανοίγουμε το κουτί και βλέπουμε οτι η μπάλα είναι πράσινη. Επειδή οι μπάλες είναι πάντα σε ζεύγη κόκκινο/πράσινο τότε αν ανοίξουμε το δεύτερο κουτί θα δουμε κόκκινη μπάλα. Θα πεί κάποιος εδώ οτι η μία μπαλα ήταν πάντα πράσινη και η άλλη κόκινη και απλά δέν το ξέραμε πρίν ανοίξουμε το κουτί. Όχι, δέν πάει έτσι. Οι δύο μπάλες ήταν ταυτόχρονα και πράσινες και κόκκινες μέσα στα κουτία τους. Οπότε ανοίγουμε το ένα κουτί, η μπάλα καταλήγει σε ένα χρώμα, πχ κόκκινο και είναι σαν με κάποιο μαγικό τρόπο να επικοινωνεί ακαριαία με την άλλη μπάλα και να της λέει "Εγώ έγινα κόκκινη, οπότε εσύ γίνε πράσσινη" Όμως με αυτό τον τρόπο δέν μπορούμε να μεταφέρουμε πληροφορία, γιατι δέν ξέρουμε πρίν να ανοίξουμε το κουτί σε τί χρώμα θα καταλήξει η μπάλα, είναι εντελώς τυχαίο. Επίσης αν εμείς βάψουμε την μια μπάλα ένα συγκεκριμένο χρώμα, τότε απλά "σπάει" ο εναγγαλισμός και η άλλη μπάλα δέν θα επηρρεαστεί. Καταρχάς ευχαριστώ για την super επεξήγηση, το φαινόμενο μου είναι γνωστό από παλιότερα, αυτό που δεν μου είναι γνωστό είναι με τι τρόπο μεταφέρεται η πληροφορία από το ένα φωτόνιο στο άλλο. Υπάρχει κάποια θεωρία; Επίσης δεν γνώριζα ότι αν αναγκάσουμε το φωτόνιο να έρθει σε κάποιο spin state (up/down) ότι θα "σπάσει" το φαινόμενο. Αυτό όμως δεν καθιστά αδύνατη την μεταφορά πληροφορίας;
geostratis Δημοσ. 22 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2017 Το ότι τα συζευγμένα φωτονια αποτελούν ενιαίο σύστημα, αρα όταν αλλάζει το ένα επηρεάζεται και το άλλο, το καταλαβαίνω. Το "ακαριαία" όμως, από που προκύπτει σαν αναγκαστικό? Ο Αινστάιν όταν εντόπισε το παράδοξο, σίγουρα δεν ήταν κανένας βλάκας. Αντίθετα, είχε ήδη αποδείξει ότι αν η πληροφορία μεταφερθεί με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, τότε μεταξύ των άλλων δυνητικά θα μπορούσε κάποιος ταχύτατα κινούμενος παρατηρητής να δεί το αποτέλεσμα κάποιας πράξης πριν από το αίτιο! (πόρισμα από την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας). Δηλαδή, π.χ. να δεί την δολοφονία κάποιου πριν εκπυρσοκροτήσει το πιστόλι. Πράγμα που πάλι θα ισοδυναμούσε με ταξίδι στον χρόνο. Ε, εντάξει, αν τώρα οι Κινέζοι το κάνανε κι αυτό, εγώ πάω πάσσο.
Ablaoublas_542 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2017 Εχει να κάνει με κβαντική φυσική και παρόμοιες θεωρίες όπως παράλληλων διαστάσεων κλπ αυτό με τις μπάλες είναι αρκετά εύστοχο παράδειγμα παρόλο που μάλλον θα μπερδέψει ακόμα περισσότερο τους περισσότερους. Τα πάντα με πολύ απλά λόγια φαίνεται τελικά να είναι "συνδεδεμένα"στο σύμπαν (κάτι ήξεραν και οι αρχαίοι υμών πρόγονοι όπως ο Ηράκλειτος..)τώρα το πώς ακριβώς και με πιο τρόπο επικοινωνεί το κάθε πράγμα με το άλλο,αυτό είναι ενα μεγάλο μυστήριο που δεν νομίζω να λύσουμε και πολύ σύντομα,είναι γεγονός οτι η κβαντική τηλεμεταφορά υπάρχει αυτήν την στιγμή επίσημα και εκτιμάται απο ορισμένους επιστήμονες,οτι σε κάποιες δεκαετίες θα τηλεμεταφέρουν τα πρώτα μόρια. Εμένα μου αρκεί προσωπικά να μπορέσουμε να το εκμεταλευτούμε τουλάχιστον με κάποιο τρόπο στο μέλλον πρός όφελος της ανθρωπότητας. Facepalm απο εδω ως απεναντι. Εχει αμεση σχεση με "τηλεμεταφορα" και "παραλληλες διαστασεις" η ειδηση, επεσες πολυ μεσα. Το ότι τα συζευγμένα φωτονια αποτελούν ενιαίο σύστημα, αρα όταν αλλάζει το ένα επηρεάζεται και το άλλο, το καταλαβαίνω. Το "ακαριαία" όμως, από που προκύπτει σαν αναγκαστικό? Ο Αινστάιν όταν εντόπισε το παράδοξο, σίγουρα δεν ήταν κανένας βλάκας. Αντίθετα, είχε ήδη αποδείξει ότι αν η πληροφορία μεταφερθεί με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, τότε μεταξύ των άλλων δυνητικά θα μπορούσε κάποιος ταχύτατα κινούμενος παρατηρητής να δεί το αποτέλεσμα κάποιας πράξης πριν από το αίτιο! (πόρισμα από την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας). Δηλαδή, π.χ. να δεί την δολοφονία κάποιου πριν εκπυρσοκροτήσει το πιστόλι. Πράγμα που πάλι θα ισοδυναμούσε με ταξίδι στον χρόνο. Ε, εντάξει, αν τώρα οι Κινέζοι το κάνανε κι αυτό, εγώ πάω πάσσο.Καταρχας ο Αινσταιν δεν ειναι υποδειγμα επιστημονα σε οτι αφορα κβαντικη φυσικη, προσκολημενος σε ιδεες περι θεου και απολυτης αιτιοτητας στο συμπαν καταλαβε τα λαθη του αργοτερα.Δευτερον δεν υπαρχει η εννοια της αιτιοτητας στο συστημα των συζευγμενων σωματιδιων, παρα μονο συσχετιση. Δεν μεταφερεται πληροφορια μεταξυ τους, αλλα αν μετρηθει το ενα απο τα δυο το αλλο εχει τιμη αντι-συσχετισμενη με αυτη του πρωτου. Και οπως ξερουμε, correlation does not imply causation. Το να το παρουσιαζεις ως "μετρηθηκε το ενα σωματιδιο και μετεδωσε την πληροφορια μετρησης στο αλλο, ωστε εκεινο να ειναι το αντιθετο" ειναι λαθος. Ειναι σκεψη κλασσικης φυσικης σε κβαντομηχανικο προβλημα.
ELMastas Δημοσ. 23 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2017 Δεν καταλαβαίνω πρός τι facepalm γιαυτό γυρνάει σε σένα,αν θές να πείς την γνώμη σου το κάνεις,αν θές να κρίνεις κάτι πες μου που και σε τι διαφωνείς,δεν πιστεύω πως εσύ θέλεις όταν πείς την γνώμη σου η το σχόλιο σου (άσχετα αν είναι λάθος η σωστό) να σε προσβάλλουν οι άλλοι. Επι του θέματος,θές να μου πείς οτι δεν έχει σχέση με κβαντική μηχανική και με δυνατότητες τηλεμεταφοράς το θέμα ιδιαίτερα μετά απο όλα αυτά που ειπώθηκαν πιο πάνω σε άλλα σχόλια ??? Είπα για "παρόμοιες" θεωρίες ενοώντας πως αυτοί οι τομείς,δεν είναι οι κλασικοί που γνωρίζουν οι περισσότεροι,γιαυτό είπα πχ για παράλληλες διαστάσεις,δεν σημαίνει αυτό πως έχει σχέση με το εν λόγω πείραμα.
Ablaoublas_542 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2017 Δεν καταλαβαίνω πρός τι facepalm γιαυτό γυρνάει σε σένα,αν θές να πείς την γνώμη σου το κάνεις,αν θές να κρίνεις κάτι πες μου που και σε τι διαφωνείς,δεν πιστεύω πως εσύ θέλεις όταν πείς την γνώμη σου η το σχόλιο σου (άσχετα αν είναι λάθος η σωστό) να σε προσβάλλουν οι άλλοι. Επι του θέματος,θές να μου πείς οτι δεν έχει σχέση με κβαντική μηχανική και με δυνατότητες τηλεμεταφοράς το θέμα ιδιαίτερα μετά απο όλα αυτά που ειπώθηκαν πιο πάνω σε άλλα σχόλια ??? Είπα για "παρόμοιες" θεωρίες ενοώντας πως αυτοί οι τομείς,δεν είναι οι κλασικοί που γνωρίζουν οι περισσότεροι,γιαυτό είπα πχ για παράλληλες διαστάσεις,δεν σημαίνει αυτό πως έχει σχέση με το εν λόγω πείραμα. Δεν εχει καμια σχεση με τηλεμεταφορα και παραλληλα συμπαντα. Ουτε με τους αρχαιους Ελληνες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα