tasanton Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Καλησπέρα, Τις τελευταίες μέρες ψήνομαι να αγοράσω ένα NAS chassis για να καλύψω ορισμένες ανάγκες. Αν και ήμουν σε δίλημμα μεταξύ DIY server και NAS, μάλλον θα προτιμήσω το δεύτερο λόγω συνολικής εμπειρίας (software, ευκολία στησίματος και λειτουργίας, επίπεδο θορύβου και κατανάλωσης). Αυτό που θέλω να επιβεβαιώσω με όποιον γνωρίζει και έχει ασχοληθεί, προτού σκάσω κοντά στα 500€ (με 2 δίσκους των 3TB), είναι τα παρακάτω: 1. Τι προτείνετε σε hardware specs (CPU και μνήμη); Διαβάζω ότι οι dual-core intel είναι καλύτεροι από τους ARM ώστε να μην σέρνεται το NAS σε βασικές λειτουργίες. Και η μνήμη να είναι τουλάχιστον 1GB. 2. Οι λειτουργίες που με ενδιαφέρουν είναι οι εξής: - Προφανώς το Backup αρχείων που να έχει ένα βαθμό αυτοματισμού και συγχρονισμού (π.χ. μόνο των αλλαγών από την προηγούμενη φορά που πάρθηκε backup). - Δυνατότητα αυτοματοποιημένου συγχρονισμού με το Microsoft OneDrive (ώστε να στέλνω αρχεία στο cloud). - Media Play: να μπορώ να παίξω μια ταινία που έχω στο NAS μέσω Wifi σε μια smart TV η στο iPad. Η να ακούσω μουσική.- Γενικός διαμοιρασμός: να μπορώ να δω φωτό/βίντεο π.χ. από διακοπές σε διάφορες συσκευές μέσω Wifi (tablet η smartphone).- Surveillance: σύνδεση με 2-3 IP cameras (προφανώς κάποιες συμβατές) και δυνατότητα να αποθηκεύω εικόνα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. - Remote Access: κυρίως όταν είμαι σε πελάτη ή εκτός γραφείου, να μπορώ να συνδέομαι remotely και να κατεβάζω αρχεία ή έγγραφα που χρειάζομαι.- Downloading: περιττά τα σχόλια. Με ενδιαφέρει όμως να μπορώ να αποθηκεύσω τα credentials μου (π.χ. του EasyBytez). - Λειτουργία VM: εδώ με ενδιαφέρει να έχω μόνο τα virtual HDs στο NAS αλλά να τρέχω τα VMs από το PC μου. Δεν ξέρω τι performance implications έχει αυτό μιας και μιλάμε για "αργούς" δίσκους (5400) και 1Gb δίκτυο. Με βάση τα παραπάνω τι θα προτείνατε; Εννοώ βεβαίως και τη μάρκα (sinology, qnap)... Ευχαριστώ και συγνώμη για το μακροσκελές post.
tyf Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 αν θελεις να κανεις ενα diy μπορεις να κανεις ενα xpeonology. https://xpenology.com/forum/ ουσιαστικα ειναι synology σε δικο σου hardware. εφτιαξα ενα μηχανημα με μια μητρικη asrock c70m1 4gb μνημη ddr3 και τροφοδοτικο. με εναν σκληρο green 2tb και λειτουργικο xpeonology. ειναι παρα πολυ απλο να το στησεις. ενα usb stick ειναι και ολο το interface μετα ειναι ενα synology nas. παρα πολυ ευχαριστημενος μεχρι στιγμης. και το λειτουργικο απλο και τα σπαει.απο αποδοση χωρις raid σε μονοκομματα αρχεια βλεπω 100MB/s
gorath Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Φίλε μου θα σου απαντήσω εν συντομία τώρα και εκτενέστερα το βράδυ γιατί είμαι έξω. Γι' αυτά που θες να κάνεις, κατευθύνσου οπωσδήποτε σε διπύρηνο/τετραπύρηνο και μνήμη 4gb+ (ειδικά για vm - θέλουν πόρους τα vm και καλό είναι να βάλεις και SSD σε 1 bay).
tasanton Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 @Tyf, Σε ευχαριστώ, θα το ψάξω. Απλά ήθελα κάτι περισσότερο ....plug n' play. Από θόρυβο τροφοδοτικού και κατανάλωση πώς είσαι; @gorath, οκ περιμένω τυχόν λεπτομέρειες. Συνεπώς κοιτώ μόνο NAS με Intel, άρα όχι τα entry-level (π.χ. synology 216j). Τα VMs θα τα τρέχω από PC που έχει resources, απλά τα vhd αρχεία θα είναι στο NAS..
gorath Δημοσ. 20 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2017 λοιπόν εδώ είσαι για future proof καταστάσεις από Γερμανία http://www.anynas.de/de/products/netzwerksp-qnap-desktop/ts-253b-4g/art-231655-qnap-ts-253b-4g,-4gb-ram,-2x-gb-lan από Ελλάδα http://www.skroutz.gr/s/11695218/QNap-TS-253B-4G.html?keyphrase=qnap+253b και η σελίδα του στην QNAP https://www.qnap.com/en/product/model.php?II=269&ref=product_overview και λίγο πιο οικονομικό μοντέλο αλλά με λιγότερη RAM από Γερμανία http://www.anynas.de/de/products/netzwerksp-qnap-desktop/ts-251+-2g/art-222524-qnap-ts-251+-2g,-2gb-ram,-2x-gb-lan-fuer-2x-3-5-festplatten από Ελλάδα http://www.skroutz.gr/s/7942575/QNap-TS-251-2G.html και η σελίδα του στην QNAP https://www.qnap.com/en/product/model.php?II=195&ref=product_overview 1
tasanton Δημοσ. 20 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουνίου 2017 Ευχαριστώ πολύ, το πρώτο μοντέλο ξεφεύγει πολύ. Η αλήθεια είναι ότι κοιτούσα 2 μοντέλα της Synology, το 216+II και το 716+II. Synology γιατί διαβάζω ότι είναι περισσότερο απροβλημάτιστο το software και η συνολική εμπειρία. Ειδικά το δεύτερο μοντέλο με υπερκαλύπτει, όμως ξεπερνώ το budget μου... Συνεπώς κλίνω προς το 216+II. Είναι αξιόπιστο το γερμανικό μαγαζί;
gorath Δημοσ. 20 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2017 Δεν έχω εμπειρία από Synology, μόνο από QNAP. Είμαι με το 451+ 8GB (ίδιο μοντέλο με το 251+ που είδες πιο πάνω αλλά με 4 bay και 8άρα RAM) εδώ και 1,5 χρόνο. Αν και είχα κάποιο θέμα με τη flash memory, η εγγύηση με κάλυψε απόλυτα. Software θέμα δεν είχα. Παλιότερα είχα το TS-412 Turbo πάλι της QNAP. Απροβλημάτιστο και πολύ καλύτερη ποιότητα κατασκευής από το 451+. Αλλά από CPU και μνήμη, άστα να πάνε... Το 451+ φυσάει. Από όσο διαβάζω, κατάλαβα ότι προβλήματα έχουν όλα. Αν μπεις στα φόρουμ της κάθε μιας, θα το καταλάβεις και συ. Ο καθένας παραθέτει την εμπειρία του από το μηχάνημα που έχει. Όσον αφορά το γερμανικό κατάστημα, δεν έχω ίδια πείρα. Ενδεικτικά το παρέθεσα. Πάντως είναι γνωστό. Κοίτα λίγο και amazon.de. Πιστεύω ότι ό,τι και να πάρεις, αν είσαι προσεκτικός οσον αφορά τα specification αναλόγως των αναγκών σου, θα το ευχαριστηθείς. Καλή αγορά σου εύχομαι.
bill7 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2017 Koιτα και asustor, εγω ειμαι πολυ ικανοποιημενος, μεγαλο store με πολλες εφαρμογες, ταχυτητες βλεπω πανω απο 100 και μαλιστα αρκετα εχουν και hdmi εξοδο, εγω το χρησιμοποιω και σαν media player με το Kodi που το αγοραζεις απο το store της asustor! Μεσω virtual box μπορει να τρεξει ακομα και windows!
tyf Δημοσ. 20 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2017 @Tyf, Σε ευχαριστώ, θα το ψάξω. Απλά ήθελα κάτι περισσότερο ....plug n' play. Από θόρυβο τροφοδοτικού και κατανάλωση πώς είσαι; @gorath, οκ περιμένω τυχόν λεπτομέρειες. Συνεπώς κοιτώ μόνο NAS με Intel, άρα όχι τα entry-level (π.χ. synology 216j). Τα VMs θα τα τρέχω από PC που έχει resources, απλά τα vhd αρχεία θα είναι στο NAS.. πιστεψε με μολις το στησεις (περιπου 20-25 λεπτα θελει) μετα ποιο plug n play δεν υπαρχει. καταναλωση ειμαι 40 watt σε 70% load. η μητρικη και ο επεξεργαστης που εχει ειναι πολυ χαμηλος σε επιδοσεις. αλλα στο νας παει σφαιρα. σε θορυβο τροφοδοτικο αναλογα τι τροφοδοτικο θα βαλεις. αν πας σε corsair με zero fan λειτουργια δεν θα ακους τιποτα. μπορεις να το στησεις και σε ενα οποιοδηποτε δευτερο pc μπορει να εχεις αρκει να βαλεις ενα στικακι usb που θα ειναι παντα επανω και εναν κενο σκληρο δισκο ωστε να το δοκιμασεις πριν σκεφτεις να το κανεις με αλλο hardware.
tasanton Δημοσ. 20 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουνίου 2017 Κοίτα, είχα μέχρι πρόσφατα ένα HP microserver G7 και δεν με βόλεψε. Και φαντάσου ότι δεν ασχολήθηκα να το στήσω, μόνο δίσκους έβαλα και λειτουργικό. Αλλά μια ο ανεμιστήρας που κάνει θόρυβο, μια ο αδύναμος επεξεργαστής, μια το γεγονός ότι έπρεπε να το ψάξω με εφαρμογές, τον έδωσα. Τώρα να ξαναπάω σε custom λύση και μάλιστα να επιλέξω ένα-ένα τα components και να τα στήσω, δεν έχω χρόνο. Προτιμώ μια πιο συνολική λύση 2
nik5163 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2017 είχα μέχρι πρόσφατα ένα HP microserver G7 και δεν με βόλεψε. Πριν καταλήξεις σε NAS πρόσεξε την επεξεργαστική του ισχύ, αφού αναφέρεις ότι το HP δεν έκανε τη δουλειά σου. Γιατί με 350-450€ φτιάχνεις server με i3 7100/8 GB που είναι κατά πολύ ανώτερο από όλα τα NAS αυτής της κατηγορίας τιμής. Προσωπικά προς τα εκεί σκοπεύω να κινηθώ (τώρα έχω ένα ds216j). 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα