GReaperEx Δημοσ. 17 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2017 Προκαλείς αλλά δεν θα συνεχίσω αυτή την ανούσια συζήτηση σε αυτό το νήμα. Αν σε προκαλεί η αλήθεια, μάλλον πρέπει να αλλάξεις μυαλά. Οι σύγχρονες τηλεοράσεις δεν εξαρτώνται από τη συχνότητα του ρεύματος. Αυτό που λες μπορεί να ίσχυε 20 χρόνια πριν, αλλά δε ζούμε στο παρελθόν. Το ψηφιακό σήμα της Digea μπορεί να είναι 50Hz, αλλά είναι έτσι επειδή ακολουθεί το standard κυρίως. Μπορείς μια χαρά να παρακολουθήσεις μια 60Hz ταινία στη TV χωρίς να πετάει frames. 1
Balrog Δημοσ. 21 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2017 Οι σύγχρονες τηλεοράσεις δεν εξαρτώνται από τη συχνότητα του ρεύματος. Αυτό που λες μπορεί να ίσχυε 20 χρόνια πριν, αλλά δε ζούμε στο παρελθόν. Μήπως έχεις κανένα link για το θέμα αυτό με τη συχνότητα του ρεύματος; Ρωτάω γιατί το έχω διαβάσει πολλές φορές εδώ και εκεί και δεν έχω βγάλει ακόμα άκρη.. ΥΓ: Απ' ό,τι φαίνεται ο makfil δεν απαντούσε σε εσένα, αλλά στον ts...
GReaperEx Δημοσ. 21 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2017 Μήπως έχεις κανένα link για το θέμα αυτό με τη συχνότητα του ρεύματος; Ρωτάω γιατί το έχω διαβάσει πολλές φορές εδώ και εκεί και δεν έχω βγάλει ακόμα άκρη.. Δε βρίσκω επίσημα άρθρα, αλλά ορίστε μερικές απαντήσεις στο αγγλικό yahoo: https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070612014931AAazqWE 1
makfil Δημοσ. 21 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2017 (επεξεργασμένο) Αν σε προκαλεί η αλήθεια, μάλλον πρέπει να αλλάξεις μυαλά. Οι σύγχρονες τηλεοράσεις δεν εξαρτώνται από τη συχνότητα του ρεύματος. Αυτό που λες μπορεί να ίσχυε 20 χρόνια πριν, αλλά δε ζούμε στο παρελθόν. Το ψηφιακό σήμα της Digea μπορεί να είναι 50Hz, αλλά είναι έτσι επειδή ακολουθεί το standard κυρίως. Μπορείς μια χαρά να παρακολουθήσεις μια 60Hz ταινία στη TV χωρίς να πετάει frames. Το θέμα που συζητάμε αφορά στα panels και το ρυθμό ανανέωσης των σύγχρονων τηλεοράσεων που εξακολουθεί να απασχολεί πολλούς που ενδιαφέρονται και διαβάζουν σχετικά άρθρα. Στην προηγούμενη σελίδα αναφέρθηκαν από δύο συμφορουμίτες ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα των Hz, τα οποία μάλλον προσπέρασες και δεν διάβασες. Αλλά και σ' αυτό το νήμα έχουν αναφερθεί πολύ σημαντικά στοιχεία από έμπειρους συμφορουμίτες και, κυρίως, για τις ασυνάρτητες απαντήσεις της Samsung Hellas στο θέμα του panel και των Hz συγκεκριμένου (σύγχρονου) μοντέλου της. Καλό είναι αφενός να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε αφετέρου να αποφεύγουμε εριστικές εκφράσεις για συμφορουμίτες όταν κρυβόμαστε πίσω από το πληκτρολόγιο. Επεξ/σία 22 Ιουνίου 2017 από makfil
GReaperEx Δημοσ. 21 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2017 Δε με νοιάζει τι νομίζετε ότι εξηγήσατε στα προηγούμενα posts που υποτίθεται ότι προσπέρασα και δε διάβασα. Κυρίως επειδή δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που είπες προηγουμένως, ότι δηλαδή τα Hz μιας οθόνης/τηλεόρασης είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα Hz του ρεύματος. Αυτό δεν ισχύει. Οι σύγχρονες τηλεοράσεις και οθόνες χρησιμοποιούν δικούς τους ταλαντωτές(oscilators) για να παράγουν τη συχνότητα που θέλουν, και σχεδόν όλα(αν όχι όλα) τα κυκλώματα τους εσωτερικά λειτουργούν με DC. Αποδείξεις εναντίον όσων είπα είναι ευπρόσδεκτες, θα προσπαθήσω να μην τις αγνοήσω αυτή τη φορά... 1
Balrog Δημοσ. 22 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2017 (επεξεργασμένο) Αλλά και σ' αυτό το νήμα έχουν αναφερθεί πολύ σημαντικά στοιχεία από έμπειρους συμφορουμίτες και, κυρίως, για τις ασυνάρτητες απαντήσεις της Samsung Hellas στο θέμα του panel και των Hz συγκεκριμένου (σύγχρονου) μοντέλου της. Ή έχουν διαγραφεί μηνύματα από το παρόν θέμα ή κάποιο μπέρδεμα υπάρχει Μπορείς μια χαρά να παρακολουθήσεις μια 60Hz ταινία video στη TV χωρίς να πετάει frames. Σίγουρα έχεις δίκιο αφού μόλις συνδέσουμε την τηλεόραση με ένα pc κατευθείαν έχουμε 60Hz. Άρα αυτό σημαίνει ότι και στην Ευρώπη και στην Αμερική πλέον πουλάνε τις ίδιες συσκευές με τα ίδια ακριβώς panels?? *Με εξαίρεση τα tuner τους (PAL vs NTSC και DVB-T vs ATSC) και τα τροφοδοτικά (220-240V 50Hz vs 110-120V 60Hz) Από την άλλη μεριά όμως, δεν λέγεται και γράφεται ότι οι ταινίες των 24fps στις μεν τηλεοράσεις των 50Hz ‘τρέχουν’ 4% τα frames για να προβληθούν, ενώ στις 60Hz κάνουν το 3:2 pulldown; Οπότε τι από τα δύο κάνουν οι σύγχρονες τηλεοράσεις; @ts: Επειδή σου κάναμε ολίγον hijack το θέμα δικαιούσαι μια ολοκληρωμένη απάντηση, αν και ήδη τα είπες και μόνος σου: Όντως, έχεις δίκιο σε όλα αυτά που έθιξες (και πράγματι δεν σε κατάλαβε ο φίλος που άρχισε να σου λέει για τα πλασματικά Hz, ενώ εσύ το πήγαινες από την αρχή στο gaming). Ισχύει, τουλάχιστον παλιότερα οι tv δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν για πάνω από 60Hz gaming σε αντίθεση με τα monitors, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχαν κατάλληλα inputs (dual link dvi και display port). Οπότε αυτές οι λίγες οι καλές που είχαν 100/120Hz ή και 200/240Hz πραγματικά Hertz στο πάνελ, τα χρησιμοποιούσαν μόνο και μόνο για να κάνουν εσωτερική επεξεργασία της 50/60Hz πηγής (λέγε με smooth motion/ soap opera κλπ). Πλέον που αρκετές τηλεοράσεις έχουν HDMI 2.0 θα περίμενες ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα τουλάχιστον για 1080p έως 120Hz. Αμ έλα που και πάλι υπάρχει και οι περισσότερες συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν όπως παλιά (το ανέφερες και εσύ). Το βασικότερο όμως πρόβλημα με τις tv είναι το input lag, όπως ειπώθηκε και πριν, το οποίο είναι συνήθως διπλάσιο από τα αντίστοιχης κατηγορίας monitors ακόμη και στο 'gaming' mode να τις έχεις. Ένας άλλος λόγος που οι tv δεν ενδείκνυνται για pc monitors γενικότερα είναι η χρωματική συμπίεση που κάνουν, εκτός αν βρεις μία που να έχει chroma 4:4:4 subsampling. Ε, αν τα έχει όλα αυτά το πιο πιθανό είναι να είναι πιο ακριβή από ένα καλό monitor αφού θα διαθέτει επιπλέον tv tuner. Και μην ξεχνάμε, ότι θα πρέπει να την ανοιγοκλείνεις με το τηλεκοντρόλ γιατί δεν θα το κάνει αυτόματα μαζί με το pc Επεξ/σία 24 Ιουνίου 2017 από Balrog
makfil Δημοσ. 22 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2017 Ή έχουν διαγραφεί μηνύματα από το παρόν θέμα ή κάποιο μπέρδεμα υπάρχει Έχεις δίκιο, δικό μου λάθος η παράλειψη να βάλω link στο "σ' αυτό το νήμα". Μπήκε το link και τώρα παραπέμπει στο συγκεκριμένο νήμα για την τηλεόραση της Samsung. 1
Balrog Δημοσ. 23 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2017 Αγαπητέ makfil, με όλη την εκτίμηση, αφού μπήκες που μπήκες στον κόπο δεν θα 'ταν καλύτερα να έγραφες δυο γραμμές και για το θέμα των 50/60Hz ή τουλάχιστον να μας υπεδείκνυες κανένα link σε παλιότερη ανάρτηση να μορφωθούμε και εμείς; Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι και οι υπόλοιποι έγκριτοι σχολιαστές τηρούν σιγήν ιχθύος. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη λειτουργία των τηλεοράσεων.
makfil Δημοσ. 24 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2017 Θεωρώντας καλοπροαίρετο το post σου, παραθέτω μερικά νήματα με συζητήσεις και ενδιαφέροντα στοιχεία πάνω στο θέμα που ρωτάς Στο post #108 αυτού του νήματος αναγράφονται πολλά μοντέλα τηλεοράσεων διαφορετικών κατασκευαστών με panel 100Hz Στο 1ο post αυτού του νήματος αναφέρονται σημαντικά στοιχεία για το panel συγκεκριμένης τηλεόρασης και ειδικά για τη συχνότητα (50/60Hz, 100/120Hz, 200/240Hz), από το κρυφό menu της τηλεόρασης. Σ΄αυτό το νήμα αναφέρονται επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία. 1
Age4Greeks Δημοσ. 24 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2017 Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι και οι υπόλοιποι έγκριτοι σχολιαστές τηρούν σιγήν ιχθύος. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη λειτουργία των τηλεοράσεων. Δε ξέρω αν συμπεριλαμβάνομαι στους "έγκριτους σχολιαστές" αλλά δεν αναφερόμαστε συνεχώς στο θέμα επειδή έχε συζητηθεί ξανά και ξανά στο παρελθόν. Βέβαια επανάληψη μητήρ της μαθήσεως... Παραθέτω ένα σύνδεσμο που γράφει τις διαφορές των 50/60Ηζ με των 100/120. Αν τα πας καλά με την Αγγλική κάνε ένα κόπο και διάβασε το:http://www.rtings.com/tv/learn/what-is-the-refresh-rate-60hz-vs-120hz 1
GReaperEx Δημοσ. 24 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2017 @makfil Πάμε πάλι: Περιμένω αποδείξεις ότι ο ρυθμός ανανέωσης των τηλεοράσεων είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη συχνότητα του ρεύματος όπως είχες πει προηγουμένως. Οι σύνδεσμοι που μας έδωσες δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ρωτάω. Απλά δείχνουν ότι πολλές τηλεοράσεις είναι 50 ή 100 Hz, και άλλες που λένε ότι μπορούν να είναι πολλές διαφορετικές συχνότητες, όπως 50/60, 100/120. Ας το πω αλλιώς, επειδή φαίνεται ότι δεν καταλαβαινόμαστε. Αν πάρω μια οθόνη από τις ηνωμένες πολιτείες στα 60 Hz και τη φέρω να δουλέψει στην ελλάδα, σε τι συχνότητα θα δουλέψει (αν δουλέψει) αν τη συνδέσω με το PC? 1
makfil Δημοσ. 24 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2017 @makfil Πάμε πάλι: Περιμένω αποδείξεις ότι ο ρυθμός ανανέωσης των τηλεοράσεων είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη συχνότητα του ρεύματος όπως είχες πει προηγουμένως. Οι σύνδεσμοι που μας έδωσες δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ρωτάω. Απλά δείχνουν ότι πολλές τηλεοράσεις είναι 50 ή 100 Hz, και άλλες που λένε ότι μπορούν να είναι πολλές διαφορετικές συχνότητες, όπως 50/60, 100/120. Ας το πω αλλιώς, επειδή φαίνεται ότι δεν καταλαβαινόμαστε. Αν πάρω μια οθόνη από τις ηνωμένες πολιτείες στα 60 Hz και τη φέρω να δουλέψει στην ελλάδα, σε τι συχνότητα θα δουλέψει (αν δουλέψει) αν τη συνδέσω με το PC? Καταλαβαίνω ότι έκανα και πάλι λάθος θεωρώντας καλοπροαίρετες τις προθέσεις σου. Αποδεικνύεις με κάθε τρόπο ότι δεν δεν καταλαβαίνεις τίποτε από όλα όσα αναφέρονται στα άρθρα και τις συζητήσεις που είναι στη διάθεσή σου. Είναι προφανές ότι δεν έχει νόημα αυτή η αδιέξοδη συζήτηση μαζί σου και δεν πρόκειται να ασχοληθώ περισσότερο.
nvel Δημοσ. 24 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2017 η σχέση του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης με την συχνότητα του δικτύου είναι πια μόνο ιστορική, όταν ξεκίνησε η τηλεόραση υπήρχαν πολλοί λόγοι να είναι κοινοί 1
Age4Greeks Δημοσ. 24 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2017 Ας το πω αλλιώς, επειδή φαίνεται ότι δεν καταλαβαινόμαστε. Αν πάρω μια οθόνη από τις ηνωμένες πολιτείες στα 60 Hz και τη φέρω να δουλέψει στην ελλάδα, σε τι συχνότητα θα δουλέψει (αν δουλέψει) αν τη συνδέσω με το PC? Μιλάμε δηλαδή για συχνότητα ρεύματος και όχι refresh rate... Ρίξε μια ματιά, μπορεί να βοηθήσει:http://www.insomnia.gr/topic/431796-%CE%B5%CF%84%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1%CF%83/ 1
Balrog Δημοσ. 25 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2017 @makfil Το δικό μου μήνυμα ήταν απολύτως καλοπροαίρετο και ευχαριστώ πάρα πολύ για τα links! Από αυτά ξεχώρισα τα δύο παρακάτω σχόλια που αφορούν στην απορία μου: Btw, φαίνεται ότι οι GReaperEX και nvel έχουν δίκιο πως αυτό με το ρεύμα έχει ξεπεραστεί πια.. Βρήκα ένα κειμενάκι από avforums που τα εξηγεί όμορφα, καθώς και μερικές ερωταπαντήσεις από rtings: Most TVs many years ago were manufactured for use with a specific video format which in turn relied on screen refresh rates which in turn were dependent upon the expected line frequency of the power applied. So old CRT tube type TVs won’t work when changing line frequency even if the voltage is made right by means of step-up transformer. When electronic displays became common, with the dawn of commercial television, they were all CRT-based - and CRTs are very sensitive to external magnetic fields. To minimize possible problems from this source, the vertical frequency of CRT televisions was chosen to match that of the power lines: 60 Hz in North America*, and 50 Hz in Europe. @Age4Greeks Φυσικά συμπεριλαμβάνεσαι και σ' ευχαριστώ πολύ! Το άρθρο πάντως που έβαλες μιλάει για τη διαφορά των 50/60 με 100/120 (το γνωστό frame interpolation, το οποίο όντως έχει χιλιοσυζητηθεί), ενώ δεν ήταν ακριβώς αυτό το ζήτημα. Ξεχώρισα παρ' όλ' αυτά δύο σχόλια που έχει κάτω από το άρθρο. Το πρώτο από αυτά ήταν και η δική μου απορία, όμως η απάντηση του rtings είναι άλλ' αντ' άλλων, 100% ΛΑΘΟΣ. Κάτι τέτοιες κοτσάνες μπέρδεψαν και τον makfil και εμένα. Το δεύτερο ερώτημα δεν είναι το δικό μου, όμως η απάντηση μου κίνησε το ενδιαφέρον, ότι δεν μπορούν, λέει, όλες οι Αμερικάνικες tv να παίξουν 50fps περιεχόμενο. Πιθανότατα λάθος και αυτό, ή το έγραψε για να πιάσει και το 3% των συσκευών, τίποτα άσχετες μάρκες που ενδεχομένως κυκλοφορούσαν τον Φεβ 2014. Έχει κλονιστεί πλήρως η εμπιστοσύνη που είχα στο rtings μετά από αυτό το άρθρο. Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα όλους τους συμμετέχοντες για τις απαντήσεις τους! Εγώ νομίζω ότι καλύφθηκα! Υπήρξε μια αναμενόμενη σύγχυση γιατί μπερδεύτηκαν πολλά ζητήματα, για ορισμένους προφανή, αλλά ευτυχώς τα ξεκαθαρίσαμε! Τα μαζεύω όλα παρακάτω. Αν υπάρχουν λάθη, παρακαλώ όποιος έχει την διάθεση ας με διορθώσει. ------------------------ - Συχνά διαβάζουμε από γνώστες "η τάδε τηλεόραση είναι 50/60Hz". Τελικά το refresh rate της τι είναι, 50 ή 60? (αυτό ήταν το δικό μου ερώτημα) Συνήθως είναι και τα δύο, αναλόγως τι σήμα θα της δώσεις να παίξει και σε ποια είσοδο. Μερικές υποστηρίζουν επιπλέον ρυθμούς ανανέωσης εικόνας (π.χ. η δικιά μου γράφει στο manual ότι υποστηρίζει 60Hz, 50Hz, 30Hz, 25Hz και 24Hz σε ανάλυση 1920x1080p). - Μπορούν οι tv με refresh rate μεγαλύτερο από 60Hz να χρησιμοποιηθούν ως gaming pc monitors? (το αρχικό ερώτημα από ts) Συνήθως όχι για πάνω από 60Hz. Ό,τι μεγαλύτερο ρυθμό ανανέωσης και να υποστηρίζει το panel τους, τον έχουν μόνον για frame interpolation. - Που χρησιμεύουν τότε τα παραπάνω πανελίσια Hertz? Στο interpolation, δηλ. στο να κάνουν πιο ομαλή την κίνηση σε γρήγορες σκηνές, όπως αθλητικά, προσθέτοντας επιπλέον frames (που δεν είναι πραγματικά, αλλά τα 'μαντεύουν' οι επεξεργαστές τους). - Είναι τα 800Hz που διαφημίζει η tv μου πραγματικά? Χιλιοαπαντημένο, προφανώς όχι, είναι μάρκετινγκ. - Αν δεν μου αρέσει το soap opera effect και ρυθμίσω το interpolation μόνιμα στο OFF, έχει νόημα να αγοράσω μια tv με πραγματικά 100/120 ή ακόμη και 200/240Hz? Σε γενικές γραμμές, ΟΧΙ! Το panel πάλι θα ανανεώνεται στα 100 ή 120Hz, αλλά θα επαναλαμβάνει ολόιδια frames και δεν θα διαφέρει σε τίποτα από το αν ανανεωνόταν στα 50 ή 60. - Μπορεί να δουλέψει η καινούργια τηλεόρασή μου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου? Μπορεί! Αναλόγως το μοντέλο της τηλεόρασης και τη χώρα, ίσως να χρειαστεί μετασχηματιστή τάσης, ίσως να μην πιάνει αναλογικά ή και ψηφιακά κανάλια, αλλά σαν monitor, δηλ. για όλα τα υπόλοιπα, θα λειτουργεί μια χαρά. Ορισμένες, ειδικά οι υπερλεπτές, πλέον έχουν εξωτερικό power brick, οπότε αλλάζεις αυτό ακόμη πιο εύκολα. Αν δεν πιάνει ορισμένα κανάλια, μπορείς να συνδέσεις εξωτερικό αποκωδικοποιητή. - Δεν θα έχω πρόβλημα "θορύβου" ή άλλου είδους πρόβλημα αν χρησιμοποιήσω την τηλεόρασή μου σε χώρα με άλλη συχνότητα ρεύματος? ΟΧΙ, μόνο οι CRT τηλεοράσεις είχαν πρόβλημα επειδή ήταν πολύ ευαίσθητες σε μαγνητικά πεδία και γι'αυτό συνδέθηκε ιστορικά η συχνότητα ανανέωσης της εικόνας με την συχνότητα του ρεύματος κάθε χώρας. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις