teoepi2 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2017 έχω ένα παλιούτσικο pc εταιρείας που για άγνωστο λόγο είχε software raid 0... yeap... ασχολούμαι δεκαετίες με pc αλλά χρειάζομαι βοήθεια γιατί ποτέ δεν έφτιαξα software raid 0, δεν ξέρω καθόλου τη διαδικασία και μέχρι να διαβάσω το manual μέχρι τέλους είπα να ρωτήσω μήπως θυμάται κανείς motherboard : Asus A8N-SLI Premium cpu: AMD Athlon x64 4000+ το pc ξεκινάει με bios checksum error και restore to defaults ενώ δεν βρίσκει raid/os αρχικά υπέθεσα ότι με restore to defaults χάνει και το raid οπότε πάει το πουλάκι πέταξε αφού είναι raid 0 αλλά σε άλλο forum κάποιος είπε ότι δεν έχει θέμα, θα μπορέσω να βρω το raid αν βάλω το cd της μητρικής δεν έχω κανένα cd βέβαια αλλά έριξα μια ματιά στην asus και από ότι βλέπω το cd απλά έχει μέσα drivers/utilities κτλ και δεν νομίζω πως είναι bootable, μέσα από τα windows κάνει autorun και δεν βλέπω πως μας βοηθάει any help appreciated, από πού ξεκινάμε;
madfury Δημοσ. 5 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2017 Tα έχει αρκετά αναλυτικά εδώ ftp://ftp.tyan.com/manuals/m_NVRAID_Users_Guide_v20.pdf Θυμάμαι τελευταία φορά που το είχα κάνει σε xp μιλάμε πάντα με wdc raptor σε stripe, όριζες το array μέσα από το bios, και όταν ξεκινούσες την εγκατάσταση των windows πατούσες f5 και πήγαινε το λειτουργικό και διάβαζε ενα driver που τον είχες περάσε σε δισκέτα και μετά συνέχιζε την εγκατάσταση σωστά σε raid 0, πρέπει εγκαίρως να πατήσεις f5 και να έχεις την δισκετούλα στο drive , αλλιώς δεν, γίνεται... Τώρα σε άλλο λειτουργικό δεν ξέρω τι γίνεται, δεν μου έχει τύχει ποτέ ούτε κάν σε vista, μπορεί να δουλέψει αμέσως με τους οδηγούς που έχει το λειτουργικό, μπορεί να χρειαστεί, αλλά να μην υπάρχουν για τον υπολογιστή σου αν δεν βγήκαν ποτέ, μπορεί να κάνεις biow update, και να δουλέψει, είναι λίγο trial & error κατάσταση, μπορείς να το πάς σε είτε σε τεχνικό αν δεν θές να ασχοληθείς, ή να πάρεις εναν ssd της κακιάς ώρας και πάλι καλύτερος θα είναι από το stripe που θές να φτιάξεις 1
TopCLR Δημοσ. 5 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2017 @madfury Το f6 ήταν (και είναι αν δεν κάνω λάθος) το "μαγικό" κουμπί για να περάσεις drivers για συσκευή πριν την εγκατάσταση των Windows. Τι του λες για SSD του ανθρώπου; Στον τίτλο γράφει "απόπειρα boot για backup", δεν γράφει "έχω βίτσια και θέλω να δουλέψω RAID σε Athlon 64"! 2
madfury Δημοσ. 5 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2017 my bad δεν είδα τον τίτλο καλά έχεις δίκιο έτσι ήταν press the F6 function key to install third-party small computer Σε raid 0 to data recovery το ξεχνάς τα δεδομένα επειδή γράφονται και στους δύο δίσκους σαν να ήταν ένα drive σε περίπτωση στραβής είναι ήδη lost, κανένα recovery tool δεν μπορεί να τα ανακτήσει. Αυτό είναι και το μειονέκτημα του stripe, διπλασιασμός της ταχύτητας αλλά τα δεδομένα είναι ανασφαλή σε περίπτωση που χαλάσει η συστοιχία 1
TopCLR Δημοσ. 5 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2017 Πρώτον, να δηλώσω πως δεν έχω αρκετές γνώσεις πάνω σε RAID. Σε RAID 0 (stripe) τα δεδομένα χάνοντε αν χαλάσει κάποιος από τους δίσκους (όπως ανέφερε ο madfury). Ίσως δεν χάθηκαν τα δεδομένα, με κάποιες προυποθέσεις φυσικά. Το σύστημα (μητρική-επεξεργαστής-μνήμη) είναι λειτουργικό (π.χ. αν κάηκε η μητρική, δεν είναι λειτουργικό). Στους δίσκους του RAID να μην έχει γίνει κανενός είδους επέμβαση (εννοείται πως λειτουργουν κανονικά και δεν έχουν χαλάσει), δηλαδή να μην έγινε κάποιο φορμάτ ή προσπάθεια επανεγκατάστασης λειτουργικού κλπ. Το "το pc ξεκινάει με bios checksum error και restore to defaults" σημαίνει λογικά πως χάθηκαν οι ρυθμίσεις του BIOS επειδή έμεινε εκτός ρεύματος πολύ καιρό (αν βγει "checksum error" στην πρώτη εκκίνηση) ή χάνει τις ρυθμίσεις (= "checksum error") σε κάθε εκκίνηση και θέλει άλλη μπαταρία η μητρική. Αν ισχύουν οι παραπάνω προυποθέσεις και οι δίσκοι είναι συνδεδεμένοι στις αρχικές τους θέσεις (πρόσεξε ποιες είναι αυτές) και απο τις ρυθμίσεις του BIOS (σελίδα 94) επιλέξεις στο NVRAID "Enabled" (και στις κατάλληλες θέσεις των δίσκων επίσης). Τότε και εφόσον το σύστημα λειτουργούσε κανονικά πριν χάσει τις ρυθμίσεις του BIOS, να ξαναλειτουργήσει. 1
teoepi2 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 5 Ιουνίου 2017 χεχε βλέπω με πιάσατε με τα πολύ βασικά, τα γνωρίζω αλλά δεν πειράζει καλά κάνατε εννοείται πως δεν προσπαθώ να φτιάξω νέο raid ούτε να κάνω data recovery σε παλιό raid που δεν υφίσταται πια απλώς προσπαθώ να καταφέρω τη μητρική να δει το παλιό raid, και μετά να τραβήξω τα αρχεία και είμαστε κομπλέ από ότι μου είπαν οι χρήστες του μηχανήματος (που δεν είναι εντελώς άσχετοι) έχουν "ξαναχάσει" το raid παλιότερα αλλά ένα παιδί κατάφερε τη μητρική να το ξαναδεί οπότε πιστεύω ότι είναι θέμα configuration και εξαιτίας του bios restore to defaults δυστυχώς δεν κατάφερα να το πιάσω σήμερα οπότε δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να ρωτήσω αλλά πιστεύω μες στο βράδυ θα αρχίσω τις πρώτες δοκιμές και θα επανέλθω τις επόμενες μέρες θα πάρει λίγο χρόνο γιατί αυτή τη στιγμή δεν ξέρω αν όταν αρχίσω να κάνω ρυθμίσεις raid προκειμένου να δει το παλιό/υπάρχον raid, μήπως πάει να δημιουργήσει νέο raid πάνω στο παλιό και χαθούν όλα btw και link από tyan βλέπω μια χαρά, επίσης με κάνατε και γέλασα με μερικά σχόλια
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα