Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 7,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
  Στις 28/2/2025 στις 1:20 ΜΜ, vaggooss είπε

Καλά έκανες δικαίωμα σου είναι. 

Προφανώς...

Το έθιξα γιατί είπες απόλυτα ότι δεν βάζει κανείς κλιματιστικά για θέρμανση.

Με επιδότηση λοιπόν, επέλεξα ως κύριο μέσο θέρμανσης τα κλιματιστικά.

Κι εσύ καλά κάνεις, για τους δικούς σου λόγους, να μην το επιλέξεις, μη θεωρείς "χαζούς" όσους το κάνουν.

Κάτι έχουν μελετήσει και έχουν ψάξει, προτού προβούν στην συγκεκριμένη επιλογή.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω διαβάσει αρκετές σελίδες εδώ, από την αρχή.

1. Υπάρχουν κάποιοι που να έχουν εγκριθεί και προχωρήσει με το εξοικονομώ, με αλλαγή μόνο κουφωμάτων & εφαρμογή θερμοπρόσοψη 10εκ;

2. Επίσης δεν έχω καταλάβει εάν η εγκατάσταση κλιματιστικών θα βοηθούσε ώστε να επιτευχθούν οι 3 ενεργειακές κλάσεις, μαζί με τα παραπάνω.

Νέος λέβητας Φ.Α. υπάρχει ήδη.

Ευχαριστώ!

Επεξ/σία από apollo_el
Δημοσ.
  Στις 1/3/2025 στις 9:13 ΜΜ, apollo_el είπε

1. Υπάρχουν κάποιοι που να έχουν εγκριθεί και προχωρήσει με το εξοικονομώ, με αλλαγή μόνο κουφωμάτων & εφαρμογή θερμοπρόσοψης;

2. Επίσης δεν έχω καταλάβει εάν η εγκατάσταση κλιματιστικών θα βοηθούσε ώστε να επιτευχθούν οι 3 ενεργειακές κλάσεις, μαζί με τα παραπάνω.

Ευχαριστώ!

Επέκταση  

Πολύ δύσκολο να ανέβεις 3 κατηγορίες μόνο με κουφώματα και θερμοπρόσοψη. Σίγουρα αν δηλώσεις* πως αλλάζεις και σύστημα θέρμανσης από Φ.Α σε κλιματιστικά (και επιλέξεις καλά κλιματιστικά) θα πετύχεις το στόχο. Αλλά είναι πρωτίστως θέμα μηχανικού. Αυτός θα πρέπει να σε καθοδηγήσει αφού μελετήσει προσεκτικά την δική σου ιδιαίτερη περίπτωση.

*Δηλώνω αλλαγή  δεν σημαίνει πως πετάω τον λέβητα Φ.Α. Αλλά το Α ΠΕΑ θα βγει έχοντας κλιματιστικά για κύριο σύστημα θέρμανσης/ψύξης. Το πως και τι θα λειτουργείς είναι δικό σου θέμα.

• Like 1
Δημοσ.
  Στις 1/3/2025 στις 9:27 ΜΜ, BigBlack είπε

Πολύ δύσκολο να ανέβεις 3 κατηγορίες μόνο με κουφώματα και θερμοπρόσοψη. Σίγουρα αν δηλώσεις* πως αλλάζεις και σύστημα θέρμανσης από Φ.Α σε κλιματιστικά (και επιλέξεις καλά κλιματιστικά) θα πετύχεις το στόχο. Αλλά είναι πρωτίστως θέμα μηχανικού. Αυτός θα πρέπει να σε καθοδηγήσει αφού μελετήσει προσεκτικά την δική σου ιδιαίτερη περίπτωση.

*Δηλώνω αλλαγή  δεν σημαίνει πως πετάω τον λέβητα Φ.Α. Αλλά το Α ΠΕΑ θα βγει έχοντας κλιματιστικά για κύριο σύστημα θέρμανσης/ψύξης. Το πως και τι θα λειτουργείς είναι δικό σου θέμα.

Mήπως παίζει ρόλο το ότι έχω ένα μεγάλο αριθμό ανοιγμάτων (σε σχέση με το μέσο σπίτι);

Θα μπορούσε η εξοικονόμηση να δικαιολογούσε τις 3 κλάσεις σε συνδυασμό με τη θερμοπρόσοψη (+ κλιματιστικά);

Θα με ενδιάφερε η αντικατάστασή τους (μέσω προγράμματος) με pvc υψηλής ποιότητας και τριπλούς, ενεργειακούς υαλοπίνακες.

Δημοσ.
  Στις 1/3/2025 στις 9:40 ΜΜ, apollo_el είπε

Mήπως παίζει ρόλο το ότι έχω ένα μεγάλο αριθμό ανοιγμάτων (σε σχέση με το μέσο σπίτι);

Θα μπορούσε η εξοικονόμηση να δικαιολογούσε τις 3 κλάσεις σε συνδυασμό με τη θερμοπρόσοψη (+ κλιματιστικά);

Θα με ενδιάφερε η αντικατάστασή τους (μέσω προγράμματος) με pvc υψηλής ποιότητας και τριπλούς, ενεργειακούς υαλοπίνακες.

Αν τώρα έχεις παλιά αλουμίνια με μονό τζάμι ή ακόμα πιό παλιά σιδερένια παράθυρα/κουζινόπορτα κλπ ή ξύλινα που μπάζουν σίγουρα θα πάρεις παραπάνω "βοήθεια", ιδίως αν βάλεις pvc και τριπλό ενεργειακό τζάμι. Όμως χωρίς μελέτη κανείς δε μπορεί να αποφανθεί πού θα σε φτάσουν αυτά. Γενικά μιλώντας καλά κουφώματα, θερμοπρόσοψη ικανού πάχους και κλιματιστικά σε ανεβάζουν άνετα 3 κατηγορίες. Αν όμως ξεκινάς από τη Γ κατηγορία πχ για να φτάσεις στην Α ίσως θέλει κι άλλη παρέμβαση (πχ τέντες, ηλιακό, μηχανικό εξαερισμό με ανάκτηση θερμότητας κλπ). Αν ξεκινάς από την Ζ φυσικά οι τρεις κατηγορίες επάνω είναι πολύ εύκολες με τις τρεις μόνο παρεμβάσεις.

Οπωσδήποτε βρες καλό μηχανικό (κατά προτίμηση μηχανολόγο) που θα κάνει σωστή, αμερόληπτη μελέτη (δώσε αν χρειαστεί και κάτι παραπάνω για να γίνει πλήρης η μελέτη και να έχει κι ο μηχανικός κίνητρο να αφιερώσει χρόνο) και θα φανεί από εκεί τι χρειάζεται και πόσο σε ωφελεί κάθε παρέμβαση σε σχέση με το στόχο.

Και προσοχή: Αν δεις πως σε σπρώχνουν να πετάξεις το λέβητα Φ.Α πχ για να βάλεις Α/Θ νερού στη θέση του, θα καταλάβεις πως πάνε να σε γδάρουν για δικό τους όφελος. Γίνεται κατά κόρον αυτό.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 1/3/2025 στις 10:15 ΜΜ, BigBlack είπε

Αν τώρα έχεις παλιά αλουμίνια με μονό τζάμι ή ακόμα πιό παλιά σιδερένια παράθυρα/κουζινόπορτα κλπ ή ξύλινα που μπάζουν σίγουρα θα πάρεις παραπάνω "βοήθεια", ιδίως αν βάλεις pvc και τριπλό ενεργειακό τζάμι. Όμως χωρίς μελέτη κανείς δε μπορεί να αποφανθεί πού θα σε φτάσουν αυτά. Γενικά μιλώντας καλά κουφώματα, θερμοπρόσοψη ικανού πάχους και κλιματιστικά σε ανεβάζουν άνετα 3 κατηγορίες. Αν όμως ξεκινάς από τη Γ κατηγορία πχ για να φτάσεις στην Α ίσως θέλει κι άλλη παρέμβαση (πχ τέντες, ηλιακό, μηχανικό εξαερισμό με ανάκτηση θερμότητας κλπ). Αν ξεκινάς από την Ζ φυσικά οι τρεις κατηγορίες επάνω είναι πολύ εύκολες με τις τρεις μόνο παρεμβάσεις.

Οπωσδήποτε βρες καλό μηχανικό (κατά προτίμηση μηχανολόγο) που θα κάνει σωστή, αμερόληπτη μελέτη (δώσε αν χρειαστεί και κάτι παραπάνω για να γίνει πλήρης η μελέτη και να έχει κι ο μηχανικός κίνητρο να αφιερώσει χρόνο) και θα φανεί από εκεί τι χρειάζεται και πόσο σε ωφελεί κάθε παρέμβαση σε σχέση με το στόχο.

Και προσοχή: Αν δεις πως σε σπρώχνουν να πετάξεις το λέβητα Φ.Α πχ για να βάλεις Α/Θ νερού στη θέση του, θα καταλάβεις πως πάνε να σε γδάρουν για δικό τους όφελος. Γίνεται κατά κόρον αυτό.

Επέκταση  

Ευχαριστώ για τις αναλυτικότατες πληροφορίες! Πρόκειται για ξύλινα κουφώματα με διπλό τζάμι της δεκαετίας του '80, τα οποία είναι όντως σχεδόν διάτρητα. Μόνωση η κλασσική της εποχής ανάμεσα στο διπλό τούβλο. Η κατηγορία, σε σύγκριση με παρόμοιο διαμέρισμα στην Πολυκατοικία, πρέπει να είναι Η λογικά. 

Επίσης, ξέχασα να αναφέρω ότι κάπως θα πρέπει να αποφευχθεί (από τον Μηχανικό;;; με Υ.Δ;;;) η εγκατάσταση ηλιακού, που διαβάζω ότι είναι υποχρεωτική.

Επεξ/σία από apollo_el
  • Like 1
Δημοσ.
  Στις 1/3/2025 στις 10:34 ΜΜ, apollo_el είπε

Ευχαριστώ για τις αναλυτικότατες πληροφορίες! Πρόκειται για ξύλινα κουφώματα με διπλό τζάμι της δεκαετίας του '80, τα οποία είναι όντως σχεδόν διάτρητα. Μόνωση η κλασσική της εποχής ανάμεσα στο διπλό τούβλο. Η κατηγορία, σε σύγκριση με παρόμοιο διαμέρισμα στην Πολυκατοικία, πρέπει να είναι Η λογικά. 

Να είσαι καλά. Ωστόσο μη βγάζεις εύκολα συμπεράσματα για την κατηγορία καθώς άλλη η δουλειά του ΠΕΑ των 60 ευρώ που γίνεται για να ενοικιαστεί ένα σπίτι ή για άλλο τυπικό λόγο και άλλη η δουλειά που έχει ένα ΠΕΑ για το εξοικονομώ. Παίζει ρόλο κι ο μηχανικός που θα κάνει τη μελέτη. Γι'αυτό σου λέω βρες έναν καλό και τσόνταρε κι από την τσέπη σου έξτρα αμοιβή για να ασχοληθεί να σε βοηθήσει ουσιαστικά.

• Like 1
Δημοσ.
  Στις 1/3/2025 στις 10:34 ΜΜ, apollo_el είπε

Επίσης, ξέχασα να αναφέρω ότι κάπως θα πρέπει να αποφευχθεί (από τον Μηχανικό;;; με Υ.Δ;;;) η εγκατάσταση ηλιακού, που διαβάζω ότι είναι υποχρεωτική.

Σε παρόμοια περίπτωση διαμέρισμα πολυκατοικίας 19786 Εμένα είναι άνευ μονωσεως, με ξύλινα κουφώματα . Είσαι σίγουρος ότι έχει μόνωση ; 

Ο μηχανικός πρότεινε Ηλιακό (και σε εμένα δε θέλω είμαι 1ο όροφο) θερμοπροσοψη 7εκ , Αλλαγή Κουφωμάτων , και Α/Θ . 

• Like 1
Δημοσ.
  Στις 1/3/2025 στις 9:13 ΜΜ, apollo_el είπε

1. Υπάρχουν κάποιοι που να έχουν εγκριθεί και προχωρήσει με το εξοικονομώ, με αλλαγή μόνο κουφωμάτων & εφαρμογή θερμοπρόσοψης;

Ευχαριστώ!

Επέκταση  

Σχεδόν απίθανο να πιαστουν οι 3 κλάσεις.

Ειδικά εφόσον υπάρχει και υφιστάμενο σύστημα φα.

Με κουφώματα και θερμοπροσοψη δύσκολο.

• Like 1
Δημοσ.
  Στις 2/3/2025 στις 1:16 ΠΜ, meletis_m είπε

Σε παρόμοια περίπτωση διαμέρισμα πολυκατοικίας 19786 Εμένα είναι άνευ μονωσεως, με ξύλινα κουφώματα . Είσαι σίγουρος ότι έχει μόνωση ; 

Ο μηχανικός πρότεινε Ηλιακό (και σε εμένα δε θέλω είμαι 1ο όροφο) θερμοπροσοψη 7εκ , Αλλαγή Κουφωμάτων , και Α/Θ . 

Καλημέρα. Είμαι σίγουρος, ναι. Την έχω δει, και βρίσκεται περιμετρικά της τοιχοποιίας, και στην οροφή, επίσης. Δεν κατάλαβα, 1986 είναι το δικό σου διαμέρισμα, και δεν εχει;

Αν εισαι πρώτος όροφος σε διώροφη, το καταλαβαίνω. Διαφορετικά, (ανάλογα) με τις αποστάσεις, η εγκατάσταση ενδέχεται να μην είναι ενεργειακά αποδοτική. Μήπως προσπαθούν να σε φορτώσουν με καλαμπαλίκια; Είναι εμπιστοσύνης ο Μηχανικός σου; 

Δημοσ.
  Στις 2/3/2025 στις 6:51 ΠΜ, apollo_el είπε

Αν εισαι πρώτος όροφος σε διώροφη, το καταλαβαίνω. Διαφορετικά, (ανάλογα) με τις αποστάσεις, η εγκατάσταση ενδέχεται να μην είναι ενεργειακά αποδοτική. Μήπως προσπαθούν να σε φορτώσουν με καλαμπαλίκια; Είναι εμπιστοσύνης ο Μηχανικός σου; 

Μπορει να μπει με σύστημα ανακυκλοφορίας ζνχ και με καλύτερη μόνωση σωλήνων αν υπάρχει μεγάλη απόσταση, δεν αποτελεί τεχνική δικαιολογία αυτό για να μη μπει ηλιακός. Μιλώντας πάντα για τη λογική του προγράμματος, θα πρέπει να συντρέχει πραγματική, μη αντιμετωπίσιμη αιτία. Εξάλλου ο ηλιακός συμβάλλει αρκετά ενώ το κόστος του συγκριτικά με άλλες παρεμβάσεις είναι μικρό. Από αλλού τα τρώνε τα τζιμάνια.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

μου είπε ο μηχανικός ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να δικαιολογήσει το Εξοικονομώ λόγω της εξοικονόμησης που προκύπτει από τις παρεμβάσεις σε αυτό το ακίνητο είναι 16.700 € Η υφιστάμενη ενεργειακή κατηγορία είναι Η και με την υλοποίηση των παρεμβάσεων φτάνει στο Β+.

• Θερμομόνωση εξωτερικών τοίχων με πολυστερίνη πάχους 7 cm με σοβάτισμα και βάψιμο στο επιθυμητό χρώμασε επιφάνεια περίπου 25 τμ
  • Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας 8 kW ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α+ για τη θέρμανση του ακινήτου.
  • Αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα αλουμινίου με θερμοδιακοπή στο πλαίσιο και διπλό τζάμι με ενεργειακή επίστρωση
  • Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα με συλλέκτη επιλεκτικής τεχνολογίας εμβαδού τουλάχιστον 2.5 τμ.

πως πρκείπτει αυτό το ποσό?

Επεξ/σία από walex
  • Like 1
Δημοσ.
  Στις 2/3/2025 στις 8:37 ΜΜ, walex είπε

μου είπε ο μηχανικός ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να δικαιολογήσει το Εξοικονομώ λόγω της εξοικονόμησης που προκύπτει από τις παρεμβάσεις σε αυτό το ακίνητο είναι 16.700 € Η υφιστάμενη ενεργειακή κατηγορία είναι Η και με την υλοποίηση των παρεμβάσεων φτάνει στο Β+.

• Θερμομόνωση εξωτερικών τοίχων με πολυστερίνη πάχους 7 cm με σοβάτισμα και βάψιμο στο επιθυμητό χρώμασε επιφάνεια περίπου 25 τμ
  • Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας 8 kW ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α+ για τη θέρμανση του ακινήτου.
  • Αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα αλουμινίου με θερμοδιακοπή στο πλαίσιο και διπλό τζάμι με ενεργειακή επίστρωση
  • Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα με συλλέκτη επιλεκτικής τεχνολογίας εμβαδού τουλάχιστον 2.5 τμ.

Επέκταση  

Ακριβώς τα ίδια σε διαμέρισμα κατασκευής 1976 Α ορόφου με ίδια ενεργειακή κλάση Η . 

• Like 1
Δημοσ.
  Στις 2/3/2025 στις 8:37 ΜΜ, walex είπε

Επέκταση  

Κοίτα παράδειγμα από το faq του προγράμματος:

Για μονοκατοικία 100m2 και εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 300kWh/m2 ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να ξεπερνά το γινόμενο 1,20 x 300kWh/m2 x 100m2 = 36.000€ , ούτε όμως και το ανώτατο όριο των 35.000€. Οπότε ο ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί να υποβάλει 35.000€ ή χαμηλότερο προϋπολογισμό ανάλογα με τις ανάγκες του. Π.χ. Για μονοκατοικία 100m2 και εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 200kWh/m2 ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να ξεπερνά το γινόμενο 1,20 x 200kWh/m2 x 100m2 = 24.000€ , ούτε όμως και το ανώτατο όριο των 35.000€. Οπότε ο ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί να υποβάλει 24.000€ ή χαμηλότερο προϋπολογισμό ανάλογα με τις ανάγκες του.

Επέκταση  

Οπότε κάνεις τις πράξεις: Συντελεστής 1,20 επί τα τμ του σπιτιού σου επί την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας (το έβγαλε ο μηχανικός αυτό) κι όλο αυτό θα σου βγάλει γινόμενο 16.700.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...