BigBlack Δημοσ. 28 Ιανουαρίου Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 3 minutes ago, flampouras said: Εξοικονομώ 2025 Ξέρει κανείς αν γίνεται να συμπεριληφθεί η αγορά κλιματιστικού (εξοφλημένο) η οποία έγινε τελη 2024; Νόμιμος τρόπος δεν υπάρχει απ'όσο γνωρίζω. 1
flampouras Δημοσ. 28 Ιανουαρίου Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 7 λεπτά πριν, BigBlack είπε Νόμιμος τρόπος δεν υπάρχει απ'όσο γνωρίζω. Διάβαζα τις παραγράφους 1.2, 2.4 & 5.3 αλλά μπερδεύτηκα...Αν ξέρει κάποιος κατι παραπάνω ας ενημερώσει.
Ikucic9 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 1 ώρα πριν, flampouras είπε Διάβαζα τις παραγράφους 1.2, 2.4 & 5.3 αλλά μπερδεύτηκα...Αν ξέρει κάποιος κατι παραπάνω ας ενημερώσει. Ακόμη και αν γίνεται . Πχ έχεις παλιές φωτό χωρίς αυτό, δεν φαίνεται στο α πεα κλπ. Το μεγάλο ερώτημα είναι αυτός που στο πούλησε και αυτος που το εγκατέστησε είναι συμβεβλημένοι με το εξοικονομώ; 1
flampouras Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 16 ώρες πριν, Ikucic9 είπε Ακόμη και αν γίνεται . Πχ έχεις παλιές φωτό χωρίς αυτό, δεν φαίνεται στο α πεα κλπ. Το μεγάλο ερώτημα είναι αυτός που στο πούλησε και αυτος που το εγκατέστησε είναι συμβεβλημένοι με το εξοικονομώ; Ναι σε όλα
BigBlack Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 1 hour ago, flampouras said: Ναι σε όλα Τότε συνεννοήσου μαζί τους αν δεχονται, βρες τα και με τον μηχανικό και μην το λες ούτε του παπά. 1
lkv100 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Καλημέρα ομάδα. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο θέμα για αυτό που θα ρωτήσω οπότε συγχωρέστε με. Για το νέο πρόγραμμα "Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα" δοκίμασα να κάνω αίτηση για αντλία θερμότητας ενώ έχω συμπληρώσει την φόρμα με όλα τα υποχρεωτικά πεδία και τα έγγραφα που χρειάζεται αλλά το κουμπί "Υποβολή" δεν ενεργοποιείται. Έχει καταφέρει κάποιος να κάνει αίτηση κανονικά;
Dominique13 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Με αλλαγή σε κουφώματα και θερμοπροσοψη υπάρχει περίπτωση να με δεχτούν στο εξοικονομώ; πήρα δύο εταιρίες να ρωτήσω και δε μου απάντησαν με σιγουριά... Θα πρέπει να ρωτήσω κάποιον πολιτικό μηχανικό για να μου πει με σιγουριά; Ή κάποιον άλλον ειδικό;; Έχει κανείς σας παρόμοια εμπειρία; 1
BigBlack Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 31 minutes ago, Dominique13 said: Με αλλαγή σε κουφώματα και θερμοπροσοψη υπάρχει περίπτωση να με δεχτούν στο εξοικονομώ; πήρα δύο εταιρίες να ρωτήσω και δε μου απάντησαν με σιγουριά... Θα πρέπει να ρωτήσω κάποιον πολιτικό μηχανικό για να μου πει με σιγουριά; Ή κάποιον άλλον ειδικό;; Έχει κανείς σας παρόμοια εμπειρία; Θα χρειαστείς μηχανικό έτσι κι αλλιώς, κανείς δε μπορεί να σου πει τίποτα χωρίς επιτόπου επίσκεψη και μελέτη. Μηχανολόγος μηχανικός είναι η αρμόδια ειδικότητα ή όποιος μηχανικός έχει πιστοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή. 1
Ikucic9 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 58 λεπτά πριν, Dominique13 είπε Με αλλαγή σε κουφώματα και θερμοπροσοψη υπάρχει περίπτωση να με δεχτούν στο εξοικονομώ; πήρα δύο εταιρίες να ρωτήσω και δε μου απάντησαν με σιγουριά... Θα πρέπει να ρωτήσω κάποιον πολιτικό μηχανικό για να μου πει με σιγουριά; Ή κάποιον άλλον ειδικό;; Έχει κανείς σας παρόμοια εμπειρία; Από την μπακαλιστικη εμπειρία μου πολύ δύσκολο με μόνο αυτές τις δύο παρεμβάσεις. Αλλά βέβαια μονο μηχανικός θα σου λύσει έγκυρα την απορία 2
BigBlack Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 6 minutes ago, Ikucic9 said: Από την μπακαλιστικη εμπειρία μου πολύ δύσκολο με μόνο αυτές τις δύο παρεμβάσεις. Αλλά βέβαια μονο μηχανικός θα σου λύσει έγκυρα την απορία Εγώ ανέβηκα 3 κατηγορίες με κουφώματα και μονώσεις αλλά η μόνωση ήταν δώμα, και τα ανοίγματα στα κουφώματα ήταν τεράστια. Βασικά με ανέβασε πολύ η μόνωση του δώματος. 1 hour ago, lkv100 said: Καλημέρα ομάδα. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο θέμα για αυτό που θα ρωτήσω οπότε συγχωρέστε με. Για το νέο πρόγραμμα "Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα" δοκίμασα να κάνω αίτηση για αντλία θερμότητας ενώ έχω συμπληρώσει την φόρμα με όλα τα υποχρεωτικά πεδία και τα έγγραφα που χρειάζεται αλλά το κουμπί "Υποβολή" δεν ενεργοποιείται. Έχει καταφέρει κάποιος να κάνει αίτηση κανονικά; Πολλοί. Μπες στα σχετικά νήματα. 3
Ikucic9 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 15 λεπτά πριν, BigBlack είπε Εγώ ανέβηκα 3 κατηγορίες με κουφώματα και μονώσεις αλλά η μόνωση ήταν δώμα, και τα ανοίγματα στα κουφώματα ήταν τεράστια. Βασικά με ανέβασε πολύ η μόνωση του δώματος. Πολλοί. Μπες στα σχετικά νήματα. Η μόνωση ταράτσας πράγματι σε ανεβάζει πολύ. Η θερμοπροσοψη τοίχων σε ανεβάζει αλλά όχι τόσο . Αν έχει και δώμα να μονώσει (ταράτσα δηλ ) είναι άλλη συζήτηση. Αλλά στο ερώτημα λέει θερμοπροσοψη. 1
BigBlack Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Δημοσ. 29 Ιανουαρίου Just now, Ikucic9 said: Η μόνωση ταράτσας πράγματι σε ανεβάζει πολύ. Η θερμοπροσοψη τοίχων σε ανεβάζει αλλά όχι τόσο . Αν έχει και δώμα να μονώσει (ταράτσα δηλ ) είναι άλλη συζήτηση. Αλλά στο ερώτημα λέει θερμοπροσοψη. Σωστά. Το αναφέρω απλά ως εξαίρεση, δύο μόνο παρεμβάσεις που μπορεί να σε ανεβάσουν πολύ. Σε μένα δεν υπήρχε και πουθενά μόνωση, εκτεθειμένο γύρω γύρω οροφοδιάμέρισμα οπότε ξεκίνησα από χαμηλά. 1
maria1p Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Στις 27/1/2025 στις 4:23 ΜΜ, BigBlack είπε Αυτό που σου είπε για το σύστημα θέρμανσης δεν ισχύει. Ωστόσο υπάρχουν προυποθέσεις για την αυτονόμηση. 1ο και κυριότερο, προκειμένου είτε για Φ.Α. είτε για αντλία θερμότητας (αέρα-νερού), να μπορεί να διαχωριστεί το δίκτυο των σωληνώσεων θέρμανσης από την υπόλοιπη πολυκατοικία. 2ο να ενημερωθεί καταλλήλως η πολυκατοικία με έκθεση μηχανικού και πιθανώς εξώδικη επίδοση. 3ο Θα συνεχίσουν να σου έρχονται κάποια κοστη συντήρησης του συστήματος θέρμανσης της πολυκατοικίας αλλά όχι άλλα πάγια θέρμανσης. Ερχόμαστε όμως στο επόμενο ζήτημα. Έστω πως είναι τεχνικά εφικτή αυτή η λύση. Το Φ.Α. ως σύστημα θέρμανσης δεν εντάσσεται στο Εξοικονομώ*, άρα αν θες θέρμανση με σώματα τύπου καλοριφέρ περιορίζεσαι σε αντλία θερμότητας αέρα-νερού. Ακριβή λύση σαν αρχικό κόστος, τεχνικά δύσκολη στη σωστή ρύθμισή της και είναι αμφίβολο αν μπορείς να κρατήσεις και τα υπάρχοντα σώματα καθώς συνήθως χρειάζονται αρκετά μεγαλύτερα λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών νερού. Εγώ δεν θα το συνιστούσα, ωστόσο υπάρχουν διάφορες γνώμες επ' αυτού. (Μην αρχίσετε δηλαδή να απαντάτε σε μένα πόσο καλή είναι η αντλία θερμότητας, δε με ενδιαφέρει αυτή η συζήτηση.) Τελευταίο αφήνω το ενδεχόμενο της εγκατάστασης αντλιών θερμότητας αέρα-αέρα, τα γνωστά μας Air Condition τα οποία και επιδοτούνται από το πρόγραμμα και θα βελτιώσουν κατά πολύ την πιθανότητα να πετύχεις τον ενεργειακό στόχο. Πάλι θέλεις τεχνική έκθεση μηχανικού και δήλωση αυτονόμησης προς την πολυκατοικία, πιθανώς αφαιρώντας τα σώματα καλοριφέρ ή κλείνοντας την παροχή από τα κολεκτέρ της θέρμανσης ή με κάποιο άλλο δόκιμο τρόπο. Πάντως αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την τοποθέτηση των μονάδων A/C. Δηλαδή βάζεις τα A/C χωρίς καμία έγκριση από την πολυκατοικία, αλλά συνεχίζεις να πληρώνεις (μέχρι να κάνεις τα νόμιμα) τα πάγια θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται αναθεώρηση του ΠΕΑ και διόρθωση της πρότασης παρεμβάσεων, του προυπολογισμού, της κατάστασης προμηθευτών και γενικά όλης της γραφειοκρατίας. Χρειάζεσαι επίσης πρόθυμο και έμπειρο μηχανικό που να συνεργαστεί απόλυτα και να μη βάζει εμπόδια για να γλυτώσει κόπο, αλλά να έχει στόχο το δικό σου όφελος. Σε γενικές γραμμές αυτά, θέλει σκέψη και πολύ καλό σύμβουλο έργου για να παρθεί μιά απόφαση. Καλή επιτυχία. * Αν θέλεις να βάλεις Φ.Α. γίνεται αλλά μόνο με δικά σου έξοδα και εκτός προγράμματος, οπότε δε θα μετρήσει και στην επίτευξη του ενεργειακού στόχου. Ευχαριστώ για την απάντηση.Στο Εξοικονομώ για νέους είναι επιλέξιμη δαπάνη το φυσικό αέριο για αυτό ρωτησα γιατί δεν μπορούσα να το εντάξω και αν μπορώ τώρα. Η αντλία θερμότητας είναι πολύ ακριβή λύση αυτή τη στιγμή από τη στιγμή που έχω συγκεκριμένο προϋπολογισμό ενώ το φ.α κοστίζει τα μισά πλέον ή και λιγότερο και σκέφτομαι ότι απλά θα βγει μια βιωσιμη διαφορά προς τα επάνω. Δεν ξέρω πλέον αν αξίζει να προχωρήσω στην έκδοση ηκτ αν είναι να μην πιάνω τελικά το στόχο και κληθώ να πληρώσω στο τέλος. Εκ των υστέρων καταλαβαίνω ότι δεν έκανα σωστή επιλογή συνεργασίας γιατί και ο λόγος που δεν μπορώ να κάνω και τη μία παρέμβαση που είναι απαραίτητη είναι λόγω πλημμελούς πληροφόρησης από τον σύμβουλο έργου/μηχανικου. Η αλλαγή μηχανικού σε αυτό το στάδιο είναι εφικτή; Ουσιαστικά είμαι στη διορία για έκδοση ητκ.
BigBlack Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 19 minutes ago, maria1p said: Ευχαριστώ για την απάντηση.Στο Εξοικονομώ για νέους είναι επιλέξιμη δαπάνη το φυσικό αέριο για αυτό ρωτησα γιατί δεν μπορούσα να το εντάξω και αν μπορώ τώρα. Η αντλία θερμότητας είναι πολύ ακριβή λύση αυτή τη στιγμή από τη στιγμή που έχω συγκεκριμένο προϋπολογισμό ενώ το φ.α κοστίζει τα μισά πλέον ή και λιγότερο και σκέφτομαι ότι απλά θα βγει μια βιωσιμη διαφορά προς τα επάνω. Δεν ξέρω πλέον αν αξίζει να προχωρήσω στην έκδοση ηκτ αν είναι να μην πιάνω τελικά το στόχο και κληθώ να πληρώσω στο τέλος. Εκ των υστέρων καταλαβαίνω ότι δεν έκανα σωστή επιλογή συνεργασίας γιατί και ο λόγος που δεν μπορώ να κάνω και τη μία παρέμβαση που είναι απαραίτητη είναι λόγω πλημμελούς πληροφόρησης από τον σύμβουλο έργου/μηχανικου. Η αλλαγή μηχανικού σε αυτό το στάδιο είναι εφικτή; Ουσιαστικά είμαι στη διορία για έκδοση ητκ. Χωρίς μελέτη και γνώση του οδηγού του προγράμματος τί να σου πω; Ήδη έκανα λάθος για το φ.α. το οποιο οντως ειναι επιλέξιμο. Βρες μηχανικο/ναυαγοσωστη, επειγόντως. Κι ότι σου πει.
nickol-us Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Στις 26/1/2025 στις 3:26 ΜΜ, maria1p είπε Καλησπέρα! Θέλω να ρωτήσω αν γίνεται να εγκαταστήσω αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου από τη στιγμή που η πολυκατοικία έχει κεντρική θέρμανση πετρελαίου. Ο μηχανικός μου είχε πει ότι δεν γίνεται και δεν το εντάξαμε στο αρχικό πεα και ουσιαστικά μένω με την υφιστάμενη θέρμανση. Έχω κάνει αίτηση στο Εξοικονομώ για νέους. Ισχύει κάτι τέτοιο; Ο λόγος που ρωτάω είναι γιατί δε θα μπορέσει να γίνει μια παρέμβαση τελικά λόγω τεχνικών δυσκολιών και φοβάμαι ότι δε θα ανέβω τις 3 κλασεις που απαιτούνται. Επειδή διαβάζω για τις ανησυχίες σου... Το φυσικό μπορεί να είναι όντως επιλέξιμο σαν θέρμανση, ωστόσο αν υπάρχει ήδη εγκατεστημένη θέρμανση με πετρέλαιο το απορρρίπτουν. Το ίδιο μου είπε κι εμένα η μηχανικός μου για το εξοικονομώ 2023. Μπορούσαν μόνο να εγκρίνουν αντλίες θερμότητας λόγω της υπάρχουσας εγκατάστασης. Φαντάζομαι δεν έχουμε την ίδια μηχανικό και είναι δύσκολο να συμπέσουν 2 στα 2. Προφανώς ενεργειακά και πιθανώς όλο το story γεωπολιτικά με το φυσικό αέριο θέτει κάποιους περιορισμούς. Οι αντλίες θερμότητας λογικά εγκρίνονται γιατί είναι ανώτερες ενεργειακά. Δεν τους ενδιαφέρει αν εσύ πληρώνεις πιο φθηνά το φυσικό αέριο από το πετρέλαιο, ζητούμενο είναι η καλύτερη απόδοση και το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα... Όσο για τις βαθμίδες, λογικά η μηχανικός έχει προβλέψει τις παρεμβάσεις που θα κάνει και ξέρει πως θα σε ανεβάσει. Ποιες είναι οι τεχνικές δυσκολίες που δε μπορείς να ξεπεράσεις; Σήμερα λύνονται τα περισσότερα, υπάρχουν "άπειρα" υλικά και τεχνικές... Επεξ/σία 1 Φεβρουαρίου από nickol-us
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα