Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, meletis_m είπε

Διαβάζοντας τον οδηγό με μπέρδεψε περισσότερο. 

Εχω διαμέρισμα το οποίο έχει γίνει δωρεάν παραχωρηση απο τόν γονέα  σε εμένα απο το 2020. 

Κύρια κατοικία δηλώνει άλλη ο γονέας . Για να το δηλώσει ο ίδιος ως ωφελούμενος δε γίνεται σαφώς .

Αίτηση μπορώ να το κάνω εγω που το έχω δωρεάν παραχώρηση μονο ή πρέπει να δηλωθεί κύρια κατοικία σε έναν απο τους 2 πρώτα ; Σύμφωνα με τίς ερωτοαπαντήσεις ερ.3.11 πρέπει να είχε δηλωθει ως κύρια κατοικία το φορ. ετος 2023 επιπλέον 

Το βασικό ερώτημα είναι αν δηλώνεται από κάποιον ως ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ στο Ε1 του.

Ο ιδιοκτήτης όπως είπες δεν το δηλώνει.

Το ερώτημα είναι λοιπόν το δηλώνεις  εσύ ως ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ως δωρεάν παραχωρούμενο;

Αν ναι τοτε , με βάση τα παλιότερα εξοικονομώ , μπορεί ο ιδιοκτήτης να κάνει αίτηση στο πρόγραμμα.

Και στο ΦΕΚ για το εξοικονομώ 25 γράφει:

Αν η κύρια χρήση της υπό αίτηση κατοικίας αφορά σε έτερο πρόσωπο μη συγκύριο (ενοικίαση/δωρεάν παραχώρηση), δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχει οποιοσδήποτε εκ των συγκυρίων με εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (όχι ψιλή κυριότητα).

Επεξ/σία από Ikucic9
  • Απαντ. 7,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Ikucic9 είπε

Το βασικό ερώτημα είναι αν δηλώνεται από κάποιον ως ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ στο Ε1 του.

Ο ιδιοκτήτης όπως είπες δεν το δηλώνει.

Το ερώτημα είναι λοιπόν το δηλώνεις  εσύ ως ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ως δωρεάν παραχωρούμενο;

Αν ναι τοτε , με βάση τα παλιότερα εξοικονομώ , μπορεί ο ιδιοκτήτης να κάνει αίτηση στο πρόγραμμα.

Και στο ΦΕΚ για το εξοικονομώ 25 γράφει:

Αν η κύρια χρήση της υπό αίτηση κατοικίας αφορά σε έτερο πρόσωπο μη συγκύριο (ενοικίαση/δωρεάν παραχώρηση), δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχει οποιοσδήποτε εκ των συγκυρίων με εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (όχι ψιλή κυριότητα).

Στο Ε1 δε δηλώνεται από κανέναν ως Κύρια κατοικία. Από το 2020 το δηλώνω εγώ ως δωρεάν παραχώρηση από τον γονέα .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, meletis_m είπε

Στο Ε1 δε δηλώνεται από κανέναν ως Κύρια κατοικία. Από το 2020 το δηλώνω εγώ ως δωρεάν παραχώρηση από τον γονέα .

Πώς το δηλώνεις δωρεάν παραχώρηση; Ως κύρια ή ως δευτερεύουσα κατοικία; 

Δεν καταλαβαίνω αυτό που λες . Να σου εξηγήσω .

Η σωστή και μόνη φορολογική  διαδικασία είναι η εξής:

Ο γονέας δηλώνει τη δωρεάν παραχώρηση στο έντυπο Ε2 και το παιδί θα πρέπει να δηλώσει το ακίνητο στο Ε1 με την ένδειξη δωρεάν παραχώρηση είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα κατοικια.

Στην πράξη αυτό που μάλλον κάνετε είναι Ή  δεν το δηλώνει κάνεις ή το δηλώνετε ως κλειστό χωρίς να είναι. Άλλο συμπερασμα δεν μπορώ να βγάλω.

Ίσως πάντως μπορείς να κάνεις τροποποιητικο Ε1 και να δηλώσεις τώρα. Αν δεν προκύπτει φόρος νομίζω δεν υπάρχει πρόστιμο .

Επεξ/σία από Ikucic9
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Ikucic9 είπε

Πώς το δηλώνεις δωρεάν παραχώρηση; Ως κύρια ή ως δευτερεύουσα κατοικία; 

Δεν καταλαβαίνω αυτό που λες . Να σου εξηγήσω .

Ο γονέας δηλώνει τη δωρεάν παραχώρηση στο έντυπο Ε2 και το παιδί θα πρέπει να δηλώσει το ακίνητο στο Ε1 με την ένδειξη δωρεάν παραχώρηση είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα κατοικια.

Ο γονέας δηλώνει τη δωρεάν παραχωρηση στο Ε2. 

Σε εμένα στο παιδί στο Ε1 φαίνεται Κύρια κατοικία με ένδειξη δωρεάν παραχώρηση 50% και 50% δωρεάν παραχώρηση στο άλλο παιδί. . 

Άρα πρέπει εγω να κάνω την αίτηση ως ωφελούμενος ;

Δημοσ.

Γνωρίζει κάποιος αν το πρόγραμμα καλύπτει πανελ κεραμίδι με ενσωματωμένη μόνωση, αν θέλει κάποιος να κάνει μόνωση κεραμοσκεπης;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, meletis_m είπε

Ο γονέας δηλώνει τη δωρεάν παραχωρηση στο Ε2. 

Σε εμένα στο παιδί στο Ε1 φαίνεται Κύρια κατοικία με ένδειξη δωρεάν παραχώρηση 50% και 50% δωρεάν παραχώρηση στο άλλο παιδί. . 

Άρα πρέπει εγω να κάνω την αίτηση ως ωφελούμενος ;

Εφόσον δεν έχεις ιδιοκτησιακό δικαίωμα τότε βάσει των παλιότερων εξοικονομώ (λογικά το ίδιο ισχύει και στο νέο πρόγραμμα βάσει του ΦΕΚ που σου παρέθεσα πριν) την αίτηση μπορεί να την κάνει ο γονέας που λογικά έχει την πλήρη κυριότητα. 

Κάνε και ένα ερώτημα με μέιλ στο χελπ ντεσκ 

Δημοσ.

Μόνο μια φορά μπορείς να κάνεις αίτηση ανά αφμ; Είναι εφικτό να κάνεις μια αίτηση τώρα και πχ στο επόμενο προγραμμα να κάνεις για άλλο σπίτι;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είμαι στην φάση της ανάλυσης για το αν με συμφέρει να αιτηθώ στο Εξοικονομώ 2025 για αντλία θερμότητας + ΖΝΧ +ηλιακό και θερμοπρόσοψη, ή αν με συμφέρει να αιτηθώ το αλλάζω σύστημα θέρμανσης για αντίλα θερμότητας + ΖΝΧ + ηλιακό και η θερμοπρόσοψη να γίνει "ιδιωτικά".

Για τον λόγο αυτό προσπαθώ να πάρω κάποιες προσφορές από υδραυλικό και τεχνίτη θερμοπροσόψεων με ή χωρίς εξοικονομώ. Ως γνωστόν, άλλες τιμές δίνουν σε κάθε περίπτωση.

Για το τελευταίο όμως ενημερώθηκα από τον τεχνίτη για μία προσφορά θερμοπρόσοψης πως στην περίπτωση του εξοικονομώ υπάρχει ελάχιστη χρέωση ανά τετραγωνικό μέτρο που καθορίζεται από τους όρους του εξοικονομώ (π.χ. 65€/τετραγωνικό).

Όσο έψαξα στον οδηγό του προγράμματος δεν βρήκα σχετικό όριο για αυτή την παρέμβαση. Το μόνο που ορίζεται σαφώς είναι οι τιμές για ΠΕΑ, σύμβουλο έργου, άδειες μικρής κλίμακας κλπ κλπ. Ό,τι δηλαδή είναι γραφειοκρατικό. Ίσως να ίσχυε στα παλιότερα εξοικονομώ, όπου εκεί είχε συγκεκριμένο όριο χρηματοδότησης ανά παρέμβαση. Στο εξοικονομώ 2025 όμως το συνολικό ποσό χρηματοδότησης κατατμίζεται σε κάθε παρέμβαση, όπως θέλει ο ωφελούμενος (εκτός των γραφειοκρατικών).

Ισχεύει λοιπόν πως υπάρχει συγκεκριμένη τιμή για την παρέμβαση της θερμομόνωσης;

Και μια δεύτερη ερώτηση. Σε επικοινωνία μου με μηχανικό που αναλαμβάνει την διαικπεραίωση του εξοικονομώ (σύμβουλος έργου) και σχετικά με την ερώτηση μου για την πιθανότητα ένταξης μου σε αυτό με ενημέρωσε πως δεν υπήρξε απορριπτέα αίτηση στα παλιότερα εξοικονομώ λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού καθώς αυτός έπαιρνε επέκταση. Συνεπώς, όλοι μπήκαν εφ' όσον τα δικαιολογητικά δεν ήταν ελλειπή.

Ψάχνοντας λίγο τα αποτελέσματα των παλιότερων εξοικονομώ, είδα πως στις απορρπτέες αιτήσεις η αιτιολογία ήταν εκπρόθεσμες αιτήσεις, μη ταυτοποίηση ηλεκτρικής παροχής, ελλειπή έγγραφα κλπ. Δεν βρήκα κάποια που να έχει λόγο απόρριψης σχετικό με εξάντληση προϋπολογισμού ή τέλος πάντων να απορρίπτεται γιατί κάποιος άλλος ήταν σε υψηλότερη προτεραιότητα με βάση τα εκάστοτε κριτήρια.

Ισχύει κάτι τέτοιο; Θέλω να πω αν όντως πληρείς τα κριτήρια αλλά π.χ. το εγκεκριμένο ποσό παραμβάσεων είναι χαμηλότερο από άλλους, έχεις πιθανότητα απόρριψης; Όλα τα παραπάνω βέβαια υπό την προϋπόθεση οτι και το 2025 θα πάρει επέκταση ο προϋπολογισμός.

Επεξ/σία από MiJ16
Δημοσ.
19 ώρες πριν, Ikucic9 είπε

Εφόσον δεν έχεις ιδιοκτησιακό δικαίωμα τότε βάσει των παλιότερων εξοικονομώ (λογικά το ίδιο ισχύει και στο νέο πρόγραμμα βάσει του ΦΕΚ που σου παρέθεσα πριν) την αίτηση μπορεί να την κάνει ο γονέας που λογικά έχει την πλήρη κυριότητα. 

Κάνε και ένα ερώτημα με μέιλ στο χελπ ντεσκ 

Αν μάθει να μας απαντήσει να ξέρουμε και εμείς γιατί και εγώ στην ίδια περίπτωση είμαι

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για να κάνω αίτηση για το εξοικονομώ;

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, eidikos33 είπε

Αν μάθει να μας απαντήσει να ξέρουμε και εμείς γιατί και εγώ στην ίδια περίπτωση είμαι

Πιστοποιητικό Ενεργειακής απόδοσης (με πώς έχει τώρα η κατάσταση), Ταυτότητα, Λογαριασμό Παροχής Ρεύματος , Ε1,Ε9, Οικοδομική άδεια, εάν έχει παρεμβάσεις να έχουν τακτοποιηθεί(αποδεικτικό) , Ηλεκτρονική Ταυτότητα από μηχανικό .

Περιμένω απάντηση από Help Desk από Δευτέρα .

• Thanks 1
Δημοσ.
32 λεπτά πριν, meletis_m είπε

Πιστοποιητικό Ενεργειακής απόδοσης (με πώς έχει τώρα η κατάσταση), Ταυτότητα, Λογαριασμό Παροχής Ρεύματος , Ε1,Ε9, Οικοδομική άδεια, εάν έχει παρεμβάσεις να έχουν τακτοποιηθεί(αποδεικτικό) , Ηλεκτρονική Ταυτότητα από μηχανικό .

Περιμένω απάντηση από Help Desk από Δευτέρα .

H ηλεκτρονική ταυτότητα δεν έχει ισχύ για δύο μήνες; Εμένα το ακίνητο μου είναι από το 1970 αλλά είχα κάνει τακτοποιήσεις το 2012 λογικά θα πρέπει να βγάλω και ηλεκτρονική ταυτότητα? Ενεργειακό έχει λήξει!

Δημοσ.
40 λεπτά πριν, eidikos33 είπε

H ηλεκτρονική ταυτότητα δεν έχει ισχύ για δύο μήνες; Εμένα το ακίνητο μου είναι από το 1970 αλλά είχα κάνει τακτοποιήσεις το 2012 λογικά θα πρέπει να βγάλω και ηλεκτρονική ταυτότητα? Ενεργειακό έχει λήξει!

Για την ΗΤΚ δε ξέρω .

Ενεργειακό Πιστοποιητικό θες με κατηγορία για ένταξη στο πρόγραμμα εξοικονομώ 2025 συγκεκριμένα.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, eidikos33 είπε

η ΗΤΚ ισχύει για πολλά πολλά χρόνια.

εσύ μιλάς για τη βεβαίωση μηχανικού που συνοδεύει την ΗΤΚ.'

Ναι απαιτείται να κάνεις ΗΤΚ για να μπει εξοικονομώ.

3 ώρες πριν, MiJ16 είπε

Είμαι στην φάση της ανάλυσης για το αν με συμφέρει να αιτηθώ στο Εξοικονομώ 2025 για αντλία θερμότητας + ΖΝΧ +ηλιακό και θερμοπρόσοψη, ή αν με συμφέρει να αιτηθώ το αλλάζω σύστημα θέρμανσης για αντίλα θερμότητας + ΖΝΧ + ηλιακό και η θερμοπρόσοψη να γίνει "ιδιωτικά".

Για τον λόγο αυτό προσπαθώ να πάρω κάποιες προσφορές από υδραυλικό και τεχνίτη θερμοπροσόψεων με ή χωρίς εξοικονομώ. Ως γνωστόν, άλλες τιμές δίνουν σε κάθε περίπτωση.

Για το τελευταίο όμως ενημερώθηκα από τον τεχνίτη για μία προσφορά θερμοπρόσοψης πως στην περίπτωση του εξοικονομώ υπάρχει ελάχιστη χρέωση ανά τετραγωνικό μέτρο που καθορίζεται από τους όρους του εξοικονομώ (π.χ. 65€/τετραγωνικό).

Όσο έψαξα στον οδηγό του προγράμματος δεν βρήκα σχετικό όριο για αυτή την παρέμβαση. Το μόνο που ορίζεται σαφώς είναι οι τιμές για ΠΕΑ, σύμβουλο έργου, άδειες μικρής κλίμακας κλπ κλπ. Ό,τι δηλαδή είναι γραφειοκρατικό. Ίσως να ίσχυε στα παλιότερα εξοικονομώ, όπου εκεί είχε συγκεκριμένο όριο χρηματοδότησης ανά παρέμβαση. Στο εξοικονομώ 2025 όμως το συνολικό ποσό χρηματοδότησης κατατμίζεται σε κάθε παρέμβαση, όπως θέλει ο ωφελούμενος (εκτός των γραφειοκρατικών).

Ισχεύει λοιπόν πως υπάρχει συγκεκριμένη τιμή για την παρέμβαση της θερμομόνωσης;

Και μια δεύτερη ερώτηση. Σε επικοινωνία μου με μηχανικό που αναλαμβάνει την διαικπεραίωση του εξοικονομώ (σύμβουλος έργου) και σχετικά με την ερώτηση μου για την πιθανότητα ένταξης μου σε αυτό με ενημέρωσε πως δεν υπήρξε απορριπτέα αίτηση στα παλιότερα εξοικονομώ λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού καθώς αυτός έπαιρνε επέκταση. Συνεπώς, όλοι μπήκαν εφ' όσον τα δικαιολογητικά δεν ήταν ελλειπή.

Ψάχνοντας λίγο τα αποτελέσματα των παλιότερων εξοικονομώ, είδα πως στις απορρπτέες αιτήσεις η αιτιολογία ήταν εκπρόθεσμες αιτήσεις, μη ταυτοποίηση ηλεκτρικής παροχής, ελλειπή έγγραφα κλπ. Δεν βρήκα κάποια που να έχει λόγο απόρριψης σχετικό με εξάντληση προϋπολογισμού ή τέλος πάντων να απορρίπτεται γιατί κάποιος άλλος ήταν σε υψηλότερη προτεραιότητα με βάση τα εκάστοτε κριτήρια.

Ισχύει κάτι τέτοιο; Θέλω να πω αν όντως πληρείς τα κριτήρια αλλά π.χ. το εγκεκριμένο ποσό παραμβάσεων είναι χαμηλότερο από άλλους, έχεις πιθανότητα απόρριψης; Όλα τα παραπάνω βέβαια υπό την προϋπόθεση οτι και το 2025 θα πάρει επέκταση ο προϋπολογισμός.

ελάχιστη τιμή δεν έχει υπάρξει ως τώρα. τον οδηγό του εξοικονομώ 25 δεν έχω διαβάσει πλήρως αλλά μου φαίνεται τρελό να υπάρχει ελάχιστη τιμή. το λογικό και αυτό που ίσχυε ήταν να υπάρχει μέγιστη  τιμή που επιδοτεί το πρόγραμμα.

αυτά που λένε νομίζω είναι ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ. όπως και το γεγονός ότι το εγκεκριμένο όριο παρεμβάσεων είναι χαμηλότερο από άλλους. Κοίτα τι βρίσκουν και λένε για να ανεβάσουν τις τιμές...

3 ώρες πριν, eidikos33 είπε

πάντως καλό είναι να διαβάσετε προσεκτικά τον οδηγό του προγράμματος. τα λέει όλα αναλυτικά.

https://exoikonomo2025.gov.gr/odegos

Επεξ/σία από Ikucic9
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα. 

Εχω εγκριθει για δανειακη συμβαση. Τι θα μου ζητηθει οταν θα παω να υπογραψω?

επισης,πρεπει να εχω κωδικους ebanking η δεν χρειαζεται σε αυτη την φαση? Θα μου ζητησουν να ανοιξω κατα την υπογραφη?

Επεξ/σία από trelospanta
Δημοσ.
4 ώρες πριν, trelospanta είπε

Καλησπερα. 

Εχω εγκριθει για δανειακη συμβαση. Τι θα μου ζητηθει οταν θα παω να υπογραψω?

επισης,πρεπει να εχω κωδικους ebanking η δεν χρειαζεται σε αυτη την φαση? Θα μου ζητησουν να ανοιξω κατα την υπογραφη?

Ταυτότητα σίγουρα θα χρειαστεί .

Ανοίγουν νέο λογαριασμό για το δάνειο τουλάχιστον σε ΕΤΕ.

Παρε μαζί σου Ε1&Ε9 για τα τελευταία 3 χρόνια και ένα λογαριασμό τηλεφώνου .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...