Sanjuro Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) Στις 6/2/2021 στις 12:02 ΠΜ, Subzerog7 είπε Έχω 600 ευρώ "budget" για smarthome μέσω του εξοικονομώ. Θέλω το evohome της honeywell με όλα τα παρελκόμενα, με θερμοστατικές κεφαλές οθόνες κλπ. Αυτό στο amazon σε περίοδο προσφορών το έχει 500 ευρώ. Ελλάδα δεν υπάρχει. Μπορούμε να δικαιολογήσουμε τα έξοδα κάπως και να το πάρουμε ή ούτε καν ? Έχει κανείς ιδέα ? Τα θέματα της κατηγορίας smart-home με ενδιαφέρουν και εμένα. Όποιος έχει κάποιο νέο, κάποια ιδέα κλπ ας την αναφέρει εδώ μέσα. Όπως και να'χει, χωρίς να είμαι σίγουρος στην περίπτωση του smart home μας βλέπω εγκλωβισμένους ανάμεσα σε ελάχιστες συγκεκριμένες επιλογές. Άσχετο αλλά σχετικό με τα φωτοβολταϊκά που σκοπεύουμε να βάλουμε μερικοί... Αναφορά σε κείμενο Μία από τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που «φέρνει» η νέα φόρμουλα για το net metering αφορά τον τρόπο συμψηφισμού παραγωγής και κατανάλωσης, όταν αυτές δεν είναι ταυτοχρονισμένες. Γι΄ αυτό τον σκοπό, πλέον θα αμείβεται η παραγόμενη ενέργεια που εγχέεται στο δίκτυο, επειδή δεν καταναλώνεται επί τόπου. Με βάση την Κομισιόν, η αποζημίωση πρέπει να γίνεται στην πραγματική αξία της παραγωγής. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μία σκέψη της επιτροπής είναι η αμοιβή να υπολογίζεται με την τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Για να γίνει ο συμψηφισμός, η αμοιβή για την εγχεόμενη ενέργεια θα εκκαθαρίζεται με τη χρέωση για το ρεύμα που καταναλώνεται από τον αυτοπαραγωγό, με βάση την τιμή του ανταγωνιστικού τιμολογίου του προμηθευτή του. Επομένως, το ισοζύγιο θα προκύπτει στη βάση της αξίας παραγωγής και κατανάλωσης. Κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι ισχύει σήμερα, όπου ο συμψηφισμός γίνεται στη βάση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που παράχθηκαν και καταναλώθηκαν. Έτσι, στο υποθετικό παράδειγμα που το σύστημα εγχύσει στο δίκτυο 900 KWh (αφού αυτές δεν καταναλώθηκαν επί τόπου) και ο αυτοπαραγωγός καταναλώσει 900 KWh από το σύστημα, τότε με βάση το νέο καθεστώς ο συμψηφισμός θα γίνει με βάση το ποσό αμοιβής για τις 900 KWh και το κόστος χρέωσης για τις 900 KWh. Ωστόσο, η αμοιβή θα υπολογίζεται με μικρότερη τιμή (συναρτήσει της χονδρεμπορικής) από το κόστος της κατανάλωσης (με βάση τις λιανικές χρεώσεις). Επομένως, θα υπάρξει επιβάρυνση για τον αυτοπαραγωγό. Αντίθετα, με το ισχύον σύστημα ο συμψηφισμός γίνεται στη βάση των ποσοτήτων. Επομένως, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το ισοζύγιο είναι μηδενικό, με συνέπεια να μην υπάρχει επιβάρυνση για τον κάτοχο του συστήματος net-metering. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο υπολογισμός του ισοζυγίου στη βάση της αξίας παραγωγής και κατανάλωσης είναι λιγότερο συμφέρων, από την ισχύουσα φόρμουλα και τη σύγκριση των δύο ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Κοινοτική Οδηγία επιτρέπει να παρασχεθεί μεγαλύτερη αμοιβή, αλλά μόνον αν ενταχθούν τα συστήματα net-metering σε ένα πλαίσιο στήριξης που θα πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. https://energypress.gr/news/allazei-plaisio-gia-net-metering-aystiroteres-prodiagrafes-thelei-i-komision-polisi-tis Επεξ/σία 8 Φεβρουαρίου 2021 από Sanjuro 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ikucic Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2021 2 ώρες πριν, Sanjuro είπε Τα θέματα της κατηγορίας smart-home με ενδιαφέρουν και εμένα. Όποιος έχει κάποιο νέο, κάποια ιδέα κλπ ας την αναφέρει εδώ μέσα. Όπως και να'χει, χωρίς να είμαι σίγουρος στην περίπτωση του smart home μας βλέπω εγκλωβισμένους ανάμεσα σε ελάχιστες συγκεκριμένες επιλογές. Άσχετο αλλά σχετικό με τα φωτοβολταϊκά που σκοπεύουμε να βάλουμε μερικοί... https://energypress.gr/news/allazei-plaisio-gia-net-metering-aystiroteres-prodiagrafes-thelei-i-komision-polisi-tis Ουτως ή άλλως και να θελα έφαγα ακυρο. Βέβαια ακόμη και σε αυτή την περίπτωση που περιγράφεις, λόγω της ενίσχυσης από το εξοικονομω πάλι η επένδυση είναι συμφέρουσα. Για έναν αυτοπαραγωγο που το κάνει με ίδια κεφάλαια νομίζω είναι μεγάλο πλήγμα. ΥΓ να μην έχω μια πολυκατοικία να κάνω αίτηση με το πάσο μου ... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DownUNDERground Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, Sanjuro είπε Άσχετο αλλά σχετικό με τα φωτοβολταϊκά που σκοπεύουμε να βάλουμε μερικοί... https://energypress.gr/news/allazei-plaisio-gia-net-metering-aystiroteres-prodiagrafes-thelei-i-komision-polisi-tis Κι έτσι απλά πηδ@νε για άλλη μια φορά προϋπολογισμούς του απλού κοσμάκη. Αυτό έλλειπε να ευνοούσαν το πόπολο... Επεξ/σία 8 Φεβρουαρίου 2021 από DownUNDERground 1 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
fredd0 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 τιποτα δε πηδανε, απλα ουσιαστικα σε υποχρεωνουν να εχεις και συστημα αποθηκευσης (βλ μπαταριες) που ετσι κι αλλιως καλο ειναι να εχεις. Πουλας πρωι - αγοραζεις (φορτωνεις τις μπαταριες) βραδυ με χαμηλη τιμη και χωρις εξτρα χρεωσεις Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ikucic Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 15 ώρες πριν, fredd0 είπε τιποτα δε πηδανε, απλα ουσιαστικα σε υποχρεωνουν να εχεις και συστημα αποθηκευσης (βλ μπαταριες) που ετσι κι αλλιως καλο ειναι να εχεις. Πουλας πρωι - αγοραζεις (φορτωνεις τις μπαταριες) βραδυ με χαμηλη τιμη και χωρις εξτρα χρεωσεις κοστος για τον έξτρα εξοπλισμό?? 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Sanjuro Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 Αλήθεια οι μπαταρίες τι ακριβώς προσφέρουν, τι κόστος έχουν και πόσο κρατάνε συνήθως πριν χρειαστούν αλλαγή;; Δρουν και ως, ας πούμε, ups για το σπίτι συνολικά;; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DownUNDERground Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 33 λεπτά πριν, Sanjuro είπε Αλήθεια οι μπαταρίες τι ακριβώς προσφέρουν, τι κόστος έχουν και πόσο κρατάνε συνήθως πριν χρειαστούν αλλαγή;; Δρουν και ως, ας πούμε, ups για το σπίτι συνολικά;; Απαντάω ως μη ειδικός σε όσα μπορώ να βρω κάποια λογική. Οι μπαταρίες προσφέρουν τη δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ (;) να τραβάει το φορτίο όποτε το απαιτούν οι ανάγκες και όχι αναγκαστικά τη στιγμή που παράγεται, καθώς οι ποσότητες που παράγονται και αυτές που χρειάζονται είναι κυμαινόμενες ανά πάσα στιγμή. Οπότε μεσημεριανές ώρες μπορεί να υπάρχει περίσσευμα παραγωγής πχ. και αντίστοιχα το βράδυ έλλειψη. Αυτό το πρόβλημα λύνεις. Σαν UPS φαντάζομαι ότι θεωρητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Στην πράξη, τεχνικά, δεν ξέρω τι γίνεται. Ας μας απαντήσει κάποιος σχετικός γιατί έχει ενδιαφέρον. Τουλάχιστον να ωφελείσαι και σε κάτι από το επιπλέον "κουστούμι". Επεξ/σία 9 Φεβρουαρίου 2021 από DownUNDERground Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ikucic Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 40 λεπτά πριν, Sanjuro είπε Αλήθεια οι μπαταρίες τι ακριβώς προσφέρουν, τι κόστος έχουν και πόσο κρατάνε συνήθως πριν χρειαστούν αλλαγή;; Δρουν και ως, ας πούμε, ups για το σπίτι συνολικά;; Τα ΦΒ με εξοικονομω (πχ 5kW) είναι υποφερτα οικονομικά και με απόσβεση στα 3 έως 5 χρόνια ανάλογα με το ποσοστό επιδότησης. Χωρίς εξοικονομω χρειάζονται μαζι με τα τέλη της δεδδηε περί τα 7700. Απόσβεση περίπου στα 8 χρόνια. Αν συνυπολογίσουμε μπαταρίες και παρελκόμενα θα πάμε στα 10 χρόνια απόσβεση. Και αυτά αν το σύστημα δουλεύει καλά χωρίς αστοχίες. Σε αυτό το περιβάλλον κυνηγητου και κοροϊδίας των μικρών αυτοπαραγωγων νομίζω είναι μεγάλος τζόγος. Εγώ δεν είμαι τζογαδορος ούτε για 2 ευρώ στο τζόκερ όχι για τόσα χιλιάρικα. Οπότε συμφωνώ ότι έχουμε ένα ακόμη άλμα στην πλάτη (να μην πω αλλού) των μικρών αυτοπαραγωγων ΑΠΕ. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DownUNDERground Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 Καλά τα φωτοβολταϊκά, από όταν άρχισαν στην Ελλάδα με μεγάλες εξαγγελίες (πριν πάάάρα πολλά χρόνια λέω τώρα...), αποδείχτηκε στην πορεία, για όσους ιδιώτες ενδιαφέρθηκαν, ότι η νομοθεσία ήταν φωτογραφική έτσι ώστε να αφήνει περιθώριο να ασχοληθούν μόνο οι μεγαλοκαρχαρίες. Πονεμένη ιστορία. Στην πορεία και με την πάροδο των χρόνων έχει λειανθεί κάπως η κατάσταση (ίσως και αναγκαστικά μιας και... είμαστε Ευρωπαίοι), αλλά το χούι δε φεύγει εύκολα απ' ό,τι φαίνεται. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
fredd0 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 21 ώρες πριν, Sanjuro είπε Αλήθεια οι μπαταρίες τι ακριβώς προσφέρουν, τι κόστος έχουν και πόσο κρατάνε συνήθως πριν χρειαστούν αλλαγή;; Δρουν και ως, ας πούμε, ups για το σπίτι συνολικά;; φυσικα.Απλα πρεπει να υπαρχει διαταξη ασφαλειας που σε περιπτωση που δεν υπαρχει ρευμα στο δικτυο να μην "εξαγεις" ρευμα προς αυτο. Αφενως γιατι προφανως θα ρευματοδοτησεις τους γειτονες και οι μπαταριες θα αδειασουν σε χρονο dt, και αφετερου γιατι μπορει συνεργειο να εργαζεται σε αγωγο που θεωρει κλειστο και να τους κερασεις ρευμα. 21 ώρες πριν, ikucic είπε Τα ΦΒ με εξοικονομω (πχ 5kW) είναι υποφερτα οικονομικά και με απόσβεση στα 3 έως 5 χρόνια ανάλογα με το ποσοστό επιδότησης. Χωρίς εξοικονομω χρειάζονται μαζι με τα τέλη της δεδδηε περί τα 7700. Απόσβεση περίπου στα 8 χρόνια. Αν συνυπολογίσουμε μπαταρίες και παρελκόμενα θα πάμε στα 10 χρόνια απόσβεση. Και αυτά αν το σύστημα δουλεύει καλά χωρίς αστοχίες. Σε αυτό το περιβάλλον κυνηγητου και κοροϊδίας των μικρών αυτοπαραγωγων νομίζω είναι μεγάλος τζόγος. Εγώ δεν είμαι τζογαδορος ούτε για 2 ευρώ στο τζόκερ όχι για τόσα χιλιάρικα. Οπότε συμφωνώ ότι έχουμε ένα ακόμη άλμα στην πλάτη (να μην πω αλλού) των μικρών αυτοπαραγωγων ΑΠΕ. τα φβ εχουν προσδοκιμο ζωης κοντα στα 25 χρονια. Το να απαιτεις αμεση (σε 3-5 χρονια) αποσβεση το θεωρω ακραιο. Εγω τα πληρωσα ολα απο την τσεπη μου, και τα θεωρω α ρ ι σ τ η επενδυση, κι ας εχω αποσβεση κοντα στα 11 χρονια 7 λεπτά πριν, Makkkk είπε Εγώ πάντως μια απορία την έχω.. Από αρχες Δεκεμβρίου έχουμε αιτήσεις που έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου.. Δεν θα μπορούσαν τα διεκπαιρεονονται αυτές από τότε? Πρέπει να περιμένουμε να γίνουν όλες οι αιτήσεις, και να εγκριθούν ολες μαζί, και να τρέχουμε σαν τον Βέγγο για όλα μαζί? Δηλ. 2 μήνες τώρα, απλα περιμένουμε.. οχι δε μπορουσαν να διεκπαιρεονται τμηματικα οι αιτησεις, ειναι υποχρεωμενοι να βγαλουν μια συνολικη λιστα δικαιουχων που παραγει μια συνολικη χρεωση στον προυπολογισμο, και τραβαει ενα συνολικο ποσο απο το εσπα. οχι μια ανα περιφερεια. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
seath36 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 2 ώρες πριν, fredd0 είπε ... οχι δε μπορουσαν να διεκπαιρεονται τμηματικα οι αιτησεις, ειναι υποχρεωμενοι να βγαλουν μια συνολικη λιστα δικαιουχων που παραγει μια συνολικη χρεωση στον προυπολογισμο, και τραβαει ενα συνολικο ποσο απο το εσπα. οχι μια ανα περιφερεια. ... Καλησπέρα! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσουν και οι πολυκατοικίες για να βγει οποιαδήποτε λίστα; Γνωρίζεις κάτι; Αν και έγγραφα δε θα μπορούσαν να ζητάνε; Επίσης είχα την εντύπωση ότι στα προηγούμενα εξοικονομώ έβγαζαν αποφάσεις ένταξης τμηματικά Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GREGORYMO Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 14 λεπτά πριν, seath36 είπε Καλησπέρα! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσουν και οι πολυκατοικίες για να βγει οποιαδήποτε λίστα; Γνωρίζεις κάτι; Αν και έγγραφα δε θα μπορούσαν να ζητάνε; Επίσης είχα την εντύπωση ότι στα προηγούμενα εξοικονομώ έβγαζαν αποφάσεις ένταξης τμηματικά Έχουν κλείσει και οι πολυκατοικίες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
seath36 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 44 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Έχουν κλείσει και οι πολυκατοικίες. Αφού ανοιχτή είναι η πλατφόρμα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GREGORYMO Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 21 λεπτά πριν, seath36 είπε Αφού ανοιχτή είναι η πλατφόρμα 22 λεπτά πριν, seath36 είπε Αφού ανοιχτή είναι η πλατφόρμα Γιατί, για κατοικίες, δεν είναι ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
JohnnySilverhand Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Share Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Ελπιζω τουλαχιστον οι φωστηρες να μην αλλαξουν το συστημα με τις παρεμβασεις και τα ποσα για καθε κατηγορια γιατι αν το κανουν θα πρεπει να ξανατρεχουμε στους μηχανικους για αλλαγες. Και να μεινουν τα ιδια ποσοστα επιδοτησης φυσικα η να ανεβουν:) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα