Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
7 ώρες πριν, maria1p είπε

Ευχαριστώ για την απάντηση.Στο Εξοικονομώ για νέους είναι επιλέξιμη δαπάνη το φυσικό αέριο για αυτό ρωτησα γιατί δεν μπορούσα να το εντάξω και αν μπορώ τώρα. Η αντλία θερμότητας είναι πολύ ακριβή λύση αυτή τη στιγμή από τη στιγμή που έχω συγκεκριμένο προϋπολογισμό ενώ το φ.α κοστίζει τα μισά πλέον ή και λιγότερο και σκέφτομαι ότι απλά θα βγει μια βιωσιμη διαφορά προς τα επάνω. Δεν ξέρω πλέον αν αξίζει να προχωρήσω στην έκδοση ηκτ αν είναι να μην πιάνω τελικά το στόχο και κληθώ να πληρώσω στο τέλος. Εκ των υστέρων καταλαβαίνω ότι δεν έκανα σωστή επιλογή συνεργασίας γιατί και ο λόγος που δεν μπορώ να κάνω και τη μία παρέμβαση που είναι απαραίτητη είναι λόγω πλημμελούς πληροφόρησης από τον σύμβουλο έργου/μηχανικου. Η αλλαγή μηχανικού σε αυτό το στάδιο είναι εφικτή; Ουσιαστικά είμαι στη διορία για έκδοση ητκ. 

όπως έχω και σε άλλους για άλλα προγράμματα είναι βασικό να διαβάσεις και συ τον οδηγό του προγράμματος.

θα σου λύσει περισσότερες απορίες από μας στο φόρουμ.

μην κάνεις σπασμωδικές κινήσεις όπως αλλαγή συμβούλου αν πρώτα δεν έχεις πλήρη εικόνα.

είναι πιθανόν και ο νέος σύμβουλος (βάσει της περιπτώσής σου) να σε φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα - πρόταση παρεμβάσεων με τον πρώτο.

επομένως σου προτείνω:

1. διάβασε τον οδηγό καλά (https://exoikonomoneon.gov.gr/odegos).

2. κάνε μια κουβέντα με τον μηχανικό σου και πες του τις ανησυχείες σου.

3. ρώτα και μας στο φόρουμ μετά αν έχουμε να δώσουμε καμιά ιδέα.

4. αποφάσισε πως θα προχωρήσεις και αν θα προχωρήσεις.

• Απαντ. 7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τελικά αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το εξοικονομώ ; Εγώ όσο το είχα ψάξει , είχα καταλήξει ότι απλά είναι ένα τυράκι για να κινηθεί χρήμα και ότι τέλικα τα ποσά που θα κερδίσει κάποιος είναι όσο μια έκπτωση που ίσως μπορούσε να πετύχει σε διαπραγμάτευση χωρίς να μπλέξει με το κράτος.
 Σε μία προσπάθεια να το ξεκινήσω θυμάμαι ότι το μόνο που ένοιαζε την κάθε εταιρία ήταν να πιάσει το μέγιστο ποσο βάση τετραγωνικών που μπορούσες να πάρεις. Δηλάδη η έννοια εξοικονομώ πήγαινε περίπατο με το καλημέρα.Από εκεί και μετά οι χρεώσεις στις εργασίες πήγαινα σχεδόν τα διπλά λεφτά , πχ σε ρετιρε , εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα με 1200 ευρώ , όταν μπορεί να γίνει σχεδόν με τα μισά ή και λιγότερο από τα μισά με δική μου εργασία. Το ενεργειακό πιστοποιητικό έφτανε να κοστίζει σχεδόν όσο ένα συμβολαιο αγοραπωλησίας. 
 Νομίζω ότι για έναν άνθρωπο που θέλει απλά να βάλει αλουμίνια και έναν θερμοσίφωνα όπως η πλειοψηφία ότι δεν έχει κάποια πρακτική αξία . 
  Ίσως αν δώσουν κανένα συντελεστή πάνω από 70% να έχει ενδιαφέρον να το παρακολουθήσει κάποιος.

Επεξ/σία από mepanousis
  • Like 1
Δημοσ.
20 ώρες πριν, maria1p είπε

Ευχαριστώ για την απάντηση.Στο Εξοικονομώ για νέους είναι επιλέξιμη δαπάνη το φυσικό αέριο για αυτό ρωτησα γιατί δεν μπορούσα να το εντάξω και αν μπορώ τώρα. Η αντλία θερμότητας είναι πολύ ακριβή λύση αυτή τη στιγμή από τη στιγμή που έχω συγκεκριμένο προϋπολογισμό ενώ το φ.α κοστίζει τα μισά πλέον ή και λιγότερο και σκέφτομαι ότι απλά θα βγει μια βιωσιμη διαφορά προς τα επάνω. Δεν ξέρω πλέον αν αξίζει να προχωρήσω στην έκδοση ηκτ αν είναι να μην πιάνω τελικά το στόχο και κληθώ να πληρώσω στο τέλος. Εκ των υστέρων καταλαβαίνω ότι δεν έκανα σωστή επιλογή συνεργασίας γιατί και ο λόγος που δεν μπορώ να κάνω και τη μία παρέμβαση που είναι απαραίτητη είναι λόγω πλημμελούς πληροφόρησης από τον σύμβουλο έργου/μηχανικου. Η αλλαγή μηχανικού σε αυτό το στάδιο είναι εφικτή; Ουσιαστικά είμαι στη διορία για έκδοση ητκ. 

Αν βάλεις αέριο θα χάσεις σταδιακά περισσότερα λεφτά. Μην κάνεις το ΛΑΘΟΣ και βάλεις αέριο. Βάλε αντλία και αποπλήρωσε με δόσεις,σου δίνει αυτό το δικαίωμα,και  με ΑΤΟΚΕΣ δόσεις εάν δεν κάνω λάθος. Το αέριο και θα ανέβει στην τιμή, και σύντομα δεν θα παίρνεις και επίδομα θέρμανσης. Οπότε αν χάσεις 250 ευρώ τον χρόνο από το επίδομα θέρμανσης και 50 ευρώ το παγιο είναι 300 τον χρονο. Σε 5 χρόνια δλδ 1500. Επίσης θα πληρώνεις λιγότερα κάθε χρόνο για την θέρμανση σε σχέση με το αεριο. Οπότε στην πενταετία έχεις κάνει πλήρη αποσβεση. Αν βάλεις ότι στην επιδότηση σου δίνει 75% για την εγκατάσταση αντλίας και για αέριο 50%  δεν είναι μεγάλη η διαφορά για το αρχικο κόστος της εγκατάστασης όπως προανεφερες.

• Haha 1
Δημοσ.
14 ώρες πριν, vaggooss είπε

Αν βάλεις αέριο θα χάσεις σταδιακά περισσότερα λεφτά. Μην κάνεις το ΛΑΘΟΣ και βάλεις αέριο. Βάλε αντλία και αποπλήρωσε με δόσεις,σου δίνει αυτό το δικαίωμα,και  με ΑΤΟΚΕΣ δόσεις εάν δεν κάνω λάθος. Το αέριο και θα ανέβει στην τιμή, και σύντομα δεν θα παίρνεις και επίδομα θέρμανσης. Οπότε αν χάσεις 250 ευρώ τον χρόνο από το επίδομα θέρμανσης και 50 ευρώ το παγιο είναι 300 τον χρονο. Σε 5 χρόνια δλδ 1500. Επίσης θα πληρώνεις λιγότερα κάθε χρόνο για την θέρμανση σε σχέση με το αεριο. Οπότε στην πενταετία έχεις κάνει πλήρη αποσβεση. Αν βάλεις ότι στην επιδότηση σου δίνει 75% για την εγκατάσταση αντλίας και για αέριο 50%  δεν είναι μεγάλη η διαφορά για το αρχικο κόστος της εγκατάστασης όπως προανεφερες.

Η αίτηση έχει γίνει και προϋπολογισμός έχει βγει.. Οι αντλίες έχουν 8000-9000 ευρω, άρα σχεδόν ολόκληρο το ποσό πρέπει να το πληρώσω από τη στιγμή που δεν αλλαζει το ποσό του προϋπολογισμού. Και επειδή σκέφτομαι για ολική ανακαίνιση αλλάζει όλο το οικονομικό πλάνο αν την προσθέσω.Έπρεπε να την είχα προσθέσει εξαρχης αλλά είχα πρόβλημα χώρου και μου έλεγε ο συμβουλος ότι είναι τεράστια η εξωτερική μονάδα και τρόμαξα και δεν είχε προβλεφθεί ότι θα είχα πρόβλημα με την άλλη παρέμβαση. Πήγε όλο λάθος από την αρχή και θεωρώ δεν είχα την κατάλληλη καθοδήγηση. 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα συζητήσω να δω αν υπάρχει κάποια λύση και θα δω τι θα κάνω.

• Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
37 minutes ago, maria1p said:

Η αίτηση έχει γίνει και προϋπολογισμός έχει βγει.. Οι αντλίες έχουν 8000-9000 ευρω, άρα σχεδόν ολόκληρο το ποσό πρέπει να το πληρώσω από τη στιγμή που δεν αλλαζει το ποσό του προϋπολογισμού. Και επειδή σκέφτομαι για ολική ανακαίνιση αλλάζει όλο το οικονομικό πλάνο αν την προσθέσω.Έπρεπε να την είχα προσθέσει εξαρχης αλλά είχα πρόβλημα χώρου και μου έλεγε ο συμβουλος ότι είναι τεράστια η εξωτερική μονάδα και τρόμαξα και δεν είχε προβλεφθεί ότι θα είχα πρόβλημα με την άλλη παρέμβαση. Πήγε όλο λάθος από την αρχή και θεωρώ δεν είχα την κατάλληλη καθοδήγηση. 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα συζητήσω να δω αν υπάρχει κάποια λύση και θα δω τι θα κάνω.

Κάνε τη σωστή -κατά τη γνώμη μου- κίνηση και βάλε καλά κλιματιστικά (Fujitsu, Daikin, Toshiba ή Mitsubishi, τυχαία η σειρά) Α+++ για ψύξη - θέρμανση. Κόστος το ένα τρίτο/ ένα τέταρτο από την αντλία με καλύτερη απόδοση και οικονομία στη χρήση. Αυτονομήσου από την πολυκατοικία με αυτόν τον τρόπο. Μιά σωστή μελέτη χρειάζεται από έμπειρο μηχανικό που δουλεύει με κλιματισμό για να αποφασιστεί η ποσότητα, η δυναμικότητα και η βέλτιστη τοποθέτηση των μονάδων.

Μπες στο εδώ νήμα για τα κλιματιστικά και διάβασε, ρώτα ό,τι θες. Υπάρχουν άνθρωποι με εμπειρία και γνώση της αγοράς και των ιδιαιτεροτήτων των μηχανημάτων και με διάθεση για βοήθεια. Κατά προσέγγιση ένα μπούσουλα θα τον έχεις. Είναι κρίμα να κάνεις ολική ανακαίνιση και να μην εγκαταστήσεις έναν οικονομικό τρόπο θέρμανσης/ψύξης.

Επεξ/σία από BigBlack
Δημοσ.
5 ώρες πριν, maria1p είπε

Έμπλεξες άσχημα αποτι καταλαβαίνω και βλέπω ότι σε πιέζει επίτηδες προς αέριο. Αυτό σημαίνει 2 πράγματα ότι δεν έχει γνώση των εξελίξεων άρα ΑΣΧΕΤΟΣ και θα βγάλει καλύτερο κέρδος από το λέβητα κι,διότι δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με αντλία. Στο λέω γιατί τα ίδια έκανε και σε μένα ι μηχανικός. Με πίεζε να βάλω καινούργιο λέβητα πετρελαίου,δεν είχε καν γνώση ότι το 2025 δεν θα επιτρέπεται να βάζεις καυστήρα πετρελαίου.

Δημοσ.

Μπορεί να μου συστήσει κάποιος κάποιον αξιόπιστο μηχανικό που αναλαμβάνει να κάνει την αίτηση στο εξοικονομώ? Περιοχή Αθήνα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, walex είπε

Μπορεί να μου συστήσει κάποιος κάποιον αξιόπιστο μηχανικό που αναλαμβάνει να κάνει την αίτηση στο εξοικονομώ? Περιοχή Αθήνα

Εγώ έβαλα στο google μηχανικός εξοικονομώ και πήρα αυτόν που μου έβγαλε με τις περισσότερες καλές κριτικές.

Δημοσ.

Το 3.Ε Αντλίες θερμότητας αέρα – αέρα διαιρούμενου τύπου (split unit) για θέρμανση/ψύξη χώρου είναι τα air condition και το 3.Β Σύστημα Α/Θ (Θέρμανσης – Ψύξης / Ελάχιστη απαίτηση ενεργειακής σήμανσης στους 55oC είναι η αντλία θερμότητας, σωστά;

Δημοσ.
29 minutes ago, Silverage said:

Το 3.Ε Αντλίες θερμότητας αέρα – αέρα διαιρούμενου τύπου (split unit) για θέρμανση/ψύξη χώρου είναι τα air condition και το 3.Β Σύστημα Α/Θ (Θέρμανσης – Ψύξης / Ελάχιστη απαίτηση ενεργειακής σήμανσης στους 55oC είναι η αντλία θερμότητας, σωστά;

Σωστά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενδιαφέρομαι να κάνω εξοικονομω 2025 αλλά ακόμα είμαι σε διαδικασία μεταβίβασης του σπιτιού στο όνομα μου (υπολογίζω να ολοκληρωθεί σε 10ημερο )

Δεδομένου ότι οι αιτήσεις κλείνουν 20 Μάρτη έχω καμία ελπίδα να προλάβω να κάνω την αίτηση ή παίρνει πολύ χρόνο; Εσάς περίπου πόσο καιρό σας πήρε να μαζέψετε/ οργανώσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να ολοκληρώσετε την αίτηση σας;

Επεξ/σία από Dkout
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, Dkout είπε

Ενδιαφέρομαι να κάνω εξοικονομω 2025 αλλά ακόμα είμαι σε διαδικασία μεταβίβασης του σπιτιού στο όνομα μου (υπολογίζω να ολοκληρωθεί σε 10ημερο )

Δεδομένου ότι οι αιτήσεις κλείνουν 20 Μάρτη έχω καμία ελπίδα να προλάβω να κάνω την αίτηση ή παίρνει πολύ χρόνο; Εσάς περίπου πόσο καιρό σας πήρε να μαζέψετε/ οργανώσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να ολοκληρώσετε την αίτηση σας;

Έχω ξεκινήσει και εγώ τη διαδικασία .

Κοίταξε να έχεις κατόψεις στέλεχος άδειας, Ε9 να συμπίπτει με τη πραγματικότητα . Και μπορεί να έρθει ένας μηχανικός να κάνει αυτοψία και να ετοιμάσει το φάκελο ώστε να σου φτιάξει το Α ΠΕΑ  που είναι υποχρεωτικό 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Dkout είπε

πολεοδομικά είναι εντάξει το ακίνητο; γνωρίζεις αν υπάρχουν παραβάσεις που χρίζουν τακτοποίηση;

όταν λες μεταβίβαση εννοείς από αγορά ή κληρονομικά;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...