Προς το περιεχόμενο
Μήνυμα προστέθηκε από Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
20 ώρες πριν, Inuyasha είπε

Voron 2,4 350

Τελειωνω voron 0,1

Έχεις κάποιο συγκεκριμένο κατάστημα που προτιμάς για linear rails? 
Όπου έχω κοιτάξει στην Ελλάδα πέφτω πάνω σε αυθεντικά Hiwin. 

Μόνο από vonwage και καταστήματα του aliexpress έχω καταφέρει να βρω κάτι σε χαμηλότερη τιμή που έχουν δοκιμασμένο πως δουλεύει. 
Για πλήρες voron kit δεν θα με πείραζε να δοκιμάσω hiwin, αλλά θέλω ίσα ίσα να μοντάρω ΧΥ axis σε ένα Artillery Genius. 

• Απαντ. 7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Moderators
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, Dr.Tesla είπε

Μόνο από vonwage και καταστήματα του aliexpress έχω καταφέρει να βρω κάτι σε χαμηλότερη τιμή που έχουν δοκιμασμένο πως δουλεύει. 
Για πλήρες voron kit δεν θα με πείραζε να δοκιμάσω hiwin, αλλά θέλω ίσα ίσα να μοντάρω ΧΥ axis σε ένα Artillery Genius. 

Και τους 2 τους έστησα με κιτ από Aliexpress αν δεν κάνω λάθος είναι της formbot

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Dr.Tesla είπε

έχω απο ΑΛΙ πάρει αρκετά....υπάρχουν αρκετά βίντεο πως να τα καθαρισεις ,λιπάνεις.....εγώ τέτοια έχω  και στα 10 μου έβγαινε 1 προβληματικό.....αλλά πολύ ακριβά τα hiwin και αυτα εχουν τις ιδιοτροπιες τους για να δουλεψουν σωστα.....

2 πριντερ δουλεύουν πολύ τακτικά και δεν έχω δει με τα φτηνά προβλήματα.....και αν χρειαστεί να ξαναπάρω πάλι σε φτηνή λύση θα παω

Δημοσ.
Στις 16/3/2022 στις 9:36 ΠΜ, Inuyasha είπε

Και τους 2 τους έστησα με κιτ από Aliexpress αν δεν κάνω λάθος είναι της formbot

23 ώρες πριν, kostasbm είπε

2 πριντερ δουλεύουν πολύ τακτικά και δεν έχω δει με τα φτηνά προβλήματα.....και αν χρειαστεί να ξαναπάρω πάλι σε φτηνή λύση θα παω

Είπα να μην πάρω τα φτηνότερα που βρήκα. 
Κατέληξα σε 440C linear rails, και μου βγήκαν 25 ευρώ περίπου. 

Έχεις κάνει όλη τη διαδικασία με το καθάρισμα - flushing - λίπανση? 
Ψάχνω να βρω τι λάδια και τι γράσο να πάρω. 

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, Dr.Tesla είπε

Είπα να μην πάρω τα φτηνότερα που βρήκα. 
Κατέληξα σε 440C linear rails, και μου βγήκαν 25 ευρώ περίπου. 

Έχεις κάνει όλη τη διαδικασία με το καθάρισμα - flushing - λίπανση? 
Ψάχνω να βρω τι λάδια και τι γράσο να πάρω. 

έχω και λιθίου και λεπτό λάδι.....τι κάνω...ψεκάζω σε ένα πανί με το λιθίου και το περνάω για να μη στάζει η να πετάγεται....καθαρισμό έκανα με wb40 και τα σκουπισα...τις μπιλιες τις αφησα σε καθαρο οινοπνευμα..

• Like 1
Δημοσ.

Σκέφτομαι να κάνω τον Prusa μου mid-temp (έως 60-70°C) actively heated chamber. Σε μεγαλούτσικα μοντέλα ASA/ABS υπάρχει έντονο θέμα με warping, το οποίο δε λύνεται, ούτε με draft shield, αλλά ούτε και με το (μη-θερμαινόμενο) chamber μου. 

Υπάρχει κάποιος που έχει κάνει κάτι αντίστοιχο, ή ενδιαφέρεται ν' ακολουθήσει την "περιπέτεια" ; 

Η κατασκευή θα γίνει κατά 90% με PID-controlled αερόθερμο (φυσικά, χαμηλής ταχύτητας).

• Like 1
Δημοσ.
18 ώρες πριν, Haldol είπε

Υπάρχει κάποιος που έχει κάνει κάτι αντίστοιχο, ή ενδιαφέρεται ν' ακολουθήσει την "περιπέτεια" ;

Εγώ ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω, δεν ξέρω αν σου κάνω...:P

Δημοσ.
22 ώρες πριν, fuz10n είπε

εχω δει υπαρχουν κατι ναυλον φορετα φτηνα enclosure για οποιον θελει κατι τσαμπατζηδικο

Μήπως εννοείς το hack με το IKEA LACK; Είναι το πιο διάσημο, αυτό έχω τώρα :D

Πολύ καλό enclosure που το φτιάχνεις με υλικά < 30 ευρώ. Εάν μάλιστα μιλάμε για χειμώνα (καλή ώρα) δεν χρειάζεται καν να βγει έξω το PSU... οι θερμοκρασίες δε πάνε (και να θέλεις!) πάνω από 25-30 βαθμούς. Αλλά όπως είπα, σε κάτι μεγάλο από δύσκολο υλικό (ASA/ ABS/ PC) ... λέμε του warp τον ύμνο! 

Δημοσ.
44 λεπτά πριν, Haldol είπε

Πολύ καλό enclosure που το φτιάχνεις με υλικά < 30 ευρώ. Εάν μάλιστα μιλάμε για χειμώνα (καλή ώρα) δεν χρειάζεται καν να βγει έξω το PSU... οι θερμοκρασίες δε πάνε (και να θέλεις!) πάνω από 25-30 βαθμούς. Αλλά όπως είπα, σε κάτι μεγάλο από δύσκολο υλικό (ASA/ ABS/ PC) ... λέμε του warp τον ύμνο! 

Μπα, άλλον λέει για κάτι τέτοια...

https://www.banggood.com/el/Creality-3D-Big-Enclosure-for-Ender-5-or-5-pro-or-5-plus-or-CR-10Pro-or-10-V2-3D-Printer-Aluminum-Foil-with-Flame-Retardant-Enclosure-p-1626254.html?utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_organic&gmcCountry=GR&utm_content=minha&utm_campaign=minha-gr-el-pc&currency=EUR&cur_warehouse=CZ&createTmp=1&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_bgs&utm_content=dcr&utm_campaign=dcr-ssc-gr-el-all-0519-7ysale&ad_id=522482008969&gclid=CjwKCAjwiuuRBhBvEiwAFXKaNATyVjNxwuLMi-3B0hxf-GQa9aVHYfDwd2tF7LSeqJ4UQZL7crLU8xoCj1oQAvD_BwE

Μου θυμίζει αυτές τις φορητές σάουνες αδυνατίσματος στα κέντρα ομορφιάς των 80'ς που δεν κλείναν μέσα με φερμουάρ και έβραζες :) :) 

• Thanks 1
Δημοσ.
Στις 23/3/2022 στις 5:26 ΜΜ, Haldol είπε

Αυτό το πράγμα με το τροφοδοτικό είναι δίκοπο μαχαίρι. 
Για ABS και μεγάλο print έχουμε δει σε έναν discord server της artillery 40-60C πως χρειάζεται ελάχιστο. Κάποιοι προθερμαίνουν με bed στο 105C ενώ άλλοι το τρέχουν με αερόθερμο. 
Δυστυχώς ένας έκαψε τα mosfet του τροφοδοτικού. Και από τότε όλοι κοιτάμε να περάσουμε τα τροφοδοτικά έξω. 

Στο άμεσο διάστημα θα δοκιμάσω να κάνω ένα enclosure για τον Genius Pro. 
Θα φτιάξω ένα ξύλινο κουτί που θα καλύπτει μόνο κάτω από το bed μέχρι και πάνω από τα z rod. 
Εσωτερικά θα ντύσω το κουτί με πυράντοχη θερμομόνωση. Έχει κάποια φύλλα με αυτοκόλλητο. 
Μόνο μπροστά θα έχω ένα πλαστικό για να βλέπω τι συμβαίνει. 

Σαν φθηνή λύση έχω βρει και πυράντοχη γυψοσανίδα. Αλλά το βάρος από ένα τέτοιο κουτί με γυψοσανίδα να πάει περίπου 15Kg.

http://antallaktika-stylos.gr/shop/ichomonotika-thermomonotika-pyrimaxa-ylika/thermomonotiko-thermoanaklastiko-pachos-5-10mm/

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Dr.Tesla είπε

Αυτό το πράγμα με το τροφοδοτικό είναι δίκοπο μαχαίρι. 
Για ABS και μεγάλο print έχουμε δει σε έναν discord server της artillery 40-60C πως χρειάζεται ελάχιστο. Κάποιοι προθερμαίνουν με bed στο 105C ενώ άλλοι το τρέχουν με αερόθερμο. 
Δυστυχώς ένας έκαψε τα mosfet του τροφοδοτικού. Και από τότε όλοι κοιτάμε να περάσουμε τα τροφοδοτικά έξω.

Εκεί είναι το όριο. Εάν πιάνεις 40-60 °C το τροφοδοτικό ΠΡΕΠΕΙ Να βγει έξω. Αλλά εγώ δε κατάφερα να πιάσω > 25°C ούτε με προσπάθεια. Φυσικά, το καλοκαίρι θ' αλλάξουν τα πράγματα.

Αργότερα θέλω να φτιάξω και ένα πιο σωστό chamber, μονωμένο, που να πιάνει 80+ °C. Αλλά τότε θα 'χω ν' αντιμετωπίσω και το glass transition temperature του PETG, που από τέτοιο υλικό είναι πολλά parts του Prusa. Γι' αρχή όμως, θα τρέξω το chamber μέχρι 60°C ώστε να μην έχω τέτοια θέματα. 

Και ένα μικρό update: 

Η γενικότερη ιδέα ήταν να πάρω ένα μικρό αερόθερμο των 350W και να το ... ξεκοιλιάσω. Δε θεώρησα ότι θα χρειαστώ κάτι πιο μεγάλο. Έχω στο σπίτι και ένα αρχαίο των 1500W αλλά το θεώρησα υπερβολή. Θα χρησιμοποιηθεί ο ανεμιστήρας απ' το αερόθερμο (φαίνεται στο Part C) αλλά φυσικά, και η αντίσταση (φαίνεται στο Part A).

Η θερμοκρασία του θαλάμου θα ελέγχεται με ένα "γυμνό" thermocouple, ώστε να 'χω άμεση απόκριση στις αλλαγές. Λοιπά αισθητήρια με casing, αργούν πολύ να αντιληφθούν μεταβολές. Με ένα SSR θα ελέγχω την αντίσταση, την οποία θα λειτουργώ είτε με PID (όπως αρχικά ανέφερα) ή με πιο απλή λογική. Arduino για όλα ως controller. 

Το Part A θα είναι από ASA/ ABS διότι αυτό θα "κρατάει" την αντίσταση. Το μεταλλικό αντικείμενο στο πλάι είναι ένα αισθητήριο θερμοκρασίας DS18B20. Αυτό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αντίσταση, ενώ με το πρόγραμμα θα φροντίσω αυτή να ΜΗΝ ξεπεράσει τους 80°C (ώστε να μην λιώσει το πλαστικό). Αρχικά σκέφτηκα για fixed θερμικό διακόπτη, αντί για αισθητήριο, αλλά λέω αφού θα μπει αναπτυξιακό, καλύτερα να μπορώ να ρυθμίσω τη θερμοκρασία στην οποία θα κόβεται η παροχή ρεύματος.

IMG_0238.jpg.0b7319278c9dacf5c4e3dd4cef458a8c.jpg

Το Part B θα συγκρατεί το Part A σε κάποια απόσταση, ώστε να μην υπάρχει επαφή από το "μέσα" σώμα (υψηλή θερμοκρασία) προς το έξω (χαμηλή). Τα περισσότερα κομμάτια θα είναι PETG, οπότε θέλω ν' αποφύγω τις υψηλές θερμοκρασίες πάνω τους (με 80°C θα λιώσει). Επιπλέον, έχω προβλέψει για ένα "τούνελ" (δε φαίνεται στις φώτο) ώστε να περάσουν τα καλώδια τάσης δικτύου από το αερόθερμο προς την πίσω μεριά, ώστε να έχουν την ίδια κατεύθυνση με το DS18B20.

IMG_0239.jpg.bb184ebb45dc271b66e0fa6ddd28910b.jpg

Η όλη "σύνθεση" φαίνεται στη φώτο:

IMG_0240.jpeg.c41c978857d6216efe325f9a5aae7df7.jpeg

Τέλος, το Part C φιλοξενεί το fan των 12V. Στη φώτο φαίνεται ανάποδα (το μέρος που πατάει στο γραφείο, θα είναι πάνω). Γι' αποφυγή ρευμάτων αέρα στο θάλαμο, ο ανεμιστήρας θα δουλεύει σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, αλλά μόνιμα. Πιθανώς να τον κάνω hardwire με ρεύμα και να ΜΗΝ ελέγχεται απ' το Arduino.

IMG_0241.jpg.cc49296b158e5c0c9688ee934c238ae5.jpg

• Like 2
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φιλος με rent-a-moto χρειαζεται 3d printer για να φτιαχνει δυσευρετα και πανακριβα απο εξωτερικο μικροανταλλακτικα πχ για γουρουνες sym που πλεον δεν υποστηριζονται απο αντιπροσωπεια και παιδευεται με εξωτερικο.
Του ειπανε την λυση με 3d printer, με ρωτησε τι και ποσο, του ειπα πως εχω δει κατα καιρους προσφορες 150-200 ευρω (συνηθως απο κινεζομαγαζα με Ευρωπαικη αποθηκη), αλλα δεν γνωριζω το αντικειμενο.
Φανταζομαι, οπως πολλα μαστορεματα, οτι θελει χρονο, υπομονη, ισως και μερακι.
Με τι μηχανακι προτεινετε να ξεκινησει?

Η χρηση του θα ειναι περιστασιακη.

(ρωταω και στο ετερο θεμα με τους RESIN).

Θα του πω να δει και βιντεακια στο youtube για να εχει μια ιδεα πριν μπλεξει.
Αν τελικα δεν θελησει να μπλεξει, που μπορει να απευθυνθει για να του φτιαξουν τα σχεδια που θελει κατα καιρους?

Επεξ/σία από nek4d
Δημοσ.
19 ώρες πριν, nek4d είπε

Φιλος με rent-a-moto χρειαζεται 3d printer για να φτιαχνει δυσευρετα και πανακριβα απο εξωτερικο μικροανταλλακτικα πχ για γουρουνες sym που πλεον δεν υποστηριζονται απο αντιπροσωπεια και παιδευεται με εξωτερικο.
Του ειπανε την λυση με 3d printer, με ρωτησε τι και ποσο, του ειπα πως εχω δει κατα καιρους προσφορες 150-200 ευρω (συνηθως απο κινεζομαγαζα με Ευρωπαικη αποθηκη), αλλα δεν γνωριζω το αντικειμενο.
Φανταζομαι, οπως πολλα μαστορεματα, οτι θελει χρονο, υπομονη, ισως και μερακι.
Με τι μηχανακι προτεινετε να ξεκινησει?

Η χρηση του θα ειναι περιστασιακη.

(ρωταω και στο ετερο θεμα με τους RESIN).

Θα του πω να δει και βιντεακια στο youtube για να εχει μια ιδεα πριν μπλεξει.
Αν τελικα δεν θελησει να μπλεξει, που μπορει να απευθυνθει για να του φτιαξουν τα σχεδια που θελει κατα καιρους?

Ender 3 v2 - 270 ευρώ. Εκεί καλύτερα να κινηθεί.

Οι Resin είναι ποιο μπελαλίδικοι (ζουμιά, curing και πολύ καθάρισμα) αλλά έχουν καλύτερη λεπτομέρεια.

Αν πάει σε κάποιον έξω να το φτιάξει, υποθέτω ότι θα παραγγείλει 1 τεμάχιο. Ο κάτοχος του 3d printer όμως πρέπει να το αντιγράψει πρώτα, και εάν είναι κάτι πολύπλοκο μπορεί να μην έχει καλά αποτελέσματα και να κοστίσει στο τέλος παραπάνω από ότι να το αγόραζε. Αν θέλει πολλά τεμάχια έρχεται ποιο οικονομικά.

Πρότασή μου, μιας και το θέμα του φίλου σου είναι η εξοικονόμηση χρημάτων από τα ανταλλακτικά, να πάρει έναν 3d printer για να κάνει απλές δημιουργίες - αντιγραφές και τα ποιο σύνθετα να συνεχίσει να τα αγοράζει.

Επίσης μπορεί να θέλει να κοιτάξει περισσότερο προς το ABS σαν υλικό ή και αν στοχεύει ψηλότερα σε Nylon αν και αυτό είναι πολύ δύσκολο για έναν αρχάριο.

Ελπίζω να βοήθησα, καλή αρχή !

:)

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...