Προς το περιεχόμενο
Μήνυμα προστέθηκε από Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μετά από κάποιες δοκιμές σε λογισμικό κ σε αλλαγές τα βύσματα στους άξονες για να δω αν έχει καεί κάτι από την μητρική έχω τα εξής θέματα. Το καλώδιο του X άξονα σε όποιο μοτέρ συνδέεται κ του δίνω εντολή από το μενού να κουνηθεί, πάει να το κουνήσει κ σταματάει, αυτό δημιουργεί πρόβλημα κ βγάζει σφάλμα στο Autohome. Επίσης όταν ανοίγουμε τον εκτυπωτή δεν δούλευε συνέχεια ο ανεμιστήρας της μητρικής? Τώρα δεν δουλεύει...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, lazlos είπε

Καλησπερα 

Εχω τον Anet A8 με firmware Merlin 1.1.9 και ειχα τον εκτυπωτη δυστηχως 1 χρονο χωρις χρηση στο υπογειο.

Εχω ξεχασει τα παντα..... και βημα βημα βλεπω ξανα βιντεακια στο youtube για αρχαριους.

Το προβλημα μου ειναι οτι παω να κανω bed leveling και οταν παταω start παει στο κεντρο και πιεζει με πολυ μεγαλη δυναμη το Bed. παταω να ακυρωσω και ξαναπαταω να κανει Home θεση την οποια θεση αυτο παλι την οριζει στο κεντρο και ασκει παλυ πολυ μεγαλη δυναμη.

Πως ρε παιδια κανει reset την θεση??

Ειχα και το μαμα sensor για autoleveling αλλα καποιος εδω με ειχε πει περσι να τον αφαιρεσω οπως και το εκανα.

Πολυ αργα πλεον.... εσπασε η μυτη😔. Ξανα στο υπογειο? ή μπορω να βρω μυτη εδω στην ελλαδα?

Επεξ/σία από lazlos
Δημοσ.
50 λεπτά πριν, lazlos είπε

Πολυ αργα πλεον.... εσπασε η μυτη😔. Ξανα στο υπογειο? ή μπορω να βρω μυτη εδω στην ελλαδα?

Εννοείτε απο εδώ στην Ελλάδα.. κλασικά απο grobotronics ή cableworks. 

Προφανώς αν έβγαλες το probe για το Z, έπρεπε να βάλεις τον διακόπτη. Τον έχεις βάλει? Πως θα ξέρει ο εκτυπωτής πόσο θα κατεβάσει την μύτη? πρέπει να έχει κάτι να του πει ότι έφτασε στο όριο. Πριν ήταν το probe, αλλά βγάζοντάς το πρέπει να αντικατασταθεί με έναν διακόπτη.

1 ώρα πριν, mpampis81 είπε

Μετά από κάποιες δοκιμές σε λογισμικό κ σε αλλαγές τα βύσματα στους άξονες για να δω αν έχει καεί κάτι από την μητρική έχω τα εξής θέματα. Το καλώδιο του X άξονα σε όποιο μοτέρ συνδέεται κ του δίνω εντολή από το μενού να κουνηθεί, πάει να το κουνήσει κ σταματάει, αυτό δημιουργεί πρόβλημα κ βγάζει σφάλμα στο Autohome. Επίσης όταν ανοίγουμε τον εκτυπωτή δεν δούλευε συνέχεια ο ανεμιστήρας της μητρικής? Τώρα δεν δουλεύει...

Ετσι όπως το περιγράφεις (μας έχεις μπερδέψει λίγο είναι η αλήθεια) εμένα μου ακούγετε οτι το endstop του X δεν δουλεύει σωστά. Είτε έχει κολήσει είτε έχει κουνηθεί το βύσμα. 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο software σαν το pronterface για να δώσεις ενολές στον εκτυπωτη (δεν έχω ιδέα αν γίνετε στον ender...) ???? 

Αν ναι, δοκίμασε με την Μ119 να δεις το βγάζει για τα endstops και παίζε με τους διακόπτες (δηλαδή κράτα πατημένο τον κάθε διακόπτη και ρίχνε την Μ119 να δες αν αλλάζει state)....

• Like 1
Δημοσ.

Δεν έχει πρόβλημα το endstop του Χ, το καλώδιο που δίνει εντολή στον Χ άξονα έχει. Θα δοκιμάσω το pronterface, γίνεται με το λογισμικό που έχω, δεν νομίζω να έχω διαφορά. Μ119 εντολή εννοείς; Όταν συνδέω το καλώδιο που έχει πρόβλημα σε άλλο μοτέρ, άλλου άξονα τότε δεν μετακινείται, οπότε από την μητρική κάτι τα έπαιξε...

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, mpampis81 είπε

Δεν έχει πρόβλημα το endstop του Χ, το καλώδιο που δίνει εντολή στον Χ άξονα έχει. Θα δοκιμάσω το pronterface, γίνεται με το λογισμικό που έχω, δεν νομίζω να έχω διαφορά. Μ119 εντολή εννοείς; Όταν συνδέω το καλώδιο που έχει πρόβλημα σε άλλο μοτέρ, άλλου άξονα τότε δεν μετακινείται, οπότε από την μητρική κάτι τα έπαιξε...

Οταν κάνεις home απο ότι θυμάμαι, κινείτε πρώτα ο X άξονας, μετά ο Y άξονας και τέλος o Ζ. 

Αν υποθέσουμε ότι το enstop του X είναι κολημένο. Πάει να κάνει home τον X, κουνάει λίγο το μοτέρ (δεν έχει σημασία ποιο μοτέρ του έχεις βάλει, αυτός θεωρεί οτι κουνάει το Χ), βλέπει οτι η κατάσταση του X endstop δεν άλλαξε, και χτυπάει error. 

Αν κουνήσεις τα μοτέρ, απο το μενού (δεν ξέρω και πάλι αν μπορεί να το κάνει αυτό ο ender) κουνιούνται? όχι homing, να τα κουνήσεις απο το μενού (motion ή όπως αλλιώς το λέει)....

Πιθανότατα το πρόβλημα είναι στην μητρική, μιας και μπαινόβγαζες καλώδια και τα σύνδεες κιόλας ανάποδα, αλλά ας αποκλείσουμε πρώτα κάποιο προβληματικό διακόπτη ή/και καλώδιο.... 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nkarama είπε

Εννοείτε απο εδώ στην Ελλάδα.. κλασικά απο grobotronics ή cableworks. 

Προφανώς αν έβγαλες το probe για το Z, έπρεπε να βάλεις τον διακόπτη. Τον έχεις βάλει? Πως θα ξέρει ο εκτυπωτής πόσο θα κατεβάσει την μύτη? πρέπει να έχει κάτι να του πει ότι έφτασε στο όριο. Πριν ήταν το probe, αλλά βγάζοντάς το πρέπει να αντικατασταθεί με έναν διακόπτη.

ειχα τις ρυθμισεις απο την προηγουμενη φορα μεχρι που να κατεβει η μυτη αλλα δεν κρατησε τα στοιχεια οπως τα ειχα. 

Εβαλα το διακοπτακι αλλα οπως ειδα ηταν πολυ αργα. 

Θα βαλω αλλη μυτη και θα τοποθετησω το sensor αλλα δεν θυμαμαι πως το ενεργοποιω ξανα απο το Marlin καθως μου ειχαν προτεινει να το αφαιρεσω και να το βγαλω απο το μενου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βγάζω εντελώς το Χ endstop αλλά κ πάλι δεν δουλεύει ο Χ άξονας. Δεν θα έπρεπε να δουλεύει? Αν ναι άρα το endstop δεν φταίει. Θα δοκιμάσω να ελέγξω, κουνήσω τα καλώδια στην μητρική. Μπορώ με κάποιο τρόπο να δω αν στέλνει ρεύμα η μητρική στο Χ καλώδιο? Εκτός από το να το συνδέσω σε άλλο μοτέρ? Γιατί το κάνω κ τότε δεν δουλεύει το συγκεκριμένο μοτέρ που φυσώνω..Μέσα από το μενού όταν πατάω να μετακινήσει τον Χ άξονα βγάζει σφάλμα..

Είχε βγει εντελώς ένα pin από το καλώδιο του Χ, ενώ είναι κ κολλημένο!!! Επανέρχομαι, ελπίζω να ήταν αυτό το θέμα.

Επεξ/σία από mpampis81
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, lazlos είπε

Εβαλα το διακοπτακι αλλα οπως ειδα ηταν πολυ αργα. 

Κάνε καλύτερα ότι δοκιμές μπορείς χωρίς την μύτη να βεβαιωθείς ότι σταματάει και δεν χτυπάει στο bed...

Πήγαινε ψηλά την κεφαλή και πες του να κάνει home. Ετσι θα σου δώσει πολύ περιθώριο μέχρι να χτυπήσει η κεφαλή το κρεβάτι. Πάτα τον Ζ διακόπτη με το χέρι και αν δεν σταματάει κλείσε το ρεύμα. Αν δεν σταματάει πρέπε να δεις τις ρυθμίσες του Marlin, δυστηχώς δεν τις θυμάμαι...

18 λεπτά πριν, mpampis81 είπε

Βγάζω εντελώς το Χ endstop αλλά κ πάλι δεν δουλεύει ο Χ άξονας. Δεν θα έπρεπε να δουλεύει? Αν ναι άρα το endstop δεν φταίει. Θα δοκιμάσω να ελέγξω, κουνήσω τα καλώδια στην μητρική. Μπορώ με κάποιο τρόπο να δω αν στέλνει ρεύμα η μητρική στο Χ καλώδιο? Εκτός από το να το συνδέσω σε άλλο μοτέρ? Γιατί το κάνω κ τότε δεν δουλεύει το συγκεκριμένο μοτέρ που φυσώνω..Μέσα από το μενού όταν πατάω να μετακινήσει τον Χ άξονα βγάζει σφάλμα..

πάλι μας μπερδεύεις... 

19 λεπτά πριν, mpampis81 είπε

Μπορώ με κάποιο τρόπο να δω αν στέλνει ρεύμα η μητρική στο Χ καλώδιο?

Ποιό καλώδιο Χ ? Αυτό στο μοτέρ ή αυτό του Endstop?  Αν εννοείς του μοτέρ, συνδέεις ένα καλώδιο απο άλλο moter. Προσωρινά για να το δοκιμάσεις. Αν εννοείς το endstop καλώδιο, τότε μπορείς να μετρήσεις την μια απο τις 2 επαφές. ΠΙΘΑΝΑ θα σου δίνει κάτι, μπορεί όμως και να μην δίνει.

Δες με την M119, μην παιδεύεσε άδικα... 

22 λεπτά πριν, mpampis81 είπε

Μέσα από το μενού όταν πατάω να μετακινήσει τον Χ άξονα βγάζει σφάλμα..

Με τους άλλους άξονες?  

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν δουλεύουν όλοι οι άξονες κανονικά! Όταν πάει να κάνει Homing xτυπάει κάτω με την μύτη. Δεν ακούγεται κανένας ανεμιστήρας πλέον, έγινε αθόρυβος!! Είτε με βγαλμένο το endstop είτε συνδεδεμένο με το χέρι όταν το πατάω δεν σταματάει. Το ίδιο μου κάνει κ όταν κουνάω την μύτη του Bl touch για να σταματήσει, συνεχίζει να κατεβαίνει...

Συνεχίζω δοκιμές να δω τι μπορεί να φταίει...

Όταν έλεγα για καλώδιο εννοούσα αυτό που κουμπώνει πάνω στο μοτέρ-Έφταιγε τελικά το pin..

Βλέπω βιντεάκια μήπως βρω τι φταίει σαν αυτό https://www.youtube.com/watch?v=9USb_Drcz7g

αλλά δεν μου κάνει όπως αυτό το Bl touch στο 0,54

Μου είναι μόνιμα κόκκινο, δεν μου ανάβει μπλε λαμπάκι...

Επεξ/σία από mpampis81
Δημοσ.
1 ώρα πριν, mpampis81 είπε

Λοιπόν δουλεύουν όλοι οι άξονες κανονικά! Όταν πάει να κάνει Homing xτυπάει κάτω με την μύτη. Δεν ακούγεται κανένας ανεμιστήρας πλέον, έγινε αθόρυβος!! Είτε με βγαλμένο το endstop είτε συνδεδεμένο με το χέρι όταν το πατάω δεν σταματάει. Το ίδιο μου κάνει κ όταν κουνάω την μύτη του Bl touch για να σταματήσει, συνεχίζει να κατεβαίνει...

Συνεχίζω δοκιμές να δω τι μπορεί να φταίει...

Όταν έλεγα για καλώδιο εννοούσα αυτό που κουμπώνει πάνω στο μοτέρ-Έφταιγε τελικά το pin..

Βλέπω βιντεάκια μήπως βρω τι φταίει σαν αυτό https://www.youtube.com/watch?v=9USb_Drcz7g

αλλά δεν μου κάνει όπως αυτό το Bl touch στο 0,54

Μου είναι μόνιμα κόκκινο, δεν μου ανάβει μπλε λαμπάκι...

απλά το ποιο πιθανό να το έχεις συνδεσσει λάθος...αλλά και σωστά να το έχεις ,στο μαρλιν πρέπει να πας να του πεις αν έχεις βάλει bltouch και μετα αφου κανεις επανεκκινηση να δεις αν δουλευει.... 

πήγαινε στο φάκελο config στη γραμμη 892 να δεις  define bl touch εχει μπροστα 2 καθετους η τιποτα ???αν εχει 2 καθετους τις σβηνεις για να ενεργοποιηθει.....πρεπει να διαβαζουμε και λιγο πριν κανουμε τοποθετησεις γιατι μπορει να κανουμε μεγαλυτερες ζημιες....η αντιγραφη ειναι ευκολη

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, kostasbm είπε

απλά το ποιο πιθανό να το έχεις συνδεσσει λάθος...αλλά και σωστά να το έχεις ,στο μαρλιν πρέπει να πας να του πεις αν έχεις βάλει bltouch και μετα αφου κανεις επανεκκινηση να δεις αν δουλευει.... 

πήγαινε στο φάκελο config στη γραμμη 892 να δεις  define bl touch εχει μπροστα 2 καθετους η τιποτα ???αν εχει 2 καθετους τις σβηνεις για να ενεργοποιηθει.....πρεπει να διαβαζουμε και λιγο πριν κανουμε τοποθετησεις γιατι μπορει να κανουμε μεγαλυτερες ζημιες....η αντιγραφη ειναι ευκολη

Ο φάκελος Config που είναι? Μέσα στο bin αρχείο? Το ψάχνω αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη κ για αυτό ζητάω βοήθεια.

• Moderators
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, mpampis81 είπε

Ο φάκελος Config που είναι? Μέσα στο bin αρχείο? Το ψάχνω αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη κ για αυτό ζητάω βοήθεια.

https://marlinfw.org/

κατεβαζεις το μαρλιν απο εδω οταν το κανεις unzip , εχει μεσα ενα φακελο marlin , εκει μεσα εχει 2 αρχεια που σε ενδιαφερουν , Configuration.h και Configuration_adv.h

οτι αλλαγες ειναι να κανεις γινονται σε αυτα τα 2

για τα βασικα setting βρες και κατεβασε απο εδω https://github.com/MarlinFirmware/Configurations/tree/release-2.0.9.3/config/examples/Creality

το config για τον εκτυπωτη σου για να μην σεταρεις ολα απο την αρχη , αν και καλο ειναι να ψακτεις λιγακι για να καταλαβεις τι κανει το καθε τι εκει μεσα και πως δουλευεις το config , απο εκει και περα θα πρεπει να σεταρεις της ρυθμισεις για το bltouch

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πολύ μπέρδεμα...Άλλο το αρχείο bin και άλλο αυτό που μου περιγράφεις? Ψάχνω να βγάλω άκρη ποιο να περάσω και που..Αφού υποτίθεται το λογισμικό που δοκιμάζω είναι για Bl touch γιατί πρέπει να τροποποιήσω το config που μου λες 🤔

Σε ποια γραμμή να ρυθμίσω το Bl touch?

Επεξ/σία από mpampis81
  • Moderators
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, mpampis81 είπε

Πολύ μπέρδεμα...Άλλο το αρχείο bin και άλλο αυτό που μου περιγράφεις? Ψάχνω να βγάλω άκρη ποιο να περάσω και που..Αφού υποτίθεται το λογισμικό που δοκιμάζω είναι για Bl touch γιατί πρέπει να τροποποιήσω το config που μου λες 🤔

Σε ποια γραμμή να ρυθμίσω το Bl touch?

Μην βαριεσται και τα θελετε ολα ετοιμα

Ξεκινα βλεποντας video στο youtube Πως να σεταρεις μαρλιν και μερα ερχεσαι εδω με αποριες οταν καταλαβεις πως δουλευει , και αν εχεις θεμα στο compile οταν τοτε ρωτας, καθε εκτυπωτης ειναι διαφορετικος ειδικα με οσα mod κανουμε σε αυτους

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...