Προς το περιεχόμενο
Μήνυμα προστέθηκε από Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Dimitris, με ποιόν εκτυπωτή έχεις το συγκεκριμένο αποτέλεσμα?

Εγώ με τον Creality, φοβάμαι να πάω πάνω από 260 C, καθώς το bowden-teflon μου καταλήγει πολύ κοντά στην μύτη με το μαμά throat. Κίνδυνος με την παρατεταμένη χρήση να παραμορφωθεί - λιώσει.

βέβαια αγόρασα σωθικά της Micro-swiss αλλά φοβάμαι, εφόσον παίρνω ωραίες εκτυπώσεις με PETG, να ασχοληθώ με τόσο υψηλές θερμοκρασίες και "εξωτικά" υλικά

• Απαντ. 7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για ABS, θες all metal.

Επίσης θέλει enclosure για καλό layer bonding.

Παντού τυπωνεται με καλό matte finish αλλά δεν βγαίνουν όσο σωστά μπορούν τα αντικείμενα. Εάν τα θέλεις για πρακτική εφαρμογή και τα τυπώσεις σε 230 θα μπορείς να τα σπάσεις παραλλήλως των layers με το χέρι.

Αλλά δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να τυπώνεις ABS πλέον.

Έχουμε ASA, HT PLA ακόμα και τα νέα biocompounds τύπου Green-TEC , DURA που είναι πολύ καλά και τυπώνονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (οκ, το ASA έχει κακό layer bonding).

Επεξ/σία από jousis
Δημοσ.

Παλικάρια μιας και το "έχετε" και επειδή δεν έχω το χρόνο(!) να ασχοληθώ όσο και αν το θέλω, έχω μια απορία.
Θέλω να πάρω μια θήκη για το RPi2 αλλά σκεφτόμουν τι ώραια να τύπωνα μια...(Αν είχα 3D printer!)
Εδώ όμως μπαίνει ο παράγωντας κόστους. Στην αγορά κυκλοφορούν θήκες κυριώς απο 4€ εως 8€.
Το κόστος μιας τυπωμένης απο εναν απλό χρήστη πόσο ανέρχεται? Καταλαβαίνω οτι μπάινουν στην εξίσωση τι τύπος filament (ολες ABS αναφέρουν), τι infill ( αυτό το κρίνει ο γνώστης..) , και αν μπορεί να υπολογιστεί η κατανάλωση(?).
Αν θεωρήσουμε οτι έιχα εκτυπωτή ή καποιός θα ήθελε να κάνει μια μικρή απόσβεση θα σύμφερε η εκτύπωση μιας τέτοιας θήκης?
Προσωπικά λογο DIY enthusiast θα το έκανα αλλά επειδή καμια φορά αξίζει να μπεί κανείς στην λογική και του κόστους γιαυτό ρωτάω.

Ευχαριστώ!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παλικάρια μιας και το "έχετε" και επειδή δεν έχω το χρόνο(!) να ασχοληθώ όσο και αν το θέλω, έχω μια απορία.

Θέλω να πάρω μια θήκη για το RPi2 αλλά σκεφτόμουν τι ώραια να τύπωνα μια...(Αν είχα 3D printer!)

Εδώ όμως μπαίνει ο παράγωντας κόστους. Στην αγορά κυκλοφορούν θήκες κυριώς απο 4€ εως 8€.

Το κόστος μιας τυπωμένης απο εναν απλό χρήστη πόσο ανέρχεται? Καταλαβαίνω οτι μπάινουν στην εξίσωση τι τύπος filament (ολες ABS αναφέρουν), τι infill ( αυτό το κρίνει ο γνώστης..) , και αν μπορεί να υπολογιστεί η κατανάλωση(?).

Αν θεωρήσουμε οτι έιχα εκτυπωτή ή καποιός θα ήθελε να κάνει μια μικρή απόσβεση θα σύμφερε η εκτύπωση μιας τέτοιας θήκης?

Προσωπικά λογο DIY enthusiast θα το έκανα αλλά επειδή καμια φορά αξίζει να μπεί κανείς στην λογική και του κόστους γιαυτό ρωτάω.

Ευχαριστώ!

Συμφερει σιγουρα δες ενα παραδειγμα.

Αν εχει το κιλο περιπου 20-25ευρω

Για μια τυχαια που βρηκα αυτην εδω θες περιπου 20 μετρα abs.Το κιλο εχει περιπου 350μετρα.

Στο slicer που εκανα ενα προχειρο slice θελει περιπου 4-6 ωρες οποτε υπολογισε και 200Wh την ωρα θελεις περιπου 1,2KWh για ολο.

Τωρα το filament θα σου κοστισει περιπου (20/350)*25=1.4Ευρω προσθεσε και το 40λεπτα του ευρω για ρευμα περιπου (δεν ξερω ποσο κοστιζει ακριβως η KWh) 1.8ευρω συνολο(στην χειροτερη περιπτωση και με pla πιο λιγα λογο χαμηλοτερης θερμοκρασιας).Το θεμα ειναι ποσα θα τυπωσεις για να κανεις αποσβεση και τον 3d printer.

Τωρα οπως ειπες κι εσυ αλλο ειναι να το φτιαχνεις εσυ κι αλλο να το αγοραζεις,οπως επισης κι οτι μπορει να τυπωσεις οτι σκεφτεις... 

Επεξ/σία από thanospr
  • Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Για μια τυχαια που βρηκα αυτην εδω θες περιπου 20 μετρα abs.Το κιλο εχει περιπου 350μετρα.

Στο slicer που εκανα ενα προχειρο slice θελει περιπου 4-6 ωρες οποτε υπολογισε και 200Wh την ωρα θελεις περιπου 1,2KWh για ολο.

Τωρα το filament θα σου κοστισει περιπου (20/350)*25=1.4Ευρω προσθεσε και το 40λεπτα του ευρω για ρευμα περιπου (δεν ξερω ποσο κοστιζει ακριβως η KWh) 1.8ευρω συνολο(στην χειροτερη περιπτωση και με pla πιο λιγα λογο χαμηλοτερης θερμοκρασιας).Το θεμα ειναι ποσα θα τυπωσεις για να κανεις αποσβεση και τον 3d printer.

Τωρα οπως ειπες κι εσυ αλλο ειναι να το φτιαχνεις εσυ κι αλλο να το αγοραζεις,οπως επισης κι οτι μπορει να τυπωσεις οτι σκεφτεις...

Καλά τα λες αλλά για να κάνεις απόσβεση δεν θα τα δίνεις κόστος, θα πρέπει να τα δίνεις κοντά στα 4 ευρώ, αν υπολογίσεις και η φθορές του εκτυπωτή αλλά και την πιθανή αποτυχία της εκτύπωσης ακόμα πιο πάνω

Σε κόστος εφόσον υπάρχει έτοιμο στο εμπόριο (ειδικά αν βάλουμε στο παιχνίδι και την αγορά από Κίνα) πάντα θα είσαι πιο ακριβός από το έτοιμο

Αν θέλεις να δουλέψεις τον 3dprinter, θα πρέπει να βρεις κάτι που να μην υπάρχει στην αγορά (η και να υπάρχει να είναι δύσκολο/ακριβό να βρεθεί)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλά τα λες αλλά για να κάνεις απόσβεση δεν θα τα δίνεις κόστος, θα πρέπει να τα δίνεις κοντά στα 4 ευρώ, αν υπολογίσεις και η φθορές του εκτυπωτή αλλά και την πιθανή αποτυχία της εκτύπωσης ακόμα πιο πάνω

Σε κόστος εφόσον υπάρχει έτοιμο στο εμπόριο (ειδικά αν βάλουμε στο παιχνίδι και την αγορά από Κίνα) πάντα θα είσαι πιο ακριβός από το έτοιμο

Αν θέλεις να δουλέψεις τον 3dprinter, θα πρέπει να βρεις κάτι που να μην υπάρχει στην αγορά (η και να υπάρχει να είναι δύσκολο/ακριβό να βρεθεί)

Οκ.Εγω καταλαβα για προσωπικη χρηση αφου το παιδι ειπε αυτο

Ευχαριστώ!

.Το να τα πουλαει ειναι αλλη ιστορια

Επεξ/σία από thanospr
  • Moderators
Δημοσ.

Οκ.Εγω καταλαβα για προσωπικη χρηση αφου το παιδι ειπε αυτο

.Το να τα πουλαει ειναι αλλη ιστορια

Επειδη εβγαλες τιμες καταλαβα οτι θελει να πουλαει για να κανει αποσβεση δικο μου λαθος

Αλλα εφοσον μιλαει για αποσβεση σημαινει αναγκαστηκα οτι θα πουλησει κατι αλλιως οτι φτιαχνει για προσωπικη χρηση δεν νομιζω να μετρανε για αποσβεση , ισως τον βοηθησει να κερδισει χρηματα γλυτονοντας καποιο ανταλακτικο απο καποια συσκευη (πχ εγω στο αμαξι που εχω εκτυπωσα τα γατζακια για της ασφαλειες που ακομα και σε μαντρα μου ζητουσαν ενα 50αρικο)

Δημοσ.

Επειδη εβγαλες τιμες καταλαβα οτι θελει να πουλαει για να κανει αποσβεση δικο μου λαθος

Αλλα εφοσον μιλαει για αποσβεση σημαινει αναγκαστηκα οτι θα πουλησει κατι αλλιως οτι φτιαχνει για προσωπικη χρηση δεν νομιζω να μετρανε για αποσβεση , ισως τον βοηθησει να κερδισει χρηματα γλυτονοντας καποιο ανταλακτικο απο καποια συσκευη (πχ εγω στο αμαξι που εχω εκτυπωσα τα γατζακια για της ασφαλειες που ακομα και σε μαντρα μου ζητουσαν ενα 50αρικο)

Οχι δεν μιλάω για να κάνω απόσβεση.Ούτε έχω ούτε θα έχω(στο άμεσο μέλλον) Αν είχα δεν θα το είχα για εμπορικούς λόγους.

Πιο πολύ μελέτη κόστους δημιουργίας έναντι αγοράς έτοιμου.

Συν οτι προτιμώ να πω σε οποιόν θέλει/εχει όρεξη τύπωσέ μου το τάδε κοστολόγησέ το και φτιάχτω και σου δίνω τόσα (εκεί πάει η απόσβεση, που οκ δεν είναι άμεση αλλα κάτι είναι) παρά να πάω να το αγοράσω.

Και στο παράπάνω προστίθεται και το ότι παραμετροποιώ και το όποιο σχέδιο επιλέξω.

Άρα το fun factor ανεβαίνει!

Αλλα βλέποντας με τους παραπάνω υπολογισμούς συμφέρει τελικά.

Συμφέρει οικονομικά, ψυχολογικά και βγάζεις και τα έξοδα.

Με καλύψατε,

Ευχαριστώ!

Υγ.Οποίος θέλει να ασχοληθεί και να με κάνει χαρούμενο μου λέει!!!! 

• Moderators
Δημοσ.

Να σε ρωτησω κατι για τον εκτυπωτη αν μπορεις να μου πεις.Τα x y axis με τι drivers τα τρεχεις και σε ποσο ρευμα?

Αν ρωτάς εμένα δεν έχω πειράξει ρεύμα μιας και ακόμα είμαι με τη μαμά μητρική του anet, όταν με το καλό έρθουν καινούργια μητρική και stepper drivers τότε θα παίξει ψάξιμο

Δημοσ.

Οι παραπάνω υπολογισμοί ισχύουν με δεδομένη την επιτυχημένη εκτύπωση σε μαζική παραγωγή με φτηνό filament (η τελική αντοχή δεν πλησιάζει αυτήν του injection molded με τίποτα αλλά για πολλές χρήσεις είναι ΟΚ).

Για ρώτα πόσες εκτυπώσεις πετάγονται γιατί δεν βγήκε το 1ο layer καλά, γιατί πήρε υγρασία το filament και άφησε κενά στα τοιχώματα, γιατί άλλαξε ο καιρός και θέλει άλλες θερμοκρασίες (αν δεν έχεις enclosure), γιατί ξέχασες ρυθμίσεις απο άλλο PLA (που τυπώνεται πιο ψηλά), γιατί κάτι σκάλωσε στον stepper driver και πήδηξε ένα layer, γιατί είναι corrupted η SD και διαβάζει σκουπίδια, γιατί γιατί ...

Προς το παρόν, ο οικονομικός/ερασιτεχνικός FDM εκτυπωτής είναι ένα μαγικό gadget που σου επιτρέπει να πιάσεις στα χέρια σου αυτό που σχεδίασες πριν 20 λεπτά στο πρόγραμμα cad σου.

Συν άλλα 200 άχρηστα μπιχλιμπίδια απο το thingiverse.  :-D

Εκτός κι αν στήσεις γραμμή παραγωγής με 5-6 original prusa i3 που τυπώνουν συνεχώς με ίδιο φρέσκο filament το ίδιο gcode.

• Like 1
Δημοσ.

Οχι δεν μιλάω για να κάνω απόσβεση.Ούτε έχω ούτε θα έχω(στο άμεσο μέλλον) Αν είχα δεν θα το είχα για εμπορικούς λόγους.

Πιο πολύ μελέτη κόστους δημιουργίας έναντι αγοράς έτοιμου.

Συν οτι προτιμώ να πω σε οποιόν θέλει/εχει όρεξη τύπωσέ μου το τάδε κοστολόγησέ το και φτιάχτω και σου δίνω τόσα (εκεί πάει η απόσβεση, που οκ δεν είναι άμεση αλλα κάτι είναι) παρά να πάω να το αγοράσω.

Και στο παράπάνω προστίθεται και το ότι παραμετροποιώ και το όποιο σχέδιο επιλέξω.

Άρα το fun factor ανεβαίνει!

Με καλύψατε,

Ευχαριστώ!

Υγ.Οποίος θέλει να ασχοληθεί και να με κάνει χαρούμενο μου λέει!!!! 

ψυχολογικά θα σου σπάσει λίγο τα νεύρα, καθώς δεν είναι easy-going σε αυτή την φάση το πράγμα

εξηγούμε :

για να έχεις επιτυχημένο print χρειάζεσαι :

• Σωστό μοντέλο , χωρίς errors
  • Σωστά καλιμπραρισμένο μηχάνημα
  • Σωστές ρυθμίσεις per υλικό καθώς και μοντέλο εκτύπωσης
  • Σωστό orientation / supports κατά την εκτύπωση

H πιθανότητα αν fail-άρει κάτι απο τα παραπάνω είναι μεγάλες, καθώς και πολλές φορές δύσκολο να εντοπίσεις τι μπορεί να φταίει (μπορεί μόνο 1 απο τα παραπάνω μπορεί και περισσότερα)

άρα το 3d printing σε αυτή την φάση, δεν είναι έτοιμο για οικιακή χρήση και plug and play.

Είναι η χαρά του dyi,και της προσωπικής διασκέδασης,  αλλά καμία σχέση με easy to use και trouble free.

παλεύω για να καταλάβεις 1,5 μήνα να βρώ γιατί έχω banding στον Ζ άξονα, έχω κάψει μια μητρική και αλλάξει τα μισά parts και ακόμα δεν έχω βγάλει άκρη :D

άρα εγώ σίγουρα δεν έχω βγάλει τα λεφτά του, και έχω ρίξει και αρκετά παραπάνω :P

φρίκη, αλλά έχει την πλάκα του!

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για μια τυχαια που βρηκα αυτην εδω θες περιπου 20 μετρα abs.Το κιλο εχει περιπου 350μετρα.

Κάτι τέτοια γράφετε και μετά έρχεται ο άλλος α, θα μου τυπώσεις αυτό το πράγμα και του λες θέλω 20Ε και σου λέει αφού το κόστος σου είναι 4Ε, γιατι μου ζητάς τόσο; 

Το θέμα είναι οτι πέρα απο τις αποτυχημένες εκτυπωσεις και τη φθορά του εκτυπωτή, για να τυπώσεις 3d θελεις ΑΠΕΙΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΡΟΝΟ, καί σε κάθε εκτύπωση ξεχωριστά, αλλά και κυρίως εξ' αρχής για να σετάρεις σωστά ένα λειτουργικό εκτυπωτή και να εκπαιδευτείς για το πως θα πετύχεις την εκτύπωση. 

Γιατί κυκλοφορεί μια εντύπωση γενικά στην ελληνική αγορά οτι το expertise και η προσωπική δουλειά δεν είναι κάτι που κοστολογείται, αλλά όλα βγαίνουν απο μια εξίσωση μετρα νήμα+κιλοβατώρες.

Όχι ρε φίλε, και οι ώρες που πρέπει να ασχοληθώ με αυτή την ιστορία που λέγεται 3d printing και δεν είμαι έξω για μπυρίτσα με τους φίλους μου κόστος είναι, και μάλιστα πολλαπλάσιο απο τα υλικά που θα καταναλώσω για να τυπώσω το μπρακέτο σου.  

Επεξ/σία από Errik
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάτι τέτοια γράφετε και μετά έρχεται ο άλλος α, θα μου τυπώσεις αυτό το πράγμα και του λες θέλω 20Ε και σου λέει αφού το κόστος σου είναι 4Ε, γιατι μου ζητάς τόσο;

Το θέμα είναι οτι πέρα απο τις αποτυχημένες εκτυπωσεις και τη φθορά του εκτυπωτή, για να τυπώσεις 3d θελεις ΑΠΕΙΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΡΟΝΟ, καί σε κάθε εκτύπωση ξεχωριστά, αλλά και κυρίως εξ' αρχής για να σετάρεις σωστά ένα λειτουργικό εκτυπωτή και να εκπαιδευτείς για το πως θα πετύχεις την εκτύπωση.

Γιατί κυκλοφορεί μια εντύπωση γενικά στην ελληνική αγορά οτι το expertise και η προσωπική δουλειά δεν είναι κάτι που κοστολογείται, αλλά όλα βγαίνουν απο μια εξίσωση μετρα νήμα+κιλοβατώρες.

Όχι ρε φίλε, και οι ώρες που πρέπει να ασχοληθώ με αυτή την ιστορία που λέγεται 3d printing και δεν είμαι έξω για μπυρίτσα με τους φίλους μου κόστος είναι, και μάλιστα πολλαπλάσιο απο τα υλικά που θα καταναλώσω για να τυπώσω το μπρακέτο σου.

Εγω αυτο δεν το γραψα για να του το τυπωσει καποιος αλλος αλλα μονος του.Ετσι πως το εγραψε στην αρχη καταλαβα οτι θελει ν ασχοληθει και ηθελε να ξερει αν συμφερει(δηλαδη αν θα του κοστισει λιγοτερα ευρω αν το τυπωσει απ το να το αγορασει).Προφανως κι αν το φτιαξει καποιος αλλος και πρεπει να φτιαξει και σχεδιο ειναι πολυ παραπανω ωρες και δεν θα τις ξοδεψει τζαμπα χωρις να τις πληρωθει Επεξ/σία από thanospr
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

...

Είναι η χαρά του dyi,και της προσωπικής διασκέδασης,  αλλά καμία σχέση με easy to use και trouble free.

παλεύω για να καταλάβεις 1,5 μήνα να βρώ γιατί έχω banding στον Ζ άξονα, έχω κάψει μια μητρική και αλλάξει τα μισά parts και ακόμα δεν έχω βγάλει άκρη :D

άρα εγώ σίγουρα δεν έχω βγάλει τα λεφτά του, και έχω ρίξει και αρκετά παραπάνω :P

φρίκη, αλλά έχει την πλάκα του!

Κρατάω αυτό και είμαι καλυμένος!!!

Εγω αυτο δεν το γραψα για να του το τυπωσει καποιος αλλος αλλα μονος του.Ετσι πως το εγραψε στην αρχη καταλαβα οτι θελει ν ασχοληθει και ηθελε να ξερει αν συμφερει(δηλαδη αν θα του κοστισει λιγοτερα ευρω αν το τυπωσει απ το να το αγορασει).Προφανως κι αν το φτιαξει καποιος αλλος και πρεπει να φτιαξει και σχεδιο ειναι πολυ παραπανω ωρες και δεν θα τις ξοδεψει τζαμπα χωρις να τις πληρωθει

Θα ηθελα να ασχοληθώ, ΑΝ θα είχα χρόνο να μπορέσω να τον στήσω και να παίξω μαζί του.Αλλα με 2 παιδια όπου το ένα βρέφος δεν υπάρχει χρόνος ουτε για μπύρα....

Για το κόστος ήταν πληροφοριακή η ερώτηση. Σαν κόστος κατασκευης απλα και μόνο. Χωρίς τα υπόλοιπα έξοδα.Είναι η ίδια κουβέντα που ανοίγει οταν συγκρίνουν τιμες κινήτου απο κίνα ή απο μαγαζί στην Ελλάδα και πάει λέγοντας...

Επεξ/σία από panosvlass

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...