Προς το περιεχόμενο
Μήνυμα προστέθηκε από Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Eχω τον εκτυπωτή άρτει συναρμολογηθέντα ,τον έβαλα στη μπρίζα της ΔΕΗ , έβαλα και το ωραίο μου fillament στον extruder και θέλω να εκτυπώσω ένα κομμάτι  ΧΨΖ.stl που βρήκα στο thingiverse .

Ποια είναι η διαδικασία (flow chart) προετοιμασίας - ρυθμίσεων όσον αφορά το  hardware και το software που πρέπει να κάνω για να εκτυπώσω ;

• Απαντ. 7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Eχω τον εκτυπωτή άρτει συναρμολογηθέντα ,τον έβαλα στη μπρίζα της ΔΕΗ , έβαλα και το ωραίο μου fillament στον extruder και θέλω να εκτυπώσω ένα κομμάτι  ΧΨΖ.stl που βρήκα στο thingiverse .

Ποια είναι η διαδικασία (flow chart) προετοιμασίας - ρυθμίσεων όσον αφορά το  hardware και το software που πρέπει να κάνω για να εκτυπώσω ;

Αυτό που ζητάς είναι πολύ μεγάλο θέμα και δύσκολο να γίνει.

Πολύ συνοπτικά:

Ξεκίνα με πολύ πολύ καλή ευθυγράμμιση εδράνου - bed leveling. Διάβασε και υλοποίησε τον αντίστοιχο οδηγό "Leveling της επιφάνειας εκτύπωσης(bed)" από εδώ https://www.3dexpert.gr/3dprinters-blog/tips?page=1.

Εν συνεχεία: εσυ έχεις ήδη κατεβάσει ένα έτοιμο μοντέλο. Επειδή ο εκτυπωτής σου τυπώνει σε στρώσεις (layers), χρειάζεσαι ένα πρόγραμμα που θα κόψει το μοντέλο σε στρώσεις, το slicer. Αφού το κόψει και φτιάξει ένα καινούριο αρχείο .gcode, το αντιγράφεις στην κάρτα sd του εκτυπωτή, και από το χειριστήριο του εκτυπωτή επιλέγεις την εκτύπωσή του.

Το πρόγραμμα slicer που αναλύει το παραπάνω λινκ ειναι το cura, οπότε διάβασε τον αντίστοιχο οδηγό. 

Στη συνέχεια πας στον οδηγό calibration.

Αυτά είναι τα αναγκαία για μια πρώτη εκτύπωση κουτουρού. Μετά έχεις να κάνεις ρυθμίσεις εκτυπωτή βάσει υλικού που τυπώνεις, ρυθμιση θερμοκρασιών, ρύθμιση ροής υλικού κ.ο.κ.

Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, χωρίς αγγλικά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Επεξ/σία από abdulah
Δημοσ.

η καρτα που συνοδευει τον εκτυπωτη εχει μεσα ενα προγραμματακι το repetier νομιζω ..εγκατεστησε το

στη καρτα επισης εχει 2 τρια μοντελακια για εκτυπωση....ξεκινα με ευθυγραμμηση τπου κρεβατιου με σβηστο το μηχανημα και πηγαινοντας τη μυτη στις 4 γωνιες και με μια κολα α4 μεταξυ μυτης και κρεβατιου ωστε να εχεις την αισθηση οτι λιγο γρατζουναει τη κολλα

αφου το κανεις μερικες φορες αναψε και εκτυπωσε ..μπορει να μη βγει τιποτα η να πανε ολα καλα....αν δεις οτι κατι στραβωνει απλα να εισαι ετοιμος να το σβησεις .....

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

λιγο που ειχα δοκιμασει μια το 1ο που βλεπεις εινια οτι οι εκτυπωσεις (πχ 0,2 με 0,3 μυτη και 0,2 με 0,4 μυτη) περνουν παραπανω χρονο , τωρα στην ποιοτητα εκτυπωσης δεν μπορω να πω οτι ειχα διαφορα , εστω κατι να δικαιολογει τον εξτρα χρονο

Οσο κατεβαινεις σε μεγεθος μυτης πρεπει να πεφτουν και οι ταχυτητες

Επεξ/σία από Inuyasha
Δημοσ.

εκτύπωσα ενα δοκίμιο...και η αλήθεια είναι οτι δεν βλέπω διαφορά απο την 0.4....εκτός απο τον χρόνο εκτυπωσης που μεγάλωσε.

Ξαναγυρνάω σε φρέσκο 0.4 nozzle

Δημοσ.

η καρτα που συνοδευει τον εκτυπωτη εχει μεσα ενα προγραμματακι το repetier νομιζω ..εγκατεστησε το

στη καρτα επισης εχει 2 τρια μοντελακια για εκτυπωση....ξεκινα με ευθυγραμμηση τπου κρεβατιου με σβηστο το μηχανημα και πηγαινοντας τη μυτη στις 4 γωνιες και με μια κολα α4 μεταξυ μυτης και κρεβατιου ωστε να εχεις την αισθηση οτι λιγο γρατζουναει τη κολλα

αφου το κανεις μερικες φορες αναψε και εκτυπωσε ..μπορει να μη βγει τιποτα η να πανε ολα καλα....αν δεις οτι κατι στραβωνει απλα να εισαι ετοιμος να το σβησεις .....

Ok , κάτι αρχιζω να καταλαβαίνω

Αυτό που ζητάς είναι πολύ μεγάλο θέμα και δύσκολο να γίνει.

Πολύ συνοπτικά:

Ξεκίνα με πολύ πολύ καλή ευθυγράμμιση εδράνου - bed leveling. Διάβασε και υλοποίησε τον αντίστοιχο οδηγό "Leveling της επιφάνειας εκτύπωσης(bed)" από εδώ https://www.3dexpert.gr/3dprinters-blog/tips?page=1.

Εν συνεχεία: εσυ έχεις ήδη κατεβάσει ένα έτοιμο μοντέλο. Επειδή ο εκτυπωτής σου τυπώνει σε στρώσεις (layers), χρειάζεσαι ένα πρόγραμμα που θα κόψει το μοντέλο σε στρώσεις, το slicer. Αφού το κόψει και φτιάξει ένα καινούριο αρχείο .gcode, το αντιγράφεις στην κάρτα sd του εκτυπωτή, και από το χειριστήριο του εκτυπωτή επιλέγεις την εκτύπωσή του.

Το πρόγραμμα slicer που αναλύει το παραπάνω λινκ ειναι το cura, οπότε διάβασε τον αντίστοιχο οδηγό. 

Στη συνέχεια πας στον οδηγό calibration.

Αυτά είναι τα αναγκαία για μια πρώτη εκτύπωση κουτουρού. Μετά έχεις να κάνεις ρυθμίσεις εκτυπωτή βάσει υλικού που τυπώνεις, ρυθμιση θερμοκρασιών, ρύθμιση ροής υλικού κ.ο.κ.

Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, χωρίς αγγλικά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Ευχαριστώ man ,κάτι τέτοιο ήθελα , έναν  μπούσουλα για το ξεκίνημα :-)

Όσον αφορά την αγγλική την κατέχω  , αλλά κάποιοι άλλοι όχι γι αυτό και ρώτησα για κάτι στα ελληνικά

Δημοσ.

εδω και μερικες μερες πειραματιζομαι με το layer height αλλα δεν εχω πολυκαταλαβει το τι κανει πρακτικα γιατι τουλαχιστον στις δικες μου εκτυπωσεις δεν υπαρχει αισθητη διαφορα, εκτυπωνω σε anet a8 me 0.4 nozzle και layer height μεταξυ 0.1 εως 0.2

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εδω και μερικες μερες πειραματιζομαι με το layer height αλλα δεν εχω πολυκαταλαβει το τι κανει πρακτικα γιατι τουλαχιστον στις δικες μου εκτυπωσεις δεν υπαρχει αισθητη διαφορα, εκτυπωνω σε anet a8 me 0.4 nozzle και layer height μεταξυ 0.1 εως 0.2

Το layer height ειν πόσες στρώσεις θα κάνει, όσο πιο πολλές (μικρότερο layer height) τόσο περισσότερο λεπτομέρεια κερδίζεις

Σκέψου ότι εκτυπώνεις μια πυραμίδα με ύψος 3 εκατοστά

σε 0,1 θα έχεις 300 layer

σε 0,2 θα έχεις 150 layer

Σε 0,3 θα έχεις 100 layer

Όπως καταλαβαίνεις στο 0,1θα κατεβαίνει ομαλά η κλίση ενώ στο 0,3 θα αρχισουν να φαίνονται σαν σκαλοπάτια

Πχ δες εδώ https://photos.app.goo.gl/CBZM2hEKwrcOCDRj2

Επεξ/σία από Inuyasha
Δημοσ.

το να βαζω layer height 0.15 ή 0.18 εχει νοημα? θελω να πω το υποστηριζει? εσυ σε τι layer height εκτυπωνεις για να εχεις κατι μεταξυ ικανοποιητικου χρονου και καλης λεπτομεριας?

Δημοσ.

το να βαζω layer height 0.15 ή 0.18 εχει νοημα? θελω να πω το υποστηριζει? εσυ σε τι layer height εκτυπωνεις για να εχεις κατι μεταξυ ικανοποιητικου χρονου και καλης λεπτομεριας?

καλό είναι να διαλέγεις layer που να καταλήγει σε ολόκληρο βήμα του stepper του Ζ. αυτό εξαρτάται από το stepper σου, και από τη ράβδο οδήγησης Ζ. υπάρχει ένα calculator κάπου στη σελίδα του prusa, και νομίζω ότι αναφέρθηκε κάποιες σελίδες πίσω.

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ανάλογα το αντικείμενο ειναι, δεν υπάρχει κάτι στάνταρ βλέπεις τι εκτυπώνεις και αποφασίζεις

Αν εκτυπώσεις πχ ένα κύβο που έχει επίπεδες επιφάνειες παντού τότε σε ένα καλά καλιμπράρισμενο εκτυπωτή η διαφορά δεν θα ειν ορατή μεταξύ 0,1 και 0,3

Σε κάτι με μεγάλη κλίση το με πχ όπως είπα μια πυραμίδα όσο αναιβαινει σε layer height η επιφάνεια θα σταματήσει να φαίνεται σαν μονοκόμματο κλίση και θα αρχίσει να μοιάζει σαν να κάνει σκαλιά

Αυτό που λέει ο επάνω δεν έχω δει διαφορά

Στην θεωρία τα layer height θα πρέπει να ειν πολλαπλάσια του 0,04(0.04-0.08-0.12-0.16-0.2-0.24-0.28-0.32)

Επεξ/σία από Inuyasha
Δημοσ.

Εγώ τα περισσότερα τα κάνω 0,2mm. Κάποια πιο χονδροειδή αντικείμενα τα κάνω και 0,3 και 0,34. Τίποτα μικροκαμωμένα με λεπτομέρεια στα 0,1.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...