nikolaos_ Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2004 Από όσο θυμάμαι, οι Ιάπωνες μέχρι τα μέσα του 19ου αι. ήταν συνειδητά αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Δηλαδή το εμπόριο με το εξωτερικό ήταν περιορισμένο και υπήρχαν αυστηρές διατάξεις στις επαφές με τους ξένους (ποινές θανάτου). Η χώρα διατηρούσε μια κοινωνία ταξική "φεουδαρχική" (οι έμποροι και οι αγρότες κατώτεροι, οι γαιοκτήμονες και οι σαμουράι πιο πάνω, οι αυλικοί και ο αυτοκράτορας η κορυφή). Επίσης ο αυτοκράτορας διοικούσε τυπικά, ενώ τις αποφάσεις έπαιρνε ο σογκούν (κάτι σαν ανώτατος στρατιωτικός διοικητής). Ο πολιτισμός χαρακτηρίζεται "μεσαιωνικός", "παραδοσιακός" και απαγορευόταν ο οπλισμός που χρησιμοποιούσε πυρίτιδα (κανόνια, μουσκέτα κλπ.) Αυτά άλλαξαν όταν οι Δυτικές χώρες (ΗΠΑ, Ευρώπη) με την ισχύ των όπλων πίεσαν την Ιαπωνία να "ανοιχθεί". Αυτό προκάλεσε εξελίξεις στη χώρα, όπως η ανατροπή του καθεστώτος των σογκούν, μεταφορά της πρωτεύουσας από το Κυότο στο σημερινό Τόκιο και ανάκτηση ουσιαστικού ελέγχου της χώρας από τον αυτοκράτορα Meiji. Η "εποχή Meiji" είναι ακριβώς η εποχή της ταινίας - μια ανατροπή ενός παραδοσιακού καθεστώτος (υπό την πίεση της Δύσης) για τον εκσυγχρονισμό της Ιαπωνίας. Οι σαμουράι βέβαια σαν θεματοφύλακες της παράδοσης αντέδρασαν, με αποτέλεσμα τη σύγκρουση που παρουσίασε χονδροειδώς η ταινία. Τα είπα πολύ περιληπτικά και απλοϊκά. Είναι γενικά άγνωστη η ιστορία της Ιαπωνίας εδώ αλλά όχι τόσο πολύ στην υπόλοιπη Δύση, και οι Αμερικάνοι παλιότερα λόγω του πολέμου είχαν μια ιδέα.
Storm Shadow Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2004 sostos synonomate nikolae... alloste yparxoun kai polla anime pou deixnoun aytin tin periodo stin iaponia kai sygekrimena an thymamai kala to samurai x the movie alla kai to wrath of the ninja to opoio anaferetai akribos stin epanastasi pollon samurai enantia ston aytokratora kai tou exeyropaismou tou.....
epote Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2004 nikolaos_, ναι αυτο λεω και εγω θελω να πω χονδροηδος το εμαθα κατοπιν αυτο (προφανως οχι λεπτομερειες) αλλα στην πραγματικοτητα αυτο που σηνεβαινε ηταν οτι οι samurai στην προσπαθεια τους να διαφηλαξουν την θεση εξουσιας τους πολεμισαν σαν να βγει μια ταινια ρε παιδι μου που θα κανει τους βασιλιαδες και τους φεουδαρχες στη γαλλικη επανασταση να φαινονται καλοι (βγαλε εξω το γεγονος οτι οι δυτικοι δελεασαν τους γιαπονεζους να υπογραψουν συνθηκες για αποκλειστικη αγορα οπλων κτλ κτλ και οπου βλεπεις δελεασαν βαλε "εστησαν ενα καραβι κανονια στο λιμανι λεγοντας παρε η θα τα δοκιμασουμε στη πολη:P")
crAss Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2004 Kai o teleutaios Samurai... ...itan amerikanos crAss
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2004 Εγω την ειδα και παρολο που ειμαι λιγο δυσκολος σε αυτα εχω συνολικα θετικη αποψη. Σιγουρα ολοι κανανε φιλοτιμες προσπαθειες να μη το ξεφτυλισουνε το θεμα. Σιγουρα οτι βγαζει το Χολυγουντ εχει κλισε και κανενας παραγωγος δεν επενδυει αν δεν εχει κλισε το θεμα.Ε, τωρα ο Τομ Κρουζ μεχρι εκει παει τι να κανει το παιδι, μη ζηταμε και πολλα. Στο Minority Report παντως ηταν καλυτερος, του πηγαινε πιο γαντι ο ρολος. Παντως ειναι ακριβως η υπερπαραγωγη που θα πας σινεμα να δεις, να εντυπωσιαστεις και τιποτε παραπανω. Μη ψαχνουμε και ιδιαιτερα νοηματα. Σιγουρα ειναι κατι σαν Κουροσαβα για Αμερικανους αλλα ευτυχως το θεαμα ειχε ποιοτητα. Στο κατω-κατω βρε παιδια κι ο Κουροσαβα δε εκλεβε ιδεες; Απο Σαιηξπηρ μεχρι western σπαγκετι!
KaizerSoze Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2004 epote:Ypotithete oti o Cruz einai o teleutaios samurai,kai kala afou egine kai autos samourai Taso:Allo metaferw ton Vasilia Lir stin Iapwnia me entimes protheseis,xwris na prospathw na peisw oti to story einai diko mou kai allo na klevw apopsi kai skinothesia,na antigrafw tainies prospathwntas na to perasw san diko mou.Einai them entimwn prothesewn Kai gia tin klopi tou Shakespear,mipws kai autos den kollage apla to onoma tou se erga tou Bacon??
a123xxsp Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2004 Νομίζω ότι πρόκειται για μια ακόμη κλασσική Αμερικάνικη παραγωγή. Ο Σκληρός αμερικάνος τα κάνει όλα, αντέχει τα πάντα και άνετα σκίζει την παράδοση-ιστορία των Σαμουράι... Ότι και να γίνει πάντα θα υπάρχει ένας Αμερικάνος που να το κάνει καλύτερα.... Εδώ το ταιριάζει λίγος πανούσης.... όχι άλλο (κρουζ) νταλάρα.
NiColaO_@SRaiL Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2004 an kai i tainia itan kali mou tin espase to stilaki THE ONE kai oti autos itan o tom (den tha elega oti me enthousiase kiolas pou lene kapoii parapano)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.