Προς το περιεχόμενο

Στα Windows 7 το μεγαλύτερο πλήγμα από το WannaCry

deligkos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 104
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Να σε ρωτήσω .

Αν είναι κρυπτογραφημένος ο δίσκος, είναι αδύνατο να τα ξανακρυπτογραφήσει από πάνω ένα ransomware?

με την προϋπόθεση ασφαλώς πως με κάποιο τρόπο, είτε από λάθος-κενό, είτε από παράληψη σου έχει πρώτα πάρει δικαιώματα διαχειριστή.

Στο Unix δεν γινεται να παρει τιποτα δικαιωμα root ετσι απλα και ολα μπορουν να τρεξουν ως root με su η sudo παρα μονο αν ανοιξεις terminal και δωσεις sudo και το εκτελεσιμο. Ακομα και εκει ο root ειναι ο "admin". Μπορει να διαχειριστει καποια πραγματα στο λειτουργικο οπως services αλλα το ιδιο το λειτουργικο εχει αλλα επιπεδα ασφαλειας.

Στο FreeBSD πχ μπορω να "κλειδωσω" το λειτουργικο ωστε να μην μπορει να δεχτει καμια απολυτως αλλαγη. Ουτε ο πυρηνας, ουτε καποιο device, ουτε το Filesystem.

Η να τρεχω το λειτουργικο μου η καποια οποια services μου μεσα σε καποιο jail. Να νομιζεις πως εσυ κανεις επιθεση στο πραγματικο μηχανημα μου, ενω στην ουσια, κανεις attack απλα σε ενα image.

Για περισσοτερα δες εδω και θα καταλαβεις λιγο τι εννοω:

https://www.freebsd.org/cgi/man.cgi?security

Τελος το Linux / Unix εχει αλλα File System απο τα Windows. Αλλη δενδρικη κατανομη. Και με τελειως διαφορετικη λογικη γινεται εγκατασταση / απεγκατασαση ενα προγραμμα οπου πολλες φορες ειναι χυμα κωδικας python που εκτελειται απο εναν interpreter χωρις καν να γινει binary. Δεν ειναι καν αναγκη να κατεβει με package manager. Τον κατεβαζεις απο github.

Θεωρητικα κανενα λειτουργικο συστημα δεν ειναι ασφαλες. ΚΑΝΕΝΑ. Στην πραξη, οταν θες να κανεις μαζικα κακο κοιτας το προγραμμα σου να μπορει να εκτελεστει σε windows γιατι αυτο τρεχει ο κοσμακης. Αν θελεις να εκτελεσετει σε Linux πρεπει να το ξαναγραψεις ολο απο την αρχη! Για να τρεξει σε BSD πρεπει να αλλαξεις τον μισο κωδικα απο αυτο που εγραψες για Linux.

Το ιδιο πραγμα δεν τρεχει με την ιδια λογικη παντου για να τα προσβαλλει ολα μαζι. Ασε που ενας χρηστης που τρεχει τετοια λειτουργικα ειναι λιγο αδυνατον να ειναι τοσο γιωτας για να παθει κατι τετοιο. Εχει μαθει τοσσα πολλα, ρυθμιζει πυρηνες και θα την πατησει απο ενα mail?

• Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ελα αγορι ,ποσα φορματ εχεις τραβηξει σε 10ρια?

ελα να ακουμε νουμερα

ουτε ενα ομως 

εισαι σπιρτο παντως 

βρηκες τα windows του υπολογιστη μου...

• Like 1

Θεωρητικα κανενα λειτουργικο συστημα δεν ειναι ασφαλες. ΚΑΝΕΝΑ.

Στην πραξη, οταν θες να κανεις μαζικα κακο κοιτας το προγραμμα σου να μπορει να εκτελεστει   σε windows στην πλατφόρμα με την μεγαλύτερη εξάπλωση γιατι αυτο τρεχει ο κοσμακης. Αν θελεις να εκτελεσετει σε Linux πρεπει να το ξαναγραψεις ολο απο την αρχη! Για να τρεξει σε BSD πρεπει να αλλαξεις τον μισο κωδικα απο αυτο που εγραψες για Linux. Το ιδιο πραγμα δεν τρεχει με την ιδια λογικη παντου για να τα προσβαλλει ολα μαζι

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου απλά ο λόγος που κοιτάνε να κάνουν μαζικά κακό σε μία συνήθως πλατφόρμα είναι η (καλώς ή κακώς) εξάπλωση που έχει, άρα θα είναι μεγαλύτερη και η ζημιά που θα πετύχουν.

Το ποιό πιθανό είναι στα επόμενα χρόνια να έχουμε παρόμοιες επιθέσεις που θα στοχεύουν σε συστήματα android.

• Like 1

Στο επι του θεματος για να μην ξεφευγει η συζητηση (παλι απο εμενα που εχω την κακια συνηθεια) θεωρω πως τα windows 7 δεν ειναι λιγοτερο ασφαλη και για αυτο χτυπηθηκαν απο το WannaCry. Τουλαχιστον οχι τοσο οσο.

Ποιο πιθανο το βλεπω που λεει ο λογος να πληρωσε η Microsoft την Kaspersky να βγαλλει την βρωμα για τα 7αρια απλα και μονο για να ωθησει ακομα και τους χρηστες με Windows 7 να πανε στα 10αρια.

Γενικα η Microsoft θελει παση θυσια ολοι να τρεχουν μονο 10αρια. Ουτε 7, ουτε 8. Το να βγουν τα 7αρια μη ασφαλη ειναι κατι που την συμφερει πολυ μιας και δηλωσε πως σταματαει την υποστηριξη στα 7 αλλα ο κοσμος δεν ιδρωσε ιδιαιτερα.

Φυσικα ειναι και αυτο που ειπε ο @Comfusio που συμφωνω απολυτα μαζι του

Δεν θα είχες άδικο ΑΝ δεν σου έλεγε (όχι εσένα, στον χρήστη γενικά) η M$ εδώ και ΧΡΟΝΙΑ ότι σταματάει η υποστήριξη του "Χ" λειτουργικού και να μεταβείς σε νεότερο (μερικές περιπτώσεις δωρεάν(!)) για να μην έχεις προβλήματα.

Ο εξυπνάκιας χρήστης με τα κλειστά update/cracks/cracked antivirus(!) λέει και είναι υπερήφανος ότι δεν πάει στο νέο λειτουργικό γιατί sucks ή γιατί ο Ερμής είναι ανάδρομος, κολλάει σήμερα ένα wannacry αύριο κάτι άλλο και του φταίει η m$. 

Λογική σε όλο της το μεγαλείο! 

Αντε πες πως μενεις στα 7αρια και ας λεει η Microsoft να μην το κανεις. Ειναι αυθεντικα? Με ολα τα updates και στα security patches η ειναι τιγκα στα crack, ενα για το λειτουργικο, ενα για το photoshop, εναι για το office και παει λεγοντας? Γιατι εκει η ασφαλεια παει περιπατο!

• Like 1

Απλά οι υποστηρικτές των 10 είναι gadgeτάκηδες ή gamers που γουστάρουν τους νεοτερισμούς με οποιοδήποτε κόστος.  Κανείς που χρησιμοποιεί υπολογιστή για την δουλειά του δεν έχει διάθεση να ασχολείται με τα τερτίπια των 10. Πόσο μάλλον αν έχει περιφερειακά ή επαγγελματικό εξοπλισμό συνδεδεμένο. Το ότι οι περισσότεροι χρήστες των 7 τα είχαν σπασμένα και χωρίς ενημερώσεις δε μου λέει τίποτα. Τo laptop που χρησιμοποιώ τώρα έφαγε φορμάτ πριν από 1 χρόνο περίπου έπειτα απο λειτουργία 6 συνεχόμενων ετών με 7 γιατί έκανα την μαλακία κι έβαλα τα 10 με upgrade. To καθαρό install win 7 που έκανα πριν από 10 μήνες δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα και όλα μου τα περιφερειακά λειτουργούν Α-Ψ-Ο-Γ-Α. Στο desktop μου που είναι ένα midrange pc 2016 τρέχω τα 10 μόνιμα χωρίς creators's update. Αν δεν φτιάξουν 2 συστήματα να τρέχουν παράλληλα(ένα με critical security updates κι ένα για τους beta testers-μαζοχιστές) δεν υπάρχει περίπτωση να τα ξαναβάλω σε μηχάνημα εργασίας δικό μου ή τρίτου. Ειδικά έπειτα από τα κρούσματα που είχα στο service επειδή αρκετοί πελάτες έβαλαν τα 10 (σε αυθεντικά 7 ή 8 πάντα). Τέτοιο φορμάτ είχε να πέσει από εποχές windows 98 κ Me.

Για τα υπόλοιπα θέματα ασφαλείας υπάρχουν κι ωραιότατες διανομές linux εκεί έξω που κάνουν θαυμάσια την δουλειά τους για καθημερινή χρήση και κυρίως ΤΣΑΜΠΑ!

Η κάθε εταιρία πρέπει να βγάζει drivers για τα λειτουργικά που υποστηρίζουν τα περιφερειακά τους.Δεν καταλαβαίνω γιατί να φταίει η ms και η κάθε ms για μη updated drivers.Αυτός που σου παρέχει το περιφερειακό σου παρέχει και υποστήριξη όχι η ms.Αλλά δεν το κάνουν για να πουλήσουν νέα.

Υπάρχουν ακόμα άτομα που κατηγορούν τα θύματα που έπεσαν θύματα(!)

Σε προηγούμενο άρθρο για το ίδιο θέμα γέμισαν σελίδες και σελίδες για να κοροϊδεύουν όσους έπεσαν θύματα γιατί και καλά είχαν XP κλπ.

Τελικά μάλλον δεν είχαν XP.

Δεν έχω καταλάβει πως έγινε κατεστημένο και λογικό να μην φταίει η MS για το λειτουργικό της αλλά οι χρήστες.

Δεν έχω καταλάβει γιατί σας φαίνεται λογικό με κάθε αγορά λειτουργικού της MS να πρέπει να αγοράσεις και αντιικό. Γιατί να μην είναι ασφαλή τα win. από μόνα τους?

Και γιατί κάθε φορά που παθαίνεις κάτι είτε από ιό είτε από αστοχία του λειτουργικού να φταις εσύ?

Εγώ επιμένω, πρέπει η MS να αποζημιώσει όλα τα θύματα.

Έκτος από δίκαιο είναι και ο μόνος τρόπος κάποτε να αρχίσει να βγάζει πραγματικά ασφαλή προϊόντα.

φυσικά τα ίδια που λέω για την MS ισχύουν για κάθε εταιρία. 

Έψαχνα το σημείο που θα έλεγες ότι τρολάρεις.Δεν χρειάζεσαι ούτε αντιικό ούτε τίποτα.Ο νέος windows defender αρκεί.Γνώση χρειάζεσαι.Δηλαδή να φταίει το κράτος κάθε φορά που κάποιος έχει κρυώσει.Εδώ ακόμα ούτε τα μισά pc με windows 10 δεν τρέχουν creators update και φταίει η ms που κολλάνε ιούς και ransomware exe.Ρε που πάμε ρε με τέτοια λογική.Λες και της ανήκει το ίντερνετ και φταίει αυτή για ότι κατεβάζει ο καθένας.

Η κάθε εταιρία πρέπει να βγάζει drivers για τα λειτουργικά που υποστηρίζουν τα περιφερειακά τους.Δεν καταλαβαίνω γιατί να φταίει η ms και η κάθε ms για μη updated drivers.Αυτός που σου παρέχει το περιφερειακό σου παρέχει και υποστήριξη όχι η ms.Αλλά δεν το κάνουν για να πουλήσουν νέα.

Έψαχνα το σημείο που θα έλεγες ότι τρολάρεις.Δεν χρειάζεσαι ούτε αντιικό ούτε τίποτα.Ο νέος windows defender αρκεί.Γνώση χρειάζεσαι.Δηλαδή να φταίει το κράτος κάθε φορά που κάποιος έχει κρυώσει.Εδώ ακόμα ούτε τα μισά pc με windows 10 δεν τρέχουν creators update και φταίει η ms που κολλάνε ιούς και ransomware exe.Ρε που πάμε ρε με τέτοια λογική.Λες και της ανήκει το ίντερνετ και φταίει αυτή για ότι κατεβάζει ο καθένας.

Ενας παραγοντας που φταει ειναι και ο χρηστης. Κακα τα ψεμματα. Πολλοι Windows χρηστες δεν ξερουν απο υπολογιστες. Τον ανοιγουν, τον κλεινουν, μπαινουν facebook και αυτο. Αν δουν καποιο message, πατανε Χ και αν τους ρωτησεις αν εχουν κανει τα updates του, σε κοιτανε με μια απορια σαν χανοι λες και τους ρωτησες ποσσα ειναι τα στοιχεια του περιοδικου πινακα.

Πολυς κοσμος, δεν θελει να μαθει απο υπολογιστες. Τους χρησιμοποιει απο αναγκη και μονο και ολα αυτα με Updates και antivirus του ειναι αδιαφορα. Και δυστυχως αυτοι ειναι οι πρωτοι στην λιστα

• Like 3

......... η έκδοση 64 bit παρουσιάζει τις περισσότερες μολύνσεις, την οποία χρησιμοποιούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί. Έτσι, φαίνεται πως δεν είχαν ενημερώσει τα μηχανήματά τους με το patch που διέθεσε η Microsoft τον Μάρτιο, το οποίο μπλόκαρε την ευπάθεια που αξιοποιεί το WannaCry.

Το ζουμί του άρθρου είναι στο μπόλντ παλικάρια.

Χέστ@κε για τους απλούς χρήστες η MS.

ΕΚΕΙ, στα corpοrate περιβάλλοντα είναι τα πολλά λεφτά και εκείνα είναι που ΔΕΝ αλλάζουν εύκολα καθώς απαιτούνται εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και πολλές εργατώρες για την μετάβαση.

• Like 4

καλα τοτε εγω ειμαι ο bill gates ,χαρηκα

Σε λιγότερο από 2 μήνες κλείνω 2 χρόνια χωρίς φορμάτ για πρώτη φορά στη ζωή μου. Κι εμένα μου αρέσουν τα 7άρια αλλά φτάνει πια με αυτήν την γουιντουσεφτολαγνεία. Μια χαρά είναι και τα 10. Με τα 7 δεν άντεχα πάνω από χρόνο χωρίς φορμάτ (που 7άρια τα χω στη δουλειά παρεμπιπτόντως όπου τρώω το 1/2 της ημέρας μου).

Σε λιγότερο από 2 μήνες κλείνω 2 χρόνια χωρίς φορμάτ για πρώτη φορά στη ζωή μου. Κι εμένα μου αρέσουν τα 7άρια αλλά φτάνει πια με αυτήν την γουιντουσεφτολαγνεία. Μια χαρά είναι και τα 10. Με τα 7 δεν άντεχα πάνω από χρόνο χωρίς φορμάτ (που 7άρια τα χω στη δουλειά παρεμπιπτόντως όπου τρώω το 1/2 της ημέρας μου).

Εγώ με 7άρια και χρήση ~12h/day τα τελευταία 6+ χρόνια δεν έχει χρειαστεί να κάνω format..

• Like 1

Άλλη μία ιστορία ότι και καλά ξαφνικά τα win 7 έγιναν άχρηστα. Εδώ 70-80% του δημοσίου τρέχει win XP με πολύ λιγότερα προβλήματα από ότι τα win 10.

Παντως εμενα σημερα μου ηρθαν αλλα 3 pc απο δημοσια υπηρεσια με win XP που κολλησαν ransomware και ειχαν κρυπτογραφηθει ολα τα αρχεια τους.

Επισκέπτης

Πάντως σε εμένα που έχω 2 desktop και 1 λαπτοπ με δεκάρια (τα δυο ντεσκτοπ έγιναν upgrade από 8.1 το λαπτοπ καθαρή εγκατάσταση αναγκαστικά γιατί είχε Ubuntu προεγκατεστημένο) δεν έκανα ποτέ φορμάτ και δεν παρατήρησα κανένα θέμα με τις αναβαθμίσεις. 

Παντως εμενα σημερα μου ηρθαν αλλα 3 pc απο δημοσια υπηρεσια με win XP που κολλησαν ransomware και ειχαν κρυπτογραφηθει ολα τα αρχεια τους.

Να σου πω άλλα 23 με διάφορα λειτουργικά? Δεν αναφέρηκα γενικά και όχι σε ransomware. Αυτό έχει καταντήσει μάστιγα πλεόν εδώ και 1, χρόνο τουλάχιστον. Αλλά κάποιοι τώρα το ανακάλυψαν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...