toyo73 Δημοσ. 18 Μαΐου 2017 Δημοσ. 18 Μαΐου 2017 Εχω μια Asus P5-K και μια Asus P5-Q με καμμενα mosfet φασεων.Μαλλον για να ειμαι ειλικρινης, καθως κανανε τσαφ και μετα η κλασσικη μυρωδια.Δουλευουν κανονικα βεβαια σε μικρο φορτιο, internet-μουσικη-video.Nα τις ζορισω φοβαμαι, αλλα μαλλον θα κλεισουν η θα πεθανουν τελειως.Τωρα εινα ζομπι. Αξιζει να ασχοληθω;Ειναι ευκολη η αντικατασταση, η πρεπει να ειναι εμπειρος και με καταλληλα μηχανηματα ο ηλεκτρονικος;
PerfectParanoia Δημοσ. 18 Μαΐου 2017 Δημοσ. 18 Μαΐου 2017 Θα σου πω την γνώμη μου αν και δεν έχω ούτε πολύ εμπειρία ούτε το έχω σπουδάσει το αντικέιμενο, οπότε μην δώσεις και πολύ βάρος σε αυτά που θα πώ αν απαντήσουν άτομα με περισσότερες γνώσεις στο θέμα. Το να αφαιρέσεις τα mosfet και να τα αντικαταστήσεις γίνεται με ένα απλό κολλητήρι και λίγο solder (για να μεταφέρεις την θερμότητα αποτελεσματικότερα στην αποκόλληση και να κολλήσεις βέβαια τα ανταλλακτικά). Παρόλλα αυτά το να αφαιρέσεις/κολλήσεις components από/σε motherboard απαιτεί μια κάποια εμπειρία (τουλάχιστον αν την θες ολόκληρη μετά) και δεν θα το επιχειρούσα αν δεν είσαι αρκετά σίγουρος ότι μπορείς να το κάνεις. Αν αμφιβάλλεις και τα board αυτά τα χρειάζεσαι θα τα πήγαινα σε ηλεκτρονικό, που στην τελική έχει solder pump,heat gun και γενικά πιο ακριβό ειδικευμένο εξοπλισμό και μπορεί να κάνει την δουλεία πιο εύκολα και πιο σίγουρα.Αν πάλι θες ένα project να ασχοληθείς και να μάθεις δοκίμασε να το κάνεις και μόνος σου, στο youtube/instructables υπάρχει πολύ υλικό και το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρον και αξίζει σαν ικανότητα να την έχεις.
Fubar.gr Δημοσ. 18 Μαΐου 2017 Δημοσ. 18 Μαΐου 2017 Πώς κατέληξες στο συμπέρασμα οτι έχουν καεί τα mosfet? Δέν έχω δεί ποτέ μητρική με εστω και ένα mosfet καμμένο η οποία να συνεχίζει να λειτουργεί. Συνήθως αυτό σημαίνει βραχυκύκλωμα οπότε και ενεργοποιείται το Overcurrent protection του τροφοδοτικου. 3
toyo73 Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Την p5-k την εχω γυμνη θα βγαλω φωτο.Στην p5-q, που ειναι σε υπολογιστη που δουλευει, πεταξε κατι σπινθηρες κατω απο τις ψυκτρες διπλα απο το επεξεργαστη.Τα mosfet δεν ειναι εκει κατω;Μαλιστα μυρισε λιγο.Τι μπορει να ειναι;Aπλως να ζεσταθηκαν;
Sheogorath Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Μάλλον τα έκαψε, ίσως το ένα από τα δυο low side. Θαύμα είναι που δουλεύει ακόμα. Θα τις έφτιαχνα. Πως έκαψες την Q ρε θηρίο, 8φασικη είναι. Η Κ το καταλαβαίνω, αλλά αυτήν... 1
toyo73 Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Την Κ την εφαγε ενα θηριο που το λενε Χ5460.Ειχε και τα χρονακια τις βεβαια.Αλλα η Q και εγω απορω.Βεβαια την πηρα μεταχειρισμενη οποτε δεν ξερω την χρηση εκανε ο προηγουμενος.Κρατουσε την Χ5460 στα 4.0ghz με 1.25v δροσερο και κρυο. Και αυτη σε δροσερο περιβαλλον.Επαιζε ο μικρος ενα πολυ ελαφρυ παιχνιδακι, επιπεδου CSGO.Μαλιστα τον ειχα μαμα 3.16 στα 1.05v.Με το που ανοιγω το υπολογιστη τρωω πρωτα μια μυρωδια καμμενου.Μετα απο καμια ωρα κλεινω και ξαναανοιγω και ακουσα κατι τσικ-τσικ μεσα.Αλλα το pc δουλευει. Η φωτο παρακατω ειναι απο την Κ.Και ομως η μητρικη δουλευει. Ανοιγει κανονικα και σερφαρεις.Απο τις 3 φασεις, μπουμ 1 Mosfet απο τις 2.
Sheogorath Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Nikos mosfet, δεν μου κάνει εντύπωση. Από τον χρωματισμό φαίνεται είχε αρπάξει από θερμοκρασίες. Φτιάχνει εύκολα φυσικά, και αξίζει να φτιάξει. 2
GeorgeSmirlis Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Τυχερος εισαι, αλλαξε τα και αν δουλεψει ενημερωσε μας φυσικα. @Sheo μπορει να βαλει κατι καλυτερο πανω? Δηλαδη να τα ξυλωσει ολα και να βαλει κατι ποιοτικοτερο Και κατι ακομα. Μεχρι ποσους βαθμους κελσιου πρεπει να λειτουργουν γενικα τα mosfet? 40-50 ειναι καλα ή ειναι αναλογως την μητρικη?
toyo73 Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Yπαρχει καμια περιπτωση να εχω κανενα θεμα με το τροφοδοτικο; Λεω εγω τωρα.Στην P5-K ψηνοτανε απο την ζεστη.Στην P5-Q ηταν δροσερη σχετικα η ψυκτρα.Λες να μην παταγανε καλα τα ψυκτρακια; Εχουν τις βλακειες με τα ελατηρια που δεν σφιγγουν καλα επανω.Ειχα σκεφθει να βαλω βιδα-παξιμαδι για να ειναι σφιχτα.
Sheogorath Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Στην Κ ήταν σίγουρα η ζέστη που έφταιγε. Στο άλλο μπορεί και το τροφοδοτικό, ποιο ήταν; Γιώργο, αντέχουν και 90+ αλλά πάνω από 45-48 δεν το αφήνω να πάει προσωπικά.
50EuroUser Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Δημοσ. 19 Μαΐου 2017 Αυτά δεν έχουν καθόλου προστάσια γι'αυτό και το κακό ονόμα με τις MSI ΑΜ3/+ και 110 C πάνε τα mosfet που λέει ο λόγος το κακό μ'αυτά είναι η πολύ μάπα απόδοση τους, άμα κάνεις μεγάλο OC βγάζουν πολύ θερμότητα γι'αυτό κόσμος έχει κάψει FX/Phenom II 6 core ακόμα και στοκ με prime/extreme load.
toyo73 Δημοσ. 20 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 20 Μαΐου 2017 Στην Κ ήταν σίγουρα η ζέστη που έφταιγε. Στο άλλο μπορεί και το τροφοδοτικό, ποιο ήταν; Δεν πιστευω να ηταν τροφοδοτικο.Το enermax εχω επανω.Απλως πιστευω, οτι επειδη η P5-Q την πηρα μεταχειρισμενη, το πιθανοτερο να τις ειχε πιει το αιμα ο προηγουμενος(αθλιο τροφοδοτικο-κακο κουτι με πολυ ζεστη μεσα η κατι αλλο)και σε εμενα απλως πεθανε μετα απο κανενα 6 μηνο περιπου.Παντως οταν την ειχα προταβαλει κανανε θορυβο τωρα τι, δεν ξερω. vrm, mosfet, πυκνωτες.Οποτε ο θανατος της ηταν ηταν θεμα χρονου. Η P5-Κ καηκε λογω του Χ5460 καθως τις 3 φασεις τις επινε το αιμα.Mε το που πιασαν οι ζεστες αντε γεια.
Sheogorath Δημοσ. 20 Μαΐου 2017 Δημοσ. 20 Μαΐου 2017 Φτιάξε την P5K και βάλε ανεμιστήρα πάνω στις ψύκτρες, και ψύκτράκια πάνω στην 3η. Είναι καλή μητρική. Eγώ πάντως βλέπω αρπαγμένα HIGH SIDE συνεπώς το τροφοδοτικό είναι μεγάλος ύποπτος.
GeorgeSmirlis Δημοσ. 20 Μαΐου 2017 Δημοσ. 20 Μαΐου 2017 Άρα φτιαξιμο, thermal pads, ψυκτρακια και ανεμιστηρακι. Καλή περίπτωση
Fubar.gr Δημοσ. 20 Μαΐου 2017 Δημοσ. 20 Μαΐου 2017 Είναι περίεργο που κάηκαν και στις δύο περιπτώσεις τα high side mosfet. Αυτά διαχειρίζονται μικρότερο ρεύμα και συνήθως δέν χαλάνε. Και απ ότι φαίνεται έχουν καεί ώς ανοιχτό κύκλωμα και όχι βραχυκύκλωμα, γι αυτό συνεχίζει και δουλέυει η μητρική. Η μία περίπτωση φαίνεται να σώζεται με αλλαγή του mosfet. Στην άλλη φωτογραφία όμως έχει γίνει μόνιμη ζημιά στην πλακέτα: Στο τετραγωνάκι φαίνονται τα vias, δηλαδή οι μικρές τρυπίτσες στο χαλκό. Αυτές συνδέουν την πάνω με την κάτω επιφάνεια χαλκού, οπότε μπορεί να περάσει παραπάνω ρεύμα και επιπλέον λειτουργούν σαν ψύκτρα απάγοντας θερμότητα. Στο κάτω mosfet στο σημείο που είναι το βελάκι όμως φαίνεται σαν να έχει ξεφλουδίσει ο χαλκός σε αυτό το σημείο, οπότε δέν υπάρχει σύνδεση με την άλλη πλευρά της μητρικής. Επομένως, ακόμα και αν βάλεις καινούριο mosfet εκεί, θα δουλεύει προβληματικά και θα ζεσταίνεται πιό πολύ σε σχέση με το άλλο, με αποτέλεσμα να καεί σύντομα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα