Προς το περιεχόμενο

Ηλεκτρικός θόρυβος και έκλυση θερμότητας σε HP plotter


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε δύο ολόιδια hp 110 plotters μεταχειρισμένα, το ένα 5ετίας και το άλλο 8ετίας, άλλαξα κεφαλές και μελάνια με καινούργια, τα έσβησα και τα άφησα στην πρίζα (για να μην ξεραθούν οι κεφαλές δεν τα έβγαλα από την πρίζα).

 

Την άλλη μέρα ήταν και τα δύο ζεστά στην αφή στο compartment του μετασχηματιστή, ενώ το ένα από τα δύο μύριζε καμμένο πλαστικό. Και τα δύο μηχανήματα κάνουν συνεχώς ένα μπζζζζζζζζζζ αρκετά έντονο όσο είναι στην πρίζα, ας είναι σβηστά.

 

Δυστυχώς δεν έχω μέτρο σύγκρισης για να πω αν το έκαναν παλιότερα ή αν έτσι κάνουν όλα τα plotters.. Θα μπορούσε να φταίει κάτι στο δίκτυο ηλεκτρισμού του χώρου μου ή στην συγκεκριμένη πρίζα; Να χάλασαν οι μετασχηματιστές και των δύο ταυτόχρονα; Η έκλυση θερμότητας είναι ένδειξη ανησυχίας; Κάνω έκκληση για βοήθεια!

Επεξ/σία από Philippe
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι πρίζες είναι ελεγχεμένες μήπως χρήζουν αντικατάσταση καιγεται το καλώδιο εσωτερικά;(να φωνάξεις ηλεκτρολόγο )

Ο μετασχηματιστής είναι ο αυθεντικός;

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτός  ο ηλεκτρικός θόρυβος είναι κάτι που μπορεί να κρύβει διάφορα. Αν παρατηρείς ασυνήθιστη θερμότητα τότε καλύτερα να τα ελέγξει τεχνικός.

 Μπορεί πχ να οφείλεται σε ένα πυκνωτή (φίλτρο τροφοδοσίας) που ετοιμάζεται να παραδώσει πνεύμα , βλάβη που ενδεχομένως να προήλθε από τυχαίο spike της ΔΕΗ και να επηρέασε και τα 2. Αν τα μηχανήματα δεν προστατεύονται από πολύμπριζο ασφαλείας τουλάχιστο , είναι ένα πιθανό σενάριο. Αλλά όπως φαίνεται θα πρέπει να ανοιχτούν για να έχεις καλύτερη εικόνα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Ήλπιζα να μου πείτε ότι ο θόρυβος είναι στάνταρ στα plotter και να μην ανησυχώ :P

 

Τι να πω, οι πρίζες εντάξει φαίνονται και ποτέ δεν μου δημιούργησαν πρόβλημα. Ο μετασχηματιστής βρίσκεται στο εσωτερικό του μηχανήματος, απ' όπου και παρατηρείται η ζέστη και η μυρωδιά καμμένου (στο ένα μόνο plotter η μυρωδιά). Τα μηχανήματα πάντως δεν ήταν ποτέ ταυτόχρονα σε λειτουργία, οπότε μάλλον μπορούμε να αποκλείσουμε το spike.

 

Τα έβαλα επάνω σε ένα ups (το ups σε άλλη πρίζα του ίδιου όμως χώρου) και πάλι κάνουν το μπζζζζζζ, μάλιστα στην αρχή και μέχρι να μπει σε κανονική λειτουργία το ups, ο θόρυβος γίνεται πιο έντονος, μετά χαμηλώνει μόνιμα. Το τελευταίο φαινόμενο το πήρα σε βίντεο εδώ (έχω ανεβάσει και καθαρίσει λίγο τον ήχο - δεν θα εκραγεί, ελπίζω).

post-289428-0-88157300-1495415135_thumb.jpg

post-289428-0-76705700-1495415142_thumb.jpg

Επεξ/σία από Philippe
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άνοιξα το ένα από τα δύο και θα πάρω από ebay κινέζικο power supply να δω μήπως σταματήσει ο θόρυβος. Απ' ό,τι φαίνεται το 'χει πάθει πολύς κόσμος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αφού το άνοιξες τσέκαρε αν υπάρχουν τίποτα φουσκωμένοι πυκνωτές. Επίσης θόρυβο βγάζουν και τα πηνία. 

Πάντως από το βίντεο που ανέβασες τον περισσότερο θόρυβο τον βγάζει το ups όταν γυρνάει σε μπαταρία στην εκκίνηση.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να 'σαι καλά φίλε dangar!

Σε αυτή τη φάση άνοιξα μόνο το plotter, αλλά θα ανοίξω και το psu και θα ανεβάσω ό,τι βρω για να υπάρχει και για όποιον διαβάσει το θέμα μελλοντικά. Απ' ό,τι βρήκα μέχρι στιγμής online, πιθανόν να είναι πηνίο. Τα psu στα συγκεκριμένα μοντέλα είναι χωμένα εκεί μέσα και ανεβάζουν θερμοκρασίες εύκολα. Λίγο η σκόνη, λίγο τα χρόνια. Αν και διαβάζω είναι καλής ποιότητας με γιαπωνέζικους πυκνωτές κλπ.

 

ΥΓ: Ο θόρυβος στο βίντεο είναι αποκλειστικά από το plotter. Δείχνω το ups για να φανεί πώς αλλάζει ο θόρυβος κατά τις διαφορες φάσεις του ups μήπως βγει κάποιο συμπέρασμα από αυτό.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

https://www.hardwareinsights.com/repairing-hp-designjet-110-plus-dpsn-130ab/

Σε αυτο το link ο τυπος εχει το ιδιο προβλημα με το δικο σου,(το τροφοδοτικο ειναι πολυ ζεστο),και γι αυτο ο μεγαλος πυκνωτης 100μF στα 450v αν και nichicon παρεδωσε.

Εγω θα προσθεσω να ελεγξεις και τον ανεμιστηρα γιατι οταν αρχισει και χανει στροφες(αυτο συμβαινει γιατι στεγνωνει ο αξονας ή βαραινουν τα πτερυγια με σκονη).Οταν κανουμε συντηρηση σε ενα fan το πρωτο πραγμα που κανουμε ειναι να καθαρισουμε με μια μπατονετα τα πτερυγια απο την κολλημενη σκονη.

Τετοιοι θορυβοι του στυλ τζζζζζ,ειναι πολυ κοινο προβλημα να προερχονται απο τον μεγαλο πυκνωτη.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...