Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρχικά να ζητήσω συγγνώμη για το μεγάλο post. Προσπάθησα να είμαι όσο περισσότερο αναλυτικός γίνεται. Ευχαριστώ και σε όποιον το διαβάσει :)

Λεπτομέρειες συστήματος:

gpu : amd r9 290,

cpu : i5 3570k,

psu : corsair 650w,

mb : gigabyte z77 d3h

monitor : dell u2412m

Γενικά το πρόβλημα είναι αρκετά παράξενο, το ξέρω ότι μάλλον είναι η κάρτα γραφικών αλλά επειδή δεν είμαι εντελώς σίγουρος είπα να κάνω ένα thread μήπως γνωρίζει κάποιος κάτι περισσότερο και μπορεί να βοηθήσει. 

Το σύστημα όπως φαίνεται και από τα χαρακτηριστικά του είναι αρκετά παλιό. Γενικά από την ώρα που πήρα την R9 3 χρόνια πριν περίπου τέτοια εποχή δεν έχω κάνει κάποια άλλη αλλαγή και όλα δούλευαν αρκετά καλά. Τον τελευταίο καιρό όμως έχουν αρχίσει τα προβλήματα. Πριν κάποιους μήνες το ένα ανεμιστηράκι από την windforce άρχισε να μην δουλεύει σωστά (σταματούσε να δουλεύει όποτε ήθελε και χρειαζόταν πίεση με το χέρι για να επανέλθει) με αποτέλεσμα να χτυπάει συχνά η κάρτα τα thresholds ακόμα και όταν αυτό δούλευε και προφανώς να υπάρχει και throttling. Τα υπόλοιπα προβλήματα που περιγράφω παρακάτω παρουσιάστηκαν ακόμα πιο πρόσφατα.

Προβλήματα που έχω παρατηρήσει κατά καιρούς και μάλλον αλλά όχι σίγουρα σχετίζονται:

1) Παροδικό πρόβλημα όπου τα windows λανθασμένα αναγνώριζαν ότι υπάρχει συνδεδεμένο δεύτερο μόνιτορ στον υπολογιστή. Από το device manager υπήρχε δεύτερο generic upnp monitor το οποίο ποτέ δεν συνδέθηκε. 

2) Πρόβλημα με direct x όπου παιχνίδια δεν αναγνωρίζουν καθόλου την κάρτα με διάφορα errors όπως direct x device not found κλπ. Σε κάποιες περιπτώσεις ένα παιχνίδι μπορεί να φόρτωνε κανονικά αλλά οι αναλύσεις δεν συμβάδιζαν με το monitor πχ υπήρχε μόνο μία ανάλυση 720p κλπ.

3) Ξαφνική αναγνώριση του monitor ως high-dpi panel από την amd.

Έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα:

1) όλα τα dvi ports και το hdmi port

2) format

3) αλλαγή σε διαφορετική pci_e θύρα

4) αλλαγή σε μνήμες ram 

5) rollback σε παλαιότερους drivers διάφορες versions

6) bios reset και update

7) αποσύνδεση από ρεύμα/ αποσύνδεση κάρτα και επανασύνδεση

Κάποια από τα παραπάνω ίσως διόρθωσαν προσωρινά το πρόβλημα αλλά πάλι επανέρχεται με τον παρακάτω τρόπο:

η κάρτα αναγνωρίζεται κανονικά -> stress test/gaming -> (edited)κάνω restart -> η κάρτα πάλι δεν αναγνωρίζεται (direct x errors etc)

Πράγματα που έχω σκεφτεί έχω δοκιμάσει (εκτός gpu)

1) Μπορεί να φταίνε τα ρεύματα: Υπάρχει νομίζω αυτή η πιθανότητα αλλά δεν έχω αντιμετωπίσει αλλού πρόβλημα όπως random bsod και λοιπά οπότε δεν με πείθει και ιδιαίτερα.

2) Πρόβλημα με direct x: Για αυτό έκανα και το format και το πρόβλημα δεν λύθηκε. Το dxdiag δεν βγάζει κάποιο error. 

3) pcie / chipset: Δεν ξέρω ακριβώς δοκίμασα άλλες pcie θύρες καμία αλλαγή. Το σύστημα πέρα από αυτό είναι stable.

4) χαλασμένα dvi ports: Τα δοκίμασα όλα καμία αλλαγή.

Ελπίζω όντως να είναι η κάρτα και όταν μπορέσω να αγοράσω κάποια καινούργια να λυθούν τα προβλήματα γιατί πραγματικά δεν ξέρω τι φταίει :P

Επεξ/σία από Souvlatzis
Δημοσ.

Καλησπέρα. Η κάρτα έχει εγγύηση τρία έτη, συνεπώς αν έχεις πας κατευθείαν κατάστημα. Κακώς που δεν πηγές για το θέμα στο φανακι.

Για τα αλλά θέματα, θα σου απαντήσει καλύτερα κάποιος που έχει προσωπικά amd.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Αυτό με οθόνες φάντασμα μου το έκανε και μια 290x tri x την Όλγα πίσω και την έκαναν αντικατάσταση

Δημοσ.

Θα δοκιμάσω να την στείλω για την εγγύηση. Η αλήθεια είναι ότι προλαβαίνω οριακά. 

Ευχαριστώ πάντως γιατί είχα ξεχάσει ότι έχει 3 χρόνια.

Δημοσ.

η κάρτα αναγνωρίζεται κανονικά -> stress test/gaming -> restart -> η κάρτα πάλι δεν αναγνωρίζεται (direct x errors etc)

Αν δεν κάνει μονο η κάρτα restart και να την επαναφέρουν οι drivers, αλλα ολόκληρος ο υπολογιστής τότε checkαρε το τροφοδοτικό σου. Δοκιμασε την καρτα με άλλο δυνατοτερο τροφοδοτικο ή σε άλλο υπολογιστή , αν και θεωρητικα πάντα σε καλυπτει αυτο που εχεις αν δεν εχει προβλημα

Απο κει και περα οντως πιθανοτερο ειναι να χει προβλημα η κάρτα

• Like 1
Δημοσ.

Η κάρτα μάλλον,αλλά αν έχεις τη δυνατότητα να τη δοκιμάσεις και με άλλο τροφοδοτικό θα βοήθαγε.Αν δεν προλαβαίνεις λόγω εγγύησης στείλτη αμέσως!

Δημοσ.

Αν δεν κάνει μονο η κάρτα restart και να την επαναφέρουν οι drivers, αλλα ολόκληρος ο υπολογιστής τότε checkαρε το τροφοδοτικό σου. Δοκιμασε την καρτα με άλλο δυνατοτερο τροφοδοτικο ή σε άλλο υπολογιστή , αν και θεωρητικα πάντα σε καλυπτει αυτο που εχεις αν δεν εχει προβλημα

Απο κει και περα οντως πιθανοτερο ειναι να χει προβλημα η κάρτα

Εκεί έκανα λάθος στην περιγραφή. Δεν κάνει restart μόνο του. Απλά όταν την διαβάζει σωστά αν παίξω ένα παιχνίδι που τραβάει την κάρτα στο 100% ( ή κάνω κάποιο stress test) , και κάνω restart το pc μετά δεν θα την αναγνωρίζει σωστα.

Επειδή ήμουν κάπως τυχερός με την εγγύηση και τελειώνει σε μια εβδομάδα, την έστειλα σήμερα κιόλας. Τι είχα τι έχασα στην τελική.

Και επισής το τροφοδοτικό είναι τελικά 650. Οποτέ ακόμα λιγότερη πιθανότητα να φταίει αυτό.

Δημοσ.

Αυτό με οθόνες φάντασμα μου το έκανε και μια 290x tri x την Όλγα πίσω και την έκαναν αντικατάσταση

Ποια ειναι η Ολγα που μιλας συνεχεια ???? :P :P :P

• Like 2
  • Moderators
Δημοσ.

Ποια ειναι η Ολγα που μιλας συνεχεια ???? :P :P :P

Καταραμένη αυτόματη διόρθωση πήγα ήθελα να γράψω

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...