Alex-V Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Πηγα σε ενα τοπικο καταστημα της περιοχης μου να αγορασω καλαι μιας και μου τελειωνει. Ειχα ενα με χαρακτηριστικα sn pb 60/40. Μου εδωσαν ενα που λεει sn 99.3 cu0.7 flux 2.2% Ειναι καλυτερο η χειροτερο απτο πρωτο; αναφερομαι σε κολλησεις καλωδιων και διαφορων εξαρτηματων σε μητρικες
Sheogorath Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Λιώνει πιο δύκσολα απο ότι κατάλαβα λόγω απουσίας μολύβδου.
Alex-V Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Ναι κατι ειδα οτι λιωνει σε περισσοτετους βαθμους..ειναι καλυτερο που δεν εχει μολυβδο η χειροτερο για κολλησεις;. Δεν εχω ξαναπαρει παρομοιο καλαι. Και απεξω λεει rosin core solder
Sheogorath Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Είναι πιο δύσκολο στην κόλληση, συνεπώς χειρότερο. Αλλά είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Alex-V Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Φακ ιτ τσαμπα το πηρα δηλαδη..απλα ξαταλαβα οτι το καλυτερο ειναι το leaded και πιο ευκολο στην κολληση μιας και λιωνει στους 180κατι.
GeorgeSmirlis Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Φακ ιτ τσαμπα το πηρα δηλαδη..απλα ξαταλαβα οτι το καλυτερο ειναι το leaded και πιο ευκολο στην κολληση μιας και λιωνει στους 180κατι. Ναι και επειδή έχει flux μέσα που βοηθάει την κόλληση!Είναι πιο δύσκολο στην κόλληση, συνεπώς χειρότερο. Αλλά είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον.Και στον οργανισμό!
Alex-V Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Εν ολιγοις να ψαξω να βρω leaded..και flux να μην εχει μεσα, εχω σε μπουκαλακι σε υγρη μορφη αν χρειαστει
Haldol Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Παίρνε το SnPb 60/40 άλλη φορά. Ή ακόμα και SnPb 63/37 αν βρεις. Δε θα πάθεις τίποτα απ' το μόλυβδο στην κόλληση, αν αυτό σε ανησυχεί. Τα εργοστάσια λόγω προδιαγραφών και κοινωνικής πολιτικής δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόλυβδο, εμείς σαν χομπίστες ή μικροηλεκτρονικοί δε χρειάζεται να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη όμως. Ναι και επειδή έχει flux μέσα που βοηθάει την κόλληση! Flux έχει και το "αμόλυβδο". Οι διαφορές τους είναι στο κράμα μόνο. Εν ολιγοις να ψαξω να βρω leaded..και flux να μην εχει μεσα, εχω σε μπουκαλακι σε υγρη μορφη αν χρειαστει Έχει flux, αλλιώς δε θα κολλούσες ούτε μεθαύριο. Επιπλέον flux θα βάλεις σε δύσκολες περιπτώσεις (π.χ. οξειδωμένος χαλκός) και όχι σε καθαρές πλακέτες. Εκεί αρκεί όσο έχει η ίδια η κόλληση. 1
Alex-V Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Το θεμα ειναι οτι τα καταστηματα εδω λαμια ειναι για κλωτσιες..το ενα μου εδωσε αυτο που ανεφερα και το αλλο μου εδωσε lead free Και την πλακετα μετα την καθαριζω με οινοπνευμα για να φυγουν τα υπολλειματα
Haldol Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Το θεμα ειναι οτι τα καταστηματα εδω λαμια ειναι για κλωτσιες..το ενα μου εδωσε αυτο που ανεφερα και το αλλο μου εδωσε lead free Και την πλακετα μετα την καθαριζω με οινοπνευμα για να φυγουν τα υπολλειματα Κάνε μία παραγγελία online, μαζί με κάνα μικρο-εργαλείο ή ό,τι άλλο θέλεις. Κι εγώ επαρχία μένω κι η κατάσταση είναι παρόμοια, οπότε τα αγοράζω μαζεμένα από αλλού (αν και ο δικός μας εδώ είναι πορωμένος, οπότε αν του ζητήσεις lead-free κόλληση παίζει να σου την πει ). Την πλακέτα έτσι κι αλλιώς θα την καθαρίσεις, ακόμα και χωρίς εξτρά flux. Απλά είναι κρίμα να την παστώνεις χωρίς λόγο, εφόσον δε χρειάζεται.
Alex-V Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Τα ιδια τραβας και συ. Ξερεις ποια ειναι η χαζομαρα; οτι αυτη τη στιγμη μονο καλαι χρειαζομαι..και μαζι με τα εξοδα αποστολης και την αντικαταβολη θα μου βγει ο κουκος αηδονι για ενα ριμαδοκαλαι.
orck Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Δημοσ. 15 Μαΐου 2017 Καλως η κακως παμε μπροστα, οντως εχει καποια προβληματα αυτη η προοδος καθως οι αντικαταστατες δεν ειναι τοσο αποδοτικοι οσο τα τοξικα και καρκινογονα υλικα αλλα πρεπει να παμε μπροστα. Αυτο που πηρες λεγεται κολληση RoHS και δεν εχει μολυβι μεσα γιατι ειναι τοξικο. Θες δεν θες θα μαθεις και εσυ να κολλας με αυτο οπως θα κανουμε ολοι.Υποψην οι κολλησεις που κανει ειναι πιο θαμπες απο οτι εχεις συνηθισει, αυτο δεν σημαινει οτι ειναι ψυχρη.
Fubar.gr Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Όταν κάνεις συναρμολόγηση σε καινούρια πλακέτα με καινούρια εξαρτήματα, το leaded με το lead free δέν έχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά, βέβαια καλό είναι στο lead free να χρησιμοποιείται επιπλέον flux (πχ με ένα flux pen) γιατι δέν ρέει καθόλου καλά. Το leaded γενικά ρέει πολύ καλά μόνο με το flux που έχει μέσα του, συνήθως δέν χρειάζεται κάτι επιπλέον. Όμως για επισκευές και reworking οπωσδήποτε καλάι με μόλυβδο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν ζημιά στην πλακέτα και σε κοντινά εξαρτήματα, και ενδεχομένως η ποιότητα της κόλλησης να μη βγεί πολύ καλή.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα