Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Καλησπέρα, εδώ και καιρό έχω αγοράσει ένα ADSL/VDSN ασύρματο router Asus ac56u. To χρησιμοποιούσα αρκετό καιρό με το ADSL μου και δεν είχα προβλήματα, είχα και ένα wifi-repeater (Tp-link) για να φτάνει το ασύρματο μέχρι σαλόνι-μπαλκόνι στην άλλη μεριά του σπιτιού (αυτό είχε συχνά προβληματάκια και ήθελε επανεκκινήσεις.
Έκανα αναβάθμιση σε VDSL (vodafone 50άρα, 22πιάνω) και το asus ναι με συγχρονίζει αλλά δεν μπορεί να πάρει IP από τον πάροχο. Στην αρχή χρησιμοποιούσα και τα 2, το ένα μόνο σαν modem, και το asus router. Τώρα αφόρασα ένα ζευγάρι powerline ώστε να έχω απομακρυσμέτα τα 2 routers, και να ξεφορτωθώ το repeater. Τελικά τώρα έχω καλύ κάλυψη στο ασύρματο δίκτυο, αλλά δεν έχω καταφέρει να κάνω το wifi-roaming να δουλεύει, και γενικά από το "πρώτο υποδίκτυο", του VDSL modem δηλαδή, δεν έχω πρόσβαση στο άλλο δίκτυο. Δεν βρήκα κάποιο τρόπο ακόμα να ώστε να ενωποιήσω ολόκληρο το δίκτου και να μπορώ να βλέπω όλες τις συσκευές από παντού.

Υπάρχει κάποια πρόταση για τοπολογία/σύνδεση/ρυθμίσεις για να καταφέρω το καλύτερο αποτέλεσμα;

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Υ.Γ. Θα προτιμούσα να κρατήσω και τους 2 dhcp servers αν είναι εφικτό. Γενικά θα ήθελα το δίκτυο να λειτουργεί αν κάτι γίνει με μια συσκευή.

Δημοσ.

Για αρχή ρύθμισε και τα 2 ασύρματα να έχουν ίδιο SSID και ρυθμίσεις ασφάλειας, αλλά διαφορετικό κανάλι ( ±4 ψηφία).

Όσον αφορά την ΙΡ που δεν μπορούσε να πάρει το Asus σε VDSL, ενώ είχε συγχρονισμό, το πιθανότερο να θέλει ορισμό της τιμής VLAN ID που πρέπει να είναι η 835 (σε ADSL δεν χρειάζεται).

Δημοσ.

Για αρχή ρύθμισε και τα 2 ασύρματα να έχουν ίδιο SSID και ρυθμίσεις ασφάλειας, αλλά διαφορετικό κανάλι ( ±4 ψηφία).

Όσον αφορά την ΙΡ που δεν μπορούσε να πάρει το Asus σε VDSL, ενώ είχε συγχρονισμό, το πιθανότερο να θέλει ορισμό της τιμής VLAN ID που πρέπει να είναι η 835 (σε ADSL δεν χρειάζεται).

Ναι έχουν ίδιο SSID/password, και είναι σε κανάλια με τέτοια διαφορά, αλλά στην αρχή το ένα δίκτυο ήταν στο 192.168.1.X και το άλλο στο 192.168.2.X με αποτέλεσμα να γίνεται ένα μικρό disconnect για να πάρει την άλλη διεύθυνση φαντάζομαι.. Τώρα τα έχω και τα δύο στο ίδιο δίκτυο (192.168.1.X) και έχω μοιράσει το dhcp pool και στους 2.

Θα δοκιμάσω με το VLAN TAG και θα επιστρέψω!

Δημοσ.

Δοκίμασα να βάλω Vlan (το βρήκα σε μια επιλογή που έλεγε 802.1Q Vlan Id, έχει και 802.1P από κάτω και το άφησα 0). Δεν έγινε τίποτα παραπάνω..

Δημοσ.

To vlan δεν ειναι απλα ενα check box που το πατας και σου δουλευουν ολα.

Χρησιμοποιειται κυριως για τη συνδεση 2 δικτυων με isolation, με βοηθητικες μεθοδους ασφαλειας τυπου arp tables-reply only.

Ειναι tansfer packet protocol και υπαρχει απαιτηση απο ολο το hardware του να το υποστηριζει για να παιξει (switches, network cards, κ.λ.π.), αλλιως δεν παιρνανε το vlan packets και ο dhcp server που στηνεται στο τελος για το vlan, να μη μπορει να μοιραζει διευθυνσεις με αποτελεσμα.......... το απο πανω ποστ του φιλου..........

Για να δουλεψει π.χ., θα επρεπε να εχεις και απο την αλλη μερια ενα managed switch που θα του δηλωνες το ιδιο vlan-id που θα εχεις και στο ρουτερ σου για να εχεις επικοινωνια, για να περναει στα πισια με το ιδιο vlan-id και παει λεγοντας.

Συνεπως δεν εχει αφαρμογη σε οικιακα δικτυα και κοινως μην ασχολειστε.

Για την ερωτηση σου τωρα βαλτα ολα στο ιδιο υποδικτυο ετσι οπως εισαι (192.168.1.0/24) και θα παιξεις μια χαρα.

Δημοσ.

To vlan δεν ειναι απλα ενα check box που το πατας και σου δουλευουν ολα.

Χρησιμοποιειται κυριως για τη συνδεση 2 δικτυων με isolation, με βοηθητικες μεθοδους ασφαλειας τυπου arp tables-reply only.

Ειναι tansfer packet protocol και υπαρχει απαιτηση απο ολο το hardware του να το υποστηριζει για να παιξει (switches, network cards, κ.λ.π.), αλλιως δεν παιρνανε το vlan packets και ο dhcp server που στηνεται στο τελος για το vlan, να μη μπορει να μοιραζει διευθυνσεις με αποτελεσμα.......... το απο πανω ποστ του φιλου..........

Για να δουλεψει π.χ., θα επρεπε να εχεις και απο την αλλη μερια ενα managed switch που θα του δηλωνες το ιδιο vlan-id που θα εχεις και στο ρουτερ σου για να εχεις επικοινωνια, για να περναει στα πισια με το ιδιο vlan-id και παει λεγοντας.

Συνεπως δεν εχει αφαρμογη σε οικιακα δικτυα και κοινως μην ασχολειστε.

Για την ερωτηση σου τωρα βαλτα ολα στο ιδιο υποδικτυο ετσι οπως εισαι (192.168.1.0/24) και θα παιξεις μια χαρα.

Ο φίλος πρότεινε (απ' ότι κατάλαβα) να βάλω VLAN TAG στο WAN του VDSL για να λειτουργήσει το VDSL με το ASUS router (το είδα και αλλού το κάνουν πλέον στο VDSL). 

To Asus χθες είδα ότι δεν του αρέσει να είναι στο ίδιο subnet WAN/LAN (οπότε ίσως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσω το WAN του και θα κλείσω τον DHCP του για να δίνει τις διευθύνσεις η ίδια συσκευή).

Δημοσ.

σωστο ειναι αυτο που σου ειπε. Απλα εγω καταλαβα οτι θες να κανεις vlan το δικτυο σου. Γραψε λαθος εκ μερους μου.

και τωρα που το καλοειδα το πιο σωστο ειναι να ειναι σε διαφορετικα subnets μιας και εχεις 2 δικτυα. Ξεκινα με το προβλημα σου πρωτα να κανεις κληση απο το ρουτερ που θες για να καταληξουμε πως θα τα συνδεσεις.

Το μοντεμ που εχεις bridge τα κλεινεις ολα εκει ,dhcp, firewall, nat, wifi και δε του βαζεις στοιχεια κλησης.

Εκτος του vlan-id=835 βεβαιωσου οτι βαζεις τα στοιχεια κλησης σωστα. user-pass

Δημοσ.

Ο φίλος πρότεινε (απ' ότι κατάλαβα) να βάλω VLAN TAG στο WAN του VDSL για να λειτουργήσει το VDSL με το ASUS router (το είδα και αλλού το κάνουν πλέον στο VDSL). 

To Asus χθες είδα ότι δεν του αρέσει να είναι στο ίδιο subnet WAN/LAN (οπότε ίσως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσω το WAN του και θα κλείσω τον DHCP του για να δίνει τις διευθύνσεις η ίδια συσκευή).

Με μπέρδεψες τώρα. Θεωρώ (και γι' αυτό το ανέφερα) ότι βάζεις το Asus κανονικά στην γραμμή ως modem/router, οπότε σε σύνδεση VDSL απαιτείται η τιμή VLAN ID. Χωρίς αυτό ναι μεν συγχρονίζει το Asus, αλλά δεν θα πάρει ποτέ δημόσια ΙΡ.

Δεν χρειάζεται VLAM ID αν το βάζεις πίσω από άλλο modem/router.

Δημοσ.

Με μπέρδεψες τώρα. Θεωρώ (και γι' αυτό το ανέφερα) ότι βάζεις το Asus κανονικά στην γραμμή ως modem/router, οπότε σε σύνδεση VDSL απαιτείται η τιμή VLAN ID. Χωρίς αυτό ναι μεν συγχρονίζει το Asus, αλλά δεν θα πάρει ποτέ δημόσια ΙΡ.

Δεν χρειάζεται VLAM ID αν το βάζεις πίσω από άλλο modem/router.

Ναι αλλά δεν έχω καταφέρει να το συνδέσω ακόμα στο VDSL..

Επισυνάπτω και τη σελίδα με τις διαθέσιμες ρυθμίσεις που έχω.. (λέω να δοκιμάσω σήμερα και WAN Connection Type PPPoE

post-130738-0-38675300-1494942579_thumb.png

Δημοσ.

WAN Connection Type θέλει απαραίτητα PPPoE, αφού είναι συνδεδεμένο στην γραμμή και κάνει κλήση.

Με το Auto IP που έχεις τώρα, είναι να πάρει αυτόματα διεύθυνση χωρίς κλήση, που δεν το υποστηρίζει ο πάροχος.

• Like 1
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους, κατάφερα και συνδέθηκε το ASUS στο VDSL (καλά στην τεχνική υποστήριξη δεν ξέρουν τι τους γίνεται λίγο..) και τώρα το DSL είναι σταθερό στα 22Mbps. Στο άλλο router έκανα disable τον dhcp και το έβαλα στο ίδιο subnet και φαίνονται όλα μια χαρά τώρα!

• Like 1
Δημοσ.

Οι πάροχοι δεν είναι υποχρεωμένοι και δεν παρέχουν υποστήριξη για συσκευές που δεν είναι δικές τους.

Πάντως για VDSL, έχεις πολύ μικρή ταχύτητα συγχρονισμού (φαντάζομαι λόγω απόστασης), τόση που απορώ πως σε σύνδεσαν, εκτός κι αν υπάρχει άλλο θέμα.

Δημοσ.

ερωτηση αν βαλω οπως ο φιλος αυτος βαλω το αλλο ρουτερ σε αλλο subnet.πχ το main modem router ειναι στο subnet 192.168.0.1/24 και βαλω το αλλο ρουτερ στο 192.168.2.1/24 και ανοιγω το wireless για να συνδεσω εκει σε αυτο το δυκτυο κατι tablets που εχω.θα παιξει? θα βαλω βεβαια και dhcp στο αλλο ρουτερ να μοιραζει ip αλλα πως θα βγαινουν στο νετ?απο το πρωτο ρουτερ?και η συνδεσμολογια απο το δευτερο ρουτερακι θα ειναι ενα καλωδιο lan σε μια θυρα lan του πρωτου modem royter?

Δημοσ.

Αν η 2η συσκευή είναι κανονικό ασύρματο router, έχει δηλαδή ξεχωριστή WAN θύρα, μπορεί να παίξει σε διαφορετικό υποδίκτυο.

Αν όμως πρόκειται για modem/router, τότε δεν παίζει με αυτόν τον τρόπο. Εκτός κι αν είναι δυνατόν να αλλαχθεί μια LAN θύρα και να παίξει ως WAN, δυνατότητα που το έχουν κάποια DSL router.

Ποιες συσκευές έχεις;

Δημοσ.

Θα μπορουσε και στο ιδιο δικτυο να γινει αυτο απο λαν, αν μπορει το ρουτερ να κανει ενα routing του στυλ

dst. add. 192.168.0.1/24>gateway 192.168.2.1 ,αλλα δε γνωριζω αν τις εχουν αυτες τις δυνατοτητες.  

Αν το συνδεσεις στη wan ομως, γινεται αυτοματα αυτο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...