dimips Δημοσ. 9 Μαΐου 2017 Δημοσ. 9 Μαΐου 2017 Καλησπέρα πήρα ένα μεταχειρισμένο PC για βαριές δουλειές από εδώ από το insomnia. Προχθές κι ενώ είχα ανοιχτά δύο προγράμματα της Autodesk και το Photoshop και έκανα και εγκατάσταση ένα ακόμη πρόγραμμα έσβησε. Ούτε shutting down έγραψε, ούτε μπλε οθόνες, ούτε τίποτα. Έσβησε η οθόνη και το pc σταμάτησε. Το πάτησα να ανοίξει κόλλησε δεν άνοιγε ούτε το λογότυπο της μητρικης αλλά οι ανεμιστήρες τρεχαν. Το έκανα force shut down από το κουμπί και άνοιξε κομπλέ. Μετά πήγα και τα έβαλα όλα στο stock στο bios. Επίσης για ώρα η ram ήταν full είναι 8gb κι έκανα επεξεργασία 3d. Οι θερμοκρασίες της cpu είναι καλές έχει υδρόψυξη και ανεμιστήρες. Δεν έχουν υπερβεί πότε τους 80 βαθμούς. Στα υπόλοιπα οι θερμοκρασίες είναι στα κανονικά με χαμηλά επίπεδα. -Πρόσφατα πρόσθεσα μια μεταχειρισμένη κάρτα γραφικών 7970 3gb η οποία είναι λειτουργικοτατη. Μπορεί να μην έδινε αυτή σήμα όταν το άνοιξα μετά το κλείσιμο; -Επίσης είχα πάει το cpu i7 3770k στα 4.1ghz oc με όλα τα υπόλοιπα σε auto δεν πηραξα voltage. -Το τροφοδοτικο ήρθε μαζί με το μεταχειρισμένο PC TX850 80plus bronze CORSAIR. Οπότε θα ήθελα να σας ρωτήσω επειδή ποτέ ξανά δε μου έχει συμβεί σε άλλο PC. Να ανησυχήσω; Αν υπάρχει πρόβλημα από τον τρόπο που έκλεισε, πιστεύετε ότι μπορεί να ήταν της cpu λόγο oc,του PSU, της ram ή της μητρικης; Ξαναέκανα τη δουλειά που έκανα και πριν μετά και δε ξαναεκλεισε. Απλά προσπαθούσα να μη φτανω στα όρια τη ram 95-98% έως ότου αρχίσει να κολλάει το σύμπαν. Η μητρική είναι gigabyte z77x-D3h και συνήθως δε λειτουργεί μια το ποντίκι μια το πληκτρολόγιο απ τις θύρες USB. Αν αλλάξω θύρα κομπλέ. Γενικά όλες οι θύρες δουλεύουν αλλά που και που τσαμπουκαλευονται. Μπορεί να έχει πρόβλημα ή είναι από drivers το θέμα; Ένα wifi USB που του έχω βαλει είναι κομπλέ. Ευχαριστώ πολύ!!!
Alexlooker Δημοσ. 9 Μαΐου 2017 Δημοσ. 9 Μαΐου 2017 Tcase 67.4c ειναι το οριο θερμοκρασιας συμφωνα με την Intel αυτο και το o.c. πιστευω οτι φταινε. 1
dimips Δημοσ. 9 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 9 Μαΐου 2017 Όταν λέω κάτω από 80 εννοώ ποτέ όσο τον έχω δε πήγε πάνω απο τοσο, εκείνη την ώρα ήταν περίπου στο 55 δε χρησιμοποιεί τόσο cpu αυτό που έκανα... Και το OC γιατί να κλείσει το σύστημα; Το έκανα λάθος;
UnlockedEvolution Δημοσ. 9 Μαΐου 2017 Δημοσ. 9 Μαΐου 2017 Αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος που να είναι απαραίτητο το overclock τότε μην το κάνεις καθόλου. Ούτε στον cpu ούτε στην ram ούτε στην gpu. Reset bios πλήρως και άστα όλα stock για να αποκλήσεις αυτή την περίπτωση. Μετά μπορεί να είναι θέμα του λειτουργικού. Κοίταξε μήπως κάποιο update στα windows δεν εκαταστάθηκε σωστά. Για τους drivers υπάρχουν δωρεάν προγράμματα που ψάχνουν και εγκαθιστούν αυτόματα όλους τους drivers για το σύστημα. Για το hardware καλό είναι να προσθέσεις μνήμη αφού τώρα τρέχει συνέχεια στο max και κολλάει. Και από θερμοκρασίες να ελέγχεις την κάρτα γραφικών γιατι έχει πολύ υψηλό tdp και μπορεί να ανεβάσει θερμοκρασία. 1
dimips Δημοσ. 9 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 9 Μαΐου 2017 Αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος που να είναι απαραίτητο το overclock τότε μην το κάνεις καθόλου. Ούτε στον cpu ούτε στην ram ούτε στην gpu. Reset bios πλήρως και άστα όλα stock για να αποκλήσεις αυτή την περίπτωση. Μετά μπορεί να είναι θέμα του λειτουργικού. Κοίταξε μήπως κάποιο update στα windows δεν εκαταστάθηκε σωστά. Για τους drivers υπάρχουν δωρεάν προγράμματα που ψάχνουν και εγκαθιστούν αυτόματα όλους τους drivers για το σύστημα. Για το hardware καλό είναι να προσθέσεις μνήμη αφού τώρα τρέχει συνέχεια στο max και κολλάει. Και από θερμοκρασίες να ελέγχεις την κάρτα γραφικών γιατι έχει πολύ υψηλό tdp και μπορεί να ανεβάσει θερμοκρασία. Στη κάρτα γραφικών δεν υπάρχει καθόλου σχεδόν χρήση μόνο όταν περιστρεφω το μοντέλο. Συνήθως είναι γύρω στους 45 βαθμούς. Ναι ψάχνω να αγοράσω μια ίδια ram αλλά 8gb. Τα πήγα όλα στο stock στο bios. Ο τρόπος που έκλεισε σου φαίνεται περίεργος; Εμένα αυτό μου φάνηκε περίεργο. Απλά έκλεισε. Ούτε μπλε οθόνες ούτε shutting down... Μπορείς να μου προτείνεις ένα από αυτά τα προγράμματα που είναι free για τα drivers ; Όσα βρήκα σκαναρουν, βρίσκουν και όταν πας να κάνεις install ζητάει να το αγοράσεις.
UnlockedEvolution Δημοσ. 9 Μαΐου 2017 Δημοσ. 9 Μαΐου 2017 Εφόσον η θερμοκρασία της gpu είναι χαμηλή και γενικά δουλεύει σωστα, τότε φαίνεται να είναι ok. Ο τρόπος που έκλεισε με τη μια, είναι λίγο περίεργος, αλλά όλα μπορούν να συμβούν... Ένα δωρεάν πρόγραμμα για τους drivers είναι το driver booster (http://www.iobit.com/en/driver-booster.php) To κατεβάζεις και το κάνεις εγκατασταση κανονικά. Kάπου στην εγκατάσταση θα σου βγάλει κάτι offers κ.τ.λ αλλά είναι διαφήμιση και καλύτερα να επιλέξεις give up my gift. Μετά αυτό θα σκανάρει και με την επιλoγή update now θα αρχίζει να κατεβάζει αλλά και να εγκαθιστά drivers. Ίσως χρειαστεί και επανεκκίνηση το pc. Βγάζει μήνυμα για upgrade στην pro έκδοση αρκετά συχνά αλλά δεν χρειάζεται γιατί και η free κάνει σωστά την διαδικασία. Τώρα άλλο δεν ξέρω ίσως κάποιος με πιο πολλές γνώσεις θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο. 1
White_Cat Δημοσ. 10 Μαΐου 2017 Δημοσ. 10 Μαΐου 2017 Καλησπέρα !Αν θέλετε τη γνώμη μου, κατ' αρχήν προσωπικά αποκλείω να είναι θέμα του λειτουργικού. Αν επρόκειτο για κάτι τέτοιο, τότε πριν κλείσει θα είχε βγάλει κάποια ένδειξη ότι ξεκινά η διαδικασία του τερματισμού (shutdown).Κάτι που δεν είπαν οι προηγούμενοι είναι ότι ορισμένα bios έχουνε μία ρύθμιση η οποία κλείνει αναγκαστικά τον υπολογιστή, όταν κάποια θερμοκρασία (συνήθως αυτή της CPU) υπερβεί ένα όριο. Μου έχει τύχει κι εμένα αυτή η ρύθμιση, εξ ορισμού, να είναι καμιά φορά υπερβολικά συντηρητική.Δηλαδή αν η εξ ορισμού ρύθμιση είναι να κλείνει τον υπολογιστή, άμα ξεπεράσει π.χ. τους 55'C, τότε λογικό είναι να σβήνουν όλα ξαφνικά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο κι ο χρήστης να ψάχνεται.Άμα τυχαίνει να έχεις πλήρη εμπιστοσύνη στο σύστημα ψύξης σου, τότε θα πρότεινα να απενεργοποιηθεί τελείως μια τέτοια ρύθμιση, εφόσον υπάρχει.Επίσης το να σβήνει ξαφνικά ο υπολογιστής μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οφείλεται στο ότι το τροφοδοτικό δεν παρέχει αρκετά Watt, ή καμία φορά μπορεί να οφείλεται σε ελαττωματική μητρική πλακέττα, αν και κάτι τέτοιο δεν το θεωρώ στη συγκεκριμένη περίπτωση τόσο πιθανό.Να είστε καλά,Ο Άσπρος Γάτος 1
dimips Δημοσ. 10 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 10 Μαΐου 2017 Καλησπέρα ! Αν θέλετε τη γνώμη μου, κατ' αρχήν προσωπικά αποκλείω να είναι θέμα του λειτουργικού. Αν επρόκειτο για κάτι τέτοιο, τότε πριν κλείσει θα είχε βγάλει κάποια ένδειξη ότι ξεκινά η διαδικασία του τερματισμού (shutdown). Κάτι που δεν είπαν οι προηγούμενοι είναι ότι ορισμένα bios έχουνε μία ρύθμιση η οποία κλείνει αναγκαστικά τον υπολογιστή, όταν κάποια θερμοκρασία (συνήθως αυτή της CPU) υπερβεί ένα όριο. Μου έχει τύχει κι εμένα αυτή η ρύθμιση, εξ ορισμού, να είναι καμιά φορά υπερβολικά συντηρητική. Δηλαδή αν η εξ ορισμού ρύθμιση είναι να κλείνει τον υπολογιστή, άμα ξεπεράσει π.χ. τους 55'C, τότε λογικό είναι να σβήνουν όλα ξαφνικά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο κι ο χρήστης να ψάχνεται. Άμα τυχαίνει να έχεις πλήρη εμπιστοσύνη στο σύστημα ψύξης σου, τότε θα πρότεινα να απενεργοποιηθεί τελείως μια τέτοια ρύθμιση, εφόσον υπάρχει. Επίσης το να σβήνει ξαφνικά ο υπολογιστής μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οφείλεται στο ότι το τροφοδοτικό δεν παρέχει αρκετά Watt, ή καμία φορά μπορεί να οφείλεται σε ελαττωματική μητρική πλακέττα, αν και κάτι τέτοιο δεν το θεωρώ στη συγκεκριμένη περίπτωση τόσο πιθανό. Να είστε καλά, Ο Άσπρος Γάτος Προς το παρόν απ τη στιγμή που έκοψα το OC και τα γύρισα όλα σε stock και πέρασα και κάτι drivers δεν παρατήρησα τίποτα περίεργο. Περιμένω να δω αν θα ξαναγίνει. Έχει αρκετούς ανεμιστήρες μέσα το σύστημα και ο cpu υδρόψυξη. Πιστεύω οφείλεται στο ότι έκανα overclock χωρίς να ξέρω. Πείραξα μόνο το clock της cpu και τίποτα άλλο. Μάλλον έπρεπε να πειράξω και τα voltage κλπ. Θα το αφήσω στοκ τελικά έτσι κι αλλιώς μόνο παρα πολύ ram και λίγο cpu θέλουν τα πρόγραμμα που έχω. Ευχαριστώ πολύ.
BlueBlood7 Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Το ξαφνικό shutdown δεν έχει να κάνει με drivers. Η αιτία είναι είτε προβληματικό hardware είτε πρόβλημα θερμοκρασιών. 1
GeorgeSmirlis Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Hardware το κοβω και εγω. Μπορει τροφοδοτικο. Δοκιμασε καποιο αλλο αν μπορεις ζοριζοντας το μηχανημα με stress tests. 1
dimips Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Το ξαφνικό shutdown δεν έχει να κάνει με drivers. Η αιτία είναι είτε προβληματικό hardware είτε πρόβλημα θερμοκρασιών. Hardware το κοβω και εγω. Μπορει τροφοδοτικο. Δοκιμασε καποιο αλλο αν μπορεις ζοριζοντας το μηχανημα με stress tests. Από τότε που έβγαλα το overclock στη cpu 3770k αν και το έχω ζορισει αρκετά με cpu και ram για ώρες στο 100% λόγο rendering κλπ δεν μου ξανά έκλεισε. Μπορεί να είχα κάνει πολύ λάθος επιλογές στο overclock γιατί πατούσα ότι έβλεπα στο YouTube... Ποια stress tests να δοκιμάσω; Το τροφοδοτικό είναι καλό νομίζω tx850 Corsair αλλά ας το testαρω γιατί άμα ειναι να πεθάνει καλύτερα να μην είναι την ώρα που κάνω κάποιο project. Οι θερμοκρασίες νομίζω είναι άψογες μέσα στο κουτί. Max να αγγίξει για λίγο τους 65 ενα core της cpu σε full χρηση σύμφωνα με αυτά τα προγράμματα που ελέγχουν την θερμοκρασία.
GeorgeSmirlis Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Μακαρι να ηταν το oc οπως λες. Prime95 και furmark ή heaven benchmark. Αν σου σβησει παει να πει πως δεν αντεχει το φορτο το τροφοδοτικο. 1
Angelcrow Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Πόσο χρονών είναι η motherboard σαν τεχνολογια? Τι θερμοκρασια εχεις στο chipset? Μηπως εχει ξεραθει κανα thermal pad στο chipset και δεν κανει σωστη απαγωγη θερμοτητας η ψυκτρα?
dimips Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2017 Πόσο χρονών είναι η motherboard σαν τεχνολογια? Τι θερμοκρασια εχεις στο chipset? Μηπως εχει ξεραθει κανα thermal pad στο chipset και δεν κανει σωστη απαγωγη θερμοτητας η ψυκτρα? Το πήρα μεταχειρισμένο. Δε ξέρω πόσο χρονών είναι. Περίπου 4 χρονών κατά προσέγγιση. Είναι η z77x-u3h η μητρική. Η θερμοκρασίες τώρα που έκανα κάποια stress test ήταν εως 60 το max στο cpu για λίγο, 40 η mb και 45 η κάρτα γραφικών και 40 ο ssd. To pc έχει υδρόψυξη. Δε το πείραξα καθόλου το πήρα όπως είναι μεταχειρισμένο, μόνο που κούμπωσα τη κάρτα γραφικών. Μια φορά το έκανε όσο το είχα σε OC. Τείνω στο να έφταιγε αυτό... Μάλλον δεν έπρεπε να πειράξω κάποιες επιλογές απ το bios. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον. Άμα το ξανακάνει μάλλον θα αρχίσω να ψάχνω το hardware.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα