Προς το περιεχόμενο

Μια κριτικη για φωτογραφιση εσωτερικου χωρου...


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημερα στο forum,

Μου ζητησε προσφατα καλος φιλος να του κανω μια φωτογραφιση απο τα τουριστικα διαμερισματα του.
Αν, και εχω κανει καποια projectακια στο παρελθων κανενα δεν ειχε εξολοκληρου φωτογραφιση εσωτερικου χωρου.

Το ειδα ως προκληση και του ειπα πως εαν δεν περιμενει "επαγγελματικο" αποτελεσμα πως θα το επιχειρησω...

Παρολαυτα ηθελα να προχωρησω με μια καποια αυστηροτητα.

Επειτα απο ενα ~10ωρο φωτογραφισης και περιπου~15 ωρες επεξεργασιας το αποτελεσμα ειναι αυτο->

 

"Happiness Apartments"



Θα εκτιμουσα οση αυστηρη κριτικη εχετε να κανετε αρκει να ειναι επικοδομητικη.

Σας θερμοευχαριστω για τον χρονο σας προκαταβολικα!

*Παρατηρησεις->
 
α)Προφανως και εχουμε θεμα στα μπανια, ηταν τρομερα στενομακρα ~2,5-3τμ και απο την προφανη επιλογη -εξω απο το μπανιο- με "επιανε" ο καθρεπτης.
 

Υπαρχει κανενα workaround σε αυτες τις περιπτωσεις?

β)Προβλημα επισης με τα μπαλκονια, παρολο που τα διαμερισματα ειναι σχετικα φροντισμενα, τα γυρω τριγυρω κτιρια ειναι αρκετα ασχημα, οποτε προτιμησα να περιορισω αρκετα το καδρο ωστε να τα αποκλεισω.
Του υποσχεθηκα πως θα τα ξαναπροσπαθησω-ισως και τα μπανια που μου "καθησαν" στο στομαχι..

β)Αν και εχω flash δεν τα χρησιμοποιησα μιας και δεν ειμαι εξοικιωμενος με αυτα και εκτιμω πως μαλλων θα με μπερδευανε και αποσυντονιζανε και αντι να ψαχνω για καδρο θα αναλανωμουν στις ρυθμισεις/τοποθετηση τους/να παλευω hot spots κοκ.
Εκανα λαθος σκεψη πιστευετε?

γ)Απο τις 200 που του παρουσιασα δεν μπορω να πω πως διαλεξε τις καλυτερες 76..Ας πουμε απο αυτες προσωπικα θα εδιωχνα ευκολα 20-30 και θα τις αντικαθιστουσα με αλλες καταλληλοτερες. Αλλα αυτος επιλεγει στην τελικη. 


Τελος, εκτιμω πως χρειαζομουν αλλο ενα 5ωρο ενασχολησης για να στρωσω λιγο τον φωτισμο και τα colour cast καθως και να γινει πιο σωστη δουλεια σε μερικες αφαιρεσεις αντικειμενων με το photoshop(εγιναν στο ποδι-κυριολεκτικα, ειμαι σιγουρος πως θα τις διαπιστωσετε με την πρωτη ματια).
Αυτο δεν ηταν εφικτο μιας και αρχικα υπολογιζα οτι θα ηθελε να ανεβασει 30-40 φωτογραφιες και αυτος επεμεινε σε 76.
Επιπλεων τον πιεζε ο χρονος να τις ανεβασει στο booking πριν την Παρασκευη(ΠΣΚ γινοντε οι περισσσοτερες κρατησεις) και δυστηχως δεν θα εβρισκα τον χρονο μεχρι τοτε να τις τελειωσω οπως θα ηθελα.

Επεξ/σία από @topos
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πάντως χωρις να έχω ιδέα απο φωτογραφία σαν κάποιος που το είδε δλδ για να δει αν θα κλείσει δωμάτιο μου φάνηκαν πολύ καλες. Μου φαίνεται επαγγελματική και προσεγμένη δουλειά  έχω δεί απο μεγάλα ξενοδοχεία και είναι μαύρα χάλια σε σχέση με τις δικές σ. αφου χωρις να έχω σκοπό να πάω κατα εκεί ψήθηκα να πάω να μείνω . τέλος νομίζω το όνομα της "επιχείρησης " αντικατοπτρίζεται στα δωμάτια μέσα απο τις φωτογραφίες σου.

Υ.Γ τα μόνα που χτύπησαν άσχημα στο δικό μου μάτι είναι τα κλιματιστικά που χαλούσαν πολλές φορές τις φώτο και η μαυρίλα στην ψησταριά που νομίζω φωτοσοπαρετε εύκολα .

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα συμφωνησω μαζι σου για τα κλιματιστικα-το ιδιο ισχυει κ για τις πυρασφαλειες- αλλα υπεθεσα πως εφοσων προκειτε για "facilities" δεν θα πρεπε να τα σβησω.

Ρωτησα και τον φιλο για να το σιγουρεψω και μου ειπε πως τα ηθελε.

Οποτε μεινανε..

 

Για την ψησταρια εννοεις που εχουν μαυρισει τα πυροτουβλα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάμε ρε Χερσονησάρα!

 

Το πατρικό μου είναι 50 μέτρα από το ξενοδοχείο που φωτογραφίζεις προς τη θάλασσα, στη Γιαμπουδάκη :')

 

 

Στις φωτο τώρα:

 

Κατ' αρχήν πολύ καλή δουλειά και προσωπικά σαν πελάτης θα πήγαινα με 1000 να μείνω στα σπίτια τα οποία πραγματικά είναι πανέμορφα. Ειδικά το υπνοδωμάτιο με το mural στον τοίχο με το βουνό είναι απίστευτο.

 

α) Δοκίμασε να τραβήξεις πανόραμα και stitching με Microsoft ICE, ίσως. Κι εγώ είχα το ίδιο πρόβλημα στο παρελθόν με τα ενοικιαζόμενά μας δωμάτια. Μια ακόμη λύση είναι να φωτογραφίσεις από ψηλά. Δεν ξέρω πώς και αν εξυπηρετεί, αλλά εγώ ανέβηκα σε ένα σκαλάκι σε κάποια "τυφλή" (από χρήσιμο εξοπλισμό) γωνία και φωτογράφισα από ψηλά σαν κάτοψη τον χώρο όσο καλύτερα μπορούσα.

 

β) Νομίζω πως με φλας πρέπει να παίξεις και με diffusers κτλ για καλύτερο αποτέλεσμα, δεν προσφέρει κάτι να χρησιμοποιήσεις φλας αυτό καθ' αυτό.

 

γ) Στο Booking (και σε τέτοια sites) απ' ότι έχω καταλάβει, the more the better. Όσο περισσότερες φωτογραφίες έχεις τόσο το καλύτερο. Ο φίλος σου έχει επιλέξει με βάση τι παρέχει και ότι με βάση τι είναι πιο όμορφο. Το ίδιο έκανε ο πατέρας μου όταν του έδειξα τις δικές μου. Παρατήρησέ το ;)

 

Σαν γενική παρατήρηση, θα ήθελα να δω και κάποιες φωτο με άμεσο φυσικό φως να μπαινει στο χώρο.

 

Και σε δεύτερη φάση, σε house tours που παρακολουθώ μανιωδώς, παρατηρώ πως γενικότερα υπερεκθέτουν άφοβα όταν φωτογραφίζουν εσωτερικούς χώρους.

 

Υ/Γ: στα μπάνια θα βοηθούσε πολύ ένας fisheye lens.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Topos Πολύ καλή δουλειά έκανες. Μια παρατήρηση, που νομίζω θα το δείς και μόνος σου. Οσο χαμηλώνεις το επιπεδο της μηχανής μεγαλώνει το δωμάτιο. Δεν μιλάω να φτάσεις στο πάτωμα, αλλα και στις φώτο σου φαίνεται πιο μεγάλο το δωμάτιο σε όσες έχεις τραβήξει απο πιο χαμηλα. 

Σχετικά με την χρηση φλας, αν δεν είσαι εξοικιωμένος καλυτερα που τα άφησες στην ακρη. Σιγουρα θα έγινε περισσότερο contrast αλλά θέλει παραπάνω απο ένα. Ισως σε 1-2 φώτο που θες να δείξεις ένα παράθυρο η μια μπαλκονοπορτα αν το εριχνες bounce στο ταβανι, για να φέρεις στα ισα την έκθεση μεσα κ έξω.

Σχετικά με την χρήση fish-eye, απαγορεύεται δια ροπάλου σε αρχιτεκτονικές φωτογραφίες. Με έναν ultra-wide θα έπαιρνες το κάδρο που θες στο μπανιο. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σχετικά με την χρήση fish-eye, απαγορεύεται δια ροπάλου σε αρχιτεκτονικές φωτογραφίες. Με έναν ultra-wide θα έπαιρνες το κάδρο που θες στο μπανιο. 

 

Εννοείται με κάποιο correction, και όχι όπως τις τραβάει ο fisheye. Ούτε τότε;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοιτα αν υπάρχει ήδη, τοτε ίσως τον δοκίμαζες. To correction μπορεί να ισιώσει κάποιες γραμμές, αλλά σίγουρα κάτι θα χαλάσει-παραμορφώσει. Κατά τα άλλα σίγουρα με τον αρχιτεκτονικό θα πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να σου πω κι εγω τη γνώμη μου με μια πολυ γρήγορη ματιά.

 

Εσύ από πλευράς σου έκανες ότι καλύτερο για να αναδείξεις τον χώρο.

 

Από εκεί και πέρα, ο χώρος να γίνει πιο ζεστός, είναι πολύ σκέτος, με αυτή την ασπρίλα στους τοιχους να επικρατεί στην φωτογραφία.

Πρέπει να κάνει τον χώρο πιο ζεστό, που μπορεί να το κάνει πολύ οικονομικά.

 

Ο φωτογράφος δεν κάνει θαύματα, εδώ υπάρχουν θέματα διακόσμησης, αλλά δεν είναι στη δική σου αρμοδιότητα να τα λύσεις :). Δική σου αρμοδιότητα είναι να αναδείξεις όσο μπορείς έναν χώρο, το οποίο έκανες πολύ καλά. αλλά δεν θα μπορέσεις να το κάνεις και 8στερο :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι φωτογραφιες ειναι πολύ καλές. Ειναι υπερεπαρκώς καλές για την χρήση που προοριζονται και για την λογική που εξυπηρετούν. Δεν αποτελουν καθαρά καλλιτεχνική δημιουργία και δεν πρεπει να είναι τέτοιες. Αποτυπώνουν ξεκάθαρα τους χώρους κολακευοντάς τους επαρκώς αλλα χωρίς να δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις για αυτούς κατι που μονο θετικο θεωρω οτι είναι.

 

- Μεσα στο σύνολο βεβαια μπορεις να βαλεις και μερικες πινελιες απο καθαρά καλλιτεχνικής φυσης στασεις έτσι για εντυπωσιασμο σαν κερασάκι στην τουρτα.

 

- Οι φωτο των μπανιων δεν νομιζω οτι χρειαζονται βελτιωση. Ουτε θα τις τραβουσα απο την πορτα. Δινουν το στιγμα στον ενδιαφερομενο για το τι θα περιμενει. Δεν θα παρει κανείς μεζουρα να μετρησει διαστασεις.

 

- Το υφος και η αισθηση των χωρων γενικα ειναι αυτο που θελει καποιος να δει (μαζι με την πληρότητα) και μαλιστα να ανταποκρινεται και η πραγματικότητα με αυτο που του εχεις παρουσιασει αλλιως θα εχεις δημιουργησει μεγαλυτερες προσδοκιες σε εναν σιγουρα απογοητευμενο πελατη χωρις προφανη λογο! Οι φωτο σου παρεχουν ακριβως αυτο.

 

- Την μοναδικη φωτο που θα αλλαζα ειναι η γενικη αποψη του κτιριου απο την γωνια του τετραγωνου. Δεν εχει κατι που να την κολακευει και μειωνει το συνολο. Ισως απο αλλη γωνία και σιγουρα τραβηγμένη σε αλλη ώρα με πιο κολακευτικό φυσικό φωτισμό. Σουρουπο ισως ή ανατολή..

 

Υ.Γ.

Θα συμφωνησω με την μη κολακευτικη ασπριλα των χωρων. Αλλα δεν ειναι θεμα φωτογραφου αλλα designer. Το πρασινο οπου υπαρχει βοηθαει πολυ και φαινεται και στις φωτο αυτο. Ευκολα λυνεται αυτο με μικρες φθηνες πινελιες αλλα ασε αλλους να ασχοληθουν (μπορεις απλα να το αναφερεις σαν θεμα υπο σκεψη του ιδιοκτητη).

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλες ειναι, εγω απλα θα σου προτεινα να βαλεις φλας ωστε να μην εχεις καμμενα highlights απο την θεα στο μπαλκονι.

η φωτογραφισε πιο αργα το απογευμα

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτο που κανω εγω οταν εχω στενους χωρους (οπως πχ τα μπανια σου) ειναι να τραβαω πολλαπλες φωτογραφιες απο διαφορες οπτικες γωνιες και να τις ενωνω στο photoshop.

 

παραδειγμα ενα στενο και μικρο μπανιο μεγεθους 1,5Χ2,2

πως φαινεται απο εξω

05040003.jpg

2 φωτογραφιες (τραβηχτηκαν πολυ προχειρα στο χερι απλα τια το ποστ)

05040001.jpg και 05040002.jpg

 

και αποτελεσμα της ενωσης των 2 φωτογραφιων (προχειρα και γρηγορα παλι με wrap, scale, perspective resize)

 

Untitled-3.jpg

 

παρατηρησε ποσο μεγαλυτερος δειχνει ο χωρος και ποσο πιο καλη φαινεται η φωτογραφια στο ματι.

φυσικα θελει αρκετο χρονο για να παρεις ενα καλο αποτελεσμα ειδικα οταν εχεις πανω απο 2 φωτογραφιες αλλα αξιζει το κοπο.

Επεξ/σία από panoc
  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχας σας ευχαριστω ολους για τα σχολια και τον χρονο σας..

 

 

Topos Πολύ καλή δουλειά έκανες. Μια παρατήρηση, που νομίζω θα το δείς και μόνος σου. Οσο χαμηλώνεις το επιπεδο της μηχανής μεγαλώνει το δωμάτιο. Δεν μιλάω να φτάσεις στο πάτωμα, αλλα και στις φώτο σου φαίνεται πιο μεγάλο το δωμάτιο σε όσες έχεις τραβήξει απο πιο χαμηλα. 

Σχετικά με την χρηση φλας, αν δεν είσαι εξοικιωμένος καλυτερα που τα άφησες στην ακρη. Σιγουρα θα έγινε περισσότερο contrast αλλά θέλει παραπάνω απο ένα. Ισως σε 1-2 φώτο που θες να δείξεις ένα παράθυρο η μια μπαλκονοπορτα αν το εριχνες bounce στο ταβανι, για να φέρεις στα ισα την έκθεση μεσα κ έξω.

Σχετικά με την χρήση fish-eye, απαγορεύεται δια ροπάλου σε αρχιτεκτονικές φωτογραφίες. Με έναν ultra-wide θα έπαιρνες το κάδρο που θες στο μπανιο. 

 

Ειχα ηδη "κουμπωμενο" τον sigma 10-20 κολλημενο στα 10, το ιδιο και την πλατη μου στον τοιχο..Τοσο μικρα ηταν..

 

Να σου πω κι εγω τη γνώμη μου με μια πολυ γρήγορη ματιά.

 

Εσύ από πλευράς σου έκανες ότι καλύτερο για να αναδείξεις τον χώρο.

 

Από εκεί και πέρα, ο χώρος να γίνει πιο ζεστός, είναι πολύ σκέτος, με αυτή την ασπρίλα στους τοιχους να επικρατεί στην φωτογραφία.

Πρέπει να κάνει τον χώρο πιο ζεστό, που μπορεί να το κάνει πολύ οικονομικά.

 

Ο φωτογράφος δεν κάνει θαύματα, εδώ υπάρχουν θέματα διακόσμησης, αλλά δεν είναι στη δική σου αρμοδιότητα να τα λύσεις :). Δική σου αρμοδιότητα είναι να αναδείξεις όσο μπορείς έναν χώρο, το οποίο έκανες πολύ καλά. αλλά δεν θα μπορέσεις να το κάνεις και 8στερο :D

 

Εκτιμω πως τα συγκεκριμενα διαμερισματα ηταν μαλλων απο τα πιο φροντισμενα (στην κατηγορια τιμης τους) , καθως και με εξαιρεση τα μπανια και τα μπαλκονια ειναι αρκετα ευρυχωρα και τακτοποιημενα.

Προφανως παρατηρω αρκετα λαθη σε θεματα "φροντιστη", λιγο τσαλακωμενα σεντονια, καπως αδεια δωματια , καποια επιπλα/λεπτομεριες χρειζονταν μετακινηση κοκ.Στο τελος της μερας εγω πατησα το κλικ οποτε θεωρω πως ολα τα παραπανω ειναι δικη μου παραλειψη.

 

Καλες ειναι, εγω απλα θα σου προτεινα να βαλεις φλας ωστε να μην εχεις καμμενα highlights απο την θεα στο μπαλκονι.

η φωτογραφισε πιο αργα το απογευμα

 

Εδω κολλαει η ελλειψη χρονου, ολες οι φωτογραφιες ειναι 3πλες με +/-2ev. Θα μπορουσα να επαναφερω την θεα αλλα ειναι μετριοτατη και ετσι αποφασισα να την "καψω" εντελως.

Λαθος εκανα?

 

Επιπλεων αλλες 2 ερωτησεις εαν εχετε την καλοσυνη..

 

Tα φωτα ειναι δοκιμο να ειναι αναμμενα σε αυτου του ειδους την φωτογραφιση?Επελεξα να τα εχω σβηστα για να μπερδεψει λιγοτερο το white balance..

 

Και μια ερωτηση σχετικα με την προσεγγιση και τον αριθμο φωτογραφιων->

Υπεθετα πως θα χρειαζοταν 30-40 φωτογραφιες.

Τραβηξα ~1200 φωτογραφιες aka ~350 ""πραγματικα" κλικ. Τις περασα στο lightroom για να τις κανω merge σε hdr*, εδω ανακαλυψα με εκπληξη πως δεν μπορεις να τις βαλεις σε batch και με πανω απο 5-6 το pc freezαρε και δεν τις τελειωνε ποτε (μαλλων λογο λιγης ram-8gb) οποτε περασα ενα απο τα πιο βαρετο 7ωρο στην ζωη μου κανοντας κλικ και περιμενοντας μεχρι να τελειωσει και ξανα παλι κλικ..

 

Απο αυτες παρουσιασα παρουσιασα ~200(150 ευρυγωνειες και 50 ας πουμε περιβαλλοντικες λεπτομεριες) οι οποιες ειχαν μια πολυ ελαφρια επεξεργασια (να εδωσα 1-2 λεπτα στην φωτο?).

 

Μου διαλεξε 76(ο χρονος που ειχα υπολογισει επαρκουσε μονο για αυτες που υπεθετα ~30-40) τελικα και μιας και ημουν μακρυα απο την καλιμπρισμενη οθονη μου και ειχα διαθεσιμη μονο την οθονη του λαπτοπ σε εξωτερικο χωρο με πολυ ηλιο, αποφασισα να ασχοληθω μονο με γεωμετρικα "θεματα" και σβησηματα καποιον καλωδιων, στυλους, φυλλα, αυτοκινητα κοκ.

Επειδη βιαζοταν να προλαβει το ΠΣΚ, ηρθε και μου τις πηρε πριν γινουν export που λεει ο λογος..

 

*Οποτε για αυτο το τοσο ατημελητο αποτελεσμα σε αυτο το επιπεδο τουλαχιστων.

Αφησα απεξω δηλδη εντελως το φωτισμο και το white balance/χρωμα που ισως θα εκανε μεγαλυτερο impact.

 

Πιστευω πως θελουνε αλλο ενα 5ωρο δουλιτσα σιγουρα αλλα οταν του το ανεφερα μονο που δεν εβγαλε σπυρακια γιατι του πηρε λεει ~6-7 ωρες να τις ανεβασει -του εβγαζε το booking error(?) 

Λετε να φταει που του τις εδωσα σε 3840x2160 και οχι στο προτεινομενο 1920x1080?

 

Θα πεταχτω αυριο να ξαναδοκιμασω τα μπαλκονια, μπανια (thanks Panoc!) και εαν φτασει ο χρονος εξωτερικες..

 

*Ξερουμε κανενα κολπο/workaround για το batch merge hdr του lightroom?Η αν ξανατυχει να παιδευτω με αλλο προγραμμα?

Μου φαινετε πως βγαινει αρκετα φυσικο το αποτελεσμα του παντως..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενα απο τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο πρόγραμμα για Hdr ειναι το Photomatix. Νομίζω ομως οτι για το αποτέλεσμα που θες το Lightroom σε καλύπτει άριστα. Οσο για τα φώτα ανάλογα το χωρλ εκτιμώ. Αν ηταν δωμάτια με πετρα πχ και ενδιαφέρον φωτισμό θα άξιζε να τα ανάψεις πιστεύω. Τωρα, που ο φωτισμος θα είναι αδιαφορος απο οσο βλέπω και καταλαβαίνω, νομίζω εκανες σωστη επιλογή.

 

Υ.Γ. Ολη η συζήτηση που κανουμε γινεται για σενα κ για να αλλάξουμε απόψεις. Ελπίζω να μην νιώθεις οτι παρουσιασες κατι ελειπες η κακο. Σκεψου οτι έιναι σίγουρα καλύτερο απο αυτο που θα έβγαζε ο ιδιος.

Επεξ/σία από denis_kos
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...