Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στην κοινότητα.
Έχω μια μητρική ηλεκτρονικού υπολογιστη η οποία είναι η ECS ELITEGROUP A780GM-A V:1.0 Black Series (AM2+)
http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Product/Product_Overview.aspx?CategoryID=1&DetailID=866&DetailName=Feature&MenuID=24&LanID=0
Μετα απο αναβάθμιση του bios δυστυχώς δεν εκκινει.
Πιθανων να μπέρδεψα το bios της A780GM-A V:1.0 με την A780GM-A V:1.1

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Product/Product_Overview.aspx?CategoryID=1&DetailID=892&DetailName=Feature&MenuID=24&LanID=0
Αυτό έγινε πριν 2 χρόνια. Σήμερα αποφάσισα να ασχοληθω λίγο με την μητρική ζητώντας την γνώμη σας για το αν μπορεί να γίνει κάτι και να την βάλω σε λειτουργία.
Παρατήρησα επίσης ότι έχει δυο τσιπ bios.Το πρώτο είναι το 686 amibios 1999 και παραθέτω φωτο.

Το δεύτερο είναι το 25X80VAIZ το οποίο είναι 8pin PDIP και παραθέτω φωτο.

Η ερωτηση που εχω είναι: σε ποιο απο τα δυο τσιπ είναι γραμμένος ο κώδικας του bios;

Εάν είναι στο δεύτερο τσιπ, μπορεί αυτό να αφαιρεθεί, διότι είναι σε βάση και να το ξαναγράψω με ένα Miniproggramer CH341A που αγόρασα από το ebay; https://youtu.be/5NYe21nFSDI
Σας ευχαριστώ!

post-443028-0-43198600-1493842226_thumb.jpg

post-443028-0-20671800-1493842301_thumb.jpg

post-443028-0-66752300-1493842311_thumb.jpg

post-443028-0-44280200-1493842327_thumb.jpg

Δημοσ.

επειδη εχω προγραμματισει τσιπ στην ιδια ακριβως μητρικη ειναι αυτο που αφαιρειται ευκολα,

μαλιστα θυμαμαι το ειχα κανει με hotplug μεθοδο γιατι δεν ειχα programmer....

σκυλι παντως η συγκεκριμενη μητρικη για τα λεφτα της, 9 χρονια κ ακομα δουλευει κομπλε

• Like 2
Δημοσ.

επειδη εχω προγραμματισει τσιπ στην ιδια ακριβως μητρικη ειναι αυτο που αφαιρειται ευκολα,

σκυλι παντως η συγκεκριμενη μητρικη για τα λεφτα της, 9 χρονια κ ακομα δουλευει κομπλε

Στο παλιό μου pc έχω μια asus p5q-e. Τι διακοπές ρεύματος έχει φάει στην μάπα, τι τσαφ έχει κάνει απ το τροφοδοτικό, τι τσαφ έχει φάει από κεραυνούς και ιστορίες, μόνο η μια θύρα ethernet έχει χαλάσει :P 

Απ το 2009 την έχω χαχαχ

Δημοσ.

Μήπως μπορείς να μου δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες για το πως έκανες την διαδικασία; 
Δημοσ.

καλησπερα , το 8 πινο chip ειναι το bios  και αν βλεπω καλα ειναι σε βαση τοποθετημενο 

θελεις programmer αναγκαστικά 

Δημοσ.

καλησπερα , το 8 πινο chip ειναι το bios  και αν βλεπω καλα ειναι σε βαση τοποθετημενο 

θελεις programmer αναγκαστικά 

Σε ευχαριστώ george_gpu για την εύστοχη απάντηση, όπως επίσης σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον. 

Έχω αγοράσει το Miniproggramer CH341A απο το ebay. Θα μπορέσω να κάνω δουλειά;

Είναι αυτο και παραθέτω απο το youtube https://youtu.be/5NYe21nFSDI

Δημοσ.

solved !
Τελικά χρησιμοποίησα τον mini programmer CH341A που πήρα απο το ebay και έκανα δουλειά.
Κατέβασα τους drivers απο τον φίλο που τους διαθέτει και δίνει οδηγίες στο youtube για το πως λειτουργεί το πρόγραμμα. Αναφέρει επίσης ότι ο συγκεκριμένος προγραμματιστής προγραματίζει το συγκεκριμένο τσιπάκι διότι το έχει στην λίστα απο κάτω. (WINBOND W25X80). 
Έτρεξα το πρόγραμμα. Αρχικά εκανα ενα read το αρχείο που είχε το τσιπάκι και το έσωσα για παν ενδεχόμενο και δημιουργήθηκε ένα αρχείο bin. Το ονόμασα extract test.bin
Κατόπιν... έκανα erase το τσιπ. Επαλήθευσα με Verify και είδα ότι είχε διαγραφεί.
Ξανά και πάλι από το πρόγραμα πήγα στο file, open, επέλεξα το φάκελο (απο το νέο πλέον bios που κατέβασα απο το site της μητρικής), απο το παράθυρο του διαλόγου επέλεξα all files διότι το αρχειο που κατέβασα έχει την κατάληξη .rom το επέλεξα και πάτησα Program.
Το έγραψε επιτυχώς το τσιπάκι μετα το veryfy που έκανα.
Έβαλα το τσιπάκι στην μητρική.... και δούλεψε.
Επίσης να σας πληροφορήσω ότι άλλαξα και την μπαταρία του bios διότι στο πολύμετρο μου έδειχνε χαμηλή τάση. Περίπου 1,2 Volt. Το προγραμματισμένο τσιπάκι το άλλαξα μαζί με την μπαταρία παράλληλα.
Παραθέτω φωτογραφίες απο την μητρική, σε λειτουργία πλέον...
Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας και για τον κόπο που μπήκατε για με με βοηθήσετε.

post-443028-0-25852400-1493905730_thumb.jpg

post-443028-0-64842300-1493905746_thumb.jpg

post-443028-0-54054900-1493905766_thumb.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...