Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει τρόπος σε μία στήλη σε περίπτωση που έχω εγγραφή στο τελευταίο της κελί, που ουσιαστικά ορίζει οτι έχει τελειώσει μια συγκεκριμένη διαδικασία, να μην με αφήνει να γράψω στα κελιά απο πάνω ή έστω να πετάει κανα μηνυματάκι που να μου λέει ψηλέ μην γράψεις θα κάνεις μλκία.....?

Δημοσ.

Κλείδωμα φύλλου εργασίας.

Από κει και πέρα σε όσα κελιά χρειάζεται να μπορεί να γράψει ο χρήστης ιδιότητες και αποεπιλογή το κλείδωμα κελιού.

Γράφω από linux και δεν μπορώ να είμαι αναλυτικότερος προς το παρόν, αν δεν τα καταφέρεις ξαναρώτα...

Δημοσ.

Κοίταξε, αυτό που θέλω είναι μόλις γράψω στο τέρμα κάτω κελί σε μια λίστα μια ημερομηνία να μην με αφήσει να γράψω κάτι άλλο σε αυτή την στήλη στα απο πάνω κελιά. Αυτό το θέλω για αποφυγή λάθους μιας και είναι λίγο μπέρδεμα το φύλλο με τα στοιχεία που έχουμε βάλει. Οπότε ή να μην αφήνει να γράψω η να μου βγάζει κάποιο μήνυμα. Προσπάθησα και με conditional formatting μήπως πχ μου κοκκινίζει τα αποπάνω κελιά σε περίπτωση που δεί οποιαδήποτε εγγραφή στο τελευταίο κελί. Σε άλλες περιπτώσεις στο ίδιο φύλλο που ήθελα για μορφοποίηση γραμμών μου δούλεψε, σε αυτό δεν τα καταφέρνω. Η γενική ιδέα είναι να κάνουμε κάτι για αποφυγή λάθους, μιας και γράφουν 3-4 διαφορετικά άτομα στοιχεία κάθε μέρα και ήδη έχουν γίνει 3 φορές κάποια λαθάκια.

Θα προσπαθήσω να σας βάλω και εικόνα αργότερα να δείτε ακριβώς τι εννοώ

Δημοσ.
Αν οι στήλες έχουν συγκεκριμένο μήκος, και ας πούμε πως ο έλεγχος γίνεται στην 10η γραμμή, κι εφόσον το excel καταλαβαίνει πως μια ημερομηνία είναι αριθμός, μπορείς στο conditional formatting, αφού επιλέξεις το τμήμα που θες να εφαρμοστεί, να βάλεις την συνάρτηση:

=ISNUMBER(B$10)

όπου Β, η αριστερότερη επιλεγμένη στήλη και 10, η γραμμή που γίνεται ο έλεγχος.

Όπως παρατηρείς, και ένα απλό 1 ή 0, μπορεί να αλλάξει την μορφοποίηση των παραπάνω κελιών.

Άλλος τρόπος και ίσως πιο ασφαλής, είναι με data validation. Αφού επιλέξεις την περιοχή που θέλεις να εφαρμοστεί (οριζόντια όσο θέλεις, και κάθετα να μην επιλέξεις την γραμμή του ελέγχου), πας Δεδομένα -> Επικύρωση δεδομένων στο "Επιτρεπόμενη καταχώρηση:", επιλέγεις "Προσαρμογή" και στον τύπο βάζεις:

=ISBLANK(B$10)

Όπως παρατηρείς, ό,τι αριθμό/δεδομένο και να βάλεις σε κάποιο κελί της γραμμής ελέγχου, όταν πας να τροποποιήσεις κάποιο από τα παραπάνω κελιά, θα σου εμφανίσει το μήνυμα που θα βάλεις να εμφανίζεται στην τρίτη καρτέλα της Επικύρωσης Δεδομένων.

• Like 1
Δημοσ.

Αν οι στήλες έχουν συγκεκριμένο μήκος, και ας πούμε πως ο έλεγχος γίνεται στην 10η γραμμή, κι εφόσον το excel καταλαβαίνει πως μια ημερομηνία είναι αριθμός, μπορείς στο conditional formatting, αφού επιλέξεις το τμήμα που θες να εφαρμοστεί, να βάλεις την συνάρτηση:
=ISNUMBER(B$10)
Όπως παρατηρείς, και ένα απλό 1 ή 0, μπορεί να αλλάξει την μορφοποίηση των παραπάνω κελιών.

Άλλος τρόπος και ίσως πιο ασφαλής, είναι με data validation. Αφού επιλέξεις την περιοχή που θέλεις να εφαρμοστεί (οριζόντια όσο θέλεις, και κάθετα να μην επιλέξεις την γραμμή του ελέγχου), πας Δεδομένα -> Επικύρωση δεδομένων στο "Επιτρεπόμενη καταχώρηση:", επιλέγεις "Προσαρμογή" και στον τύπο βάζεις:
=ISBLANK(B$10)
Όπως παρατηρείς, ό,τι αριθμό/δεδομένο και να βάλεις σε κάποιο κελί της γραμμής ελέγχου, όταν πας να τροποποιήσεις κάποιο από τα παραπάνω κελιά, θα σου εμφανίσει το μήνυμα που θα βάλεις να εμφανίζεται στην τρίτη καρτέλα της Επικύρωσης Δεδομένων.

Προσπάθησα με το data validation χρησιμοποιώντας την isnumber, μόλις έπαιρνε το τελευταίο κελί την ημερομηνία από άλλο sheet δούλευε κανονικά. Έβγαζε error και δεν σε άφηνε να γράψεις. Αν όμως έσβηνες την ημερομηνία που έπαιρνε από το αρχικό sheet, αυτό ακόμα δεν σε άφηνε να γράψεις πάλι. Επίσης όποτε έκανα copy paste μια άλλη τιμή με άφηνε να την περάσω. όταν έβαζα χειροκίνητα με έκοβε. Ανεβάζω μια φωτό για να δείτε πως είναι η λίστα μου.

Θέλω μόλις πάρει ημερομηνία (από άλλο sheet) κάτω κάτω σε κάθε στήλη να μην με αφήνει να γράψω από πάνω και να βγάζει το error. Έχω βάλει conditional formatting για να μου τα κοκκινίζει και μέχρι τώρα όπως φαίνεται κοκκινίζω τα από πάνω μόλις τελειώσουμε χειροκίνητα.

post-349089-0-88025200-1493872650_thumb.png

Δημοσ.
Αν το κελί του ελέγχου παραπέμπει σε κενό κελί, τότε το "isnumber" θα βγάλει "true". Επίσης όταν κάνεις επικόλληση, αφαιρείται το όποιο data validation. Οπότε ίσως βολεύει καλύτερα το conditional formatting.

Για δοκίμασε να βάλεις στην μορφοποίηση του πρώτου πίνακα (επέλεξε από C4 έως κάτι 11), τον παρακάτω τύπο:

=(ISBLANK(C$11)=FALSE)+ISBLANK(C4)+AND(ROW(C4)=11;(ISBLANK(C4)=FALSE))=2

Με τον τύπο αυτό θα κοκκινίζει τα κελιά με τις ημερομηνίες, όπως κι αν είναι περασμένες, καθώς και τα κενά κελιά πάνω από αυτές, όπως είναι και στην εικόνα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...