Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φωτογραφίες που αποτυπώνουν τον Κρόνο από πρωτόγνωρα μικρή απόσταση, εξασφάλισε στους επιστήμονες το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Cassini.

Γι’ αυτό τον σκοπό, την περασμένη εβδομάδα, το διαστημόπλοιο πραγματοποίησε την αρχική από τις 22 “βουτιές” που έχει προγραμματισθεί να κάνει, φθάνοντας στην περιοχή ανάμεσα στον πλανήτη και τους δακτυλίους του.

 

Κανένα άλλο ανθρώπινο αντικείμενο δεν έχει φωτογραφίσει τον Κρόνο, διαπερνώντας τις ζώνες από πάγο και σωματίδια σκόνης, τα οποία στροβιλίζονται γύρω από τον πλανήτη. Μάλιστα, κινούμενο με ταχύτητα 124.000 χιλιομέτρων/ώρα, το Cassini χρησιμοποίησε την κεραία τηλεπικοινωνιών που διαθέτει ως ασπίδα, για να προστατευθεί από τυχόν προσκρούσεις με τέτοια σωματίδια.

 

Έτσι, το σκάφος είχε διακόψει την επικοινωνία του με τη Γη κατά τη διάρκεια της “βουτιάς”. Κάτι που σημαίνει πως οι επιστήμονες έπρεπε να περιμένουν για αρκετές ώρες, μέχρι να λάβουν το πρώτο σήμα του και έτσι να επιβεβαιώσουν πως δεν έπαθε κάποια βλάβη.

 

Οι προγραμματισμένες “βουτιές” του Cassini αποτελούν το κύκνειο άσμα της αποστολής του, εξασφαλίζοντας για τους ερευνητές εντυπωσιακές εικόνες του πλανήτη, από τις οποίες εκτιμούν πως θα αντλήσουν σημαντικά νέα επιστημονικά στοιχεία. Η αποστολή θα ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, με την είσοδο του σκάφους στην πυκνή ατμόσφαιρα του Κρόνου, ώστε να πυρακτωθεί.

 

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε το 1997 και χρειάστηκε επτά χρόνια για να φτάσει στον προορισμό του, με σκοπό να μελετήσει όχι μόνο τον Κρόνο αλλά και τους δορυφόρους του. Στις αρχές του 2005, απελευθέρωσε ένα μικρότερο μη επανδρωμένο σκάφος, το Huygens, το οποίο προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον Τιτάνα, δορυφόρο του Κρόνου.

 

 

Ο Τιτάνας είναι το μόνο αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα, για το οποίο υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις πως μέρος της επιφάνειάς του καλύπτεται από ρευστό. Το Huygens αποκάλυψε πως αυτές οι “λίμνες” αποτελούνται από υγρό αιθάνιο και μεθάνιο.

 

Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι παρατηρήσεις του Cassini έδειξαν πως ίσως και ο Κρόνος “φιλοξενεί” στο υπέδαφος του λίμνες, κυρίως από νερό, στις οποίες ενδεχομένως έχει αναπτυχθεί εξωγήινη ζωή. Ο θερμός πυρήνας του Τιτάνα είναι πιθανό να κρατά αυτές τις λίμνες σε ρευστή κατάσταση, ενώ το μεθάνιο, το αιθάνιο και οι υπόλοιποι υδρογονάνθρακες στην επιφάνεια ενδεχομένως διεισδύουν στο υπέδαφος, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και εξέλιξη απλών μικροοργανισμών.

 

Link.png Site: ScienceAlert

Επεξ/σία από deligkos
Δημοσ.

Κανενα αλλο ανθρωπινο αντικειμενο δεν εχει φωτογραφησει...Μου αρεσει αυτη η διατυπωση που αφηνει το παραθυρο να εχει φωτογραφηθει απο μη ανθρωπινο αντικειμενο.

  • Like 10
Δημοσ.

συγκινηση, απλα.

μπορουμε να καταφερουμε πολλα οταν συνεργαζομαστε μεταξυ μας!

μη το πατας ακομα Κιμ! :P

  • Like 10
Δημοσ.

Ενα μικρο τυπογραφικο:

Μάλιστα, κινούμενο με ταχύτητα 124.000 χιλιομέτρων, το Cassini "χρησιμοποίησε" την κεραία τηλεπικοινωνιών που διαθέτει ως ασπίδα, για να προστατευθεί από τυχόν προσκρούσεις με τέτοια σωματίδια.

:)

  • Like 7
Δημοσ.

Σκέφτομαι την περηφάνια των μηχανικών που σχεδίασαν αυτό το εξαιρετικό διαστημόπλοιο και το είδαν μετά από ένα πολυχρόνιο ταξίδι σε τόσο αφιλόξενο περιβάλλον να περνά  με τόσο μεγάλη ταχύτητα μέσα από τον δακτύλιο του πλανήτη και να ξανακάνει επαφή με την βάση του συνεχίζοντας να στέλνει δεδομένα!

Όσα μπράβο και να τους πούμε λίγα θα είναι.

  • Like 15
Δημοσ.

Νομίζω ότι αποτελεί μια ακόμα σημαντική στιγμή για την διαστημική τεχνολογία, να κατανοήσουμε το πλανητικό μας σύστημα σε όλο του το εύρος...μακάρι..

Δημοσ.

Απο αυτές τις λίγες αλλά μεγάλες στιγμές που είσαι περήφανος για την ανθρωπότητα.

Πόσο τους ζηλεύω εκεί τους μηχανικούς που βλέπουν το δημιούργημά τους να κάνει αυτή την πορεία.

  • Like 2
Δημοσ.

Φαντάσου περηφάνια για το δημιούργημά τους... Εδώ ένα λάστιχο αλλάζεις στο ποδήλατο και βγαίνεις έξω με άλλο αέρα, "το έφτιαξα μόνος μου", φαντάζομαι αυτοί...

  • Like 1
Δημοσ.

Respect.... Και να φανταστείτε οτι τρέχει 3 CPUs 1750Α @1Mhz τεχνολογίας 1980 με 1 ΜByte Shared RAM. Και ο λόγος. Αυτά τα CPU καταναλώνουν μόνο 7Watt η 1.2Watt σε Sleep mode. Το καθένα απο τα CPUs είναι 2.5 Kιλά.

 

ASE determined that the Rockwell RI 1750A/B computer would satisfy the data management needs of the Cassini spacecraft. This computer provides 1750 instruction set architecture, a 16-bit processor, 1.8 Mips throughput, and 3.9 megabytes of storage. The Rockwell computer requires 7 W of power and has a mass of 2.5 kg.

 

Το Commodore 64 που έχω απο το 1986 είναι 0.25 Mips. Οπότε είναι 7.2 φορές πιο γρήγορο απο το c64.

 

Συγρητικά ένας i7 5960X είναι 238,310 Mips η 132,394 φορές πιο γρήγορος.

 

https://books.google.com/books?id=UsH8CAAAQBAJ&pg=PA174&lpg=PA174&dq=1750A+CPU+Cassini+storage&source=bl&ots=OHy1RN2KIq&sig=PjjwiifQ95tZgsm8c1vEieDnuCA&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiM1-7klM_TAhXp34MKHflIDf8Q6AEIMDAC#v=onepage&q=1750A%20CPU%20Cassini%20storage&f=false

  • Like 3
Δημοσ.

Φαντάσου περηφάνια για το δημιούργημά τους... Εδώ ένα λάστιχο αλλάζεις στο ποδήλατο και βγαίνεις έξω με άλλο αέρα, "το έφτιαξα μόνος μου", φαντάζομαι αυτοί...

Με την διαφορά ότι πρέπει να περιμένεις για 20 χρόνια για να δείς το αποτέλεσμα. Φαντάσου πόσοι απο τους Engineers της NASA έχουν βγεί στην σύνταξη.

Δημοσ.

Με την διαφορά ότι πρέπει να περιμένεις για 20 χρόνια για να δείς το αποτέλεσμα. Φαντάσου πόσοι απο τους Engineers της NASA έχουν βγεί στην σύνταξη.

 

Ποσοι να ζουν πες καλυτερα!

Δημοσ.

Μπράβο σε όλους, 

ότι και σχολιάσουμε περαιτέρω μόνο θα υστερεί. 

 

Εννοειται μπραβο σε ολους! Ξερεις τι ειναι το να κανεις κατι για το οποιο θα εχεις αποτελεσματα σε 10-20 χρονια  και πιθανον ενα πετραδακι σε μεγεθος νυχιου να στο καταστρεψει λιγο πριν εχεις καποια στοιχεια?

 

Μεγαλη θεληση,μεγαλο πεισμα, και ατελειωτη υπομονη θελει...Χαλαλι τους...

Δημοσ.

και μπολικο χρημα το οποιο ιδιωτες πολυ δυσκολα διαθετουν για ενδεχομενο πιθανο κερδος μετα απο δεκαετιες! ενω ενα μικρο κομματακι απο ολους εμας μεσω εφοριας ειναι οκ.

οποτε μπραβο σε ολους μας που χρηματοδουμε τις αποστολες ΝΑΣΑ-ΕΣΑ ;)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...