Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

H απόφαση του Satoshi Nakamoto για block time ανά δέκα λεπτά για μένα είναι από τις ποιο σοφές του ενέργειες. Το Blockchain όντος διογκώνετε αλλά για τα 8+ λέιτουργίας του 120gb δεν είναι και μεγάλο μέγεθος.

Από την άλλη συστήματα όπως το Ethereum ήδη μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έχει ξεπεράσει τα 100gb χώρου και αυτό με τα block του να είναι σχεδόν άδεια καθώς δεν έχει και μεγάλη πραγματική χρήση. Σκεφτείτε αυτό το σύστημα αν πιάσει την χρήση του Bitcoion σε τι μέγεθος θα φτάσει το blcokchain του.

Σε ένα υπερβολικά μεγάλο νούμερο που δημιουργεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την ασφάλεια του p2p δικτύου καθώς πλέον υπάρχει ο κίνδυνος του sybil atftack.

O λόγος είναι απλός. Αν το μέγεθος του Blockchain γίνει υπερβολικά μεγάλο τότε οι απλοί χρήστες δεν θα μπορούν λόγο κόστους να τρέχουν node και τα λίγα node που θα παραμείνουν θα μεταφερθούν σε μεγάλα data center.

Ο κίνδυνος σε μια τέτοια περίπτωση είναι αρκετά μεγάλος καθώς αυτά τα data center θα μπορούν όχι μόνο να δούνε στην ουσία τις συναλλαγές αλλά και να μπλοκάρουν όποιες δεν αρέσουν οι όποιος μπορεί να σχετίζονται με δραστηριότητες που δεν αρέσουν.

Ας πούμε θα μπορούν να μπλοκάρουν συναλλαγές που πάνε για donate στο Wikileaks.

Και για όσους δεν γνωρίζουν τα node είναι το συμαντικότερο κομμάτι του Bitcoin δικτύου και του κάθε blockchain συστήματος καθώς είναι αυτά και όχι οι miner που επιβεβαιώνουν   την αυθεντικότητα των συναλλαγών, την αυθεντικότητα των block που δημιουργούν οι miner καθώς και μεταφέρουν αυτές τις συναλλαγές και block σε όλο το δίκτυο.

Υπάρχει κάποια πρόβλεψη γιά το πότε θα φτάσει το μέγεθος σε μη διαχειρίσιμα ύψη για τα απλά nodes? Στην καμπύλη φαίνεται ότι τώρα αρχίζουμε να μπαίνουμε στο κατακόρυφο τμήμα της εκθετικής https://blockchain.info/el/charts/blocks-size?timespan=all . Μήπως θα μπορούσαν πιο παλιές συναλλαγές που πρακτικά είναι αδύνατον να αλλαχθούν να περικοπούν από το blockchain?

Δημοσ.

απλά τα blockchain συστήματα έχουν όλα τις ίδιες ατέλειες και λόγο ότι το Bitcoin είναι το ποιο δημοφιλές σύστημα είναι και το πρώτο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των γεμάτων block.

Μη διαχειρίσιμα blockchain  συστημάτα σε μέγεθος είναι πάντα αυτά που δεν μπορούν να συντηρήσουν οι απλοί χρήστες. Δλδ  τώρα με τις τιμές των hard disk και γενικά το κόστος είμαστε στο όριο και λίγο ποιο κάτω. Αν νομίζω κρατηθεί η αύξηση του blockchain με αυτό τον ρυθμό νομίζω το bitcoin δεν θα έχει ποτέ σοβαρό πρόβλημα.

Πάντως παραμένει ένα σύστημα που δεν είναι ακριβό. Δεν είναι νομίζω ακριβά τα 0.5$ fee για σχεδόν άμεση μεταφορά μεγάλων ποσών σε όλο τον κόσμο και χωρίς την χρήση του τραπεζικού συστήματος. Ακόμα και να διπλασιαστεί η τιμή του θα παρεμείνει φοβερά φτηνό για μεταφορές μεγάλων ποσών σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα μεταφοράς χρημάτων.

Από την άλλη τα blockchain συστήματα δεν είναι άμεσα για καθημερινές συναλλαγές γιατί είτε θα πρέπει να αυξήσεις υπερβολικά το μέγεθος των block δημιουργώντας τα προβλήματα που ανέφερα πριν είτε θα πρέπει να βρεις άλλες περιφερειακές λύσεις.

Να φανταστείς ότι το Bitccoin και κάθε blockchain σύστημα για να φτάσει τις συναλλαγές της Paypal ανά λεπτό θα πρέπει να έχεις περίπου 500mb block και για  της Visa κάτι gb. Τεχνικά τελείως ανέφικτο για ένα p2p σύστημα.

Από την άλλη υπάρχουν οι περιφερειακές λύσεις όπως το lighting network που είναι στην αρχή του τώρα όπου δημιουργούνται κανάλια πληρωμών δεμένα με μια συναλλαγή και ένα ποσό Bitcoin οπου εκεί μπορεί να κάνεις διπλάσιο όγκο συναλλαγών και ταχύτερο ακόμα και από την Visa.

Αλλά αυτές οι τεχνολογίες είναι ακόμα στα πρώτα τους βήματα. Το Bitcoin φαντάσου το ως ένα σύστημα όπως ήταν το internet το 91. Είναι τεχνολογικά ακόμα στα πρώτα του βήματα.


edit

 

Επειδή αρκετοί ρωτάνε για το mining και αν μπορούν να βγάλουν από τον υπολογιστή τους η από το σπίτι τους Bitcoin η απάντηση είναι OXI. 

Είμαστε πλέον κοντά στο τέλος της mining εποχής του Bitcoin δλδ της μαζικής δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων και τα επόμενα 8 χρόνια θα είναι το τέλος αυτής της καθώς μετά από εκεί τα bitcoin θα δημιουργούνται αρκετά δύσκολα.

Σημερα το mining έχει την μορφή του παρακάτω video και σκεφτείτε ότι είναι και ενός χρόνου παλιό δλδ σήμερα είναι x10 από αυτό που βλέπετε στο video

 

https://www.youtube.com/watch?v=K8kua5B5K3I

Δημοσ.

Αμα μεγαλωσει πολυ το blockchain δεν ειναι λογος για να χασει απο την αξια του το bitcoin ?

 

Δινει μια ταση για centralization που ειναι εναντια στις αρχες του bitcoin, οπως εξηγησε ο check2fire παραπανω. Οποτε εμμεσα ετσι μειωνει την αξια του. Οχι τη συναλλαγματικη του ισοτιμια, αυτο ειναι αλλο θεμα και δεν εχει αμεση συνεπεια εκει.

 

 

Αν μπορέσουν όμως να σε συνδέσουν με το wallet σου (που είναι σχετικά εύκολο αν το σκεφτείς), πάει η ανωνυμία, αφού όλες οι συναλλαγές υπάρχουν στο blockchain!

Είναι ανώνυμο μέχρι να κάνεις την πρώτη σου επώνυμη συναλλαγή (πχ να αγοράσεις κάτι από κανονικό κατάσταημα, ή να εξαργυρώσεις σε τράπεζα, ή ή ή) 

 

Κι ομως δεν ειναι καθολου ευκολο, παροτι υπαρχουν καποια αρθρα εκει εξω που προσπαθουν να δωσουν την αντιθετη εντυπωση.

 

Για να ειναι ευκολο πρεπει να ειναι καποιος πολυ απροσεκτος η να μην τον ενδιαφερει να καλυφθει. Πχ να εχει τα bitcoin του στο coinbase η σε αλλο online wallet που κανει ταυτοποιηση χρηστη για να σου ανοιξει λογαριασμο.

 

Η να εχει μεν το δικο του wallet αλλα να εχει μια διευθυνση και να χρησιμοποιει συνεχεια αυτην αποκλειστικα.

 

Δες εναν πολυ απλο τροπο να καλυφθεις με ελαχιστο κοστος και χωρις καν να μιλαμε για αλλα νομισματα σχεδιασμενα για ανωνυμια.

 

Εστω οτι θελω να ξοδεψω ενα bitcoin και με παρακολουθουνε η παρακολουθουνε αυτο στον οποιο θελω να το δωσω.

 

Φτιαχνω λογαριασμο σε 3 ανταλλακτηρια χρησιμοποιωντας ενα gmail που μολις εφτιαξα. Κατα προτιμηση εχω και vpn αφου με ενδιαφερει η ανωνυμια

Στελνω το bitcoin απο το wallet στο πρωτο ανταλλακτηριο. Απο εκει κατευθειαν στο δευτερο και μετα στο τριτο. Απο το τριτο τα στελνω σε ενα διαφορετικο wallet που θα το χρησιμοποιησω για αυτη τη συναλλαγη και μετα θα το πεταξω.

 

Τα ανταλλακτηρια εχουν αυτοματοποιημενα συστηματα που συνεχως μαζευουν τα bitcoin απο τις διευθυνσεις που τα βαζεις και τα τοποθετουν αλλου σε διευθυνσεις "κουβαδες". Οταν ζητας πληρωμη, σε πληρωνουν απο εκει και οποιαδηποτε ταυτοποιηση εχει ηδη χαθει αν εχεις μονο το blockchain ως αναφορα.

 

Πρεπει να βρουν ενταλμα για να ελεγξουν τα logs του ανταλλακτηριου (που μπορει να ειναι σε αλλη χωρα), τα οποια μπορει και να μην υπαρχουν. Αν το κανουν αυτο (που ειναι ηδη τρελο σεναριο) για τα 3 ανταλλακτηρια, θα εχουν φτασει το πολυ σε μια fake email address.

 

Η ολη διαδικασια θα κοστισει περιπου 0.001 bitcoin σε fees και 2-3 ωρες για τις συναλλαγες γιατι τα ανταλλακτηρια θελουν πολλα confirmations μεχρι να σου πιστωσουν τα bitcoin

Δημοσ.

Χρημα που δεν υπαρχει αν πεσει το ρευμα ... Γελαει ο κοσμος. Προτιμώ 5-6 λιρες το χρονο σε αποταμιευση ... Καρα φουσκαρα 

  • Like 1
Δημοσ.

Χρημα που δεν υπαρχει αν πεσει το ρευμα ... Γελαει ο κοσμος. Προτιμώ 5-6 λιρες το χρονο σε αποταμιευση ... Καρα φουσκαρα 

 

Μου θυμίζει τον Καρατζαφέρη στην Βουλή που έλεγε πως αν πέσει το ρεύμα θα χαθούν οι εργασίες των φοιτητών απ' τα λαπτοπ! xD

  • Like 4
Δημοσ.

Πέραν από 'νόμισμα' που δεν υποστηρίζεται από αγορά. Αλλά αυτό είναι μία άλλη συζητηση. Ποια η διαφορά όσον ασχολούνται με αγοραπωλησίες bitcoin και αντίστοιχα από κάποιον που ασχολείται με το χρηματιστήριο και τα funds που οι περισσότεροι βρίζουν? Μήπως επειδή είναι geeky δε μας νοιάζει?

Δημοσ.

μήπως επειδή δεν ελέγχεται από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα και λειτουργεί χωρίς καν την ύπαρξη του? δλδ στο χρηματιστήριο η σε κάποια παραδοσιακή αγορά για να κάνεις trade θέλει  συγκεκριμένες διαδικασίες και δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας.

Εδώ η πρόσβαση είναι ελεύθερη για όλους. Αναρχοκαπιταλισμός ονομάζεται αυτό.

Δημοσ.

Καταρχην αν πληρωσεις ας πουμε τα διδακτρα στο πανεπιστιμιο (η οπου αλλου επιτρέπεται)σε μπιτκοιν ηδη το συστημα το ελενχει.Αν δεν κανω λαθος το δεχονται και τραπεζες.Αρα το  συστημα εχει τροπο να το ελενξει εκτος εαν εσυ το κλείσεις στην ντουλαπα σου οποτε καθιστατε πρακτικα ακίνδυνο   για την πραγματικη οικονομια αλλα και αχρηστο για σενα.Για αυτο αλλωστε επέτρεψαν κανονικες συναλλαγές για να το "βγαλουν" εξω απο το ιντερνετ.Αυτη εναι και η "αχίλλειος" πτερνα του.Αν συνυπολογίσουμε οτι δεν μπορεις  να δημιουργήσεις πλέων μπιτκοιν τοτε ειναι ακομα πιο ευκολο να ελεγχθεί .Το ερωτημα λοιπον δεν εινα αν μπορει αλλα ποτε θα αποφασισει να το κανει.Οσο για την τζογαδορικη πλευρα του ορεξη να εχεις να απασχολήσε,αλλα οπως σου λενε και τα αλλα παλικαρια οτι φουσκωνει ξεφουσκωνει ενιοτε και μονιμα..................χωρις καμια ενοχληση για την πραγματικη οικονομια.

Δημοσ.

Χρημα που δεν υπαρχει αν πεσει το ρευμα ... Γελαει ο κοσμος. Προτιμώ 5-6 λιρες το χρονο σε αποταμιευση ... Καρα φουσκαρα 

 

Μακάρι να πέσει το ρεύμα μήπως διαβάζουμε και λιγότερες σαχλαμάρες από ορισμένους σαν του λόγου σου.

  • Like 3
Δημοσ.

Είναι ιστορία για να κλαις..

κάποτε αγόρασα 0.8 bitcoins όταν η αξία του ήταν κοντά στα 200Ε

Χρησιμοποίησα κοντά στα 0.05 για μια συναλλαγή και τα υπόλοιπα κάθονται σε κάποιο online wallet....

... κάπου...

Όσο και να έχω προσπαθήσει να θυμηθώ, όσο και να έχω ψάξει τα emails μου, δεν μπορώ να θυμηθώ που τα έχω βάλει...

Και έτσι χάνεις ένα χιλιαρικάκι...

  • Like 1
Δημοσ.

Είναι ιστορία για να κλαις..

κάποτε αγόρασα 0.8 bitcoins όταν η αξία του ήταν κοντά στα 200Ε

Χρησιμοποίησα κοντά στα 0.05 για μια συναλλαγή και τα υπόλοιπα κάθονται σε κάποιο online wallet....

... κάπου...

Όσο και να έχω προσπαθήσει να θυμηθώ, όσο και να έχω ψάξει τα emails μου, δεν μπορώ να θυμηθώ που τα έχω βάλει...

Και έτσι χάνεις ένα χιλιαρικάκι...

δοκιμασες υπνωτισμο? ;)

παντως ειναι αρκετοι αυτοι που ειτε τα εχουν χασει ειτε τυς τα εχουν κλεψει. θελει εκπαιδευση για να γινεις η "τραπεζα" του εαυτου σου :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...