Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δηλαδή πόσες φορές ακριβώς;

Επί της ουσίας αφήνεις να εννοηθεί ότι

α) ο προγραμματισμός είναι ασύγκριτα δυσκολότερος σε σχέση με άλλα αντικείμενα.

β) ότι μόνο άτομα υπερ-καυλωμένα με αυτόν μπορούν να ανταπεξέλθουν

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η αντιμετώπιση οφείλεται εν μέρει στον προσωπικό σου ενθουσιασμό, τον οποίο και είναι πολύ θεμιτό να έχεις ως φοιτητής, αλλά μην παραπληροφορείς τον κόσμο. Δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ισχύουν ως ένα βαθμό.

α) Ασύγκριτα δυσκολότερος δεν είναι, αλλά είναι δύσκολος αν "δεν το έχεις".

β) Δε χρειάζεται να είσαι υπερ-καυλωμένος, χρειάζεται απλώς να σου αρέσει, όπως ισχύει και σε όλες τις δουλειές. Κοινώς αν δε σου αρέσει ο προγραμματισμός (και γενικώς η δουλειά που κάνεις) θα την κάνεις λάθος και επιπόλαια, με αποτέλεσμα να αποτύχεις εκεί που θα πετυχαίνουν οι άλλοι.

Δημοσ.

Και για το φίλο που έκανε την ερώτηση

Καλησπέρα. Νομίζω βρίσκομαι στη σωστή ενότητα για τέτοιου είδους ερωτήσεις... Ψάχνω απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

1. Οι προγραμματιστές βρίσκουν εύκολα δουλεια; Σταθερή; Υπάρχει ζήτηση;
  2. Ο μισθός σε πια επίπεδα κυμαίνονται συνήθως;

Ευχαριστώ όποιους απαντήσουν.

Ξεκινάς από λάθος βάση. Τα ερωτήματα που πρέπει να βάλεις στον εαυτό σου είναι τα εξής:

1. Μου αρέσει ο προγραμματισμός; (ή τα οικονομικά, η αρχαιολογία, η φυσική κλπ. Βάλε εδώ όποια δουλειά θέλεις)

2. Μου αρέσει τόσο ώστε να ξυπνάω Δευτέρα πρωί και να είμαι χαρούμενος;

3. Μου αρέσει τόσο ώστε να το κάνω αυτό για τα επόμενα 40 χρόνια της ζωής μου;

Αν απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ναι, τότε αξίζει να γίνεις προγραμματιστής.

1. Μην το κάνεις για τα λεφτά. Τα λεφτά έρχονται σε συνάρτηση με το πάθος, την εξυπνάδα και τις γνώσεις. Αν το κάνεις μόνο για τα φράγκα ποτέ δε θα βγάλεις πολλά διότι δε θα παθιάζεσαι, δε θα εξελίσσεσαι, θα είσαι πάντα μια μετριότητα και ο μισθός σου θα είναι χαμηλός. Αυτοί που το κάνουν από πάθος και μεράκι θα είναι αυτοί που θα παίρνουν τους υψηλούς μισθούς, διότι θα ασχολούνται, θα παθιάζονται, θα το ψάχνουνε, θα μαθαίνουν, με αποτέλεσμα να είναι οι καλύτεροι της αγοράς και άρα να έχουν τις καλύτερες θέσεις και μισθούς.

2. Μην το κάνεις για να βρεις εύκολα δουλειά. Οι λόγοι είναι οι ίδιοι με το 1. παραπάνω. Αν το γουστάρεις αυτό που κάνεις θα είσαι καλός και οι προτάσεις για δουλειά θα έρχονται βροχή. Αν δεν το γουστάρεις θα είσαι κακός ως μέτριος και δε θα είναι εύκολο να βρεις δουλειά. Καμία σοβαρή εταιρεία δε θέλει μέτριους υπαλλήλους (στο δημόσιο ίσως έχεις ελπίδες).

• Like 4
Δημοσ.

1.

α) Ο καλός προγραμματιστής σε υπο-κλάδο που έχει ζήτηση έχει πολύ περισσότερη δουλειά από όση θέλει να κάνει.

β) Αν είσαι σε μεγάλη πόλη, και σαν μέτριος προγραμματιστής, ζεις.

2. 

Senior Ελλάδα γύρω στο διχίλιαρο, ανάλογα πάλι τον υπο-κλάδο κτλ. 

Senior Remote, γύρω στα 6 χιλιάρικα.

Υπολόγισε όμως ότι senior δεν γίνεσαι από την μια μέρα στην άλλη, ούτε χωρίς να στρώσεις κώλο.

• Like 1
Δημοσ.

Ο καλός προγραμματιστής σε υπο-κλάδο που έχει ζήτηση

Είμαι περίεργος, ποιοι είναι οι κλάδοι / υπο-κλάδοι που έχουν ζήτηση;

Εκτός από web, είδα ότι data science είναι αρκετά hot και πληρώνουν καλά λεφτά.

Τι άλλο έχει παραπάνω ζήτηση από τα υπόλοιπα;

Δημοσ.

Σημαντική λεπτομέρια:

Οι περισσότεροι όταν μιλούν για "web" εννοούν small web dev shops, όπου ουσιαστικά φτιάχνεις και ξαναφτιάχνεις μικρομεσαίου μεγέθους ιστοσελίδες. Πολύ μεγαλύτερος (και ενδιαφέρον) τομέας είναι τα web services, όπου αν και πάλι accessible από το internet είναι το functionality του λογισμικού σου, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ο περισσότερος κόσμος λέει web. Εκεί έχεις να κάνεις με scalability, distributed systems. Μπορείς να είσαι στο backend και να ενδιαφέρεσαι μόνο για αλγορίθμους που κάνουν επεξεργασία κάπου στο μέσο του stack και να μην ενδιαφερθείς καν να κοιτάξεις ποτέ στο επίπεδο του request.

Εμένα πολλοί συνεργάτες μου είναι έτσι και θα έλεγα πολλοί περισσότεροι από αυτούς που ασχολούνται με το λεγόμενο "full stack". 

Από εκεί και πέρα μεγάλες άλλες κατηγορίες είναι το mobile, embedded, desktop programming. Σημαντικό είναι οτι αν εξαιρέσεις τις κλασσικές LOB εφαρμογές σε κάθε τέτοιο κομμάτι, ο τίτλος δεν λέει τίποτα από μόνος του. Π.χ. μπορεί να κάνεις desktop dev για το photoshop ή mobile για μια smart camera που χρησιμοποιεί tensorflow από πίσω. Κάμία σχέση δεν έχουν αυτά με το κλασσικό "CRUD as an android app"

• Like 2
Δημοσ.

Είμαι περίεργος, ποιοι είναι οι κλάδοι / υπο-κλάδοι που έχουν ζήτηση;

Εκτός από web, είδα ότι data science είναι αρκετά hot και πληρώνουν καλά λεφτά.

Τι άλλο έχει παραπάνω ζήτηση από τα υπόλοιπα;

Αυτά + DevOps έχω υπόψιν μου.

Δημοσ.

Και το embedded system programming θα έχει ζήτηση ασφαλώς, όταν ακόμα και το πλυντήριο πιάτων σου θα παίρνει ip.

Εγω νομίζω data, embedded sys programming, AI, machine learning, web services, mobile και ειδικά linux και c skills θα εχουν ζήτηση.

Δημοσ.

Εχει λεφτά αλλά πρέπει να είσαι πολύ καλός γιατί οι εταιρίες θέλουν full stack developers δηλαδή να τα κάνουν όλα και να συμφέρουν

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...