Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

επειδή σκοπεύω να κάνω καινούργια cable σύνδεση, έχω δύο επιλογές: 

(1) απλό modem με μία μόνο ethernet θύρα = δωρεάν

(2) router με 4 ethernet θύρες + wifi = 70 ευρώ

Οι ethernet ports δεν μου χρειάζονται, μία αρκεί, γιατί μόνο ένα desktop PC συνδέω με καλώδιο στο internet. Ωστόσο wifi θέλω, για να συνδέονται κινητά κτλ.

Έχω δει routers που ξεκινάνε από τα 50 ευρώ, με δυο κεραίες, wifi a/c κτλ (πχ. asus, netgear), τα οποία φαντάζομαι είναι καλύτερα ποιοτικά από ένα thomson που δίνει ο ISP, και επίσης προσφέρουν περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης. Βγαίνουν και ελαφρώς φθηνότερα. Επίσης ένας γνωστός ανέφερε και κάτι για θέμα ασφάλειας, ότι δλδ με modem έχεις μόνο το public IP που σου δίνει ο πάροχος, ένω με το έξτρα router έχεις πολλές τοπικές ip, άλλα δεν το έπιασα :D

TLDR

Το ερώτημα είναι: η συνδεσμολογία internet > modem > router > PC έχει μεγαλύτερο ping από την χωρίς router; Δλδ το router έχει αντίκτυπο στο ping ή όχι;

Δημοσ.

Οχι δεν παρέχει επιπλέον ασφάλεια το router.  Ο πάροχος σου παρέχει μια ip. Εσωτερικές ip έχεις πολλές, για να συνδέονται περισσότεροι υπολογιστές και συσκευές. Η εξωτερική όμως είναι μία 

Εκτός και αν αγόρασες πολλές στατικές για να στήσεις servers αλλά μάλλον δεν ισχύει στην περίπτωσή σου...

Ούτε επηρεάζει στο θέμα ping το router.

Μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο παλιό modem-router ως σκέτο router ή να αγοράσεις ένα απλό router.

Η asus έχει καλές λύσεις σε οικονομικές τιμές (πχ RT-AC51U ή AC53). Επίσης υπάρχουν και τα zyxel

• Like 1
Δημοσ.

Modem και Router είναι 2 διακριτές λειτουργίες που συνήθως υπάρχουν στην ίδια συσκευή.

Ωστόσο η σύνδεση, o έλεγχος του δικτύου και η ασφάλειά του, είναι δουλειά του router. Δουλειά του modem, είναι να κάνει τον "διερμηνέα" στα διακινούμενα πακέτα μεταξύ των 2 δικτύων (LAN και WAN).

Αν το modem είναι απλό (σκέτο) modem, τότε δεν έχει καμία δυνατότητα όπως ΝΑΤ, Firewall, DHCP κλπ και απαιτείται συσκευή ή εφαρμογή που θα παίζει ως router.

Το ίδιο θα συμβεί αν ρυθμίσουμε ένα modem/router να δουλεύει σε Bridge mode, οπότε θα παίζει ως απλό modem.

• Like 2
Δημοσ.

To να εχεις ξεχωριστο ρουτερ με μοντεμ, πλεον ειναι must και ειναι καλυτερο απο το 2 σε 1. Σε ping οχι δεν εχεις καμια διαφορα σε καμια απο τις 2 περιπτωσεις.

Δημοσ.

Σε απλές οικιακές εγκαταστάσεις δεν παίζει τόσο ρόλο, αλλά όπου υπάρχει αυξημένος φόρτος τότε καλύτερα είναι ο router να έχει αντίστοιχες δυνατότητες σε επεξεργαστική ισχύ, χαρακτηριστικά, ευκολίες και ρυθμίσεις, πράγμα που τα απλά modem/router δεν τις έχουν.

Μία άλλη αφορμή είναι οι αλλαγές παρόχων ή/και υπηρεσίας. Έχοντας το δικό σου router δεν σε αφορά τυχόν αλλαγή στις ρυθμίσεις του δικτύου, αφού αυτές παραμένουν πάντα οι ίδιες σε όποιον πάροχο κι αν πας ή τι είδους σύνδεση DSL θα έχεις. Απλά βάζεις την συσκευή του παρόχου να κάνει τον συγχρονισμό δουλεύοντας μόνο ως modem και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο router με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως δούλευε και προηγουμένως.

Τέλος υπάρχουν πολλαπλάσιες επιλογές σε ασύρματα router απ' όλους τους κατασκευαστές, ανάλογα την τσέπη του καθενός, σε σχέση με τα modem/router. Πολλά δε από αυτά παίρνουν και εναλλακτικό firmware οπότε οι δυνατότητες εκτοξεύονται.

• Like 1
Δημοσ.

Εγω διαφωνω.

Πλεον ακομη και στα σπιτια με τοσα κινητα, λαπιτοπ και σταθερα ντεσκτοπ, ps4 κ.λ.π. μονο δουλεια δε μπορεις να κανεις και ολοι γκρινιαζουν.

Δε νομιζω πλεον οτι μπορω να ζησω χωρις QOS. Κατεβαζω τορρεντσ με μια μετρια ταχυτητα, η γυναικα μου σερφαρει και βλεπει χιλιαδες videos HD και εγω παιζω online games στο ανετο και ταυτοχρονα γινονται και ενημερωσεις. Πολυ δουλεια αλλα αξιζει το κοπο τελικα.

Δημοσ.

Και αυτές τις απαιτήσεις τις θεωρείς απλές οικιακές;

Με τέτοιο φόρτο επιβάλλεται συσκευή με δυνατότητες, διαφορετικά είτε κάνει υπομονή είτε ανοίγει σχετικό θέμα σε τεχνολογικά φόρουμ.

Δημοσ.

Μα τα περισσοτερα σπιτια ετσι ειναι τωρα βρε φιλος. Λαπτοπ και κινητο η κορη, παιχνιδομηχανη - ντεσκτοπ κινητο ο γιος, λαπτοπ κινητο η γυναικα........... και εσυ χωρις τπτ τρεχεις (.....λολ....).

Να φανταστεις οτι δινω και ιντερνετ 2 οροφους κατω στο κουνιαδο μου.

Οκ ισως τα συγκεκριμενα ειναι πολλα, αλλα με καπως λιγο λιγοτερα, ετσι ειναι αρκετα σπιτια.

2 υπολογιστες και 2 κινητα ειναι αρκετα για να αρχισουν οι γκρινιες παντως

Δημοσ.

Απλές οικιακές είναι για 2-3 άτομα. Ακόμη και ένα απλό router δεν θα κρασάρει με 2-3 άτομα, αρκεί να έχει qos.

Δημοσ.

Το QOS στα απλα ρουτερς ειναι της πλακας.  Ισως οχι σε ολα αλλα σε πολλα ναι.  και δεν εχει σχεση τοσο ο αριθμος των ατομων, οσο το τι κανεις στα μηχανηματα. Αν κατεβαζεις τορρεντς..... καταλαβαινεις τι γινεται στους αλλους. Ασε που το QOS χωρις bandwidth limit, λιγα αποτελεσματα φερει.

Οταν πρωτοβγηκε το ιντερνετ λεγαμε το πιο γρηγορο ρουτερ που κλειδωνει πιο ψηλα. Τωρα αναγκαζεσαι τα 20 mbit να τα κοβεις σε 8 ή 10 για να βολευοντε ολοι.

Δημοσ.

Το ότι πολλοί πλέον έχουν τέτοιες απαιτήσεις κάνουν τέτοια χρήση (online παιχνίδια, torrents, HD streaming και 2-3 ασύρματες συσκευές), δεν την καθιστούν απλή οικιακή χρήση, όταν μάλιστα συνοδεύονται από τις συσκευές των παρόχων ή φθηνές του εμπορίου. Μια χαρά υπάρχουν modem/router ακριβότερης κατηγορίας που παίζουν αξιόπιστα.

Δημοσ.

μπορει να υπαρχουν, χωρις να διαφωνησω σε αυτο, ακριβότερης κατηγορίας που παίζουν αξιόπιστα, αλλα ειδικα εσυ συμφωνεις οτι αν τα εχεις ξεχωρα, εισαι καλυτερος συν το οτι θα δωσεις και πιο λιγα χρηματα.  Και ενα tplink-dlink με openwrt σου στοιχιζει λιγοτερα και κανεις και επαγγελματικα πραγματα. Και ας μη μιλησω για μικροτικ που με απο 50 εως 90 ευρω κανεις παπαδες. 

Θα θυσιασεις δουλεια και εργατοωρες για τα ανωτερω ομως. Μαγικα δε γινονται.

Δημοσ.

Εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αλλά καταλαβαίνω και αυτούς που θέλουν όλα σε μία συσκευή.

Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που ζητούν all around συσκευή, με κάλυψη dual WiFi 120 τμ, QoS, Bandwidth management, SNR tweak, γρήγορο, σταθερό κλπ και δεν καταλαβαίνουν ότι τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει σε χαμηλό κόστος και είναι ένας λόγος που αποφεύγω να προτείνω τέτοιες συσκευές.

• Like 1
Δημοσ.

ok παίδες, έκανα λίγο το homework μου και τείνω προς την λύση απλό modem + 3rd party router

σημειοτέον ότι το modem που δίνει ο πάροχος είναι το Thomson G570, και το wifi router modem είναι το Technicolor TC7230 (70 ευρώ, και για το οποίο κάποιοι παραπονιούνται ότι χάνει το wifi σήμα, και ότι δεν προσφέρει μεγάλη παραμετροποίηση)

ερωτήσεις:

1) Netgear AC1200 (model R6220, ~70 ευρώ) or Netgear AC1750 (modem R6400, ~100 ευρώ) ?

προφανώς υπάρχει μία διαφορά τιμής και μάλιστα το R6400 είναι ακριβότερο του TC7230, άλλα αν το netgear προσφέρει πιο αξιόπιστο σήμα wifi, τότε ΟΚ. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, σε αλλαγή παρόχου δεν πρέπει να επιστρέψεις το router, οπότε και αυτό είναι ένα "συν".

Τώρα ανάμεσα στα δύο δεν ξέρω ποιο να επιλέξω, κάποια στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να με κατατοπίσετε είναι τα εξής:

- το σπίτι είναι ~80τμ, χωρίς πολλούς τοίχους/έπιπλα σε ευθεία γραμμή

- δεν έχω πολλές ασύρματες συσκεύες (μερικά κινητά, TV, laptop - αυτά)

- το desktop PC θέλω να είναι ενσύρματα συνδεδεμένο στο router για να μην έχω θέμα στο gaming, υποθέτω ότι με τις gigabit θύρες και το QoS θα είμαι καλυμμένος

- δεν θέλω να δώσω πάνω από 100 ευρώ και να χρησιμοποιώ το 50% των δυνατοτήτων του router, για πχ δεν με βλέπω να χρησιμοποιώ τα "ReadyCloud", "ReadyShare", VPN και FTP του R6400

2) είναι εύκολο το σετάρισμα του router; Πρέπει να τηλεφωνήσω στον πάροχο για τυχόν πληροφορίες, ή είναι plug & play; Ομοίως και το QoS είναι κάτι το αυτοματοποιημένο ή πρέπει να γράψω scripts κτλ; Προφανώς δεν είμαι expert, το μόνο που ξέρω είναι να μπαίνω στο μενού των modem/router και να ρυθμίζω το WiFi, συνδεσμολογία modem + router δεν δοκίμασα ποτέ πριν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...