Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Στο γραφείο μας έχουμε 3 πρίζες τηλεφώνου με 3 συσκευές και 1 router (speedport entry 2i) με σύνδεση cosmote VDSL. Θεωρούμε ότι η γραμμή ήταν απλή κλασική PSTN αλλά χωρίς να είμαστε σίγουροι. Για να εξηγηθώ, η συσκευή που είναι συνδεδεμένη στην κεντρική πρίζα δουλεύει κάπως ανεξάρτητα (αν κάποιος καλέσει και το σηκώσουμε από εκεί και μετά από κάποια άλλη συσκευή η δεύτερη είναι έτοιμη να καλέσει, αντίστοιχα αν το σηκώσουμε από κάποια από τις συσκευές 2-3 και μετά από την 1 αυτή είναι έτοιμη να καλέσει. Μεταξύ συσκευών 2 και 3 όμως υπάρχει επικοινωνία σαν απλή κλασική γραμμή). Μέχρι σήμερα λειτουργούσαν τηλέφωνο και ίντερνετ κανονικά. Το ρουτερ ήταν συνδεδεμένο χωρίς πρόβλημα στην 3η κατά σειρά πρίζα όπου και δεν είχαμε κανένα θέμα. Σε επικοινωνία με το 13888 για να δούμε πως θα λειτουργούν και οι 3 πρίζες σαν ενιαία γραμμή κάναμε κάποιες δοκιμές που μας πρότειναν και κατέληξε το ρουτερ να μην συγχρονίζει (λαμπάκι DSL αναβοσβήνει ασταμάτητα χωρίς να γίνεται σταθερό). Πλέον μπορεί να συγχρονίσει μόνο στην πρίζα 1 (κεντρική). Θεωρώντας ότι χάλασα την πρίζα 3 επειδή πίεσα ένα ταφ που δεν έκανε καλή επαφή αποφάσισα να την αλλάξω μην τυχόν και έφταιγε αυτό. Με τα πολλά κατέληξα να ανοίξω και τις 3 πρίζες χωρίς αποτέλεσμα.

Η συνδεσμολογία ομολογώ με μπέρδεψε αρκετά, την οποία και περιγράφω αναλυτικά παρακάτω. Στην κεντρική πρίζα (lagrand) είναι συνδεδεμένα στις θέσεις 2 και 3 καλώδια πορτοκάλι και πράσινο και τα αντίστοιχα άσπρα τους. Στην ενδιάμεση πρίζα (παλιάς κοπής) ματισμένα ήταν το πράσινο που ερχόταν από την πρίζα 1 με καφέ που έρχεται από 2ο ξεχωριστό σετ καλωδίωσης και τα αντίστοιχα άσπρα τους. Στην 3η πρίζα (lagrand) στις θέσεις 2 και 3 συνδεδεμένο μόνο καφέ και το αντίστοιχο άσπρο του.

Υποθέτω ότι στο γραφείο υπήρχαν 2 διαφορετικές γραμμές που ο ηλεκτρολόγος τις ένωσε σε μια με τη μάτιση στην πρίζα 2; Το ότι πλέον δεν συγχρονίζει το ρουτερ στην πρίζα 3 (που τόσο καιρό λειτουργούσε κανονικά) να είναι επειδή έγινε ξαφνικά κάτι στην συνδεσμολογία ή να άλλαξε κάτι απομακρυσμένα από την εξυπηρέτηση του ΟΤΕ;

Επιπλέον ενώ η ευρυζωνική γραμμή είναι συνδεδεμένη και ενεργή αυτή την στιγμή στην Κεντρική πρίζα 1, στις πρίζες 2 και 3 τα τηλέφωνα είναι νεκρά. Τι μπορεί να έχει συμβεί;

Κάθε βοήθεια και συμβουλή δεκτή. Ευχαριστώ παρά πολύ εκ των προτέρων.

Δημοσ.

a.εχεις voip τηλεφωνια ή κανονικη τηλεφωνια?επισης το ρουτερ θες να μεινει στην πρωτη πριζα ή θες να ειναι σε αλλη?τα καλωδια πισω απο τον τοιχο ειναι utp?σε ποια πριζα ερχεται το καλωδιο απο τον οτε.ρωταω πολλα πραγματα αλλα ειτε το φτιαχνουμε για να παιξει ειτε το φτιαχνουμε σωστα μια που εχεις vdsl.

Δημοσ.

post-83813-0-95482200-1492537074_thumb.jpg

Κεντρική πρίζα (1)

 

post-83813-0-88188800-1492537153_thumb.jpg

Ενδιάμεση πρίζα (2)

 

Υπάρχει επίσης και η τελευταία πρίζα (3) μάρκας lagrand που έχει συνδεδεμένο μόνο καφέ καλώδιο. Δυστυχώς δεν την έχω σε φωτογραφία. Τα καλώδια είναι UTP και η σύνδεση είναι ευρυζωνική-VOIP της COSMOTE.

Στόχος μου είναι να έχω το router συνδεδεμένο στην πρίζα 3 με μια συσκευή τηλεφώνου (απευθείας από το router μέσω ευρυζωνικής συνδεσμολογίας) και από μια συσκευή τηλεφώνου στις πρίζες 1 και 2. Δηλαδή αυτό που ίσχυε έως σημερα μέχρι που τα έπαιξε η γραμμή. Επίσης θα ήθελα (ο αρχικός στόχος των δοκιμών δηλαδή) η πρίζα 1 να "συνδέεται" με τις πρίζες 2 και 3- όταν κάποιος μιλάει στο τηλέφωνο από την 1 να μπορεί να μπει στην κλήση ο άλλος από την 2 ή 3 και το αντίστροφο. Επίσης η κεντρική πρίζα που έρχεται το καλώδιο από τον ΟΤΕ είναι η 1.

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.

Δημοσ.

Λοιπόν η εγκατάσταση είναι ένα καλώδιο UTP που τρέχει από πρίζα σε πρίζα σε σειρά και απλά συνδέονται διαφορετικά χρωματικά ζεύγη στην κάθε μία.

Στην 1η πρίζα έρχεται η τηλεφωνική γραμμή στο πορτοκαλί/άσπρο-πορτοκαλί ζεύγος. Από αυτήν φεύγει για την 2η πρίζα το πράσινο/άσπρο-πράσινο ζεύγος. Τέλος από την 2η πρίζα φεύγει το καφέ/άσπρο-καφέ ζεύγος προς την 3η πρίζα.

Με την PSTN τηλεφωνία δούλευε, αλλά τώρα με την VoIP θέλει μια μικρή τροποποίηση. Υπάρχουν 2 επιλογές, με καλύτερη την δεύτερη:

 

α. Επιστροφή της τηλεφωνίας από τον router.

1. Συνδέεις σε όλες τις πρίζες, όλα τα ζεύγη πορτοκαλί/άσπρο-πορτοκαλί στις θέσεις 2-3. Δηλαδή στις πρίζες 1-2 θα υπάρχουν από 2 ίδια χρωματικά καλώδια σε κάθε θέση και μόνο από ένα στην 3η πρίζα. Μπορείς να αφήσεις τις συνδέσεις όπως είναι τώρα τα χρωματικά ζεύγη, αλλά για λόγους ομοιομορφίας και απλούστευσης, καλύτερα είναι να συνδέσεις αυτά που προτείνω.

2. Στις 2 πρώτες πρίζες βάζεις από ένα απλό DSL φίλτρο, πάνω στο οποίο θα συνδέεται η αντίστοιχη τηλεφωνική συσκευή.

3. Στην 3η βάζεις ένα DSL splitter. Στην έξοδο DSL (ή MODEM) θα συνδεθεί το modem/router του παρόχου και στην έξοδο PHONE θα συνδεθεί αντίστοιχα η έξοδος PHONE Νο1 (ή Νο2) της συσκευής του παρόχου.

 

Με την παραπάνω συνδεσμολογία θα έχεις λειτουργία του modem/router στην 3η πρίζα κι επιστροφή της τηλεφωνίας από την έξοδο PHONE αυτού και μέσω του splitter προς τις 2 πρώτες πρίζες. Τα φίλτρα σε κάθε τηλεφωνική συσκευή χρειάζονται διότι ακριβώς επιστρέφουμε την τηλεφωνία πάνω στην ίδια γραμμή του παρόχου, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα συγχρονισμού κι επικοινωνίας. Μειονέκτημα όμως είναι ότι έχουμε χαμηλότερο συγχρονισμό από τον μέγιστο δυνατόν.

 

β. Χρήση 2πλής πρίζας.

1. Συνδέεις στις 2 πρώτες πρίζες, όλα τα ζεύγη πορτοκαλί/άσπρο-πορτοκαλί στις θέσεις 1-4.

2. Συνδέεις στις 2 πρώτες πρίζες, όλα τα ζεύγη μπλε/άσπρο-μπλε στις θέσεις 2-3. Καλό είναι το ίδιο χρωματικό ζεύγος που έρχεται από τον πάροχο να μην συνδεθεί στην 1η πρίζα.

3. Αλλάζεις την 3η πρίζα με μία άλλη 2πλή, που έχει 2 θύρες RJ11.

4. Στην Α RJ11 υποδοχή αυτής της πρίζας, συνδέεις το ζεύγος πορτοκαλί/άσπρο-πορτοκαλί στις θέσεις 2-3.

5. Στην Β RJ11 υποδοχή αυτής της πρίζας, συνδέεις το ζεύγος μπλε/άσπρο-μπλε (που έρχεται από την 2η πρίζα) στις θέσεις 2-3.

6. Στην Α έξοδο συνδέεις το modem/router και στην Β έξοδο συνδέεις την θύρα PHONE Νο1 (ή Νο2) της συσκευής του παρόχου.

7. Στην έξοδο PHONE του modem/router, θα βάλεις ένα απλό τηλεφωνικό ταφ, για να συνδεθεί η τοπική τηλεφωνική συσκευή.

 

Με την παραπάνω συνδεσμολογία θα έχεις λειτουργία του modem/router στην 3η πρίζα (Α θέση) κι επιστροφή της τηλεφωνίας από την έξοδο PHONE αυτού και μέσω της Β θέσης προς τις 2 πρώτες πρίζες. Η συνδεσμολογία αυτή είναι καλύτερη αφού δεν χρησιμοποιούμε φίλτρα/splitter καθώς δεν επιστρέφουμε την τηλεφωνία πάνω στην ίδια γραμμή, έτσι διαχωρίζεται πλήρως τηλεφωνικό σήμα από το αντίστοιχο του DSL, επιτυγχάνοντας τον μέγιστο δυνατόν συγχρονισμό.

 

Υπόψη ότι και στις 2 περιπτώσεις, υπάρχει θέμα κάποιες φορές όταν συνδέονται πάνω από 2 συσκευές ταυτόχρονα στην ίδια έξοδο PHONE της συσκευής του παρόχου, πράγμα που το αναφέρει και η εταιρεία. Μόνο με δοκιμή θα διαπιστώσεις αν συμβαίνει και στην δικιά σας περίπτωση, με την λύση να είναι μία από τις 3 συσκευές (αυτή που θα είναι δίπλα στον router) να συνδέεται στην άλλη έξοδο PHONE αυτού.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

να προσθεσω επισης κατι για να το κανει ισως πιο ευκολο.

στις πριζες ενα και δυο δεν ειναι υποχρεωτικο να βαλει τα καλωδια στις υποδοχες 1 και 4 με σκοπο να συνεχισουν στα επομενα πριζακια αλλα μπορει να τα ενωσει απευθειας απο το ενα καλωδιο στο αλλο ειτε στριβοντας τα και βαζοντας πχ μονωτικη ταινια ή ακομα καλυτερα με scotclok.το καλο ειναι οτι δεν εχεις τοσα καλωδια πανω στο πριζακι και αμα το δει καποιος τριτος τον βοηθαει να καταλαβει πιο ευκολα τι εχει γινει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...