Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Νέες συμφωνίες σύναψε το Airbnb με τις δημοτικές αρχές δεκάδων πόλεων στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά και την πολιτεία του Τέξας, για την καταβολή φόρου διαμονής.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι συμφωνίες αφορούν 8 αμερικανικές πόλεις και κομητείες, αλλά και 31 πόλεις στη Γαλλία.

Οι φόροι διαμονής θα ξεκινήσουν να ισχύουν από την 1η Μαΐου, ενώ έχουν το ίδιο ύψος με τα αντίστοιχα τέλη που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία. Πλέον, ο αριθμός των συμφωνιών που έχει συνάψει η εταιρεία σε όλο τον κόσμο φθάνουν τις 275, με συνέπεια να έχει αποδώσει σε δημόσιους φορείς 240 εκατ. δολάρια από το 2008, όταν και ιδρύθηκε.

Από την άλλη πλευρά, το Τέξας είναι η 20ή αμερικανική πολιτεία όπου οι ενοικιάσεις ακινήτων ή διαμερισμάτων μέσω του Airbnb υπάγονται σε φορολόγηση. Έτσι, τουλάχιστον σε αυτές τις περιπτώσεις, η εταιρεία αποδυναμώνει τις αντιδράσεις των ξενοδόχων, οι οποίοι είναι κατάφωρα αντίθετοι στη δραστηριοποίησή της σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Επικριτές πάντως της Airbnb σημειώνουν πως οι κατά τόπους αρχές δεν έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα στοιχεία, για να εξακριβώσουν τα ακριβή ποσά που θα πρέπει να πληρώσει η εταιρεία σε φόρους.

Link.png Site: Reuters

• Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Γιατί ρε Στέλιο δεν θα έπρεπε? Και πολύ που έχουν αργήσει. Βγάζει ο άλλος 5-10 χιλιάρικα και είναι μαυρα

• Like 19
Δημοσ.

Να δούμε πότε θα ισχύσει και εδώ κάτι τέτοιο. Ο κάθε λεφτάς έχει κάνει μια βίλα ,την ενοικιάζει και τα λεφτά στην τσέπη καθαρά και εμείς που έχουμε ένα μικρο ξενοδοχείο δουλεύουμε για το κράτος και τις τράπεζες. Μέχρι και πνευματικά δικαιώματα ηθοποιών πληρώνουμε για τις τηλεοράσεις των δωματίων.

• Like 7
Δημοσ.

Να δούμε πότε θα ισχύσει και εδώ κάτι τέτοιο. Ο κάθε λεφτάς έχει κάνει μια βίλα ,την ενοικιάζει και τα λεφτά στην τσέπη καθαρά και εμείς που έχουμε ένα μικρο ξενοδοχείο δουλεύουμε για το κράτος και τις τράπεζες. Μέχρι και πνευματικά δικαιώματα ηθοποιών πληρώνουμε για τις τηλεοράσεις των δωματίων.

Φιλικα παντα αν και δεν απευθυνομαι σε εσενα ή στην επιχειρηση σου προσωπικα, αλλα αντι να φροντισεις τα δωματια να εχουν τηλεοραση μεσα φροντισε να εχουν θετικα review απο επισκεπτες απο κανενα booking/trip advisor και ολα θα πανε καλα.

Ο κοσμος επιλεγει το airbnb επειδη ειναι απλα φθηνοτερο απο τα ξενοδοχεια. Δε σημαινει ομως οτι θα ειναι και πιο ανετο επισης.

Οσο για τον λεφτα με την βιλα, αυτος προφανως τραβαει πελατες που εχουν επισης λεφτα και που για τους δικους τους προσωπικους λογους προτιμουν να τα ξοδεψουν σε ενα οικημα για μερικες μερες/βδομαδες και οχι σε ενα ξενοδοχειο. 

Παντως φορολογηση ισως να πρεπει να μπει, κανενα 5-10% ισως σαν ΦΠΑ φαση. Αλλιως αν η κυβερνηση ξανασκυψει το κεφαλι οπως κανει με την κιτρινη φυλη και αρχισει παλι τους φορους ή ακομα χειροτερα με τους νομους ωστε το airbnb να κλεισει ο κοσμος θα βρει αλλη λυση μεσα απο φορουμς, εμαιλ και τι αλλο θα βρεθει. 

• Like 1
Δημοσ.

Φιλικα παντα αν και δεν απευθυνομαι σε εσενα ή στην επιχειρηση σου προσωπικα, αλλα αντι να φροντισεις τα δωματια να εχουν τηλεοραση μεσα φροντισε να εχουν θετικα review απο επισκεπτες απο κανενα booking/trip advisor και ολα θα πανε καλα.

Ο κοσμος επιλεγει το airbnb επειδη ειναι απλα φθηνοτερο απο τα ξενοδοχεια. Δε σημαινει ομως οτι θα ειναι και πιο ανετο επισης.

Οσο για τον λεφτα με την βιλα, αυτος προφανως τραβαει πελατες που εχουν επισης λεφτα και που για τους δικους τους προσωπικους λογους προτιμουν να τα ξοδεψουν σε ενα οικημα για μερικες μερες/βδομαδες και οχι σε ενα ξενοδοχειο. 

Παντως φορολογηση ισως να πρεπει να μπει, κανενα 5-10% ισως σαν ΦΠΑ φαση. Αλλιως αν η κυβερνηση ξανασκυψει το κεφαλι οπως κανει με την κιτρινη φυλη και αρχισει παλι τους φορους ή ακομα χειροτερα με τους νομους ωστε το airbnb να κλεισει ο κοσμος θα βρει αλλη λυση μεσα απο φορουμς, εμαιλ και τι αλλο θα βρεθει. 

Δεν είναι ανάγκη να κάνω διαφήμιση στο ξενοδοχείο μου.Μπορώ να σου στείλω προσωπικά να δεις σχόλια σε booking (9.2 σε 190 σχόλια) και tripadvisor. Εγώ απλά μιας και διάβασα το θέμα είπα να γράψω το παράπονο μου. Ενημερωτικά θα σου πω ότι το airbnb είναι γραμμένο στο μνημόνια να μην φορολογηθεί στην Ελλάδα όπως και το ότι  η booking δεν ζητάει κανένα χαρτί νομιμότητας (σήμα ΕΟΤ και λοιπά). Δεν υπάρχει καμία προστασία στους νόμιμους επαγγελματίες ποια στην Ελλάδα. Δεν μου αρέσει να κλαίγομαι αλλά να ξέρεις ότι ένα δωμάτιο που θα το βρεις στην booking 40€ στο ξενοδοχείο μένουν καθαρά κάτω από 20€ (προμήθεια booking 15% στη καλύτερη , 13% φπα , προμήθεια τράπεζας γιατί ποια πληρώνουν όλοι με κάρτα και λειτουργικά έξοδα ). Στην airbnb η προμήθεια είναι κάτω από 10% και τα υπόλοιπα στην τσέπη και αφορολόγητα. Αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και γιαυτό βλέπεις και μεγάλες διάφορες στην τιμή.

• Like 13
Δημοσ.

Έτσι, τουλάχιστον σε αυτές τις περιπτώσεις, η εταιρεία αποδυναμώνει τις αντιδράσεις των ξενοδόχων, οι οποίοι είναι κατάφωρα αντίθετοι στη δραστηριοποίησή της σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι, και εμείς οι πολίτες βλέπουμε ότι το AirBnB έχει βατέψει την ήδη δύσκολη κατάσταση με τα διαθέσιμα δωμάτια-σπίτια στις πόλεις.

Οι ιδιοκτήτες και οι πρώτοι ενοικιαστές προτιμούν να χώνουν τουρίστες παρά νορμάλ ενοικιαστές για υπενοικίαση.

Προσωπικά θέλω να τους πατήσουν στον λαιμό με την φορολογία σε όλη την ΕΕ, μπας και δούμε αύξηση στα αξιοπρεπή σπίτια.

• Like 5
Δημοσ.

Ενημερωτικά πάντα τα καταλύματα τύπου Airbnb προβλέπεται από το μνημόνιο να φορολογηθούν. Μην τα λέμε αυτά. Ίσως να γλιτώσουν μέχρι ένα σημείο εσόδων και να απαλλαγούν από τη σήμανση. Αλλά για όλους έχει ο Βόλφγκανγκ...

Offtopic: Χριστός Ανέστη! Υγεία και αγάπη για όλους!

Δημοσ.

Είναι ένα ενδιαφέρον βήμα, σίγουρα είναι αδικία προς πολλές κατευθύνσεις η έλλειψη φορολογίας σε κάθε τι, αλλά είναι και ακόμα μεγαλύτερη αδικία η υπερφορολόγιση σε έναν τόπο που όσο πάει βουλιάζει!

Εγώ θα ήθελα φορολογία 10% σε όλα και θα ήμουν 100% νομοταγής και με χαμόγελο! Και θα είχα και απαιτήσεις από το κράτος μου να έχω παροχές όπως κάποιοι άλλοι (ΟΛΟΙ) στην Ευρώπη για υποδομές κάθε τύπου στην πατρίδα μου!!!

Ευχαριστώ πολύ και καλή Ανάσταση σε όλους, Χριστός Ανέστη ????❤️

• Like 4
Δημοσ.

Γιατί ρε Στέλιο δεν θα έπρεπε? Και πολύ που έχουν αργήσει. Βγάζει ο άλλος 5-10 χιλιάρικα και είναι μαυρα

Δεν στα λενε ολα μαλλον οι φίλοι σου...10 τον μήνα μπορεί! πολλά σπίτια που νοικιάζονται είχαν χτιστεί τις καλές εποχές αρα δεν είναι τρύπες. Εχουν 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, κήπο και κατι τετοια. Για να μαθαίνεις λοιπόν τιμές και καταστάσεις,

1) πελάτισσα προπερσι και πέρυσι εφυγε απο το σπιτι της (3 υπνοδωμάτια) με τον σύζυγο και το μωρό και έμενε με την μάνα της. Προπερσι λόγο άγνοιας, 100€ την μέρα. Πέρυσι και φέτος, 180€ την ημέρα. 180*30=5400*3=16200 για ενα σπίτι σε ύψωμα, χωρίς πισίνες και τετοια και σε θάλασσα στο χιλιόμετρο μεν αλλά ψιλοτραγική.

2) Φίλος με σπίτι 2 χιλιόμετρα απο την θάλασσα σε ύψωμα, οι γονείς με σκληρή εργασία χρόνων εφτιαξαν ενα σπίτι σε παραθαλάσσιο χωριό, φέτος σκεφτόταν να ετοιμάσει το σπίτι για να το δώσει του χρόνου. Τελικά αποφάσισε να βγάλει τους γονείς άρων άρων, θα μείνουν όλοι μαζι στο δικό του και θα το νοικιάσει απο τώρα! κήπος 30 τετραγωνικά, μικρή πισίνα, BBQ, parking, μικρή κουζίνα, σχετικά καλή θέα, 3 υπνοδωμάτια, 400€ την βραδιά*30=12.000*3=36.000

3) Φίλη στο λιμάνι στα χανιά, ενας ενιαίος χώρος, περίπου 40 τετραγωνικά, θέα με φάτσα τον φάρο, μικρή βεράντα, 180*30=5400*3=16200.

4) Φίλος με αποθήκη κάτω απο το σπίτι, την έκανε 2 γκαρσονιέρες, τιποτα το ιδιαίτερο, τις δίνει 80€ την βραδιά και εαν θέλει κανεις να ενοικιάσει για χρόνο, η συμφωνία είναι οκτώβριο-μάιο και μετά φεύγεις! Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αυτά που βγάζει του πληρώνουν τις δόσεις για το σπίτι και του μένουν κι όλας. Ψάχνει μέσα στα χανιά να πάρει άλλο σπίτι για να το νοικιάσει με τον ίδιο τρόπο.

Εγω βγάζω λιγότερα και πληρώνω σε φόρους όσα βγάζουν σε ένα μήνα μαυρα...

Απο την άλλη, πελάτες με ξενοδοχεία, τους ξεζουμίζουν τα πρακτορεία και πληρώνουν και πόσα σε φόρους. Αυτοί λοιπόν γιατι να μην πληρώσουν?τα του AirBnB επρεπε να εχουν φορολογία όπως και οι ατομικές επιχ/σεις, 29% απο το πρώτο ευρώ, επιχείρηση με γαμάτα έσοδα είναι! Βγάζει κανεις εδώ μέσα 3-4-5  χιλιάρικα τον μήνα? εγω δεν τα βγάζω πάντως...

• Like 7
Δημοσ.

Στην airbnb η προμήθεια είναι κάτω από 10% και τα υπόλοιπα στην τσέπη και αφορολόγητα. Αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και γιαυτό βλέπεις και μεγάλες διάφορες στην τιμή.

https://www.youtube.com/watch?v=n0eTLdQ1cQc

Μοιαζει ανταγωνισμος αλλα δεν ειναι ανταγωνισμος. Αν ενας επισκεπτης σου στο ξενοδοχειο σου προκαλεσει πολλες φθορες μπορεις να του τραβηξεις χρηματα απο την πιστωτικη ή ακομα και να τον πας δικαστικα. Οταν λεμε φθορες , ακομα και να χασει πχ το κλειδι του δωματιου και να χρειαστει μετα να αλλαξεις κλειδαρια.

Αντιθετα, σε ενα airbnb αν ενας καφρος πεταξει απλα στην τουαλετα οτι βρει και δε βρει και βουλωσει κανεναν βοθρο, αντε βρες τον μετα. Δεν υπαρχει καμια νομικη προστασια προς τον οικοδεσποτη , αλλα ουτε και προς τον επισκεπτη που ανα πασα ωρα και στιγμη μπορει πχ να δει να ακυρωνεται η κρατηση του. Μου εχει συμβει και δεν ειναι καθολου ωραια ιστορια.

Οποτε ειναι φθηνα αλλα για συγκεκριμενους λογους: το ρισκο ειναι μεγαλυτερο και για τον οικοδεσποτη αλλα και για τον επισκεπτη.

Δημοσ.

Δεν είναι ανάγκη να κάνω διαφήμιση στο ξενοδοχείο μου.Μπορώ να σου στείλω προσωπικά να δεις σχόλια σε booking (9.2 σε 190 σχόλια) και tripadvisor. Εγώ απλά μιας και διάβασα το θέμα είπα να γράψω το παράπονο μου. Ενημερωτικά θα σου πω ότι το airbnb είναι γραμμένο στο μνημόνια να μην φορολογηθεί στην Ελλάδα όπως και το ότι η booking δεν ζητάει κανένα χαρτί νομιμότητας (σήμα ΕΟΤ και λοιπά). Δεν υπάρχει καμία προστασία στους νόμιμους επαγγελματίες ποια στην Ελλάδα. Δεν μου αρέσει να κλαίγομαι αλλά να ξέρεις ότι ένα δωμάτιο που θα το βρεις στην booking 40€ στο ξενοδοχείο μένουν καθαρά κάτω από 20€ (προμήθεια booking 15% στη καλύτερη , 13% φπα , προμήθεια τράπεζας γιατί ποια πληρώνουν όλοι με κάρτα και λειτουργικά έξοδα ). Στην airbnb η προμήθεια είναι κάτω από 10% και τα υπόλοιπα στην τσέπη και αφορολόγητα. Αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και γιαυτό βλέπεις και μεγάλες διάφορες στην τιμή.

καλησπέρα και χρόνια πολλά,

Μία ερώτηση όχι προσωπική!

Στην Ελλάδα και είναι αρκετά γνωστό , πολλοί ψάχνουν το booking-trivago-hotels και αλλα. Όταν βλέπουμε μία τιμή μετά καλούμε το ξενοδοχείο τηλεφωνικά αναφέρουμε ότι βρήκαμε τιμή από το τάδε site και ζητάμε κάτι καλύτερο. Το 99% των ξενοδόχων δεν κάνουν καλύτερη τιμή, οπότε προτιμούν να δώσουν 30% στο κάθε site και όχι να το μοιραστούν με τον πελάτη.

Δεν θα ήταν καλύτερο να γίνει έκπτωση και να μην σπρώξουν τον πελάτη στο κάθε site???

Δημοσ.

Φυσικά και φορολογούνται. Πέρασε νομοσχέδιο που σε περιορίζει στα 2 ακίνητα ανά φυσικό πρόσωπο, Όχι πάνω από 90 ημέρες ενοικίαση και κανονική φορολογία..

Επίσης τα ξενοδοχεία- χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν τόσα χρόνια έπαιρναν χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ με υπερτιμολογήσεις και χωρίς να κάνουν τις προβλεπόμενες εργασίες που θα έπρεπε να κάνουν.

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...