Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μπορω να εχω ενα λινκ με ενα σοβαρο προβλημα; Το λεω γιατι την προτεινουμε σε πολυ κοσμο που ρωταει και αν ειναι σοβαρα τα προβληματα καλο θα ειναι να σταματησουμε να την προτεινουμε. Βεβαια ο ικανοποιημενος αγοραστης που περνει αυτο που ηταν να παρει δεν σχολιαζει αρνητικα αλλα ουτε θετικα . Ο ανικανοποιητος συνηθως ειναι αυτος που γραφει και καλο θα ηταν να το ξεχωρισουμε . Επισης και σε αστοχιες που συμβαινουν . Μεχρι και οι μαξιμους μπορει να εχουν αστοχιες απο την στιγμη που πουλανε εκατομυρια κομματια καποια απο αυτα μπορει να ειχαν αστοχιες. Καλο ειναι να βαλεις ενα λινκ για να βοηθησεις και τους επομενους αγοραστες.

• Απαντ. 1,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρόσφατα έστησα ένα mini-ITX pc (Asrock AB350 mini-ITX ac https://www.skroutz.gr/s/12591169/Asrock-Fatal1ty-AB350-Gaming-ITX-ac.html   /   Ryzen 3 1200).

Όλα καλά σε γενικές γραμμές, απλά έχω αδικαιολόγητα υψηλές θερμοκρασίες σε όλα τα νούμερα που αφορούν τη mobo. Σε όλα τα monitoring προγράμματα που έχω δοκιμάσει (SpeedFan/Speccy/HWInfo/Core Temp) οι θερμοκρασίες είναι απο 116 έως 118 βαθμούς κελσίου.

Αυτό το νούμερο το είδα με τον R3 1200 stock αλλα το ίδιο ακριβώς βλέπω και μετα το o/c στα 3.9GHz. Η μόνη περίπτωση που βλέπω ένα μικρό fluctuation, είναι όταν τρέχω Prime95 οπότε και όλως παραδόξως, οι θερμοκρασία πέφτει στο 115-116, με τον Cpu να μην ανεβαίνει ποτέ πάνω απο 49-50 (30 σε idle).

Το σύστημα είναι στημένο στο ThermalTake Core P1 και για ψύξη έχω βάλει μια DeepCool Captain 240. Ενδεικτικά το σύστημα είναι αυτό:

https://www.youtube.com/watch?v=b8nEz_cN3KI

Έχω ψάξει αρκετά και δεν έχω βρει σαφή απάντηση. Το κακό είναι ότι το σύστημα στήθηκε για φίλο και δεν θα το έχω για πολλές μέρες στην διάθεσή μου, οπότε δεν ξέρω αν πρόκειται περι ελλατωματικού hardware ή reading error στους αισθητήρες, για να του το παραδώσω χωρίς προβλήματα.

Στην αφή των heatsinks πάντως, αν βοηθάει, είναι ζεστά αλλά μπορώ να κρατήσω το χέρι μου 9-10 δευτερόλεπτα, δεν μπορείς να πείς ότι βράζουν με 120 βαθμούς.

Επεξ/σία από teoChnologist
Δημοσ.

Στην αρχή διάβασα κριτικές απο αυτό το site που μπορεί μεν να δίνει καλή βαθμολογία στην μητρική αλλά διάβασα αρκετές αναφορές για παγώματα κτλ. Μετά το σκάλισα στο Google και βρήκα οτι όντως υπάρχουν άρθρα σε διάφορα φόρουμ που συζητιέται το θέμα. Οι περισσότεροι αυτήν την μητρική αγοράζουν και την προτείνουν σαν καλύτερη ίσως γι'αυτο και οι πιο πολλές αναφορές σε σχέση με τις άλλες.

https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813157762

Μια τυχαία παράθεση απο μια κριτική

"Ran fine for 5 weeks with a Ryzen 1300x with stock cooler/stock speeds on Windows 10. The final week it started throwing windows errors, hard freezing and randomly resetting more and more frequently. Swapped in new memory and experienced the same problem. Eventually had to swap motherboards. Now I get to deal with the circus of the manufacturers RMA process."

Μπορεί να είναι κάτι τυχαίο σε λίγους, δεν διαφωνώ αλλά αφού πάνω κάτω ολες οι κάρτες είναι στα ίδια θα πάω σε αυτά που δοκίμασα και εμπιστεύομαι. Δηλαδή ASUS.

Δημοσ.

Δεν είναι μία τυχαία είναι η πρώτη που βγαίνει 
Συνολικά έχει 81% με 4-5 αστέρια 8% μέτρια και 12% κακή . Σε σύνολο 102 κριτικών 

Λογικό δεν είναι ( για να μην πω καλό ) όταν γράφουν συνήθως όσοι έχουν πρόβλημα ... ? 

Και μίας και ανέφερες την Asus , η B350 plus έχει πολύ χειρότερες κριτικές 
Συνολικά έχει 48% με 4-5 αστέρια 11% μέτρια και 41% κακή . Σε σύνολο 83 κριτικών 

Διάλεξε όποια σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα ...

Δημοσ.

Δεν εχω κάτι με την AsRock προφανώς απλά πριν πάρω κάτι το ψάχνω γενικά και διάβασα αρνητικά για όλες πίστεψε με. Γι'αυτό και τόσο αναποφάσιστος. Είναι η πρώτη που συναντάς αλλά γράφουν το ίδιο και άλλοι. Δεν το διάβασα μόνο σε αυτό το site. Γενικά για καμία δεν μπορώ να πω οτι είμαι σίγουρος με την αγορά της. Και αυτό είναι κακό γιατί με Intel motherboards ποτέ δεν έμπαινα σε πολύ σκέψη. Όπως και να χει για αυτήν την Tuff βρήκα κάποια καλά σχόλια αν και δεν την έχουν πολλοί και επειδή είχα και δυο φορές ASUS mobo στο παρελθόν λέω να ξανά δοκιμάσω με την ελπίδα να αποδειχθεί ξανά αξιόπιστη. 

Δημοσ.

Πρόσφατα έστησα ένα mini-ITX pc (Asrock AB350 mini-ITX ac https://www.skroutz.gr/s/12591169/Asrock-Fatal1ty-AB350-Gaming-ITX-ac.html   /   Ryzen 3 1200).

Όλα καλά σε γενικές γραμμές, απλά έχω αδικαιολόγητα υψηλές θερμοκρασίες σε όλα τα νούμερα που αφορούν τη mobo. Σε όλα τα monitoring προγράμματα που έχω δοκιμάσει (SpeedFan/Speccy/HWInfo/Core Temp) οι θερμοκρασίες είναι απο 116 έως 118 βαθμούς κελσίου.

Αυτό το νούμερο το είδα με τον R3 1200 stock αλλα το ίδιο ακριβώς βλέπω και μετα το o/c στα 3.9GHz. Η μόνη περίπτωση που βλέπω ένα μικρό fluctuation, είναι όταν τρέχω Prime95 οπότε και όλως παραδόξως, οι θερμοκρασία πέφτει στο 115-116, με τον Cpu να μην ανεβαίνει ποτέ πάνω απο 49-50 (30 σε idle).

Το σύστημα είναι στημένο στο ThermalTake Core P1 και για ψύξη έχω βάλει μια DeepCool Captain 240. Ενδεικτικά το σύστημα είναι αυτό:

Έχω ψάξει αρκετά και δεν έχω βρει σαφή απάντηση. Το κακό είναι ότι το σύστημα στήθηκε για φίλο και δεν θα το έχω για πολλές μέρες στην διάθεσή μου, οπότε δεν ξέρω αν πρόκειται περι ελλατωματικού hardware ή reading error στους αισθητήρες, για να του το παραδώσω χωρίς προβλήματα.

Στην αφή των heatsinks πάντως, αν βοηθάει, είναι ζεστά αλλά μπορώ να κρατήσω το χέρι μου 9-10 δευτερόλεπτα, δεν μπορείς να πείς ότι βράζουν με 120 βαθμούς.

Αμα μπορεις να αφησεις και παραπανω απο μερικα δευτερολεπτα το χερι σου στο heatsink μετα οσο και να το αφησεις δεν αλλαζει . Ειναι θερμοτητα και θα την αισθανοσουν ακαριαια. Αμα στα στοκ εχει τα ιδια τεμπς με το oc σημαινει πως δεν δουλευουν καλα οι μετρητες σε αυτο το σημειο. Αν ειχαν θεμα τα vrm και ισχυε το 120 που βλεπεις μπορει να εβλεπες βεγγαλικα. Θεμα δεν θα εχεις με κανεναν 4 πυρηνο ακομα και 6πυρηνο . Βεβαια παντα με λογικες τασεις( κατω του 1,3ν για μενα για 24/7). τωρα οπως βλεπω και το build το airflow στα Vrm πρεπει να ειναι ανυπαρκτο μιας και εχεις υδροψυξη και το κουτι ειναι μικρο . Και το Heatsink της συγκρκριμενης δεν φαινεται και τιμιο στην επιφανεια. Με λιγα λογια δεν θεωρω πως θα εχεις κανενα θεμα μεχρι 6πυρηνο και κατω απο 1,3 vcore . Εμενα οπως εχω ξαναγραψει πισω γραφουν τα vrm 92 βαθμους και οταν κανω gaming πεφτουν στα 86. Στην επαφη ειναι παγωτο ξυλακι.

Δεν εχω κάτι με την AsRock προφανώς απλά πριν πάρω κάτι το ψάχνω γενικά και διάβασα αρνητικά για όλες πίστεψε με. Γι'αυτό και τόσο αναποφάσιστος. Είναι η πρώτη που συναντάς αλλά γράφουν το ίδιο και άλλοι. Δεν το διάβασα μόνο σε αυτό το site. Γενικά για καμία δεν μπορώ να πω οτι είμαι σίγουρος με την αγορά της. Και αυτό είναι κακό γιατί με Intel motherboards ποτέ δεν έμπαινα σε πολύ σκέψη. Όπως και να χει για αυτήν την Tuff βρήκα κάποια καλά σχόλια αν και δεν την έχουν πολλοί και επειδή είχα και δυο φορές ASUS mobo στο παρελθόν λέω να ξανά δοκιμάσω με την ελπίδα να αποδειχθεί ξανά αξιόπιστη. 

Αμα εμπιστευεσαι την ασους εξαρχης  παρε μια μια ασους ( που και σε αυτη βλεπω ''κακα'' λογια ) . Και εγω ειχα μια ασους σκυλι σε ενα athlon x2 για χρονια . πεθανε μετα απο 6 7 χρονια απο τροφοδοτικο. ειναι τιμιες. Αλλα οι φθηνες msi πριν λιγα χρονια ηταν το τσιρκο για πολλους ξαφνικα εβαλαν την λεξη gaming και βλεπεις να λενε ολοι τι εταιριαρα ειναι ....

Δημοσ.

Αμα μπορεις να αφησεις και παραπανω απο μερικα δευτερολεπτα το χερι σου στο heatsink μετα οσο και να το αφησεις δεν αλλαζει . Ειναι θερμοτητα και θα την αισθανοσουν ακαριαια. Αμα στα στοκ εχει τα ιδια τεμπς με το oc σημαινει πως δεν δουλευουν καλα οι μετρητες σε αυτο το σημειο. Αν ειχαν θεμα τα vrm και ισχυε το 120 που βλεπεις μπορει να εβλεπες βεγγαλικα. Θεμα δεν θα εχεις με κανεναν 4 πυρηνο ακομα και 6πυρηνο . Βεβαια παντα με λογικες τασεις( κατω του 1,3ν για μενα για 24/7). τωρα οπως βλεπω και το build το airflow στα Vrm πρεπει να ειναι ανυπαρκτο μιας και εχεις υδροψυξη και το κουτι ειναι μικρο . Και το Heatsink της συγκρκριμενης δεν φαινεται και τιμιο στην επιφανεια. Με λιγα λογια δεν θεωρω πως θα εχεις κανενα θεμα μεχρι 6πυρηνο και κατω απο 1,3 vcore . Εμενα οπως εχω ξαναγραψει πισω γραφουν τα vrm 92 βαθμους και οταν κανω gaming πεφτουν στα 86. Στην επαφη ειναι παγωτο ξυλακι.

Η αλήθεια είναι ότι μετά απο 15 λεπτά Prime δεν μπορώ να ακουμπήσω με την ίδια ευκολία. Μετά απο 2-3 δευτερόλεπτα πρέπει να πάρω το χέρι, οπότε υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας. Δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω πόση είναι αυτή η διαφορά.

Αν θυμάμαι καλά, απο ρεύμα είμαι στο 1.32 περίπου για τα 3,9 αν και δεν πρόλαβα να κάνω λεπτομερές calibration λόγω χρόνου.

Απο airflow πράγματι σε εκείνο το σημείο είναι ανύπαρκτο και δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα αρχίσω αλχημείες σε καινούριο σύστημα με extra vrm fan.

Δημοσ.

Πάντα το water cooling θέλει να σκεφτείς τα VRM, δεν έχει σχέση το καινούργιο ή παλιό. Στην περίπτωση σου φταίει το "case" που δεν έχει fans φυσικά. :) Όσο open air και να είναι αν δεν έχεις fans να σπρώξουν τον αέρα εκεί που πρέπει, δεν... Ειδικά και με την GPU κάθετα να βαράει ζεστό αέρα προς τα πίσω. Χαμός. Αν είχες κανονικό case κάτι θα γινόταν (πχ το πίσω ή το πάνω fan σαν intake). Ή θα βάλεις με zip tie ανεμιστήρα να φυσάει από πάνω ή πίσω πάνω στα vrm ή θα αλλάξεις το watercooling με custom και θα βάλεις και τα vrm μέσα στο loop.

• Like 1
Δημοσ.

το 1,32 ειναι πολυ για b350 . Προφανως το heatsink δεν μπορει να κρυωσει λογο οτι δνε υπαρχει και ροη αερα στην περιοχη . δεν ειναι αναγκη να εχεις ανεμηστηρακι πανω στα vrm. Σε πρωτη φαση κατεβασε λιγο τo vcore στο 1,3 , εγω τρεχω στα 3,8 με 1,23vcore. δεν αξιζει για 100mhz. Επισης airflow απο καποιο ανεμηστηρα του κουτιου στην περιοχη δεν μπορεις να εχεις ; 

Πάντα το water cooling θέλει να σκεφτείς τα VRM, δεν έχει σχέση το καινούργιο ή παλιό. Στην περίπτωση σου φταίει το "case" που δεν έχει fans φυσικά. :) Όσο open air και να είναι αν δεν έχεις fans να σπρώξουν τον αέρα εκεί που πρέπει, δεν... Ειδικά και με την GPU κάθετα να βαράει ζεστό αέρα προς τα πίσω. Χαμός. Αν είχες κανονικό case κάτι θα γινόταν (πχ το πίσω ή το πάνω fan σαν intake).

Συμφωνω απολυτα . Γενικα πρεπει να ανανεωνεται με δροσερο αερα ολη η περιοχη της μητρικης. Το συστημα ειναι πιο ανετο και θα βγαλει περισσοτερα χρονια. 

Δημοσ.

Πέραν του o/c (μιας και δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στο σύστημα, αν και θα το διορθώσω αύριο όπως πολύ σωστά ανεφέρετε), είναι φυσιολογικό το νούμερο 100+ σε stock κατάσταση και idle, ακόμη και σε case χωρίς fans;

Εγώ προσωπικά δεν το έχω συναντήσει ξανά και μου κάνει απο φοβερή εντύπωση μέχρι ανησυχία. Δεν έχω ξαναδουλέψει με Mini-itx στο παρελθόν και υπέθεσα ότι φταίει το μέγεθος αλλα το νούμερο 117-118 μου μοιάζει σχεδόν παράλογο.

H gpu είναι κάτω απο 45 σε idle και τα fans της δεν λειτουργούν καθόλου, οπότε δεν νομίζω ότι επιβαρύνουν εκείνο το σημείο.

Edit: Εδώ και λίγη ώρα, έπαψα να ψάχνω πως θα το διορθώσω και άρχισα να κοιτάζω reviews. Αυτό που βλέπω είναι ότι λόγος για την ένδειξη 110++ είναι ότι η mobo δεν έχει αισθητήρες θερμοκρασίας στα vrms οπότε το διάφορα προγράμματα δείχνουν απλά μια λανθασμένη ένδειξη, η οποία για τον ίδιο λόγο παραμένει σταθερή (+/-2βαθμούς) σε οποιοδήποτε φορτίο.

"A hot topic when it comes to Ryzen AM4 motherboards has been VRM temperatures. Both the Biostar and Gigabyte mini-itx AM4 offerings reportedly have struggles cooling their respective VRM’s when overclocking. Unfortunately Asrock did not include VRM temperature sensors with this board.

While I don’t have a laser thermometer yet, I can confirm that to the touch there does not appear to be a cooling issue. The Biostar VRM’s were noticeably hot when touched while overclocked. This board does not seem to have the same issue."

Πηγή: http://tekeverything.com/asrock-ab350-gaming-itx-review/

Δημοσ.

αποκλυεται να ειναι 100 βαθμοι . Δεν θα ακουμπιοταν το σημειο. Λογο ελλειψης airflow θα ειναι γυρω στους 75 με 80. Αφου εχεις και το καναλι και ισως στο μελλον κανα review αγορασε ενα θερμομετρο laser . Koστιζουν λιγο και θα μπορεις να μετρας θερμοκρασιες χωρις να ακουμπας κατι . Παντως οι θερμοκρασιες που λες ειναι τα κλασσικα οτι ναναι των sensors . συμβαινει σε πολλες μητρικες.100 βαθμους περιπου εχει ο βραστηρας οταν βραζεις νερο (μιλαω πολυ μπακαλικα) . Μπορεις να τον πιασεις πανω απο 10 δευτερολεπτα;

Δημοσ.

Να πούμε μόνο ότι άλλο η θερμοκρασία του vrm και άλλο του heatsink που ακουμπάς. Δεν θυμάμαι ακριβώς τις διαφορές τους αλλά το heatsink είναι πολύ πιο ψυχρό. Επίσης τα vrm είναι rated για κάποια θερμοκρασία. Συνήθως 120c και τα πιο καλά 150c, αν θυμάμαι καλά, έχω καιρό να ασχοληθώ. Δεν θα πάθει κάτι δηλαδή και 100c να είναι. Απλά αυτό το rating αναφέρεται και σε πόσο χρόνο αντέχουν σε αυτή την θερμοκρασία. Πάλι δεν θυμάμαι καλά αλλά νομίζω για 24/7 λειτουργία έβγαινε λίγο λιγότερο από 2 χρόνια. Που είναι μεν λίγο για motherboard αλλά είναι 24/7, οπότε με 8ωρο την μέρα πας ήδη στα 6 χρόνια και δεν θα είναι στους 120 όλη την ώρα, οπότε 7-8 χρόνια. Κλασσικά πράγματα δηλαδή. :) Ας διορθώσει οποίος θυμάται τα νούμερα καλύτερα.

Δημοσ.

Μεσα το vrm προφανως εχει αλλες θερμοκρασίες. Απλα αυτες ειναι μη μετρησιμες απο οσο ξερω. Εμεις μετραμε της επιφανειας.

Δημοσ.

Πρόσφατα έστησα ένα mini-ITX pc (Asrock AB350 mini-ITX ac https://www.skroutz.gr/s/12591169/Asrock-Fatal1ty-AB350-Gaming-ITX-ac.html / Ryzen 3 1200).

Φιλτατε έχω την ίδια μητρική ακριβώς, στο thermaltake core v1 με r5 1600, cpu cooler noctua nh-d9l, και είτε με το stock fan του κουτιού είτε με το 200αρι noctua που πήρα τέτοιες θερμοκρασίες δεν έχω δει ποτέ... Συγκεκριμένα με το hwinfo βλέπω για μητρική max 52-53 βαθμούς, cpu stock 62 και oc στα 3.7 με 1.25volts 68 σε aida64 stress test όλα μετά από 45 λεπτά... Άνοιξε το κουτί και δες το εξής... Στα vrm έχει την ψυκτρα με το χοντρό thermal pad ή την πιο παχιά με το πιο λεπτό pad;;; Εμένα έχει την δεύτερη και είναι και η καλύτερη. Αν έχει την πρώτη μπορείς να επικοινωνήσεις με την asrock για να σου στείλει δωρεάν την καλύτερη. Προσωπικά δεν έχω κανένα θέμα με την μητρική από τέλος Αυγούστου που έχω στήσει... Επίσης δοκίμασε αν είναι βιδωμενη καλά η ψυκτρα στα vrm. Υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες βλέπεις... Εκτός αν βλέπεις τις θερμοκρασίες από τους αισθητήρες που δεν υπάρχουν στην μητρική οπότε βγάζει ότι να ναι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...