Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 hour ago, CoOliO said:

Παιδιά καλησπέρα..Μια ερώτηση!Έκανα στον ΟΠΑΠ 600 ευρώ με την κάρτα μου κ αυτά φαίνονται στο αφορολογητο!Ήξερα πως δεν μετράει ο ΟΠΑΠ οπότε δεν θα ταν σωστό να μην καταχωρείται στο αφορολογητο;Επίσης αυτά τα λεφτά μετράνε κανονικά στις δηλώσεις όταν θα γίνουν;Κ κάτι ακόμη..Αν εγώ έβγαλα από τον λογαριασμό μου σε τμηματικά μέρη 500 ευρώ πχ τα οποία φορολογήθηκαν από την δουλειά μου κ είχαν μπει στην τράπεζα αν θέλω να τα ξαναβάλω στον λογαριασμό μου η τα βάλω στον άλλο μου λογαριασμό πρέπει να τα δηλώσω;Κ τι ποσό θα μπορούσαμε να πούμε ως όριο;Δλδ βγάζω 1300 κ τα ξαναβάζω; 

Όπως έχει ξαναγραφτεί το ποσό που ανακοινώνει η τράπεζα είναι ενδεικτικό, είναι ευθύνη του φορολογούμενου να συμπληρώσει το σωστό ποσό στον αντίστοιχο κωδικό της δήλωσης. Αν είσαι σίγουρος πως τα 600 δεν μετράνε, τότε απλά δεν θα τα συμπεριλάβεις στο ποσό δαπανών για μείωση φόρου που θα δηλώσεις.

Όσο για το άλλο που ρωτάς δεν το καταλαβαίνω, από όσο ξέρω οι καταθέσεις δεν δηλώνονται κάπου, πως θα δηλώσεις τα 500 που τα έκανες ανάληψη και ξανά κατάθεση? Πρόβλημα ενδέχεται να έχεις μόνο στην περίπτωση που κάποια στιγμή βρεθεί στο λογαριασμό σου κάποιο ποσό που δεν μπορείς να δικαιολογήσεις.

• Απαντ. 1,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Ερώτηση. Ως γνωστόν οι ελ. επαγγελματίες δεν έχουμε αφορολόγητο. Όμως πρέπει υποχρεωτικά να κάνουμε το 30% του καθαρού εισοδήματος αγορά με κάρτες. Ο λογιστής μου είπε ότι πέρσι δεν είχα κέρδος ως μαγαζί και άρα, φορολογούμαι βάσει τεκμηρίων. Το 30% θα "ακουμπήσει" πάνω στα τεκμήρια; Ο λογιστής λέει ναι. Εγώ που το ψαξα σε νόμους, είδα ότι λέει ξεκάθαρα ότι το 30% αφορά το πραγματικό εισόδημα και όχι το τεκμαρτό. Σωστό δεν είναι; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, 1comment είπε

Ερώτηση. Ως γνωστόν οι ελ. επαγγελματίες δεν έχουμε αφορολόγητο. Όμως πρέπει υποχρεωτικά να κάνουμε το 30% του καθαρού εισοδήματος αγορά με κάρτες. Ο λογιστής μου είπε ότι πέρσι δεν είχα κέρδος ως μαγαζί και άρα, φορολογούμαι βάσει τεκμηρίων. Το 30% θα "ακουμπήσει" πάνω στα τεκμήρια; Ο λογιστής λέει ναι. Εγώ που το ψαξα σε νόμους, είδα ότι λέει ξεκάθαρα ότι το 30% αφορά το πραγματικό εισόδημα και όχι το τεκμαρτό. Σωστό δεν είναι; 

Αφορά το πραγματικό όταν είναι μεγαλύτερο απ'το τεκμαρτό.

Το πιο απλό παράδειγμα, πες ότι δεν έχεις σπίτι ούτε αυτοκίνητο δηλαδή το ελάχιστο τεκμαρτό είναι 3000ευρώ.

Αν έχεις πραγματικά έσοδα 4000 ευρώ, θα πρέπει να έχεις κάνει δαπάνες 30% στα 4000 ευρώ.

Αν έχεις πραγματικά έσοδα 2000ευρώ, θα πρέπει να έχεις κάνει δαπάνες 30% στα 3000 ευρώ.

Ο μόνος τρόπος να αποφύγεις να φορολογηθείς για τα τεκμαρτά είναι να δηλώσεις ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, αν είχες έσοδα τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικότερο παράδειγμα εδώ: https://taxpress.gr/archives/41222

Επεξ/σία από ekrepali
Δημοσ.
13 ώρες πριν, ekrepali είπε

Αφορά το πραγματικό όταν είναι μεγαλύτερο απ'το τεκμαρτό.

Το πιο απλό παράδειγμα, πες ότι δεν έχεις σπίτι ούτε αυτοκίνητο δηλαδή το ελάχιστο τεκμαρτό είναι 3000ευρώ.

Αν έχεις πραγματικά έσοδα 4000 ευρώ, θα πρέπει να έχεις κάνει δαπάνες 30% στα 4000 ευρώ.

Αν έχεις πραγματικά έσοδα 2000ευρώ, θα πρέπει να έχεις κάνει δαπάνες 30% στα 3000 ευρώ.

Ο μόνος τρόπος να αποφύγεις να φορολογηθείς για τα τεκμαρτά είναι να δηλώσεις ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, αν είχες έσοδα τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικότερο παράδειγμα εδώ: https://taxpress.gr/archives/41222

Το ότι φορολογούμαστε επί του τεκμαρτού αντί του πραγματικού όταν αυτό είναι μεγαλύτερο, δεν έχει να κάνει με την υποχρέωση του 30% που ρωτάω. Όσα άρθρα-νόμους και να βρήκα, διαχωρίζουν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αφορούν στο πραγματικό εισόδημα  κι όχι στο τεκμαρτό. Νομίζω το χουμε ξανασυζητήσει και μπερδεύεσαι. Το παράδειγμα σου αναφέρει για ανάλωση κεφαλαίου. Δεν λέει τίποτα για το 30% με πλαστικό χρήμα κι αν αφορά σε τεκμαρτό εισόδημα.

https://www.taxheaven.gr/news/62117/hlektronikes-apodeixeis-2022-analytika-ti-isxyei

Απαιτούμενο ποσό δαπανών για το φορολογικό έτος 2022

Σύμφωνα με την περ. β΄ της παρ. 6 του άρθρου 15 και την παρ. 4 του άρθρου 40 του ν. 4172/2013, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ δαπανών.

5. Τεκμαρτό εισόδημα

Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4172/2013. Συνεπώς ο συντελεστής 30% δεν εφαρμόζεται επί του τεκμαρτού εισοδήματος για την εξεύρεση του απαιτούμενου ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα.

Θα το διαπιστώσω και στην πράξη γιατί δεν έχω κάνει καθόλου ηλεκτρονικές συναλλαγές πέρσι βασιζόμενος ότι είχα ζημιά. Αν όντως έχω πέναλτι, θα ισχύει αυτό που λες εσύ. Εγώ πιστεύω ότι θα φορολογηθώ με το χαμηλό συντελεστή 9% στο τεκμαρτό και that's all. Δεν θα με ακουμπήσει το 30% εφόσον δεν είχα πραγματικά έσοδα.

• Like 1
Δημοσ.

Ναι και εγω δεν πιστευω οτι μετραει το τεκμαρτο αν ειναι μεγαλυτερο. Για πραγματικο θυμομουν για τις αποδείξεις.

Δημοσ.
On 10/06/2023 at 10:26, 1comment said:

Όντως, το 30% είναι επί του πραγματικού και όχι επί του τεκμαρτού. Το 30% θα εφαρμοστεί πάνω στο εισόδημα που θα δηλώσεις, αν αυτό είναι μηδέν τότε δεν θα έχεις κάποιο πέναλτι που δεν πραγματοποίησες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Όντως, το 30% είναι επί του πραγματικού και όχι επί του τεκμαρτού. Το 30% θα εφαρμοστεί πάνω στο εισόδημα που θα δηλώσεις, αν αυτό είναι μηδέν τότε δεν θα έχεις κάποιο πέναλτι που δεν πραγματοποίησες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα.

Κι εγώ αυτό ξέρω και ήρθα σε αντιπαράθεση με το λογιστή που έλεγε το αντίθετο. Τελικά ούτε οι ίδιοι οι λογιστές ξέρουν τι ισχύει. Είναι άλλο θέμα η φορολογία στο τεκμαρτό και άλλο θέμα το 30% με πλαστικό χρήμα. 

Επεξ/σία από 1comment
Δημοσ.
2 minutes ago, 1comment said:

Κι εγώ αυτό ξέρω και ήρθα σε αντιπαράθεση με το λογιστή που έλεγε το αντίθετο. Τελικά ούτε οι ίδιοι οι λογιστές ξέρουν τι ισχύει. 

Καλό θα ήταν να μην τσουβαλιάζεις, το γεγονός πως ένας συγκεκριμένος λογιστής κάποια συγκεκριμένη στιγμή έδωσε μια λανθασμένη απάντηση για κάποιο συγκεκριμένο θέμα δεν σημαίνει ότι γενικά οι λογιστές δεν ξέρουν τι ισχύει. Τέτοια απλά πράγματα συνήθως τα γνωρίζουν, θα έλεγα πως είναι πιο πιθανό να μην κατάλαβε ο ένας τι έλεγε ο άλλος.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Καλό θα ήταν να μην τσουβαλιάζεις, το γεγονός πως ένας συγκεκριμένος λογιστής κάποια συγκεκριμένη στιγμή έδωσε μια λανθασμένη απάντηση για κάποιο συγκεκριμένο θέμα δεν σημαίνει ότι γενικά οι λογιστές δεν ξέρουν τι ισχύει. Τέτοια απλά πράγματα συνήθως τα γνωρίζουν, θα έλεγα πως είναι πιο πιθανό να μην κατάλαβε ο ένας τι έλεγε ο άλλος.

Δεν έχεις άδικο ότι δεν πρέπει να τσουβαλιάζουμε, αλλά όντως ισχύει ότι πολλοί λογιστές (και είναι λογικό γιατί τα τελευταία χρόνια αλλάζουν συνέχεια τα φορολογικά) μπερδεύονται και πολλές φορές δίνουν λάθος πληροφορίες στους πελάτες τους. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επιβεβαιώνω για τις δαπάνες 30% που λέγαμε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με το τεκμαρτό εισόδημα. Μόλις βγήκε το εκκαθαριστικό μου και είναι έτσι ακριβώς.

Επεξ/σία από 1comment
  • Like 1
  • 4 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα, μια ερώτηση για όποιον γνωρίζει.

προσφατα παντρεύτηκα και σκεφτόμασταν με τη γυναίκα μου να ανοίξουμε κοινό λογαριασμό.

αλλα αποτι κατάλαβα η κάρτα θα βγει σε 1 όνομα όποτε θα πάρει αυτός το αφορολόγητο.

τι προτείνετε να κάνουμε; Θα θέλαμε να αποφύγουμε να έχουμε ξέχωριστες κάρτες για τα έξοδα μας

ευχαριστω

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, akis_supernatural είπε

προσφατα παντρεύτηκα και σκεφτόμασταν με τη γυναίκα μου να ανοίξουμε κοινό λογαριασμό.

αλλα αποτι κατάλαβα η κάρτα θα βγει σε 1 όνομα όποτε θα πάρει αυτός το αφορολόγητο.

τι προτείνετε να κάνουμε; Θα θέλαμε να αποφύγουμε να έχουμε ξέχωριστες κάρτες για τα έξοδα μας

ευχαριστω

Στο ζευγάρι, με την προϋπόθεση ότι δεν κάνουν χωριστές δηλώσεις  το αφορολόγητο που έχει συγκεντρωθεί καλύπτει και τους δύο.

Για παράδειγμα... αν έχει συγκεντρωθεί στο αφορολόγητο  9000 στο όνομα του υπόχρεου   και η απαίτηση για τον υπόχρεο  2000  και 5000 για την σύζυγο, καλύπτετε καταρχήν η απαίτηση του υπόχρεου (2000) και από το περίσσευμα (7000)  η απαίτηση για την σύζυγο.

Επεξ/σία από teot
  • Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, teot είπε

Στο ζευγάρι, με την προϋπόθεση ότι δεν κάνουν χωριστές δηλώσεις  το αφορολόγητο που έχει συγκεντρωθεί καλύπτει και τους δύο.

Για παράδειγμα... αν έχει συγκεντρωθεί στο αφορολόγητο  9000 στο όνομα του υπόχρεου   και η απαίτηση για τον υπόχρεο  2000  και 5000 για την σύζυγο, καλύπτετε καταρχήν η απαίτηση του υπόχρεου (2000) και από το περίσσευμα (7000)  η απαίτηση για την σύζυγο.

Σε ευχαριστω!

αρα υπάρχει λόγος να δημιουργήσω λογαριασμό με συνδικαιούχο τη γυναίκα μου 

Δημοσ.
48 minutes ago, akis_supernatural said:

ευχαριστω

Αν έχετε κοινό λογαριασμό (δεν έχει σημασία τι σχέση έχετε μεταξύ σας) μπορεί ο καθένας από εσας να έχει τη δική του κάρτα. Και με βάση τις χρεώσεις της κάρτας του σχηματίζεται το αφορολόγητο.

Πχ εγώ είμαι συνδικαιούχος  με συγγενή μου σε λογαριασμό. Εγώ έχω τη δική μου κάρτα και ο συγγενής τη δική. ό.τι ξοδέψω με τη δική μου κάρτα πάει στο δικό μου αφορολόγητο. Ό,τι ξοδέψει ο συγγενής μου πάει στο δικό του.

Απ ότι κατάλαβα όμως εσύ θέλεις να έχεις 1 κάρτα. Αυτό κατα τη γνώμη μου είναι τελείως ηλίθιο (σορρυ κιολας) Αν χάσετε τη μια, αν ο ένας πάει κάπου και χρειάζεται χρήματα τι θα κάνει; Είναι δυνατόν να έχετε μια κάρτα;

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, akis_supernatural είπε

Σε ευχαριστω!

αρα υπάρχει λόγος να δημιουργήσω λογαριασμό με συνδικαιούχο τη γυναίκα μου 

Οι αγορές στο αφορολόγητο  χρεώνονται στο όνομα του κατόχου της κάρτας η στο όνομα αυτού που έχει το ebanking αν γίνει μέσω ebahking ανεξάρτητα σε πόσα ονόματα ειναι ο λογαριασμός που χρεώνεται.

Για τα ζευγάρια ισχύει αυτό που έγραψα παραπάνω.   

Επεξ/σία από teot

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...