Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
47 λεπτά πριν, lordvec είπε

Εμένα θα μου εξηγήσει κάποιος γιατί ενώ όλοι λένε ότι ψωνίζουν ωραία πράγματα από τη λαϊκή, και τους πιστεύω, εγώ ψωνίζω πάντα σκατά; Έχω δοκιμάσει να πάω πρωί, να πάω μεσημέρι, να πάω στα φτηνά, να πάω στα ακριβά. Να πάω εκεί που πάνε οι γριές, που πάνε οι μεσήλικες, που δεν πάει κανείς. Να παω σε αυτούς που έχουν ένα μόνο πράγμα, σε αυτούς που έχουν πολλά. Αποτυχία πάντα. Και η γυναίκα μου αρνείται πεισματικά να πάει αυτή. Κάνα τιπ?? (να αλλάξω γυναίκα;) 

Και αυτή η Νάξος, πόσες πατάτες έχει πια, πρέπει να είναι περισσότερες από τα βότσαλα :-D

Bρες ένα μέρος και βάλε ένα κήπο μόνος σου. Δεν μπορείς να φανταστείς πόση ποσότητα θα βγάζεις με 15 -  20 φυτά από το κάθε είδος. Πάρε ολλανδικά υβρίδια και θα πάθεις πλάκα με την ποιότητα και την ποσότητα των καρπών που θα βγάζεις. Τεράστια οικονομία για ένα νοικοκυριό με λίγο κόπο βέβαια και ξέρεις και τι τρως. Ισχύει για ντομάτες, πιπεριές μελιτζάνες, κολοκυθάκια κτλ. Όχι πατάτες και κρεμμύδια. Όχι ότι δεν γίνεται αλλά δεν νομίζω πως εκεί συμφέρει. Τέλος επειδή βλέπω πως πολλοί αναρωτιούνται για τα φυτοφάρμακα και την ποιότητα και επειδή έχω υπάρξει καλλιεργητής λαχανικών: 

Πρώτον πλένετε καλά τα λαχανικά και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Οι δραστικές ουσίες που επιτρέπονται πλέον από την Ε.Ε. στα φυτοφάρμακα είναι πολύ αδύνατες σε  σχέση με παλαιότερα και η διάθεση των φυτοφαρμάκων δεν είναι πλέον ελεύθερη, είναι ελεγχόμενη σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν και τα βιολογικά τα οποία όμως κοστίζουν διπλάσια και τριπλάσια χωρίς καμία απολύτως εγγύηση ότι είναι όντως βιολογικά. 

Δεύτερον προτιμάτε όποιο λαχανικό έχει μυρωδιά. Εάν μυρίζει μια ντομάτα θα είναι και νόστιμη, εάν δεν μυρίζει τότε θα είναι άχυρο. Το 90% της γεύσεώς μας οφείλετε στην όσφρηση. Χωρίς μυρωδιά δεν υπάρχει γεύση για αυτό και όταν κολλήσουμε κάποια ασιατική γρίπη όλα τα φαγητά μας φαίνονται άνοστα. Το πρόβλημα είναι ότι το 80% των λαχανικών που πωλείται πλέον δεν καλλιεργείτε σε κανονικό έδαφος αλλά σε υδροπονικές καλλιέργειες. Τα λαχανικά αυτά δεν έχουν σχεδόν καθόλου μυρωδιά παρά το ότι είναι οπτικά άψογα. Και εγώ που είμαι γνώστης τρομάζω πλέον να βρω κάτι καλό να αγοράσω. 

• Thanks 4
  • Απαντ. 147
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
3 ώρες πριν, lordvec είπε

Εμένα θα μου εξηγήσει κάποιος γιατί ενώ όλοι λένε ότι ψωνίζουν ωραία πράγματα από τη λαϊκή, και τους πιστεύω, εγώ ψωνίζω πάντα σκατά;

Να σου πω. Έχω πάει στη λαϊκή με τη μάνα μου και ενώ εμένα μου φαίνονται όλα ίδια, αυτή ξεχωρίζει από μακριά ποιος πάγκος έχει σε πρώτη φάση αυτό που πρέπει να αγοράσει και επιπλέον σε δεύτερη φάση τι θα διαλέξει από κάθε πάγκο.

Οπότε μην αισθάνεσαι άσχημα γιατί κι εγώ ότι να ναι θα αγόραζα 😄

Δημοσ.
4 ώρες πριν, anax111 είπε

Πρώτον πλένετε καλά τα λαχανικά και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. 

Δυστυχώς δεν μπορούν όλα τα λαχανικά/φρούτα να πλυθούν ενδελεχώς (πχ μαρούλι) συν ότι υπάρχουν φυτοφάρμακα που δεν ξεπλένωνται.

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, majunior είπε

Δυστυχώς δεν μπορούν όλα τα λαχανικά/φρούτα να πλυθούν ενδελεχώς (πχ μαρούλι) συν ότι υπάρχουν φυτοφάρμακα που δεν ξεπλένωνται.

Δεν υπάρχουν φυτοφάρμακα που δεν ξεπλένονται πέραν αυτών που εφαρμόζονται στο έδαφος, αλλά αυτό γίνετε σπανιότατα και μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Σαν καλλιεργητής δεν είδα κανένα φάρμακο που να μην ξεπλένετε στην βροχή από αυτά που χρησιμοποιούσα στο ραντισμό, ακόμα και με προσκολλητικό πάλι με μίας ώρας καλή βροχή  το φάρμακο ξεπλενόταν εντελώς. Όσο για το μαρούλι μια χαρά πλένεται. Κόβεις την ρίζα και αφήνεις τα φύλα σε μια λεκάνη με νερό για 2 λεπτά, τα ανακατεύεις στο νερό 30 δεύτερα και δεν έχει μείνει τίποτα. Εάν είναι πολύ λερωμένα με χώμα το κάνεις αυτό και δεύτερη φορά. 

Δημοσ.
Στις 3/10/2024 στις 9:34 ΜΜ, jimis_vts είπε

Ρε τους μπρούκληδες του insomnia... καλύτερη ποιότητα λέει το σούπερ. Γελάνε και οι πέτρες. Τιμές που δεν υπάρχουν και αν ξέρεις να ψωνίσεις ούτε καν τους ακουμπάνε τα σούπερ. Μαζεύτηκε η νομενκλατούρα εδώ μέσα 😂

πες τα ρε φίλε που μας ζάλισαν μερικοί ότι στο Σκλαβενίτη βρίσκουν πιο φρέκα και πιο φτηνά. Βαριούνται να πάνε Λαική και λένε ότι ναναι😁

19 ώρες πριν, Rebelos2018 είπε

Η δική μου λαϊκή , της Πανόρμου, κάθε Σάββατο, έχει αρκετούς παραγωγούς πάντως.

Πληροφοριακά επειδή κάποιοι να μη γνωρίζουν ή να μην το έχουν παρατηρήσει στις Λαικές πάνω από την ταμειακή οι Λαικατζήδες ειναι υποχρεωμενοι να αναγράφουν ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ή ΕΜΠΟΡΟΣ. Από κει και πέρα κάποιος που ψωνίζει συνεχώς ξέρει αν κάποιος παραγωγός πωλεί μόνο δικά του προιόντα.Πολλές φορές θα είναι και πιο ακριβός αλλά δεν υπάρχει συγκριση στην ποιότητα.

• Like 1
Δημοσ.

Μένω 5 τετράγωνα μακριά από Σαββατιάτικη λαϊκή στο κέντρο της Αθήνας.

Είμαι απλός άνθρωπος και θέλω το αντικείμενο που φτιάχτηκε να χρησιμοποιείται για τον λόγο που φτιάχτηκε. Οι δρόμοι είναι για μετακινήσεις και βόλτες, δεν είναι για να στήνονται μαγαζάκια, πώς να το κάνουμε;

Καταλαβαίνω ότι είναι πιο φτηνά, αλλά ο μέσος κάτοικος του κέντρου καταλαβαίνει τι ανταλλάζει;
Κάθε Σάββατο πρωί:
- φασαρία από τα χαράματα
- πολυκοσμία
- βρωμιά
- κλείσιμο δρόμου και πάρκινγκ
- πίεση πάρκινγ στους γύρω δρόμους από τα αμάξια που έφυγαν από το σημείο
- λευκά φορτηγάκια από τους παραγωγούς ή εμπόρους, παρκαρισμένα όπου να 'ναι

για να έχει τα λαχανικά στη μισή τιμή; Μόνο για εμένα δεν αξίζει τόση ταλαιπωρία; Άσε την αγοραφοβία ή ότι κρατάς σφιχτά την τσάντα σου γιατί κυκλοφορούν και πορτοφολάδες.

• Like 1
Δημοσ.

Ακριβώς πάνω από το δρόμο πού μένω, η λαϊκή αγορά είναι κάθε Παρασκευή (6 μήνες). Τής άλλες 6 μήνες πάει στο διπλανό δρόμο. Προσωπικά το βλέπω σαν καρκίνο για τήν γειτονιά και τίποτα άλλο 

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, eri77 είπε

Ακριβώς πάνω από το δρόμο πού μένω, η λαϊκή αγορά είναι κάθε Παρασκευή (6 μήνες). Τής άλλες 6 μήνες πάει στο διπλανό δρόμο. Προσωπικά το βλέπω σαν καρκίνο για τήν γειτονιά και τίποτα άλλο 

δυστυχως ειναι αναγκαια για τη συγκρατηση τιμων. φαντασου να μην υπηρχε με την παρουσα οικονομικη καρτελοκατασταση των σμ. αλλες εποχες θα ζουσαμε και χωρις λαικη αλλα σημερα το βλεπω πολυ δυσκολο. ταιζει πολυ φτωχο κοσμο και το σεβομαι αυτο. δεν σεβομαι ομως την απουσια κανονων, καθαριοτητας και ισοτητας. εγω την εχω σπιτι μου καθε εβδομαδα ενω ο αλλος που λεει "ωραια ειναι η λαικη βρισκω φθηνα και φρεσκα" ειναι ανετος 5 δρομους πιο περα. 

• Like 2
Δημοσ.
10 minutes ago, basilis_k6 said:

δυστυχως ειναι αναγκαια για τη συγκρατηση τιμων. φαντασου να μην υπηρχε με την παρουσα οικονομικη καρτελοκατασταση των σμ. αλλες εποχες θα ζουσαμε και χωρις λαικη αλλα σημερα το βλεπω πολυ δυσκολο. ταιζει πολυ φτωχο κοσμο και το σεβομαι αυτο. δεν σεβομαι ομως την απουσια κανονων, καθαριοτητας και ισοτητας. εγω την εχω σπιτι μου καθε εβδομαδα ενω ο αλλος που λεει "ωραια ειναι η λαικη βρισκω φθηνα και φρεσκα" ειναι ανετος 5 δρομους πιο περα. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα δει από αυτήν την οπτική γωνία.. Έχεις δίκιο... Είναι απαράδεκτη όμως αυτή η βρώμα πού αφήνουν και το θόρυβο που κάνουν 

Δημοσ.
10 ώρες πριν, majunior είπε

Το ότι δεν έχει μείνει τίποτα πως το ξέρεις;

Το ξέρω επειδή όλα τα φυτοφάρμακα είναι υδατοδιαλυτά. Δεν υπάρχει κανένα που δεν είναι ακόμα και αυτά που εφαρμόζονται στο έδαφος. 

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, eri77 είπε

Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα δει από αυτήν την οπτική γωνία.. Έχεις δίκιο... Είναι απαράδεκτη όμως αυτή η βρώμα πού αφήνουν και το θόρυβο που κάνουν 

Δεν καθαρίζει ο δήμος μετά ; Χαμηλά στο Περιστέρι που μένω έχει λαϊκή κάθε Δευτέρα στα 200 μετρα απο το σπίτι μου και κάθε φορά που περνάω από εκεί σχολωντας ,υπάρχουν απορριματοφορα, αυτά που σκουπίζουν με βούρτσες τις ακρες των πεζοδρομίων , πεζοί καθαριστες και υδροφόρες που πλένουν με νερό πριν περάσει το όχημα με τις βούρτσες που ανέφερα παραπάνω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, papoys1 είπε

πες τα ρε φίλε που μας ζάλισαν μερικοί ότι στο Σκλαβενίτη βρίσκουν πιο φρέκα και πιο φτηνά. Βαριούνται να πάνε Λαική και λένε ότι ναναι😁

Πληροφοριακά επειδή κάποιοι να μη γνωρίζουν ή να μην το έχουν παρατηρήσει στις Λαικές πάνω από την ταμειακή οι Λαικατζήδες ειναι υποχρεωμενοι να αναγράφουν ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ή ΕΜΠΟΡΟΣ. Από κει και πέρα κάποιος που ψωνίζει συνεχώς ξέρει αν κάποιος παραγωγός πωλεί μόνο δικά του προιόντα.Πολλές φορές θα είναι και πιο ακριβός αλλά δεν υπάρχει συγκριση στην ποιότητα.

Φυσικά, εγώ πηγαίνω 17 χρόνια στην λαϊκή αυτή, ξέρω τους ανθρώπους, ξέρω ποιοι είναι παραγωγοί και ποιοι όχι, δεν το είπα τυχαία. 

2 ώρες πριν, GeorgeKatz είπε

Μένω 5 τετράγωνα μακριά από Σαββατιάτικη λαϊκή στο κέντρο της Αθήνας.

Είμαι απλός άνθρωπος και θέλω το αντικείμενο που φτιάχτηκε να χρησιμοποιείται για τον λόγο που φτιάχτηκε. Οι δρόμοι είναι για μετακινήσεις και βόλτες, δεν είναι για να στήνονται μαγαζάκια, πώς να το κάνουμε;

Καταλαβαίνω ότι είναι πιο φτηνά, αλλά ο μέσος κάτοικος του κέντρου καταλαβαίνει τι ανταλλάζει;
Κάθε Σάββατο πρωί:
- φασαρία από τα χαράματα
- πολυκοσμία
- βρωμιά
- κλείσιμο δρόμου και πάρκινγκ
- πίεση πάρκινγ στους γύρω δρόμους από τα αμάξια που έφυγαν από το σημείο
- λευκά φορτηγάκια από τους παραγωγούς ή εμπόρους, παρκαρισμένα όπου να 'ναι

για να έχει τα λαχανικά στη μισή τιμή; Μόνο για εμένα δεν αξίζει τόση ταλαιπωρία; Άσε την αγοραφοβία ή ότι κρατάς σφιχτά την τσάντα σου γιατί κυκλοφορούν και πορτοφολάδες.

Ποια τσάντα και εσυ τώρα, ένα πορτοφολάκι με 40 ευρώ πάρε και τέλος. Ποιος κουβαλάει τσάντα στη λαϊκή

Με την ίδια λογική μην πάρεις μετρό για να πας Σύνταγμα γιατί κυκλοφορούν πορτοφολάδες. 

Όσο για το κομμάτι του "γιατί να πάρει κάποιος μισοτιμής", βλέπεις δεν το σχολιάζω. 

Καλά το έγραψε ο φίλος πιο πάνω, ότι γέμισε το ινσομνια μπρουκληδες. 

Αν δεν έχεις δει γιαγιά να λέει στον μάστορα, βγάλε ένα αχλάδι, να πέσει ο λογαριασμός 30 λεπτά κάτω, πως να καταλάβεις τι σημαίνει αγοράζω κάτι, μισοτιμής. 

Επεξ/σία από Rebelos2018
  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, anax111 είπε

Το ξέρω επειδή όλα τα φυτοφάρμακα είναι υδατοδιαλυτά. Δεν υπάρχει κανένα που δεν είναι ακόμα και αυτά που εφαρμόζονται στο έδαφος. 

Μην παραπληροφορειτε τον κόσμο. Μια έρευνα στο pubmed για την ανίχνευση φυτοφάρμακων στους καρπούς τα φρούτα και τα λαχανικά θα σας τρομάξει. Επίσης μια κουβέντα να κάνεις με γεωπόνο στην επαρχία για την αύξηση χρήσης φυτοφαρμάκων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα θα αλλάξετε άποψη. Ελέγχους στις επιτρεπομενες ανιχνευσιμες ουσίες κάνουν ελάχιστοι έμποροι κυρίως εξωτερικου που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες. Στην περιοχή μου (φθιωτιδα) που παράγεται κελυφωτο φυστικι η κατάσταση έχει ξεφύγει στη χρήση φαρμάκων. Κάποιοι ψεκαζουν πλέον και 2 μερες πριν τη συγκομιδη όταν ο τελευταίος ψεκασμός πρέπει να είναι 3 εβδομάδες πριν διότι ανιχνεύεται.

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, anax111 είπε

Φαντάζομαι το λες γιατί διαλύεις το φάρμακο σε νερό για να το ψεκάσεις; Δεν είναι σωστός αυτός ο συλλογισμός. Από τη στιγμή που θα πέσουν στο φυτό δε μένουν πάνω του σα νερομπογιά που ξεβάφει αν βρέξει. Μόνο κάποια λειτουργούν έτσι. Πολλά φάρμακα μπαίνουν μέσα στο φυτό.

Το πλύσιμο των φρούτων/λαχανικών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσεις τα φυτοφάρμακα επαφής αλλά έχει επιτυχία μόνο σε κάποιο ποσοστό όμως (δυστυχώς όχι μεγάλο) αλλά και αυτό παίζει από λαχανικό σε λαχανικό.

Ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγεις τα φυτοφάρμακα είναι τα (πραγματικά) βιολογικά.

3 ώρες πριν, peropo είπε

Στην περιοχή μου (φθιωτιδα) που παράγεται κελυφωτο φυστικι η κατάσταση έχει ξεφύγει στη χρήση φαρμάκων. Κάποιοι ψεκαζουν πλέον και 2 μερες πριν τη συγκομιδη όταν ο τελευταίος ψεκασμός πρέπει να είναι 3 εβδομάδες πριν διότι ανιχνεύεται.

Πάντως δυο μεγάλοι συνεταιρισμοί της περιοχής κάνουν ελέγχους και σε φυτοφάρμακα και σε αφλατοξίνες. Το φυστίκι όμως έχει τρόπο να το ξανανακατέψεις αν βγει θετικό και να «ρυθμίσεις» το αποτέλεσμα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...