Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρες...

Έχω ένα ολοκαίνουργιο GA-Z270-HD3P motherboard (http://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-Z270-HD3P-rev-10#kf). Σε πολλά από τα 200-series / 100-series motherboards της, η Gigabyte έχει προσθέσει 2 leds ως ένδειξη λειτουργίας για το turbo boost και το XMP. Έχω κάνει attach και 2 photos σχετικά.

Όπως βλέπετε και στις photo, ενώ έχω enabled το XMP (έχω corsair vengeance @3000MHz) και το turbo boost (με cpu i5-7600K, είναι on by default μάλλον), μόνο το led του XMP ανάβει.

Δυστυχώς, τα mobo αυτά είναι τόσο καινούργια που είναι δύσκολο να βρει κανείς φωτογραφίες ή video στο ιντερνετ σε λειτουργία. Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι με τα mobos κλειστά ή στημένες φωτογραφίες από την εταιρεία.

Σε κάποιο άλλο φόρουμ που ασχολείται με reviews, μου είπαν πως είναι πολύ πιθανό να έχει το motherboard κάποιο δικό του σύστημα για overclock που παρακάμπτει το turbo boost της intel, και γι' αυτό να μην ανάβει το led. Για να πω την αλήθεια, κανονικά με το turbo boost, ο o5-7600K θα έπρεπε να δουλεύει από 3800GHz έως 4200GHz, ανάλογα το load... ενώ σε εμένα, είναι σταθερά στο 4.2GHz, ανεξάρτητα αν είναι idle ή αν είναι full load. Οπότε, η παρατήρηση του άλλου φόρουμ μου φάνηκε λογική.

Να αναφέρω και τι δοκίμασα ως τώρα...

- disable / enable του XMP (το led XMP ανάβει / σβήνει ως πρέπει)

- disable / enable / auto του turbo από το bios (το turbo led δεν ανάβει).

- συνδυασμός των παραπάνω (το turbo led δεν ανάβει).

- δοκίμασα να περάσω ξανά το τελευταίο bios

- cpu torture test, πάλι το led δεν ανάβει

- επικοινώνησα με την gigabyte με το esupport που έχουν, για να μου απαντήσουν αν είναι φυσιολογικό που δεν ανάβει το led, γιατί στο παρελθόν είχαν περάσει πολλά gigabyte mobo από τα χέρια μου, και πραγματικά η ποιότητα κατασκευής τους ήταν εξαιρετική, οπότε μου φαίνεται λίγο παράξενο να μην λειτουργεί... αλλά η απάντησή τους ήταν τελείως αόριστη (πρέπει να το πάω στον local seller και να δει αυτός αν πρέπει έτσι να λειτουργεί ή όχι... κάτι το οποίο δεν θέλω να κάνω φυσικά γιατί θα μείνω κάποιες μέρες χωρίς υπολογιστή, που δυστυχώς λόγο δουλειάς δεν είναι εφικτό).

Μπορείτε να δείτε σε κάποιο από τα δικά σας mobos αν ανάβουν τα leds ή όχι... Η gigabyte έχει τα συγκεκριμένα leds στις περισσότερες low και mid budget μητρικές, αλλά και σε κάποιες high-end, κυρίως με H170, Z170, H270, Z270.

Ευχαριστώ για το χρόνο, και συγνώμη για το κατεβατό smile.png

post-55997-0-35482100-1491891307_thumb.jpg

post-55997-0-09859000-1491891333_thumb.png

Δημοσ.

Καλημερα φιλε μου.Εαν δουλευει κανονικα απο το Bios το Turbo δεν συντρεχει λογος ανυσηχιας για την μη ορθη λειτουργια της μητρικης αλλα αφου το εχει για καθαρα αισθητικους λογους γιατι να μην δουλευει.Τωρα να υποθεσω οτι μπορει να ειναι καποιο Bug και με καποιο μελοντιικο Update να διορθωθει.Κανε και εναν κοπο κανε Disable ολα τα C STATES να δεις πηπως και,που δεν νομιζω να φταει αυτο αλλα δοκιμασε το να δεις.

• Like 1
Δημοσ.

Τελικά είναι λόγο του feature της μητρικής... το επιβεβαίωσε και η gigabyte, αλλά το είδα και σε κατάστημα σε όλα τα z270

Δημοσ.

Καλημέρα και από εμένα,

χρόνια πολλά καταρχάς.Διαθέτω μία z270 gaming x 7.Το led δεν μου κάνει κι εμένα τη χάρη να ανάψει κι ενώ έχω δοκιμάσει τα πάντα όλα (xmp,turbo boost απο bios...κτλ).Επειδή το ψάχνω το θέμα,τελικά τι παίζει με αυτή την "παραφωνία"?

Δημοσ.

Όχι... Τελικά είναι γιατί η μητρική παρακάμπτει το turbo και δουλεύει όλους τους πυρήνες full. Που είναι καλύτερο. Επιβεβαιωμένο μετά από επικοινωνία με την gigabyte.

Άρα, όλα καλά. Μου είπαν μάλιστα ότι σε πιθανό μελλοντικό update μπορεί να δώσουν επιλογή απενεργοποίησης, οπότε να δουλεύει το intel turbo. Αν και δεν νομίζω να το προτιμά κανείς

• Like 1
  • 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Όχι. Και σταμάτησα να ασχολούμαι να σου πω την αλήθεια. Δεν το θεωρούν σημαντικό φαίνεται, που δεν είναι δηλαδή για να ειμαστε σωστοί. Έχει αλλάξει η cpu και έχει μπει ένας 7700Κ πάνω, χωρίς αλλαγή στη συμπεριφορά του led

• 4 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα σε ολους. το TURBO / XMP LED μπορειτε να το ενεργοποιησετε απο το app center της μητρηκης. Ανοιγοντας την εφαρμογη EASY TUNE και επειτα πατησετε στην καρτελα Advanced DDR OC . Προυποθεση να εχετε μνημες που να εχουν XMP profile.. στο frequency αριστερα υπαρχει μια μπαρα που λεει memory frequency .. το μονο που εχετε να κανετε ειναι να ανεβασετε τα Mhz πανω απο τα Mhz των καρτων μνημης. πχ. αν εχεις 3000 Mhz ram θα πρεπει να παει πανω απο 3000.. ελπιζω να βοηθησα.

• Like 1
  • 4 μήνες μετά...
Δημοσ.

Αν και το είδα σήμερα...ΔΟΥΛΕΨΕ η λύση  του Γιώργου!Να είσαι καλά,σ'ευχαριστούμε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...