billys7 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2019 Το έχω ξανακάνει, αρκετά χρόνια πριν. Χρησιμοποιώ Freenas τώρα και θέλω να δοκιμάσω σε Ubuntu Server. Σκέφτομαι να το κάνω εγκατάσταση σε Usb όπως έχω και το Freenas τώρα. Σε ευχαριστώ πάντως για την απάντηση. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
RTW4ever Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Share Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 Στις 9/11/2019 στις 1:32 ΠΜ, billys7 είπε Το έχω ξανακάνει, αρκετά χρόνια πριν. Χρησιμοποιώ Freenas τώρα και θέλω να δοκιμάσω σε Ubuntu Server. Σκέφτομαι να το κάνω εγκατάσταση σε Usb όπως έχω και το Freenas τώρα. Σε ευχαριστώ πάντως για την απάντηση. Παρακαλώ. Δεν νομίζω πάντως ότι ενδείκνυται η εγκατάσταση σε φλασάκι. Θα είναι πολύ αργό και το φλασάκι θα έχει φθορά από τις εγγραφές. Ο ubuntu server είναι πλήρες λειτουργικό, δεν είναι σαν το freenas. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
billys7 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2019 Η ταχύτητα με έχει προβληματίσει, και όντως σκέφτομαι να το αποφύγω. Αν το εγκαταστήσω σε δίσκο, μπορώ τον υπόλοιπο χώρο του δίσκου να τον κάνω κοινόχρηστο? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
RTW4ever Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Share Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Στις 12/11/2019 στις 8:23 ΜΜ, billys7 είπε Η ταχύτητα με έχει προβληματίσει, και όντως σκέφτομαι να το αποφύγω. Αν το εγκαταστήσω σε δίσκο, μπορώ τον υπόλοιπο χώρο του δίσκου να τον κάνω κοινόχρηστο? Τώρα είδα την ερώτηση, ναι φυσικά μπορείς. Εγώ το έχω κάνει με ξεχωριστό partition. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
billys7 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 Ψάχνω να κάνω το εξής. Ο δίσκος που θα είναι εγκατεστημένο το ubuntu είναι 1ΤΒ. Θα κάνω ξεχωριστό partition μέσα στο δίσκο που θα είναι κοινόχρηστο. Μπορώ να κάνω το /home κοινόχρηστο ? Έχω 6 δίσκους από 2ΤΒ ο καθένας. Τους 2 θα τους κάνω software Raid 1 με το mdadm, συνολική χωρητικότητα 2ΤΒ. Τους υπόλοιπους θέλω να τους κάνω software RAID 1 πάλι, αλλά με συνολική χωρητικότητα 4ΤΒ. Πως μπορώ να το κάνω αυτό ? Στο Freenas με ZFS έφτιαχνα 1 pool από αυτούς τους δίσκους. Στο Ubuntu πως γίνεται αυτό ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, billys7 είπε Μπορώ να κάνω το /home κοινόχρηστο ? Κοινοχρηστο μεταξυ τι ?Διαφορετικων διανομων ? Μαλλον ναι , απλα κρατα ιδιο ονομα χρηστη μεταξυ τους και δηλωση του ιδιου partition ως /home και οχι format κατα την εγκατασταση. 12 λεπτά πριν, billys7 είπε Τους υπόλοιπους θέλω να τους κάνω software RAID 1 πάλι, αλλά με συνολική χωρητικότητα 4ΤΒ. To raid 1 ειναι το mirror σωστα ? Αρα θες mirroring μεταξυ 4 δισκων των 2ΤΒ και να εχει χωρητικοτητα 4ΤΒ. Οπως το φανταζομαι , αυτο που πρεπει να κανεις ειναι να "ενωσεις" τους 4 αυτους δισκους ανα 2 .. με raid 0 μαλλον και μετα τα 2 raid0 (που πλεον ειναι 2+2=4ΤΒ το καθενα) mirroring μεταξυ τους.. Προσωπικα ποτε δεν ειδα με καλο ματι τα software raids...πιο πολυ εμπιστευομουν τα hardware raids , ειτε απο καποιον sata controller της μητρικης..ειτε απο εξωτερικο controller..π.χ. scsi controller..τι ωραιες εποχες ..εχω ακομα εναν scsi controller + 3-4 scsi δισκους εδω σε ενα ραφι..βεβαια το μονο μερος που μπορω να τους βαλω αυτην την στιγμη και εποχη ειναι ο πατος μου Επεξ/σία 19 Νοεμβρίου 2019 από mphxths Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
billys7 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 14 ώρες πριν, mphxths είπε Κοινοχρηστο μεταξυ τι ?Διαφορετικων διανομων ? Μαλλον ναι , απλα κρατα ιδιο ονομα χρηστη μεταξυ τους και δηλωση του ιδιου partition ως /home και οχι format κατα την εγκατασταση. Τι εννοείς όχι format κατά την εγκατάσταση ? Το καλό του software raid, από ότι ξέρω, πιθανόν να κάνω και λάθος, είναι ότι δεν έχεις ανάγκη το συγκεκριμένο μηχάνημα . Μπορείς να κάνεις import του storage σου και σε άλλο μηχάνημα αν χαλάσει αυτό που έχεις. 14 ώρες πριν, mphxths είπε Οπως το φανταζομαι , αυτο που πρεπει να κανεις ειναι να "ενωσεις" τους 4 αυτους δισκους ανα 2 Αυτό δεν γνωρίζω πως γίνεται στο Ubuntu. Δεν ξέρω, αν έχει σχέση με το LVM στην εγκατάσταση των Ubuntu. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, billys7 είπε Τι εννοείς όχι format κατά την εγκατάσταση ? Αν στην διανομη #1 εχεις σεταρει το /home , τοτε στην διανομη #2 οταν του πεις το ταδε partition καντο /home , μην τικαρεις κανα format box , ωστε να κρατησει τα περιεχομενα του partition. 6 λεπτά πριν, billys7 είπε Αυτό δεν γνωρίζω πως γίνεται στο Ubuntu. Δεν ξέρω, αν έχει σχέση με το LVM στην εγκατάσταση των Ubuntu. Δες εδω για το mdadm. To lvm ειναι αλλη φαση... Επεξ/σία 19 Νοεμβρίου 2019 από mphxths Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
billys7 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 Κοινόχρηστο εννοώ στο δίκτυο του σπιτιού και όχι 1 δίσκο με πολλές εγκαταστάσεις λειτουργικού. Φαντάζομαι θα χρησιμοποιήσω smb για το φάκελο home. Οπότε για την ενοποίηση των δίσκων το lvm δεν το χρειάζομαι. Αν και το mdadm το έχω ξαναδιαβάσει δε θυμόμουν αυτή τη δυνατότητα. Θα το δοκιμάσω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
billys7 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2019 Θέλω να εγκαταστήσω Ubuntu server 18.04 LTS σε ένα δίσκο 1ΤΒ. Ποιες επιλογές partition χρειάζεται να χρησιμοποιήσω κατά την εγκατάσταση έτσι ώστε να έχω ενα partition 50GB για το λειτουργικό και το υπόλοιπο για Data storage στον ίδιο δίσκο ? Θα ήθελα αν γίνεται να μην μπω στη διαδικασία να φτιάξω μικρότερα partitions για swap, temp, var κλπ αλλά να τα ρυθμίσει η εγκατάσταση και να περιλαμβάνονται όλα στο partition των 50GB. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
billys7 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2019 Λοιπόν έκανα εγκατάσταση με ξεχωριστό partition σε root, swap, home & storage ( Θα είναι ο αποθηκευτικός χώρος για Data ξεχωριστός από το λειτουργικό). Παλεύω εδώ και μέρες να κάνω κοινόχρηστο με τα windows όλο το partition storage. Ενώ το φάκελο το βρίσκει, μου βγάζει συνέχεια όταν βάζω τους κωδικούς στα windows 7, Αποτυχία σύνδεσης, Άγνωστο όνομα χρήστη ή εσφαλμένος κωδικός πρόσβασης. Σε προηγούμενη εγκατάσταση, με τις default ρυθμίσεις, δηλαδή χωρίς partitions ξεχωριστά, που είχα κάνει για να δοκιμάσω το share, δούλεψε μια χαρά. Υπάρχει περίπτωση επειδή είναι partition να μην μπορώ να το κάνω ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
RTW4ever Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Share Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2019 57 λεπτά πριν, billys7 είπε Λοιπόν έκανα εγκατάσταση με ξεχωριστό partition σε root, swap, home & storage ( Θα είναι ο αποθηκευτικός χώρος για Data ξεχωριστός από το λειτουργικό). Παλεύω εδώ και μέρες να κάνω κοινόχρηστο με τα windows όλο το partition storage. Ενώ το φάκελο το βρίσκει, μου βγάζει συνέχεια όταν βάζω τους κωδικούς στα windows 7, Αποτυχία σύνδεσης, Άγνωστο όνομα χρήστη ή εσφαλμένος κωδικός πρόσβασης. Σε προηγούμενη εγκατάσταση, με τις default ρυθμίσεις, δηλαδή χωρίς partitions ξεχωριστά, που είχα κάνει για να δοκιμάσω το share, δούλεψε μια χαρά. Υπάρχει περίπτωση επειδή είναι partition να μην μπορώ να το κάνω ? Ακολούθησε πιστά τον οδηγό. Το partition το κάνεις mount σε έναν φάκελο και αυτόν τον κάνεις share με samba. Προφανώς δεν έχεις διαβάσει προσεκτικά τον οδηγό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
billys7 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2019 Το partition το έκανα με τη χρήση other και μετά το /, έβαλα το όνομα του partition, storage. Τους οδηγούς https://tutorials.ubuntu.com/tutorial/install-and-configure-samba#3 και https://help.ubuntu.com/community/Samba/SambaServerGuide?_ga=2.211388693.1245338284.1574456615-1989705627.1573503468 τους έχω διαβάσει πολλές φορές αλλά δεν καταλαβαίνω τι έχω κάνει λάθος αυτή τη φορά. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
RTW4ever Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Share Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2019 14 λεπτά πριν, billys7 είπε Το partition το έκανα με τη χρήση other και μετά το /, έβαλα το όνομα του partition, storage. Τους οδηγούς https://tutorials.ubuntu.com/tutorial/install-and-configure-samba#3 και https://help.ubuntu.com/community/Samba/SambaServerGuide?_ga=2.211388693.1245338284.1574456615-1989705627.1573503468 τους έχω διαβάσει πολλές φορές αλλά δεν καταλαβαίνω τι έχω κάνει λάθος αυτή τη φορά. Μα προφανώς εννοώ τον δικό μου οδηγό! Οι διάφοροι οδηγοί στο νετ είναι πολλές φορές ημιτελείς / ξεπερασμένοι. Αυτό το έζησα από πρώτο χέρι, γι' αυτό έγραψα άλλωστε τον δικό μου οδηγό. Τα λέω στην εισαγωγή. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
billys7 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2019 Φυσικά και τον διάβασα, προτού στήσω οτιδήποτε, γι' αυτό και σε άλλα κέρδισα χρόνο. Σε αυτό το πρόβλημα μάλλον κάτι μπορεί να παίζει από τα windows. Αν προσθέσω το guest only = yes & guest ok = yes όλα παίζουν Οκ. Θα το ξανακοιτάξω όμως αύριο. Σε ευχαριστώ γα τις συμβουλές σου Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα