nvel Δημοσ. 8 Απριλίου 2017 Δημοσ. 8 Απριλίου 2017 καφέ με καφέ. μαύρο με μπλε Θα κερδίσουμε κάτι συνδέοντας την διακοπτόμενη φάση της εγκατάστασης με το καλώδιο ουδέτερου του φωτιστικού και τον ουδέτερο της εγκατάστασης με το καλώδιο φάσης του φωτιστικού;
kfyros Δημοσ. 9 Απριλίου 2017 Δημοσ. 9 Απριλίου 2017 Θα κερδίσουμε κάτι συνδέοντας την διακοπτόμενη φάση της εγκατάστασης με το καλώδιο ουδέτερου του φωτιστικού και τον ουδέτερο της εγκατάστασης με το καλώδιο φάσης του φωτιστικού; ναι, την πανέξυπνη απάντηση σου!
nikos1982 Δημοσ. 9 Απριλίου 2017 Δημοσ. 9 Απριλίου 2017 ασε τα κολπα και αν δεν ξερεις βρες εναν ηλεκτρολογο.το ρευμα δεν ειναι για να παιζεις.
Prof_Chaos Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) Στο ταβάνι μου βγάζει 3 λευκά ίδια καλώδια . Τα 2 είναι του ρεύματος το ένα είναι το ουδέτερο λογικά.. το 3 καλώδιο που λογικά είναι το ουδέτερο ποτέ δεν το έχω συνδέσει σε φωτιστικό. Ας πουμε σε ενα απλό ντουι λάμπας δεν υπάρχει καν επιλογη να το κάνεις γιατι να το κάνεις σε φωτιστικό διερωτώμαι; Χρειάζεται εν τέλη να συνδέσεις το ουδέτερο; Αφορά νεόδμητη σχετικά πολυκατοικία αν παίζει κάποιο ρόλο. Βάζω τώρα κάτι ανεμιστήρες οροφής με φωτιστικό αν είναι να το κάνω σωστά και να φτιάξω και τα υπόλοιπα φωτιστικά του σπιτιού. Επεξ/σία 5 Μαΐου 2018 από Prof_Chaos
MoviemakerGr Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) Οι δυο λέγονται επιστροφές και πρέπει να είναι αυτές που είναι σημαδεμένες με την μονωτική. Δεν είναι και τα 3 λευκά απλά το πλακέ nym έχει εσωτερικά τα χρώματα διακρίνεται το μπλε στο ένα (άσχετο αλλά για την γνώση) Τώρα τι μπορείς να κάνεις αφού και εδώ μάλλον έχεις κομιτατερ διακόπτη (διπλό) πάντα ανάλογα τον ανεμιστήρα που πας να συνδέσεις αν σου βγάζει 3 καλώδια συνδέεις τα δυο ένα σε αυτό με την μονωτική και ένα στο χωρίς, Επεξ/σία 4 Μαΐου 2018 από MoviemakerGr
haris_216 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 33 λεπτά πριν, MoviemakerGr είπε Οι δυο λέγονται επιστροφές και πρέπει να είναι αυτές που είναι σημαδεμένες με την μονωτική. Δεν είναι και τα 3 λευκά απλά το πλακέ nym έχει εσωτερικά τα χρώματα διακρίνεται το μπλε στο ένα (άσχετο αλλά για την γνώση) Τώρα τι μπορείς να κάνεις αφού και εδώ μάλλον έχεις κομιτατερ διακόπτη (διπλό) πάντα ανάλογα τον ανεμιστήρα που πας να συνδέσεις αν σου βγάζει 3 καλώδια συνδέεις τα δυο ένα σε αυτό με την μονωτική και ένα στο χωρίς, Δεν είναι απαραίτητο να είναι όπως το περιγράφεις (αν και παίζει σαν σενάριο). Μπορεί να είναι απλό καλώδιο με φάση-ουδέτερο-γείωση και απλό διακόπτη. Βέβαια πριν κάνει την όποια σύνδεση ο φίλος, θα πρέπει να σιγουρευτεί για το ποιο "σενάριο" έχει (δυστυχώς ακόμα και να δει τα χρώματα πάλι δεν μπορεί να είναι τελείως σίγουρος αφού κατά καιρούς έχω πετύχει διάφορα "διαμάντια" από "ηλεκτρολόγους")
MoviemakerGr Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Γείωση δύσκολο στο ταβάνι,δεν αποκλείεται πάντως.. Σε κάθε περίπτωση για να δώσει κανείς σαφείς οδηγίες πρέπει να έχει εικόνα του διακόπτη αλλά και της συσκευής - φωτιστικού.
haris_216 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) 13 λεπτά πριν, MoviemakerGr είπε Γείωση δύσκολο στο ταβάνι,δεν αποκλείεται πάντως.. Σε κάθε περίπτωση για να δώσει κανείς σαφείς οδηγίες πρέπει να έχει εικόνα του διακόπτη αλλά και της συσκευής - φωτιστικού. Προσωπικά το έχω συναντήσει σε πολλές περίπτωσεις, και σε παλιά και σε καινούργια σπίτια. Και κανονικά επιβάλεται να είναι γειωμένο ένα φωτιστικό, ειδικά όταν έχει μεταλικά στοιχεία (σωλήνας που περνάει μέσα το καλώδιο, μεταλικά "μπράτσα", κλπ) Επεξ/σία 4 Μαΐου 2018 από haris_216
Prof_Chaos Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις σας . Τα δυο με την κολλητική ηταν συνδεδεμένα με το ντουι - φωτιστικό σωστά. Το άλλο που δεν εχει απογυμνωθεί απλά κρεμμόταν. Υποθέτω οτι είναι το Ν και οχι γείωση . Ο ανεμιστήρας οροφής - φωτιστικό δεινει το παρακάτω διάγραμμα.. ωστόσο δείχνει τα δύο με την κολλητική που έχω δηλαδή οι επιστροφές αν κατάλαβα καλά της βάζει σε ενα Slot στο L μαζί . Στα ντουι ή φωτιστικά τα δύο αυτα καλώδια έμπαιναν σε διαφορετικές υποδοχές ξεχωριστά και όχι μαζί. Και το Ουδέτερο στο N Γείωση δεν βλέπω κάπου για να την συνδέσω κ αυτή. Εκτός κ αν το καλώδιο που δεν έχει απογυμνωθεί ειναι γείωση και όχι Neutral . Το διαμέρισμα είναι 10ετίας η εγκατάσταση .. 23 ώρες πριν, haris_216 είπε Δεν είναι απαραίτητο να είναι όπως το περιγράφεις (αν και παίζει σαν σενάριο). Μπορεί να είναι απλό καλώδιο με φάση-ουδέτερο-γείωση και απλό διακόπτη. Βέβαια πριν κάνει την όποια σύνδεση ο φίλος, θα πρέπει να σιγουρευτεί για το ποιο "σενάριο" έχει (δυστυχώς ακόμα και να δει τα χρώματα πάλι δεν μπορεί να είναι τελείως σίγουρος αφού κατά καιρούς έχω πετύχει διάφορα "διαμάντια" από "ηλεκτρολόγους") τα χρώματα πως πανε κατα κανόνα για να τα ξεγυμνώσω και να τα δώ.. Επιστροφές Ουδέτερο Γείωση Τα ξεγύμνωσα είναι μπλέ - μαυρο αυτα με την κολλητική και που είχα στο παλιό φωτιστικό και το κίτρινο που δεν εχει χρησιμοποιηθεί.. Επίσης το ρεύμα ίσως να είσαι μονοφασικό βάση χρωμάτων αριθμού των καλωδίων και μάλλον ο ηλεκτρολόγος χρησιμοποίησε την παλιά μεθοδολογια χρωμάτων απο τι διαβάζω στο νετ πριν το 2006 που άλλαξε. Δηλαδή Φάση το Μαυρο Ουδέτερο το μπλέ το οπόιο ποτε δεν το έχω βάλει στην θέση ουδέτερου... ακυρο το έβαζα απλά στη τυχη γιατι δεν ήξερα τι είναι. Δηλαδή σε κάποια φωτιστικά ενδέχετε να έχω βάλει αντίθετα το μαυρο με το μπλε.. ωστόσο λειτουργούν. Θα τα τσέκαρω ένα ενα.. και το κίτρινο η γείωση που αυτη εν τελη δεν πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.. Αν είναι έτσι εχω μονοφασικό ρεύμα βάση αυτων που διαβάζω. Επεξ/σία 5 Μαΐου 2018 από Prof_Chaos
bapel Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 2 ώρες πριν, Prof_Chaos είπε ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις σας . Τα δυο με την κολλητική ηταν συνδεδεμένα με το ντουι - φωτιστικό σωστά. Το άλλο που δεν εχει απογυμνωθεί απλά κρεμμόταν. Υποθέτω οτι είναι το Ν και οχι γείωση . Ο ανεμιστήρας οροφής - φωτιστικό δεινει το παρακάτω διάγραμμα.. ωστόσο δείχνει τα δύο με την κολλητική που έχω δηλαδή οι επιστροφές αν κατάλαβα καλά της βάζει σε ενα Slot στο L μαζί . (1) Στα ντουι ή φωτιστικά τα δύο αυτα καλώδια έμπαιναν σε διαφορετικές υποδοχές ξεχωριστά και όχι μαζί. Και το Ουδέτερο στο N Γείωση δεν βλέπω κάπου για να την συνδέσω κ αυτή. Εκτός κ αν το καλώδιο που δεν έχει απογυμνωθεί ειναι γείωση και όχι Neutral . Το διαμέρισμα είναι 10ετίας η εγκατάσταση .. τα χρώματα πως πανε κατα κανόνα για να τα ξεγυμνώσω και να τα δώ.. Επιστροφές Ουδέτερο Γείωση Τα ξεγύμνωσα είναι μπλέ - μαυρο αυτα με την κολλητική και που είχα στο παλιό φωτιστικό και το κίτρινο που δεν εχει χρησιμοποιηθεί.. Επίσης το ρεύμα ίσως να είσαι μονοφασικό βάση χρωμάτων αριθμού των καλωδίων και μάλλον ο ηλεκτρολόγος χρησιμοποίησε την παλιά μεθοδολογια χρωμάτων απο τι διαβάζω στο νετ πριν το 2006 που άλλαξε. Δηλαδή Φάση το Μαυρο Ουδέτερο το μπλέ το οπόιο ποτε δεν το έχω βάλει στην θέση ουδέτερου... ακυρο το έβαζα απλά στη τυχη γιατι δεν ήξερα τι είναι. Δηλαδή σε κάποια φωτιστικά ενδέχετε να έχω βάλει αντίθετα το μαυρο με το μπλε.. ωστόσο λειτουργούν. Θα τα τσέκαρω ένα ενα.. και το κίτρινο η γείωση που αυτη εν τελη δεν πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.. Αν είναι έτσι εχω μονοφασικό ρεύμα βάση αυτων που διαβάζω. 1)όχι θα κάνουν μπαμ σε απλά ντουί η διαφορά που έχει αν συνδέσεις διαφορετικά φάση ουδέτερο είναι ότι θα έχεις τη φάση στις βόλτες μπορεί να έχεις τριφασική παροχή αλλά τα περισσότερα σπίτια έχουν μόνο μονοφασικές καταναλώσεις(τριφασικά μπορεί να είναι η κουζίνα,η εξ. μονάδα κλιμα κτλ).τα φώτα πάντα μονοφασική κατανάλωση είναι αν ο διακόπτης που ελέγχει αυτό το σημείο είναι απλός μονός τότε μαύρο=L μπλέ=Ν κίτρινοπράσινο=γείωση. 1
haris_216 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Όπως τα λέει ο bapel Μαύρο = Φάση = L Μπλέ = Ουδέτερος = N Κίτρινο/κιτρινοπράσινο = Γείωση Θα επαναλάβω βέβαια ότι όλα αυτά είναι η θεωρία του πως ΠΡΕΠΕΙ να είναι. Το λέω γιατί έχω πετύχει απίστευτες καταστάσεις σε σπίτια γνωστών και φίλων 1
MoviemakerGr Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Πες μας και αν ο διακόπτης είναι μονός και αν υπάρχει δεύτερος διακόπτης μέσα στο δωμάτιο (αλερετούρ) από αυτό θα καταλάβουμε αν πράγματι είναι γείωση η επιστροφή το τρίτο καλώδιο. 1
Prof_Chaos Δημοσ. 5 Μαΐου 2018 Δημοσ. 5 Μαΐου 2018 ναι εχει δυο διακόπτες . τελικά 3φασικό είναι αλλά όπως εγραψε ο babel εχει μονοφασική κατανάλωση Τα συνέδεσα L Μαυρο ή καφε που είναι στο άλλο δωμάτιο . Ν το ουδέτερο ΜΠΛΕ Γειωση το κίτρινο Ολα δουλεύουν ρολόι Θα πρέπει να ανοίξω και τα υπόλοιπα φωτιστικά να τα τσεκάρω οτι είναι εντάξει πλεόν.
greekparot Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2023 Ξεθαβω λίγο το τοπικ, θέλω βοήθεια από όσους το κατέχουν. Θελω να βάλω στην κρεβατοκάμαρα ένα φωτιστικό 3 λάμπες. Αφού αφαίρεσα το προηγούμενο που ήταν με μια λάμπα τα καλώδια ήταν ενωμένα με μονωτική ταινία μπλε με μπλε κ καφέ με καφέ. Η γείωση ήταν ελεύθερη. Το φωτιστικό που θέλω να βάλω τώρα είχε 3 άσπρα καλώδια που τα άνοιξα και το καθένα έχει ένα μπλε κ ένα καφέ. Σύνολο δηλ. έχω 3 μπλε καλώδια κ 3 καφέ. Ένωσα τα 3 μπλε μαζί (τα απογύμνωσα εννοείται) και τα 3 καφέ μαζί και τα έβαλα σε μια κλεμα, στην μια τρύπα όλα τα μπλε στην άλλη τα καφέ κ αντίστοιχα από την άλλη μεριά έβαλα το μπλε κ το καφέ που έρχεται από το ταβάνι. Το φωτιστικό έχει γείωση αλλά δεν την σύνδεσα προς το παρόν για να δω αν έκανα σωστά την συνδεσμολογία (είναι τυπου μεταλλικό το φωτιστικό). Έβαλα γιε δοκιμή μόνο μια λάμπα σηκωσα την ασφάλεια, κ αμέσως έβγαλε σπίθα κ μου έριξε τον γενικό (την μαύρισε την κλεμα). Το λάθος ήταν που δεν σύνδεσα την γείωση ή έκανα λάθος συνδεσμολογία;
andreaspA Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, greekparot είπε Ξεθαβω λίγο το τοπικ, θέλω βοήθεια από όσους το κατέχουν. Θελω να βάλω στην κρεβατοκάμαρα ένα φωτιστικό 3 λάμπες. Αφού αφαίρεσα το προηγούμενο που ήταν με μια λάμπα τα καλώδια ήταν ενωμένα με μονωτική ταινία μπλε με μπλε κ καφέ με καφέ. Η γείωση ήταν ελεύθερη. Το φωτιστικό που θέλω να βάλω τώρα είχε 3 άσπρα καλώδια που τα άνοιξα και το καθένα έχει ένα μπλε κ ένα καφέ. Σύνολο δηλ. έχω 3 μπλε καλώδια κ 3 καφέ. Ένωσα τα 3 μπλε μαζί (τα απογύμνωσα εννοείται) και τα 3 καφέ μαζί και τα έβαλα σε μια κλεμα, στην μια τρύπα όλα τα μπλε στην άλλη τα καφέ κ αντίστοιχα από την άλλη μεριά έβαλα το μπλε κ το καφέ που έρχεται από το ταβάνι. Το φωτιστικό έχει γείωση αλλά δεν την σύνδεσα προς το παρόν για να δω αν έκανα σωστά την συνδεσμολογία (είναι τυπου μεταλλικό το φωτιστικό). Έβαλα γιε δοκιμή μόνο μια λάμπα σηκωσα την ασφάλεια, κ αμέσως έβγαλε σπίθα κ μου έριξε τον γενικό (την μαύρισε την κλεμα). Το λάθος ήταν που δεν σύνδεσα την γείωση ή έκανα λάθος συνδεσμολογία; δεν εχει σχεση η γειωση. Κοιτα μην εχει ξεφυγει καμια "τριχα" και βραχυκυκλωνει. Στειλε καμια φωτογραφια να δουμε τι εχεις κανει. Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2023 από andreaspA
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα